Connect with us

Υγεία

Τροφές για έναν καλό ύπνο

Ο ύπνος, αν και οι μηχανισμοί του βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, είναι εξαιρετικά ζωτικός για την ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για μια περίοδο φυσικής και νοητικής ανάπαυσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η συνειδητότητα μερικώς ή ολικώς αναστέλλονται. Ταυτόχρονα, οι σωματικές λειτουργίες επιβραδύνονται. Ορμονικά η διαδικασία του ύπνου ελέγχεται, κυρίως, από δύο ορμόνες, την μελατονίνη και την αδενοσίνη.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δαπανάμε το 30% της ζωής μας για να κοιμηθούμε, ενώ πολλά ζώα καταλήγουν στο θάνατο εάν στερηθούν το ύπνο για λίγες εβδομάδες

Η διαταραχή της λειτουργίας του ύπνου συνεπάγεται κόπωση, μειωμένη ενέργεια, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένο ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές του στομάχου, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόωρη γήρανση, μεταβολές στον μεταβολισμό, αύξηση βάρους και λιπώδους ιστού κ.ά.

Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός;

Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι που μας κάνει να νυστάζουμε το βράδυ και να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτή η εναλλαγή του ύπνου και της εγρήγορσης ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταραχθεί μπορεί να προκαλέσει από υπνηλία εώς και κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού είναι η δυσκολία στον ύπνο,  όπως και η δυσκολία στο κάποιος να μπορεί να μείνει σε επαγρύπνιση την ημέρα. Αν επίσης, παρ’όλο που έχετε κοιμηθεί, νιώθετε πως ο ύπνος σας δεν ήταν αρκετός, τότε ίσως και εσείς να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

trofes gia kalo ypno 01

 

Τι μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό;

Πιθανοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο είναι:

  • το φως
  • το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
  • οι κοινωνικές δραστηριότητες
  • τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου

Ποια άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχής του ρυθμού;

Μερικές κλινικές καταστάσεις είναι πιθανό να οδηγούν ένα άτομο στη μεταβολή του ρυθμού του ύπνου. Για παράδειγμα, άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνων έναντι άλλων ομάδων ατόμων.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου μπορεί να θεωρηθούν:

  • σύνδρομα χρόνιου πόνου
  • άνοια
  • υπερθυροειδισμός
  • νοητική υστέρηση

Συνέπειες της έλλειψης ύπνου στην υγεία

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου στην υγεία φαίνεται να είναι πολλαπλές. Mερικοί μόνο από τους τομείς που επηρεάζονται, είναι οι εξής:

  1. Γνωστική λειτουργία
  2. Συναισθηματική ευεξία
  3. Δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος
  4. Ανοχή στη γλυκόζη
  5. Ορμονικά επίπεδα

Τι συμβαίνει όταν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες;

Εάν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες ημερησίως φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, ενώ παχυσαρκία και φλεγμονή πιθανότατα σχετίζονται και αυτές με έλλειψη και διαταραχές στον ύπνο.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Μελέτες δείχνουν πως η συστηματική έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα) σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Οι λόγοι που συνδέουν τα δύο αυτά αφορούν τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές παραμέτρους. Ενώ χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να “αντέξουμε” περισσότερες ώρες ξύπνιοι (επομένως αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση κατά περίπου 5%), η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη. Ζώντας σε ένα περιβάλλον με άμεσα διαθέσιμο φαγητό, η ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να συνδέεται άμεσα με τον χρόνο που είμαστε ξύπνιοι, ειδικά αν ο χρόνος αυτός συνδέεται με καθιστική δραστηριότητα.

trofes gia kalo ypno 02

 

Επομένως, φαίνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και, κατ’ επέκταση, σε αύξηση του βάρους. Εκτός από τις αυξημένες θερμίδες, η ποιότητα φαγητού φαίνεται να είναι χαμηλότερη. Αλλες αιτίες αποτελούν το ψυχολογικό στρες, αλλά και η μεγαλύτερη ευαισθησία στην “επιβράβευση” με το φαγητό.

