Connect with us

Γαστρονομία

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή 

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή 

Από το ζαχαροπλαστείο Αρχοντικό της Ιτέας

Το περίφημο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι

Γράφει: Η Σίσσυ Νϊκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε… ίσως από τα καλύτερα της Ελλάδας. Ο Σοφοκλής δημιουργεί απίθανα γλυκά με κορυφαίο το γαλακτομπούρεκο αλλά και παγωτά ονειρικά στο ζαχαροπλαστείο του Αρχοντικό της Ιτέας.

Το άρωμα και η γεύση μοναδικά. Το αρωματικό βούτυρο και το φρέσκο γάλα προέρχονται από αγελάδες αυτόχθονων φυλών που ζουν και βόσκουν στα Βαρδούσια αλλά και προβάτων του Παρνασσού.

Τα αυγά επίσης προέρχονται από κοτούλες της περιοχής.

Αξίζει σίγουρα μια στάση στην Ιτέα για να έχετε αυτή την απίθανη γευστική εμπειρία. Ο Σοφοκλής είναι ευγενέστατος και θα σας εξηγήσει τα πάντα. Δοκιμάστε και το παγωτό τριαντάφυλλο με σοκολάτα … απλά υπέροχα.

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή

Από το ζαχαροπλαστείο Αρχοντικό της Ιτέας

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταϊφι

250γρ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο

Για την κρέμα

860ml γάλα πλήρες

150 γρ. ζάχαρη

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

35 γρ. βούτυρο πρόβειο

3 κρόκοι αυγών

½ βανιλίνη

Για το σιρόπι

320 γρ. ζάχαρη

130 ml νερό

70 γρ. γλυκόζη

1 κανέλα ξύλο

1 φλούδα λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180o C  και χτενίζουμε  πολύ καλά τα φύλλα κανταΐφι για να ξεμπερδευτεί και να μην υπάρχουν κόμποι.
Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40εκ. απλώνουμε τα 400γρ. φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φύλλου και το πιέζουμε με τα χέρια μας για να σταθεί βουτυρώνοντας ελαφρά με πινέλο όλη την επιφάνεια.  Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί και βάζουμε στο ταψί το βουτυρωμένο φύλλο ώστε να κάτσει ομοιόμορφα.

Ετοιμάζετε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα γρήγορα για να μην κολλήσει.

Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα κανταΐφι που έχουμε ήδη στρώσει. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε  για  40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Continue Reading

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Mια υπέροχη γευστική δημιουργία με μελιτζάνες που σιγομαγειρεύονται μέχρι να μελώσουν. Οι πολίτισσες συνήθως αρωματίζουν τις μελιτζάνες με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή κόλιανδρου ή ακόμα και καυκαλήθρες ή παπαρούνα αν είναι της εποχής.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε με αρωματισμένο γιαούρτι ή τυρί φέτα και είναι όνειρο με πιτούλες αραβικές ή ζεστό ψωμί…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους

6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 κόκκους μπαχάρι

3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.σ. κόλινδρο, σε σκόνη

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους τις κόβουμε σε φέτες και μετά στη μέση.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι και προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες και πιπεριές.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.

Αν θέλουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ανακατεύουμε μέσα τα φύλλα βασιλικού.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες αραβικές,  τυρί φέτα ή γιαούρτι

Πηγή :https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending