Connect with us

Γαστρονομία

Συνδύασε γεύση και θρεπτικά συστατικά στη χορτοφαγία!

Το να ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία σου, αφού μελέτες την έχουν συνδέσει με μικρότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και με χαμηλότερες τιμές LDL-χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ζωϊκής προέλευσης.

Παρόλα τα οφέλη όμως, συχνά παρατηρούνται και σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Είτε λοιπόν είσαι αυστηρός χορτοφάγος, γαλακτο-χορτοφάφος, ωο-χορτοφάγος ή ημι-χορτοφάγος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι χρειάζεται ο οργανισμός σου και σε ποια τρόφιμα θα το βρεις!

Πρωτεΐνες

Αποτελούν συστατικό των μυών σου, προσφέρουν ενέργεια και κορεσμό, είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό σου, επομένως… είναι απαραίτητο να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνες και φυσικά είναι εφικτό και στη χορτοφαγία. Το θέμα εδώ ωστόσο, δεν είναι μόνο να καλύπτεις την ποσότητα των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός σου αλλά να παίρνεις και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα μικρότερα δηλαδή δομικά συστατικά τους. Βλέπεις, τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα και ποσότητα σε αμινοξέα.

Ποια τρόφιμα να επιλέξεις για την απαραίτητη πρωτεΐνη;

Η ποικίλια φυτικών τροφίμων σε μία ημέρα θα σου προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα!

Κατανάλωσε λοιπόν όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, αμάρανθο, κινόα, φιστίκια, ρύζι! Μία πολύ καλή επιλογή δε αποτελούν και τα προϊόντα σόγιας, αφού τα αμινοξέα τους είναι συγκρίσιμα με αυτά των ζωϊκών πηγών, προσφέροντάς σου πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Απαραίτητα λιπαρά

Απαραίητα, όπως εννοεί και η ονομασία τους, είναι τα λιπαρά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και γι’ αυτό έχει την ανάγκη να λάβει από τη διατροφή. Πέρα από την ενέργεια που θα σου προσφέρουν, είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς αλλά και ως συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικρών και μεγάλων.

Πού θα βρεις αυτά τα λιπαρά;

Το λινολεϊκό και το α-λινολενικό οξύ, ω6 και ω3 λιπαρά αντίστοιχα, ένας χορτοφάγος και δη ένας αυστηρά χορτοφάγος (vegan) μπορεί να τα καταναλώσει μέσα από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια ή τα φιστίκια. Μία ακόμα εξαιρετική επιλογή είναι η μαλακή φυτική μαργαρίνη, χωρίς συστατικά ζωϊκής προέλευσης, την οποία μάλιστα μπορείς να βρεις σε διάφορες γευστικές παραλλαγές από εκλεκτά φυτικά έλαια, όπως έλαια καρυδιού, αμυγδάλου και καρύδας. Επίλεξέ τη για να δώσει γεύση και θρεπτικά συστατικά σε όποιο γεύμα εσύ επιθυμείς αλλά και στις μαγειρικές σου παρασκευές.

Σίδηρος

Πράγματι ο σίδηρος από τις φυτικές πηγές δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό συγκριτικά με το σίδηρο από ζωικές πηγές, ενώ υπάρχουν και κάποια συστατικά που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την απορρόφησή του. Έτσι λοιπόν:

  • Οι τανίνες εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, μπορείς επομένως να αποφύγεις την κατανάλωσή ροφημάτων, όπως το τσάι, μαζί με το κύριο γεύμα σου.
  • Το ίδιο ισχύει και για φυτικά συστατικά των οσπρίων…
  • Ωστόσο, η κατανάλωση της βιταμίνης C, όχι μόνο συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, αλλά ξεπερνάει και τα «εμπόδια» που βάζουν οι τανίνες ή τα φυτικά συστατικά.

Γι’ αυτό απολαύστε το φαγητό σου με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι!

Ασβέστιο

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των χορτοφάγων που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι καλό να αναζητήσεις διαφορετικά τρόφιμα που θα σου προσφέρουν ασβέστιο, ώστε να καλύψεις επαρκώς τις ανάγκες σου και να φροντίσεις την υγεία των οστών σου. Επίλεξε:

  • Γάλα σόγιας, εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά θα σου δώσουν επίσης ασβέστιο. Το μυστικό εδώ είναι να ανακαλύψεις ποια από αυτά τα λαχανικά περιέχουν χαμηλότερη ποσότητα οξαλικών οξέων, συστατικών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως είναι το μπρόκολo και τα πράσινα γογγύλια.
  • Σουσάμι και αμύγδαλα.

Βιταμίνη D

Όσο σημαντικό είνα το ασβέστιο για την υγεία των οστών, άλλο τόσο ειναι και η βιταμίνη D αφού συμβάλλει στην απορρόφησή του.

