Connect with us

Γαστρονομία

Ροξάκια της Αγγέλικας

Ροξάκια της Αγγέλικας

Από την Αγγέλικα Σωτηρίου, Θεσσαλονίκη

To νηστίσιμο γλυκό

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η αλήθεια είναι ότι το ροξάκι, μέσα του κλείνει το μυστήριο της Ανατολής αφού από εκεί μας έρχεται… Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη ερίζουν και κάπου ο Λίβανος κλείνει το μάτι… Στη βόρεια Ελλάδα συνηθίζεται πολύ και μάλιστα αποτελεί τη γλυκιά αμαρτία της σαρακοστής.

Είναι λίγο δυσκολούτσικο γλυκάκι είναι η αλήθεια στην παρασκευή του αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.

Η Αγγέλικα φίλη αγαπημένη με ρίζες πολίτικες φτιάχνει απίθανα ροξάκια και πολλές φορές με φιλεύει. Τα κλείνει μέσα σε μεταλλικό κουτί ερμητικά και διατηρούνται φρέσκα για 4 ημέρες.

Μοιράζομαι τη συνταγή της γιαγιάς της μαζί σας…

Ροξάκια της Αγγέλικας

Από την Αγγέλικα Σωτηρίου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

250 ml. νερό χλιαρό

1 κύβος νωπή μαγιά

250 ml. καλαμποκέλαιο

450 γρ. αλεύρι δυνατό, κοσκινισμένο

1 κ.σ. κακάο σε σκόνη

80 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη

Μισό κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι

800 ml νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με πετσέτα για 10 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε.

Σε δύο μπολ χωρίζουμε και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών και προσθέτουμε στο καθένα ίσο μείγμα του αλευριού. Στο ένα μπολ προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε.

Όπως είναι τα δύο μπολ δίπλα δίπλα τα σκεπάζουμε με πετσέτα και από πάνω με κουβερτούλα και αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα.

Αμέσως μετά αλευρώνουμε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε πρώτα τη ζύμη χωρίς κακάο σε δύο μακρόστενα φύλλα. Πλάθουμε τη ζύμη με κακάο σε μπαστουνάκι και το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης.

Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά. Αραδιάζουμε τα ρολά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στη μεσαία σχάρα για 12-17 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βγάζουμε από το φούρνο τα ροξάκια και όπως είναι καυτά τα σιροπιάζουμε.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending