Connect with us

Γαστρονομία

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας: Γεύση που αγαπάμε

Το ρυζόγαλο είναι γεύση που αρέσει και είναι χαραγμένη στο Dna μας. Ότι καλύτερο για πρωινό ή ελαφρύ βραδινό με μπόλικη κανέλα, που είναι αντιοξειδωτική.

Το φρέσκο γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή  κατσικίσιο και το άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ότι καλύτερο για την υφή της κρέμας.

Το μυστικό για το ρυζόγαλο είναι να το δροσίσουμε στο ψυγείο και τη στιγμή που το σερβίρουμε να το πασπαλίζουμε με κανέλα. Διαφορετικά η κανέλα χάνει το άρωμά της υγραίνεται και το αποτέλεσμα δεν αρέσει.

Με την κανέλα μπορούμε να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς ή ότι άλλο θέλουμε. Μπορούμε ακόμα να σερβίρουμε το μπολ με το ρυζόγαλο πάνω σε ξύλο ή μεγάλο πιάτο και να δημιουργήσουμε με την κανέλα το σχήμα του κουταλιού.

Πως θα γίνει αυτό … απλά βάζουμε το κουτάλι γυρισμένο στο ξύλινο δίσκο ή στο πιάτο και ρίχνουμε ολόγυρα μπόλικη κανέλα. Αφαιρούμε το κουτάλι και έχουμε το σχήμα… στο πιάτο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με διάφορα μικροαντικείμενα.

Πάντως δροσερό ρυζόγαλο φτιαγμένο από τα χεράκια της Χρυσούλας, στην αυλή του Γαλαξιδιώτικου αρχοντικού Γανυμήδη, για πρωινό ανάμεσα στα τόσα καλούδια είναι ότι καλύτερο.

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξείδι

Υλικά

1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
1  φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ περασμένο από το μούλτι

2φλιζ. τσ. νερό για το βράσιμο του ρυζιού

1 βανίλια

2 κ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

Για το πασπάλισμα

κανέλα Κεϋλάνης

Τρόπος παρασκευής

Σε μια μικρή κατσαρόλα σκεπάζουμε το ρύζι με  κρύο νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό θα υπολογίσετε περίπου 10 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα αρχίζουμε να ζεστάνουμε το γάλα.

Πριν αρχίσει να πάρει βράση  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το μισοβρασμένο ρύζι. Βράζουμε με για 20 – 25 λεπτά εξαρτάται πως θέλουμε να είναι το ρύζι al dente ή καλά βρασμένο.

Στο τέλος, προσθέτουμε  το άνθος αραβοσίτου αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε ελάχιστο νερό

Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να πήξει ελαφρά.

Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, που να φθάνει μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σταθεί για 5 λεπτά,

Το  μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια και αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μόλις τα βγάζουμε από το ψυγείο τα πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Trending