Μελέτες έχουν βρει χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής σε χορτοφάγους, κρίνεται επομένως απαραίτητο να γνωρίζεις τις πηγές της αλλά και πως… μπορείς να τη συνθέσεις με τη βοήθεια του ήλιου! Έτσι λοιπόν:

  • Χρειάζονται 10-30 λεπτά, ανάλογα την ηλικία και το χρώμα δέρματός του, σε μία ηλιόλουστη ημέρα χωρίς αντηλιακό (αποφεύγοντας τις ώρες μεταξύ 12.00-17.00) για να συνθέσεις την συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D.
  • Ακόμα, κάποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα που θα τη συναντήσεις είναι τα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο, τα οποία όμως δεν περιέχουν την πιο δραστική μορφή της βιταμίνης D, αλλά και η μαλακή φυτική μαργαρίνη, όπου 2 κ. του γλυκού θα καλύψουν το 15% των ημερήσιων αναγκών σου!

Πρακτικές διατροφικές συμβουλές για μέγιστα οφέλη!

Επειδή βάσει της φύσης του διατροφικού σου πλάνου δεν καταναλώνεις προϊόντα ζωικής προέλευσης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η διατροφή που ακολουθείς είναι άκρως υγιεινή ή ότι δεν έχεις κίνδυνο να «ξεφύγεις» στις θερμίδες. Γι’ αυτό ακολούθησε τις παρακάτω σύντομες και πρακτικές συμβουλές ώστε να συνδυάσεις τελικά γεύση, θρεπτικά συστατικά με όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει η χορτοφαγία:

  1. Επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία διατηρούν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχά τους «λευκά» τρόφιμα.
  2. Βάλε ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου για να κερδίσεις επαρκή ποσότητα διαφόρων βιταμινών και μετάλλων.
  3. Διάλεξε πηγές «καλού» λίπους όπως είναι οι ξηροί καρποί, η φυτική μαργαρίνη και το ελαιόλαδο. Ενώ, αν καταναλώνεις γαλακτοκομικά, φρόντισε να είναι χαμηλών λιπαρών.
  4. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό… απέφυγε να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Apfelstrudel του παλατιού με μήλα Zagorin

Η ρομαντική εκδοχή για φαγητό και γλυκό στο Ντίσελντορφ είναι παλάτι Benrath. Για νοσταλγικούς περίπατους σε κήπους πανέμορφους, ακολουθώντας τα αχνάρια βασιλάδων, το εντυπωσιακό ροζ μπαρόκ παλάτι Benrath του 18ου είναι ότι καλύτερο. Η παγωμένη λίμνη με τους κύκνους και τους γλάρους που έρχονται από τον Ρήνο ζωγραφιά. Στο εστιατόριο καφέ του παλατιού φημίζεται για το Apfelstrudel με παγωτό κανέλα. Η τέλεια αρμονία. 

Apfelstrudel, η γερμανική μηλόπιτα

Από το περίφημο «Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Yλικά

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι τύπου 700, κοσκινισμένο

2 γρ. αλάτι

1 αυγό

100ml χλιαρό νερό

20 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό κόκκινα μήλα, καθαρισμένα

1 σφηνάκι ρούμι

170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

10 ml χυμό λεμονιού

140 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

100 γρ. κρουτόν

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο

Για το πασπάλισμα

άχνη ζάχαρη αναμειγμένη με κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε δυνατά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια. 

Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε μεγάλη, αλευρωμένη λινή πετσέτα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. 

Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. 

Σημείωση:Το πάχος του φύλλου ορίζεται κάθε φορά από το δικό μας γούστο, μπορεί να είναι από 1 μέχρι 2 εκ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο, σοτάρουμε τα κρουτόν μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και τα κρατάμε στην άκρη. 

Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια, και τα βάζουμε σε μπολ. 

Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης, το ρούμι, τα κρουτόν, τις σταφίδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

Ακριβώς στη μέση του ορθογώνιου φύλλου μας απλώνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας το τυλίγουμε προσεκτικά ,με τη βοήθεια της πετσέτας. Μόλις το στρούντελ πάρει το σχήμα του, κλείνουμε τις δύο άκρες .

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα.

Μόλις βγάλουμε το στρούντελ από τον φούρνο, το βουτυρώνουμε με πινελάκι. 

Έπειτα από 20 λεπτά το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και το σερβίρουμε με παγωτό κανέλα ή σαντιγί.

 Φωτο

Το Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Continue Reading

Γαστρονομία

Μηλόπιτα με μήλα Zagorin

Η αυθεντική συνταγή. Εύκολη, υγιεινή και νόστιμη γλυκιά δημιουργία που γίνεται με φθηνά υλικά.  Φτιαγμένη με μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Τα μήλα είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Πρόκειται για «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χαρίζουν υγεία και ευεξία. 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή που αλλού στην Ζαγορά, την πολιτειούλα των δασών, των μήλων, των κάστανων, των καρυδιών αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που έγραψαν ιστορία….

Σας την παρουσιάζουμε μπροστά στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ.Γεωργίου που έντυσαν με μήλα λόγω του εορτασμού των 100 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. 

Αυθεντική συνταγή μηλόπιτας Ζαγοράς

Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρύφαλο σε σκόνη

2-3 μήλα Ζαγορίν, κομμένα σε στρογγυλές φέτες

120 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει» 

180 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και 180 γρ.ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, τη σταφίδα και το γαρύφαλο.

Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά. 

Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Continue Reading

Γαστρονομία

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα: “Θαλασσινή γεύση νηστίσιμη”

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   

Νηστίσιμες και νόστιμες

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Continue Reading

Trending