Connect with us

Γαστρονομία

Σαμιώτικα Σουτζουκάκια με γλυκό κρασί

Σαμιώτικα σουτζουκάκια με γλυκό κρασί

Από την Μαρίνα Καρατζά, ταβέρνα Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου 

Μια ξεχωριστά αρωματική γεύση

 Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η Σάμος είναι ένα πανέμορφο νησί με άρωμα του «κρασιού των θεών», του μοσχάτου. Οι αμπελώνες του ορεινοί και ημιορεινοί σε αναβαθμίδες χαρίζουν το υπέροχο κρασί. Ο ΕΟΣ Σάμου είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων οινοποιείων της χώρας μας. Αξίζει να επισκεφθείτε το περίφημο Μουσείου Οίνου στο Βαθύ της Σάμου, να δοκιμάσετε τα κρασιά και να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα.

Το νησί είναι ο γενέθλιος τόπος της Ήρας, του Πυθαγόρα, του Επίκουρου και του Αρίσταρχου. Πάντως το νησί φημίζεται για τη φυσική του ομορφιά, τα βουνά του, τις παραλίες και τις όμορφες πολιτειούλες του.

Στο Κοκκάρι δοκιμάσαμε υπέροχες γεύσεις στην ταβέρνα Μαρίνα και ζητήσαμε τη συνταγή. Στις ομορφιές της Σάμου μας ξενάγησε η φιλόξενη Μαργαρίτα Ικαρίου,  υπεύθυνη marketing και επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου.

Σαμιώτικα σουτζουκάκια με κρασί μοσχάτο 

Από την Μαρίνα Καρατζά, ταβέρνα Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου

 

Υλικά

1.100 γρ. ανάμεικτο κιμά (500 γρ. μοσχαρίσιο, 300 γρ. αρνίσιο και 300γρ. χοιρινό)

Μισή φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί

1 ποτήρι σαμιώτικο κρασί (μοσχάτο)

 2 κρόκους αυγών

1 ασπράδι αυγού

κύμινο

2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο,  ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το τηγάνισμα

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

λίγο αλεύρι

Για τη σάλτσα

3 ώριμες φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

λίγο κύμινο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού στο κρασί. Τη στραγγίζουμε και την ανακατεύουμε με τον κιμά.

Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και προσθέτουμε το κύμινο, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τους κρόκους και το ασπράδι και ζυμώνουμε καλά.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τινάζουμε.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο .

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Τις αφαιρούμε από το σκεύος και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα.

Αφού τη σοτάρουμε και αυτή λίγο, ρίχνουμε 1 ποτηράκι ζεστό νερό , τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα σουτζουκάκια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Continue Reading

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending