Connect with us

Γαστρονομία

Συνδύασε γεύση και θρεπτικά συστατικά στη χορτοφαγία!

Το να ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία σου, αφού μελέτες την έχουν συνδέσει με μικρότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και με χαμηλότερες τιμές LDL-χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ζωϊκής προέλευσης.

Παρόλα τα οφέλη όμως, συχνά παρατηρούνται και σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Είτε λοιπόν είσαι αυστηρός χορτοφάγος, γαλακτο-χορτοφάφος, ωο-χορτοφάγος ή ημι-χορτοφάγος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι χρειάζεται ο οργανισμός σου και σε ποια τρόφιμα θα το βρεις!

Πρωτεΐνες

Αποτελούν συστατικό των μυών σου, προσφέρουν ενέργεια και κορεσμό, είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό σου, επομένως… είναι απαραίτητο να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνες και φυσικά είναι εφικτό και στη χορτοφαγία. Το θέμα εδώ ωστόσο, δεν είναι μόνο να καλύπτεις την ποσότητα των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός σου αλλά να παίρνεις και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα μικρότερα δηλαδή δομικά συστατικά τους. Βλέπεις, τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα και ποσότητα σε αμινοξέα.

Ποια τρόφιμα να επιλέξεις για την απαραίτητη πρωτεΐνη;

Η ποικίλια φυτικών τροφίμων σε μία ημέρα θα σου προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα!

Κατανάλωσε λοιπόν όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, αμάρανθο, κινόα, φιστίκια, ρύζι! Μία πολύ καλή επιλογή δε αποτελούν και τα προϊόντα σόγιας, αφού τα αμινοξέα τους είναι συγκρίσιμα με αυτά των ζωϊκών πηγών, προσφέροντάς σου πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Απαραίτητα λιπαρά

Απαραίητα, όπως εννοεί και η ονομασία τους, είναι τα λιπαρά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και γι’ αυτό έχει την ανάγκη να λάβει από τη διατροφή. Πέρα από την ενέργεια που θα σου προσφέρουν, είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς αλλά και ως συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικρών και μεγάλων.

Πού θα βρεις αυτά τα λιπαρά;

Το λινολεϊκό και το α-λινολενικό οξύ, ω6 και ω3 λιπαρά αντίστοιχα, ένας χορτοφάγος και δη ένας αυστηρά χορτοφάγος (vegan) μπορεί να τα καταναλώσει μέσα από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια ή τα φιστίκια. Μία ακόμα εξαιρετική επιλογή είναι η μαλακή φυτική μαργαρίνη, χωρίς συστατικά ζωϊκής προέλευσης, την οποία μάλιστα μπορείς να βρεις σε διάφορες γευστικές παραλλαγές από εκλεκτά φυτικά έλαια, όπως έλαια καρυδιού, αμυγδάλου και καρύδας. Επίλεξέ τη για να δώσει γεύση και θρεπτικά συστατικά σε όποιο γεύμα εσύ επιθυμείς αλλά και στις μαγειρικές σου παρασκευές.

Σίδηρος

Πράγματι ο σίδηρος από τις φυτικές πηγές δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό συγκριτικά με το σίδηρο από ζωικές πηγές, ενώ υπάρχουν και κάποια συστατικά που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την απορρόφησή του. Έτσι λοιπόν:

  • Οι τανίνες εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, μπορείς επομένως να αποφύγεις την κατανάλωσή ροφημάτων, όπως το τσάι, μαζί με το κύριο γεύμα σου.
  • Το ίδιο ισχύει και για φυτικά συστατικά των οσπρίων…
  • Ωστόσο, η κατανάλωση της βιταμίνης C, όχι μόνο συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, αλλά ξεπερνάει και τα «εμπόδια» που βάζουν οι τανίνες ή τα φυτικά συστατικά.

Γι’ αυτό απολαύστε το φαγητό σου με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι!

Ασβέστιο

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των χορτοφάγων που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι καλό να αναζητήσεις διαφορετικά τρόφιμα που θα σου προσφέρουν ασβέστιο, ώστε να καλύψεις επαρκώς τις ανάγκες σου και να φροντίσεις την υγεία των οστών σου. Επίλεξε:

  • Γάλα σόγιας, εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά θα σου δώσουν επίσης ασβέστιο. Το μυστικό εδώ είναι να ανακαλύψεις ποια από αυτά τα λαχανικά περιέχουν χαμηλότερη ποσότητα οξαλικών οξέων, συστατικών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως είναι το μπρόκολo και τα πράσινα γογγύλια.
  • Σουσάμι και αμύγδαλα.

Βιταμίνη D

Όσο σημαντικό είνα το ασβέστιο για την υγεία των οστών, άλλο τόσο ειναι και η βιταμίνη D αφού συμβάλλει στην απορρόφησή του.

Μελέτες έχουν βρει χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής σε χορτοφάγους, κρίνεται επομένως απαραίτητο να γνωρίζεις τις πηγές της αλλά και πως… μπορείς να τη συνθέσεις με τη βοήθεια του ήλιου! Έτσι λοιπόν:

  • Χρειάζονται 10-30 λεπτά, ανάλογα την ηλικία και το χρώμα δέρματός του, σε μία ηλιόλουστη ημέρα χωρίς αντηλιακό (αποφεύγοντας τις ώρες μεταξύ 12.00-17.00) για να συνθέσεις την συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D.
  • Ακόμα, κάποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα που θα τη συναντήσεις είναι τα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο, τα οποία όμως δεν περιέχουν την πιο δραστική μορφή της βιταμίνης D, αλλά και η μαλακή φυτική μαργαρίνη, όπου 2 κ. του γλυκού θα καλύψουν το 15% των ημερήσιων αναγκών σου!

Πρακτικές διατροφικές συμβουλές για μέγιστα οφέλη!

Επειδή βάσει της φύσης του διατροφικού σου πλάνου δεν καταναλώνεις προϊόντα ζωικής προέλευσης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η διατροφή που ακολουθείς είναι άκρως υγιεινή ή ότι δεν έχεις κίνδυνο να «ξεφύγεις» στις θερμίδες. Γι’ αυτό ακολούθησε τις παρακάτω σύντομες και πρακτικές συμβουλές ώστε να συνδυάσεις τελικά γεύση, θρεπτικά συστατικά με όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει η χορτοφαγία:

  1. Επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία διατηρούν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχά τους «λευκά» τρόφιμα.
  2. Βάλε ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου για να κερδίσεις επαρκή ποσότητα διαφόρων βιταμινών και μετάλλων.
  3. Διάλεξε πηγές «καλού» λίπους όπως είναι οι ξηροί καρποί, η φυτική μαργαρίνη και το ελαιόλαδο. Ενώ, αν καταναλώνεις γαλακτοκομικά, φρόντισε να είναι χαμηλών λιπαρών.
  4. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό… απέφυγε να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Trending