Connect with us

Γαστρονομία

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή 

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή 

Από το ζαχαροπλαστείο Αρχοντικό της Ιτέας

Το περίφημο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι

Γράφει: Η Σίσσυ Νϊκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε… ίσως από τα καλύτερα της Ελλάδας. Ο Σοφοκλής δημιουργεί απίθανα γλυκά με κορυφαίο το γαλακτομπούρεκο αλλά και παγωτά ονειρικά στο ζαχαροπλαστείο του Αρχοντικό της Ιτέας.

Το άρωμα και η γεύση μοναδικά. Το αρωματικό βούτυρο και το φρέσκο γάλα προέρχονται από αγελάδες αυτόχθονων φυλών που ζουν και βόσκουν στα Βαρδούσια αλλά και προβάτων του Παρνασσού.

Τα αυγά επίσης προέρχονται από κοτούλες της περιοχής.

Αξίζει σίγουρα μια στάση στην Ιτέα για να έχετε αυτή την απίθανη γευστική εμπειρία. Ο Σοφοκλής είναι ευγενέστατος και θα σας εξηγήσει τα πάντα. Δοκιμάστε και το παγωτό τριαντάφυλλο με σοκολάτα … απλά υπέροχα.

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή

Από το ζαχαροπλαστείο Αρχοντικό της Ιτέας

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταϊφι

250γρ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο

Για την κρέμα

860ml γάλα πλήρες

150 γρ. ζάχαρη

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

35 γρ. βούτυρο πρόβειο

3 κρόκοι αυγών

½ βανιλίνη

Για το σιρόπι

320 γρ. ζάχαρη

130 ml νερό

70 γρ. γλυκόζη

1 κανέλα ξύλο

1 φλούδα λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180o C  και χτενίζουμε  πολύ καλά τα φύλλα κανταΐφι για να ξεμπερδευτεί και να μην υπάρχουν κόμποι.
Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40εκ. απλώνουμε τα 400γρ. φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φύλλου και το πιέζουμε με τα χέρια μας για να σταθεί βουτυρώνοντας ελαφρά με πινέλο όλη την επιφάνεια.  Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί και βάζουμε στο ταψί το βουτυρωμένο φύλλο ώστε να κάτσει ομοιόμορφα.

Ετοιμάζετε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα γρήγορα για να μην κολλήσει.

Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα κανταΐφι που έχουμε ήδη στρώσει. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε  για  40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending