Connect with us

Γαστρονομία

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας: Γεύση που αγαπάμε

Το ρυζόγαλο είναι γεύση που αρέσει και είναι χαραγμένη στο Dna μας. Ότι καλύτερο για πρωινό ή ελαφρύ βραδινό με μπόλικη κανέλα, που είναι αντιοξειδωτική.

Το φρέσκο γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή  κατσικίσιο και το άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ότι καλύτερο για την υφή της κρέμας.

Το μυστικό για το ρυζόγαλο είναι να το δροσίσουμε στο ψυγείο και τη στιγμή που το σερβίρουμε να το πασπαλίζουμε με κανέλα. Διαφορετικά η κανέλα χάνει το άρωμά της υγραίνεται και το αποτέλεσμα δεν αρέσει.

Με την κανέλα μπορούμε να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς ή ότι άλλο θέλουμε. Μπορούμε ακόμα να σερβίρουμε το μπολ με το ρυζόγαλο πάνω σε ξύλο ή μεγάλο πιάτο και να δημιουργήσουμε με την κανέλα το σχήμα του κουταλιού.

Πως θα γίνει αυτό … απλά βάζουμε το κουτάλι γυρισμένο στο ξύλινο δίσκο ή στο πιάτο και ρίχνουμε ολόγυρα μπόλικη κανέλα. Αφαιρούμε το κουτάλι και έχουμε το σχήμα… στο πιάτο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με διάφορα μικροαντικείμενα.

Πάντως δροσερό ρυζόγαλο φτιαγμένο από τα χεράκια της Χρυσούλας, στην αυλή του Γαλαξιδιώτικου αρχοντικού Γανυμήδη, για πρωινό ανάμεσα στα τόσα καλούδια είναι ότι καλύτερο.

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξείδι

Υλικά

1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
1  φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ περασμένο από το μούλτι

2φλιζ. τσ. νερό για το βράσιμο του ρυζιού

1 βανίλια

2 κ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

Για το πασπάλισμα

κανέλα Κεϋλάνης

Τρόπος παρασκευής

Σε μια μικρή κατσαρόλα σκεπάζουμε το ρύζι με  κρύο νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό θα υπολογίσετε περίπου 10 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα αρχίζουμε να ζεστάνουμε το γάλα.

Πριν αρχίσει να πάρει βράση  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το μισοβρασμένο ρύζι. Βράζουμε με για 20 – 25 λεπτά εξαρτάται πως θέλουμε να είναι το ρύζι al dente ή καλά βρασμένο.

Στο τέλος, προσθέτουμε  το άνθος αραβοσίτου αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε ελάχιστο νερό

Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να πήξει ελαφρά.

Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, που να φθάνει μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σταθεί για 5 λεπτά,

Το  μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια και αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μόλις τα βγάζουμε από το ψυγείο τα πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

Continue Reading

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending