Connect with us

Γαστρονομία

Τάρτα λεμονιού: Θυμίζει Καλοκαίρι

Τάρτα λεμονιού

 Από την Νικολέττα Φαβιέρου, Αθήνα

Αρωματική γεύση

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το γλυκό αυτό αγαπήθηκε από όλους γιατί είναι αρωματικό,  έχει αυτή την ξινούτσικη γεύση που σβήνει η μαρέγκα. Επειδή δεν μου αρέσει η ζάχαρη έβαλα λιγότερη ποσότητα άχνης εσείς αν θέλετε βάλτε 50-80 γρ. επιπλέον.

Η τάρτα λεμονιού τρώγεται πάντα φρέσκη μην την αφήσετε ποτέ για την επόμενη ημέρα γιαυτό φτιάξτε όση θα καταναλώσετε.

Με τον καφέ πηγαίνει πολύ και κλείνει με αυτό το άρωμα φρεσκάδας ένα γεύμα ή δείπνο. Ειδικά μετά τις νοστιμιές της θαλασσινής κουζίνας είναι ότι καλύτερο.

Τάρτα λεμονιού  

Από την Νικολέττα Φαβιέρου, Αθήνα

Υλικά

Για τη ζύμη

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο κομμένο σε καρέ

1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

2 πρέζες αλάτι

1 κρόκο αυγού

1 κ.σ. κρύο νερό

Για την κρέμα λεμονιού

125 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. κορν φλάουρ

Ξύσμα από 3 λεμόνια ακέρωτα

250 ml χυμό από λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλι ή γκρέιπ φρούτ

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

3 κρόκους

1 αυγό ολόκληρο

Για την μαρέγκα

4 ασπράδια

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με διακεκομμένη λειτουργία.

Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της.

Τη βάζουμε στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με διαφάνεια, για 30 λεπτά.

Τότε την βάζουμε στο φούρνο αφού καλύψουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και βάλουμε βαρίδια ή όσπρια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βαρίδια και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό των εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε τη κρέμα στην τάρτα.

Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα.

Σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα με κάποιες κορφούλες. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάμε δυνατά την μαρέγκα για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε απαλά τη μαρέγκα πάνω στη τάρτα και την στρώνουμε με την μαρίζ.

Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα.

Βγάζουμε την τάρτα λεμονιού από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 90 λεπτά και σερβίρουμε.

Αν έχουμε φλόγιστρο μπορούμε να περάσουμε την μαρέγκα να αποκτήσει ακόμα πιο έντονο χρώμα.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Η μακαρονάδα του Στέργιου του ψαρά: Γεύση δυνατή …

Μακαρονάδα του ψαρά

Από τον Στέργιο,  Δέλτα Αξιού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Μια μακαρονάδα με γεύση απίθανη είναι αυτή που μου έφτιαξε ο Σέργιος, που ψαρεύει στο Δέλτα του Αξιού.

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και μπορούμε να προσθέσουμε ότι ακόμα θέλουμε χταπόδι, τόνο, σουπιές, καραβίδες ή μπλε καβούρια.

Όσο πιο πολλά υλικά έχει η μακαρονάδα τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Η γεύση της μυρωδάτη και είναι ότι πρέπει για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί μπόρεσα και φωτογράφισα το πιάτο της μακαρονάδας ακριβώς στο σημείο, που ο Αξιός συναντά τον Θερμαϊκό. 

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια

300 γρ. καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα

300 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα

20 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες

2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί ασύρτικο ή μαλαγουζιά

3 ποτήρια νερό

2 δαφνόφυλλα

100 ml ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

 

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε προσεκτικά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι καίμε ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι και μισό ποτήρι νερό ζεστό.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά.

Πριν σβήσουμε τη σάλτσα βάζουμε τα μύδια και τις γαρίδες για 5 λεπτά να πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν τα υγρά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι και μετά από 3 δευτερόλεπτα τα μακαρόνια.

Τα βράζουμε ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Save Vintage: Μια οινική καμπάνια που αξίζει την υποστήριξη όλων

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά της εσοδείας αυτής διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν πως η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία «αναφοράς» για την περιοχή τους. Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά 2019 επισκιάστηκαν από την πανδημία. Έτσι, η καμπάνια Save Vintage 2019, –όπως λέει και το όνομά της– δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη διάσωσή τους.

Με την εστίαση υπολειτουργούσα, τον τουρισμό σε κρίση και το Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, ακυρωμένο το 2020, η εν λόγω καμπάνια, με πυρήνα την ιστοσελίδα www.SaveVintage2019.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού φιλοδοξεί να κινητοποιήσει μαζικά όλους τους Έέλληνες οινοποιούς, φορείς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινόφιλους. Στοχεύει, έτσι, στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών εσοδείας 2019 και όχι μόνο.

Τελικός σκοπός είναι να κεντρισθεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή και να εξαφθεί η φαντασία του, ώστε να αγοράσει κρασιά, αρχικά εσοδείας 2019. Το «Save» στην προκειμένη περίπτωση είναι διττό: «Σώστε», δηλαδή καταναλώστε και χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού χαθούν και «Φυλάξτε» τα, δηλαδή αποθηκεύστε και παλαιώσετε τα κρασιά αυτά, ακόμα και τα λευκά, επειδή είναι υψηλής ποιότητας. 

Γιατί, πράγματι, τα κρασιά του 2019 είναι πλούσια, νόστιμα, τραγανά και ισορροπημένα ―τα επίθετα δεν λείπουν για να τα περιγράψει κάποιος. Μάλιστα, πολλά από αυτά θα μπορέσουν να παλαιώσουν για δεκαετίες σε ιδανικές συνθήκες.

Πίσω από την εν λόγω καμπάνια βρίσκεται η εταιρεία Vinetum, που διοργανώνει την έκθεση Οινόραμα, ωστόσο η δράση αυτή αφορά όλον τον αμπελοοινικό κλάδο. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται από όλους τους σχετικούς φορείς, ενώ συσπειρώνει σημαντικό αριθμό οινογράφων, δημοσιογράφων οίνου και γεύσης και άλλων επικοινωνών και επιστημόνων του κρασιού, που όλο και μεγαλώνει. Ανθρώπους που προσφέρουν την πένα και τον ουρανίσκο τους αφιλοκερδώς, δοκιμάζοντας και γράφοντας για τα ελληνικά κρασιά του 2019. Γι’ αυτό το λόγο τα πορτραίτα τους προβάλλονται στον ιστότοπο της καμπάνιας, η οποία προωθείται και από τα κοινωνικά δίκτυα της Vinetum.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αλεύρι ολικής από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου

Ξεκινώντας από ένα μικρό μύλο στην Ήπειρο πριν από 238 χρόνια, η εταιρεία Μύλοι Λούλη συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά μένοντας πιστή στην παράδοση και την ποιότητα, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες των καταναλωτών της.

Το αλεύρι Ολικής Άλεσης αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες. Δοκιμάστε το σε συνταγές ολικής άλεσης και απολαύστε όλα τα διατροφικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα αλεύρι ολικής άλεσης, όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2 φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Ιδανικό για θρεπτικές συνταγές όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα κ.α. Προτείνουμε πάντα την ανάμειξη του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι τσουρεκιού ή ζυμωτό αναλόγως το τι θέλετε να φτιάξετε!

Κατηγορίας: Πιτυρούχο πλήρους αλέσεως εξ αμιγούς σίτου 100%

Πρωτεΐνη: 16,3%

ΧΡΗΣΕΙΣ

Ψωμί, κριτσίνια, κέικ, μπισκότα και σε οποιαδήποτε συνταγή θέλετε να προσθέσετε αλεύρι ολικής άλεσης.

Continue Reading

Trending