Γαστρονομία
Τάρτα λεμονιού: Θυμίζει Καλοκαίρι

Τάρτα λεμονιού
Από την Νικολέττα Φαβιέρου, Αθήνα
Αρωματική γεύση
Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας
Το γλυκό αυτό αγαπήθηκε από όλους γιατί είναι αρωματικό, έχει αυτή την ξινούτσικη γεύση που σβήνει η μαρέγκα. Επειδή δεν μου αρέσει η ζάχαρη έβαλα λιγότερη ποσότητα άχνης εσείς αν θέλετε βάλτε 50-80 γρ. επιπλέον.
Η τάρτα λεμονιού τρώγεται πάντα φρέσκη μην την αφήσετε ποτέ για την επόμενη ημέρα γιαυτό φτιάξτε όση θα καταναλώσετε.
Με τον καφέ πηγαίνει πολύ και κλείνει με αυτό το άρωμα φρεσκάδας ένα γεύμα ή δείπνο. Ειδικά μετά τις νοστιμιές της θαλασσινής κουζίνας είναι ότι καλύτερο.
Τάρτα λεμονιού
Από την Νικολέττα Φαβιέρου, Αθήνα
Υλικά
Για τη ζύμη
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο κομμένο σε καρέ
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. κρύο νερό
Για την κρέμα λεμονιού
125 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. κορν φλάουρ
Ξύσμα από 3 λεμόνια ακέρωτα
250 ml χυμό από λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλι ή γκρέιπ φρούτ
80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
3 κρόκους
1 αυγό ολόκληρο
Για την μαρέγκα
4 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με διακεκομμένη λειτουργία.
Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της.
Τη βάζουμε στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με διαφάνεια, για 30 λεπτά.
Τότε την βάζουμε στο φούρνο αφού καλύψουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και βάλουμε βαρίδια ή όσπρια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βαρίδια και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό των εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Αδειάζουμε τη κρέμα στην τάρτα.
Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα.
Σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα με κάποιες κορφούλες. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάμε δυνατά την μαρέγκα για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε απαλά τη μαρέγκα πάνω στη τάρτα και την στρώνουμε με την μαρίζ.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα.
Βγάζουμε την τάρτα λεμονιού από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 90 λεπτά και σερβίρουμε.
Αν έχουμε φλόγιστρο μπορούμε να περάσουμε την μαρέγκα να αποκτήσει ακόμα πιο έντονο χρώμα.
Γαστρονομία
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ PIZZA FAN

Αυτή τη Σαρακοστή, δώστε μια άλλη διάσταση στο σαρακοστιανό τραπέζι με όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις, στη νηστίσιμη εκδοχή τους.
Αν θα το γιορτάσετε με παρέα και με παιδιά, που θέλουν πάντα να δοκιμάζουν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό, η Pizza Fan προσφέρει, εκτός από τις γνωστές παραδοσιακές γεύσεις που υπάρχουν στον κατάλογο μαγειρευτών φαγητών MyCook, μια ολόκληρη σειρά από νέες νηστίσιμες προτάσεις που δεν περιμένει κανείς τη Σαρακοστή.
Πίτσες με φυτικό τυρί και ολόφρεσκα λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλια και Plant Based Pizza, ζυμαρικά με γαρίδες, Bolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και μια μεγάλη σειρά από νόστιμες δροσερές σαλάτες.
Φέτος λοιπόν, εσείς δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις και τα παιδιά θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμμετάσχουν στις ειδικές διατροφικές απαιτήσεις των ημερών πριν το Πάσχα.
Προϊόντα
Η Εταιρεία Kokolias Αναλαμβάνει την Τοποθέτηση Προϊόντων Dewalt σε Καταστήματα, Προσφέροντας Εξατομικευμένες Λύσεις

Η Kokolias αναλαμβάνει την τοποθέτηση προϊόντων Dewalt σε καταστήματα, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του χώρου σου.
Με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αισθητική, προτείνονται προσαρμοσμένες λύσεις παρουσίασης προϊόντων, επιλέγοντας τους κατάλληλους κωδικούς που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του καταστήματός σου.
Η πολυετής εμπειρία στον χώρο των επαγγελματικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την ποιότητα και αξιοπιστία της Dewalt, εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ελκυστικού και αποδοτικού χώρου πώλησης. Από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση, η τοποθέτηση των προϊόντων γίνεται με τρόπο που αναδεικνύει στο μέγιστο τα πλεονεκτήματά τους.
Εμπιστεύσου την Kokolias για να κάνεις τη διαφορά στο κατάστημά σου! Επικοινώνησε για να προγραμματιστεί ένα ραντεβού και ένας εκπρόσωπος θα έρθει άμεσα σε επαφή μαζί σου.
Γαστρονομία
Τρόποι κατανάλωσης Πρωτεΐνης στη Νηστεία

Διατροφικά οφέλη Νηστείας
Η νηστεία δεν αποτελεί μόνο μια περίοδο αποχής από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά μια ευκαιρία για σωστή και ισορροπημένη διατροφή και για πνευματική και σωματική ευεξία. Τα διατροφικά οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος.
Ωστόσο, μια από τις διατροφικές προκλήσεις αυτής της περιόδου είναι η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη.
Κάλυψη Πρωτεϊνικών Αναγκών
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών, τη λειτουργία των οργάνων και την παραγωγή ενέργειας. Όταν οι υψηλής βιολογικής αξίας πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, αποκλείονται από τη διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες φυτικές τροφές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου.
Φυτικές πηγές Πρωτεΐνης
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και να ανακαλύψεις νέες γεύσεις.
Όσπρια
Τα όσπρια, όπως οι φακές, φασόλια και ρεβίθια, είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Μπορείς να τα απολαύσεις σε σούπες, σαλάτες ή ακόμα και σε μπιφτέκια οσπρίων. Η ποικιλία τους σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνταγές που συνδυάζουν θρεπτική αξία και γεύση. Ωστόσο, επειδή τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες με χαμηλότερη βιολογική αξία, λόγω της έλλειψης του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη, είναι καλό να τα συνδυάσεις με άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν μεθειονίνη όπως: τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι.
Τέτοιοι συνδυασμοί είναι το φακόρυζο, φασόλια με καλαμπόκι κ.α.

Προϊόντα Σόγιας
Το βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, η οποία θεωρείται εφάμιλλης βιολογικής αξίας με αυτή του κρέατος, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας είναι καλές επιλογές που μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλές μαγειρικές παρασκευές.
Φυτικά εναλλακτικά Κρέατος
Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης που μιμούνται τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση του κρέατος. Θα τα βρεις σε διάφορες μορφές, όπως burger, «κεφτεδάκια», nuggets και άλλα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (π.χ σόγιας), φυτικές ίνες, και έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη διατροφική επιλογή.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέγεις προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν, που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε αλάτι, σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα και υψηλά σε πρωτεΐνη. Επίσης να μην περιέχουν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης (πχ γλουταμινικό νάτριο) καθώς και τεχνητά αρώματα. Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές στην αγορά με θρεπτική αξία και ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Ξηροί Καρποί και Σπόροι
Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια, και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος και το σουσάμι, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, να τα συνδυάσεις με νιφάδες δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης ή ακόμα και να τα καταναλώσεις με τη μορφή 100 % βουτύρου ξηρών καρπών, όπως ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
Δημητριακά Ολικής Άλεσης & Ψευδοδημητριακά
Η κινόα, ο αμάρανθος, το πλιγούρι και το άγριο ρύζι είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορείς να τα συνδυάσεις με όσπρια ή λαχανικά για να δημιουργήσεις γεύματα που θα σε κρατήσουν χορτάτο/η για περισσότερη ώρα και να επωφεληθείς από τη διατροφική τους αξία.
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική επιλογή κατά τη νηστεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα παρέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι και μύδια είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείς να εντάξεις στο τραπέζι σου. Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Τι να κρατήσεις
Η νηστεία δεν είναι μόνο μια περίοδος πνευματικής κάθαρσης, αλλά και μια ευκαιρία να βελτιώσεις την ποιότητα της διατροφής σου, να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και να δοκιμάσεις πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Με τα σωστά τρόφιμα, με διαφορετικούς συνδυασμούς και λίγη δημιουργικότητα, μπορείς να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή που θα σου δώσει ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού!
Πάρης Παπαχρήστος : Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/18281-tropoi-katanalosis-proteinis-sti-nisteia
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση