Connect with us

Γαστρονομία

Πορτοκαλόπιτα της Χρυσούλας

Πορτοκαλόπιτα της Χρυσούλας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι 

Γεύση γλυκόπικρη … ονείρου

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Άνοιξη … ξύπνημα της φύσης, χρώματα, αρώματα. ΄Ανθη λεμονιάς, πορτοκαλιάς που με εμπνέουν. Η δική μου άνοιξη σηματοδοτείται από τις κόκκινες ανεμώνες, τις μαργαρίτες και το άρωμα των λεμονανθών. Μου αρέσει η αρχή της άνοιξης στο Γαλαξίδι γιατί εδώ η άνοιξη έχει αυτό το απίθανο γαλάζιο της θάλασσας με φόντο τον Παρνασσό, που μόλις ξυπνά από την χειμερία νάρκη του… Οι γευστικές δημιουργίες με την υπογραφή της Χρυσούλας, της καρδιάς μου γλυκαίνουν αυτόν τον ερχομό.

Η πορτοκαλόπιτα μόλις ετοιμάστηκε και μαζί σας μοιραζόμαστε την απίθανη συνταγή της Χρυσούλας…

Δίπλα σε μια κούπα καφέ η πορτοκαλόπιτα σε κάνει να ονειρεύεσαι… το καλοκαίρι που «θες να ρθει όσο πιο γρήγορα μπορεί…» ενώ ατενίζω τον Παρνασσό… με τα τελευταία χιονάκια εδώ και εκεί που σηματοδοτούν πανηγυρικά το τέλος του χειμώνα…

Πορτοκαλόπιτα

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό αγελάδας

1 ποτήρι ηλιέλαιο

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

3 βανίλιες

4 φρέσκα αυγά

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

3 Γαρύφαλλα

Τρόπος παρασκευής

Απλώνουμε στον πάγκο τα φύλλα να αφήνουμε να ξεραθούν καλά. Αν δεν έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας ξεραίνουμε τα φύλλα στο φούρνο.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά το σιρόπι να «δέσει» και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και στο τέλος προσθέτουμε το φύλλο, που το «σπάμε» με το χέρι μας.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο – 200 ο C για 1 ώρα.  

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ το αυγό και το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι αν είναι έτοιμο το κέικ και το βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε από τη φόρμα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending