Connect with us

Γαστρονομία

Τάρτα λεμονιού: Θυμίζει Καλοκαίρι

Τάρτα λεμονιού

 Από την Νικολέττα Φαβιέρου, Αθήνα

Αρωματική γεύση

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το γλυκό αυτό αγαπήθηκε από όλους γιατί είναι αρωματικό,  έχει αυτή την ξινούτσικη γεύση που σβήνει η μαρέγκα. Επειδή δεν μου αρέσει η ζάχαρη έβαλα λιγότερη ποσότητα άχνης εσείς αν θέλετε βάλτε 50-80 γρ. επιπλέον.

Η τάρτα λεμονιού τρώγεται πάντα φρέσκη μην την αφήσετε ποτέ για την επόμενη ημέρα γιαυτό φτιάξτε όση θα καταναλώσετε.

Με τον καφέ πηγαίνει πολύ και κλείνει με αυτό το άρωμα φρεσκάδας ένα γεύμα ή δείπνο. Ειδικά μετά τις νοστιμιές της θαλασσινής κουζίνας είναι ότι καλύτερο.

Τάρτα λεμονιού  

Από την Νικολέττα Φαβιέρου, Αθήνα

Υλικά

Για τη ζύμη

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο κομμένο σε καρέ

1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

2 πρέζες αλάτι

1 κρόκο αυγού

1 κ.σ. κρύο νερό

Για την κρέμα λεμονιού

125 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. κορν φλάουρ

Ξύσμα από 3 λεμόνια ακέρωτα

250 ml χυμό από λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλι ή γκρέιπ φρούτ

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

3 κρόκους

1 αυγό ολόκληρο

Για την μαρέγκα

4 ασπράδια

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με διακεκομμένη λειτουργία.

Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της.

Τη βάζουμε στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με διαφάνεια, για 30 λεπτά.

Τότε την βάζουμε στο φούρνο αφού καλύψουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και βάλουμε βαρίδια ή όσπρια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βαρίδια και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό των εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε τη κρέμα στην τάρτα.

Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα.

Σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα με κάποιες κορφούλες. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάμε δυνατά την μαρέγκα για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε απαλά τη μαρέγκα πάνω στη τάρτα και την στρώνουμε με την μαρίζ.

Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα.

Βγάζουμε την τάρτα λεμονιού από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 90 λεπτά και σερβίρουμε.

Αν έχουμε φλόγιστρο μπορούμε να περάσουμε την μαρέγκα να αποκτήσει ακόμα πιο έντονο χρώμα.

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.

Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο

Κουλουράκια κανέλας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Yλικά για 40 κουλουράκια

Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

2 κ.σ γάλα

¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα εβαπορέ

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.

Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.

Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Trending