Πότε είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια ύπνου;

Ο ύπνος θεωρείται επαρκής όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπάρχει υπνηλία ή δυσλειτουργικότητα. Η ακριβής διάρκεια του ποικίλει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, π.χ. η ηλικία. Για τους περισσότερους ενήλικες 7-8 ώρες ύπνου ημερησίως αρκούν. Το 1998 μόλις το 12% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ανέφερε διάρκεια ύπνου μικρότερη των 6 ωρών. Στην μελέτη NHANES που πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2007-2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37.3%, ενώ μόλις το 60.4% ανέφεραν διάρκεια ύπνου 7-9 ώρες.

Ποιες είναι οι συνήθειες που σας «κλέβουν» τον ύπνο;

Πικάντικα τρόφιμα

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων. Πέρα από τις διαταραχές του ύπνου, συχνό σύμπτωμα της κατανάλωσης πικάντικης κουζίνας είναι η εμφάνιση καούρας, η οποία οδηγεί σε δυσκολία ύπνου και δυσφορία στη διάρκεια της νύχτας. Σε περίπτωση ενός τέτοιου γεύματος, προσπαθήστε να το καταναλώσετε τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, για να αποφευχθούν οι τυχόν ενοχλήσεις και οι πιθανές νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο.

Μεγάλα και βαριά γεύματα

Μείνετε μακριά από τα μεγάλα γεύματα το βράδυ. Προσπαθήστε να καταναλώνετε το βραδινό σας γεύμα νωρίτερα και αποφύγετε τα βαριά και πλούσια τρόφιμα για τουλάχιστον δύο ώρες από την ώρα που θα πλησιάσετε το κρεβάτι σας. Προσοχή στα fast food! Ένας επιπλέον λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εκτός του αυξημένου θερμιδικού τους περιεχομένου, είναι η πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του κύκλου του ύπνου. Ένα βαρύ γεύμα, θα σας κάνει να αισθανθείτε άβολα, δεδομένου ότι η λειτουργία του πεπτικού συστήματος επιβραδύνεται καθώς κοιμάστε.

Κρατήστε τις πρωτεΐνες στο ελάχιστο πριν την ώρα του ύπνου

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ουσιαστικό μέρος στη διατροφή κάθε ημέρας, όμως είναι μια κακή επιλογή για σνακ πριν τον βραδινό ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να παρακάμψετε τα πλούσια σε πρωτεΐνες σνακ πριν τον ύπνο και να επιλέξτε για παράδειγμα ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή κάποιο τρόφιμο με υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι φιλικοί με τον ύπνο, όπως τα κράκερ.

Περιορισμός στα υγρά

Η διαρκής ενυδάτωση είναι εξαιρετική και απαραίτητη για τον οργανισμό σας. Αν όμως θέλετε να αποφύγετε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα, περιορίστε την πρόσληψη υγρών πριν από τον ύπνο σας. Έτσι, θα μπορείτε να έχετε έναν πιο ήρεμο και μη διακοπτόμενο ύπνο.

trofes gia kalo ypno 03

 

Καφεϊνούχα ροφήματα

Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό γνωστό για την διεγερτική του δράση και προτιμάται γι’αυτόν ακριβώς το λόγο: για εγρήγορση! Αν, λοιπόν, είστε από τους καφεϊνο-ευαίσθητους (αποκρίνεστε εύκολα στην δράση της καφεΐνης) τότε είναι καλό να μετριάσετε την ποσότητα καφεϊνούχων ροφημάτων (π.χ. τσάι, καφέ, σοκολάτες, αναψυκτικά ή ροφήματα που προσδίδουν ενέργεια) αλλά και να επιλέξετε την ιδανική ώρα που θα τα καταναλώσετε χωρίς να επηρεάζουν τον ύπνο σας.

Αλκοολούχα ποτά

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού μπορεί να τους χαλαρώσει, βοηθώντας τους να έχουν έναν καλύτερο ύπνο. Ισχύει όμως αυτό στην πραγματικότητα; Η απάντηση είναι όχι! Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να διαταράξει τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο ενδέχεται να επιφέρει συχνές αφυπνίσεις, πονοκεφάλους, νυχτερινές εφιδρώσεις και εφιάλτες. Επίσης, εμποδίζει τον οργανισμό να εισέλθει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνήσετε και να εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι. Οδηγεί δηλαδή σε μια νύχτα με λιγότερο ξεκούραστο ύπνο. Αν είστε από τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ το βράδυ, εξισορροπήστε κάθε ποτό με ένα ποτήρι νερό για την αραίωση των επιπτώσεων του αλκοόλ και αν είναι δυνατό, αποφύγετε την κατανάλωση του τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Κάπνισμα

Τέλος, άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να μην εντάσσεται στα τρόφιμα, αλλά μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας είναι το τσιγάρο. Η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό, που παρουσιάζει παρόμοιες επιπτώσεις με την καφεΐνη. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην προσπάθειά σας να κοιμηθείτε, στο πρωινό ξύπνημα και να οδηγήσει σε εφιάτες. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος λοιπόν για να σταματήσετε το κάπνισμα ή να το περιορίσετε τουλάχιστον κοντά στις ώρες του κρεβατιού!

Ποια η σχέση ύπνου και διατροφής;

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, όσοι κοιμούνται λιγότερο, είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν πυκνοθερμιδικά τρόφιμα, περισσότερες θερμίδες από λιπαρά τρόφιμα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν μικρές καταναλώσεις φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, η έλλειψη πρωινού γεύματος, η κατανάλωση του κυρίως γεύματος αργά το βράδυ, το τσιμπολόγημα καθώς η έλλειψη διατροφικής ποιότητας πιθανότατα να οδηγούν σε “έναν κακό ύπνο”.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Βελτιώνοντας λοιπόν την ποιότητα της διατροφής μας και υιοθετώντας ένα διατροφικό μοντέλο με πρωινό, μικρά και συχνά γεύματα, φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και χαμηλή ποσότητα λιπαρών αυξάνουμε τις πιθανότητες να απολαύσουμε έναν ποιοτικό ύπνο. Όσον αφορά τη σχέση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών με την ποιότητα του ύπνου τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακόμη λίγα και απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

5+1 τρόποι για τη βελτίωση του ύπνου

Παρ΄όλα αυτά, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να συντελέσουν σε βελτίωση, τόσο της ποιότητας, όσο και της ποσότητας του ύπνου.

1. Σωστή διατροφή

Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλού ύπνου. Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν το ιδανικό διατροφικό μοντέλο για έναν καλό ύπνο, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγάλες μερίδες. Η αποφυγή της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης, καθώς και αλκοόλ πριν τον ύπνο θα συντελέσουν σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και ξεκούραση του οργανισμού.

Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο είναι αρκετή για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να έχουμε έναν καλό ύπνο. Επιπλέον, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη (πρόδρομο αμινοξύ της σεροτονίνης, ουσίας που διευκολύνει τον ύπνο και την ψυχική διάθεση του οργανισμού) θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη έλευση του ύπνου το βράδυ και στην καλύτερη ποιότητά του. Καλές πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, τα πολύσπορα και ολικήςάλεσης προϊόντα (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι), τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια κ.ά.

2. Αναβάλετε εργασίες για την επόμενη μέρα

Αναβάλετε εργασίες και ζητήματα που μπορούν να περιμένουν μέχρι το επόμενο πρωί και μην δουλεύετε λίγη ώρα πριν κοιμηθείτε. Ο εγκέφαλος θα λειτουργήσει καλύτερα, αν έχει προηγηθεί ένας καλόςύπνος χωρίς το άγχος και η συγκέντρωση του εγκεφάλου είναι πιο αυξημένη το πρωί.

3. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα

Διατηρείστε το σώμα σας σε καλή φυσική κατάσταση και πείτε ναι στην άσκηση. Όταν τα επίπεδα φυσική δραστηριότητας και άσκησης είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας το αποτέλεσμα θα είναι το βράδυ να κοιμηθείτε πιο εύκολα και γρήγορα, ενώ θα είναι βελτιωμένη και η ποιότητα του ύπνου.

4. Μείωση χρόνου ηλεκτρονικών

Αποφύγετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε σχετίζεται με ηλεκτρονικά. Είτε αυτό είναι τηλεόραση είτε υπολογιστής είτε κινητό τηλέφωνο συντελεί στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου, γεγονός που αποσυντονίζει τον οργανισμό και οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου. Σύμφωνα με επιστημονικήμελέτη βρέθηκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης, τα βιντεοπαιχνίδια και η χρήση υπολογιστή για 2 ολόκληρες ώρες μπορούν να μειώσουν κατά 22% τα επίπεδα μελατονίνης (ορμόνη που ελέγχει τον βιορυθμό) του οργανισμού. Επομένως, η ελάττωση της χρήσης των παραπάνω μέσων λίγο πριν τον ύπνο βοηθά στην βελτίωση του βιολογικούρυθμού του οργανισμού.

5. Μεσημεριανός ύπνος

Ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μοιάζει πολύ καλή ιδέα ειδικά μετά από ένα κουραστικό πρωινό. Όμως αν υπερβεί τα 30 λεπτά μπορεί να συντελέσει σε διαταραχές του βραδινού ύπνου.

trofes gia kalo ypno 04

 

6. Απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις

Τέλος, ο ύπνος πρέπει να αποτελεί ιεροτελεστία. Αποσυμπιέστε τον εγκέφαλο από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση και απομακρύνετε κάθε αρνητική σκέψη. Το σώμα μας χρειάζεται περίπου 30λεπτά για να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Ένα ζεστό μπάνιο, ο χαμηλός φωτισμός στο δωμάτιο, ο περιορισμός όλων των θορύβων, το διάβασμα ενός βιβλίου θα βοηθήσουν και θα σας οδηγήσουν πιο γρήγορα σε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο.

Συμπερασματικά

Θα λέγαμε ότι ο καλός ύπνος αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους βασικότερους παράγοντες καλής υγείας και ευεξίας. Με κάποιες λοιπόν απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να αποκτήσουμε τόσο περισσότερο όσο και καλύτερο ποιοτικά ύπνο.

 

Πηγή

Continue Reading

Διατροφή

Fake healthy foods: Πώς να τα ξεχωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες με σκοπό οι
επιστήμονες να εξακριβώσουν το πώς προσδιορίζουν οι καταναλωτές την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2016) διεκπεραίωσε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα που θεωρούσαν υγιεινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε χυμούς φρούτων, προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένα δημητριακά και έτοιμα γεύματα πλούσια σε αλάτι. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από τα ελκυστικά διαφημιστικά σποτ και θεωρούν δεδομένα τρόφιμα υγιεινά, χωρίς να έχουν επίγνωση τον κινδύνων που μπορεί αυτά να έχουν για την υγεία τους.

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘‘υγιεινά’’, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ακόμα και τη διάθεση μας.

  1. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τους χυμούς φρούτων εξαιρετική πηγή βιταμινών και τους επιλέγουν καθημερινά στο διαιτολόγιο τους ή στο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ενώ οι φυτικές τους ίνες έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα αρκετοί χυμοί περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την αύξηση του αισθήματος την πείνας. Συνεπώς, μια πιο ασφαλής επιλογή είναι τα smoothies, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο και προστίθενται και πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι), που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

  1. Δημητριακά πρωινού

Πόσοι από εμάς είχαμε καθιερωμένο πρωινό από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα τα δημητριακά με γάλα; Δυστυχώς, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αρκετά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλές φορές όχι μόνο ένα είδος, αλλά πολλά είδη γλυκαντικών (π.χ. ζάχαρη, σιρόπι ρυζιού, σουκραλόζη κ.α.). Εκφράσεις όπως ‘‘πηγή εδώδιμων ινών’’, ‘‘περιέχουν βρώμη’’ , ‘‘χαμηλά σε λιπαρά’’ δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν. Μια καλή λύση είναι να επιλέγουμε ανεπεξέργαστο muesli, granola με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά των οποίων τα συστατικά είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και γενικότερα συστατικά που καταλαβαίνουμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μόνοι μας σε μια σπιτική συνταγή.

  1. Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αντιθέτως, το ρύζι , το κεχρί, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει δημιουργήσει και αρκετά συσκευασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο, όπου όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη προκαλούνται αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται σωστά πολύτιμα συστατικά των τροφών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς τα επεξεργασμένα gluten free προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Επομένως, αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας.

  1. Vegan επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θετικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σέβονται τους vegans και προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους, αυξάνοντας τις επιλογές και την ποικιλία τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες παράγουν επεξεργασμένα vegan προϊόντα, τα οποία στην προσπάθειά τους να θυμίζουν γευστικά τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα φορτώνουν με χημικά και συντηρητικά. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, ή περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Το πιο ασφαλές είναι τα vegan άτομα να επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ελαιόλαδο. Παράλληλα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα, όπως γιαούρτια σόγιας ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη που αποτελούν ασφαλείς επιλογές.

  1. Light αναψυκτικά

Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και συχνά χωρίς θερμίδες που πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που πίνουν 2 ή 3 αναψυκτικά αυτού του τύπου την ημέρα. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά πολλές φορές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν αμελητέα επίδραση στις θερμίδες, αλλά η επίδρασή τους στον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας δεν είναι αμελητέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την όρεξη, μεσολαβώντας στο μονοπάτι του εγκεφάλου που περιμένει την ανταμοιβή μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

  1. Chips λαχανικών

Τα chips λαχανικών είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς πολλοί τα επιλέγουν θεωρώντας πως αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα τυπικά πατατάκια. Τις περισσότερες φορές όμως τα chips λαχανικών περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι τηγανισμένα σε φυτικά έλαια και περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Παράλληλα συνήθως περιέχουν άμυλο πατάτας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν περιέχουν λαχανικά αλλά σκόνες (π.χ. σκόνη σπανακιού). Αν όμως τα παρασκευάσετε στο σπίτι, με λαχανικά της επιλογής σας στον φούρνο, τότε σίγουρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ.

  1. Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά τις λίγες θερμίδες που έχουν, τα επιδόρπια γιαουρτιού συνήθως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για σνακ, ιδιαίτερα για άτομα που προσέχουν το βάρος τους. Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανάλογη ποσοτικά με ένα γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και προβιοτικά είναι φανερά χαμηλότερη. Επίσης, ενδέχεται ένα επιδόρπιο γιαουρτιού να περιέχει χρωστικές και άλλα πρόσθετα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις νοητικές μας λειτουργίες. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε για σνακ το παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα της επιλογής μας.

  1. Έτοιμες σάλτσες και σως

Οι έτοιμες σάλτσες αναντίλεκτα μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο για να μαγειρέψουμε. Όμως πολλές από αυτές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, σε ποσότητα υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Παράλληλα, οι σάλτσες αυτές συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερπρόσληψη των οποίων μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας τιμήσουμε λοιπόν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ορόσημο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως με λίγη παραπάνω προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να κάνουμε περισσότερο υγιεινές επιλογές, ώστε νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία.

Continue Reading

Ομορφιά

Πτώση του οβάλ του προσώπου, πρόληψη και θεραπεία.

Με την πάροδο του χρόνου και με την επίδραση της βαρύτητας το πρόσωπό μας και η αρχιτεκτονική του αλλάζει. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην νεανική όψη του προσώπου, με αποτέλεσμα να φαίνεται γηρασμένο και κουρασμένο. Εκείνο όμως το οποίο είναι απόλυτα εμφανές είναι η αντιστροφή του τριγώνου του προσώπου, δηλαδή η χαλάρωση του περιγράμματος ή αλλιώς του ¨οβάλ¨.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η πτώση του οβάλ οφείλεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον χρόνο, την βαρύτητα και την έκθεση στον ήλιο. Η  χαλάρωση του δέρματος, η απώλεια του όγκου του υποδόριου λίπους ,η μείωση της οστικής μάζας ,η χαλάρωση των συνδέσμων και της περιτονίας και η μυϊκή ατροφία λόγω ηλικίας συντελούν στην πτώση του οβάλ. Το νεανικό δέρμα χαρακτηρίζεται από σφριγηλότητα, ελαστικότητα και όγκο. Αυτά οφείλονται στο κολλαγόνο, την ελαστίνη και στο υποδόριο λίπος.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα δερματικά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα που στηρίζει το δέρμα δινοντάς του σφριγηλότητα(ανθεκτικότητα) και παράλληλα ελαστικότητα. Στο νεανικό δέρμα οι ίνες του κολλαγόνου αποδομούνται φυσιολογικά με την βοήθεια ενός  ενζύμου που λέγεται κολλαγενάση. Η αποδόμηση αυτή γίνεται όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους ή έχουν υποστεί φθορά, τραυματισμό ή φλεγμονή(ηλιακή ακτινοβολία, ρύποι περιβάλλοντος).Η φυσιολογική αυτή διαδικασία είναι άμεση και συνεχής. Με την πάροδο του χρόνου όμως η δυνατότητα παραγωγής κολλαγενάσης φθίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά την απώλεια της σφριγηλότητας και την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης του οβάλ.

Οι ίνες της ελαστίνης είναι εκείνες που δίνουν την ελαστικότητα στο δέρμα με την ικανότητά τους να τεντώνονται έως και 100% του μήκους τους και να  επανέρχονται άμεσα. Στο νεανικό δέρμα, όταν φθείρονται με την βοήθεια του ενζύμου ελαστάση διασπώνται και οι ινοβλάστες παράγουν νέα ελαστίνη. Από την ενηλικίωση όμως και μετά, ο ρυθμός ανανέωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης γίνεται ολοένα και πιο αργός, το ίδιο και η ποιότητα των ινών τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία γήρανσης του δέρματος αρχίζει στα πρώιμα χρόνια της ενηλικίωσης. Οι ίνες της ελαστίνης χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να ¨ξεχειλώνουν¨ και να δημιουργείται χαλάρωση. Ο χρόνος επίσης συντελεί στην μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέως, το κυρίως ενυδατικό στοιχείο του δέρματος, με συνέπεια το δέρμα να αφυδατώνεται και να ¨σπάει¨.

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που δίνει τον κυρίως όγκο στο πρόσωπο. Με τα χρόνια όμως, το λίπος αυτό υποστρέφεται (μειώνεται ο όγκος του), με αποτέλεσμα το δέρμα του προσώπου να χάνει την στήριξή του, να δείχνει ¨άδειο¨ και να χαλαρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα, η οστεοπόρωση δημιουργεί απώλεια οστικής μάζας με αποτέλεσμα την χαλάρωση του υπερκείμενου δέρματος.

Πως μπορούμε να προλάβουμε ή να διορθώσουμε την πτώση του οβάλ;

Στην νεαρή ηλικία αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι το δέρμα. Η καθημερινή και εντατική εφαρμογή ενυδάτωσης (κρέμες, οροί) η εφαρμογή ρετινοειδών, η αντηλιακή προστασία και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή το τεχνητό μαύρισμα, η λήψη αρκετού νερού και η λήψη VITAMIN C είναι τα βασικά της φροντίδας και της πρόληψης .Έτσι ενυδατώνουμε, μειώνουμε το οξειδωτικό stress, την φθορά από τον ήλιο και φροντίζουμε την ομαλή ανανέωση του δέρματος. Ήπια απολέπιση(peelings)και καλός καθαρισμός από υπολείμματα maquillage είναι καθημερινά απαραίτητα.

Σε ηλικίες όπου έχουμε ή αρχίζει η απώλεια όγκου, αυτή αποκαθίσταται με την εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. Το ενέσιμο (filler) υαλουρονικό οξύ είναι διαφορετικών πυκνοτήτων, που έχει ως στόχο το γέμισμα των ρυτίδων, την αποκατάσταση του όγκου, την διαμόρφωση του περιγράμματος και των ζυγωματικών, κάνοντας έτσι ένα ¨υγρό lifting¨.Παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος με μεγάλη διάρκεια, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Οι ραδιοσυχνότητες (RF), οι υπέρηχοι (US-HIFU) ως μη επεμβατικές μέθοδοι στην περιοχή του προσώπου στοχεύουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου την ενίσχυση της σφριγηλότητας και βοηθούν στην αποκατάσταση του περιγράμματος. Απαιτούνται συνήθως μερικές συνεδρίες χωρίς πόνο και παρενέργειες.

Τα νήματα PDO  και COG στοχεύουν στην άμεση διόρθωση του περιγράμματος, με απλή διαδικασία σε συνθήκες ιατρείου.

Η απόλυτη όμως λύση δίνεται με το χειρουργικό LIFTING προσώπου ή αλλιώς ρυτιδεκτομή. Με αυτήν την χειρουργική μέθοδο διορθώνουμε την όποια περίσσεια  και χαλάρωση δέρματος υπάρχει, αποκαθιστούμε την πτώση στους βαθύτερους ιστούς (περιτονία και συνδέσμους)και τους επαναφέρουμε σε πρωτύτερη θέση. Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου, με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία ή γενική αναισθησία.

Τις φθορές του χρόνου και της βαρύτητας δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Μπορούμε όμως, με την βοήθεια της σύγχρονης  αισθητικής ιατρικής και με μη επεμβατικές μεθόδους(υαλουρονικό οξύ, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι ,νήματα)να αποτρέψουμε περισσότερες φθορές και να παρατείνουμε την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

ΜΠΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ ΤΗΛ 2314010087

Facebook: BESKOS PLASTIC SURGERY

INSTAGRAM :drbeskos

Continue Reading

Διατροφή

Τι μπορώ και τι δεν πρέπει να ταΐζω το ζωάκι μου

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας οτι οι διατροφικές συνήθειες του κάθε ζώου είναι διαφορετικές και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, τον βαθμό άσκησης, την γενική τους κατάσταση, υπάρχοντα προβλήματα υγείας κ.α. 

Σήμερα όμως θα αναφέρουμε τι μπορούμε να δώσουμε και τι όχι ως λιχουδιές στους μικρούς μας φίλους.

ΚΟΚΚΑΛΑ

Ο σκύλος έχει συσχετιστεί με το κόκκαλο και η γάτα με το ψαροκόκκαλο. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη επικρατεί ίσως λόγω των κινούμενων σχεδίων ή απο το γεγονός ότι πολλά ζώα σιτίζονται με τα αποφάγια μας. Αυτή η συνήθεια δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς εκτός από τραυματισμό στην στοματική τους κοιλότητα και το σπάσιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των αεροφόρων οδών που οδηγεί σε πνιγμό ή διάτρηση των τοιχωμάτων του πεπτικού συστήματος. 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ενώ η σοκολάτα αποτελεί εξαίρετη λιχουδιά για εμάς, απαγορεύεται να δώσουμε στα κατοικίδια μας. Η σοκολάτα εκτός από την ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη, την καφεΐνη που προκαλεί ταχύπνοια και ταχυκαρδία, περιέχει και μια χημική ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αναλόγως το μέγεθος και το είδος της σοκολάτας (η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερα επίπεδα) ακόμα και ένα μικρό κομμάτι μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

ΣΤΑΦΥΛΙΑ/ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Δεν έχει σημασία αν είναι κόκκινο ή πράσινο με κουκούτσι ή χωρίς, τα σταφύλια αποτελούν άλλη μια λιχουδιά για την οποία τα σκυλιά τρελαίνονται αλλά απαγορεύεται να φάνε, αφού είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και στην μικρότερη ποσότητα. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιά είναι η ουσία που καθιστά τα σταφύλια και τις σταφίδες τοξικές όπως και επίσης δεν είναι γνωστή η τοξική δόση. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ακόμα και ελάχιστης ποσότητας .

ΚΡΕΜΜΥΔΙ/ΣΚΟΡΔΟ

Ένας σκύλος δεν θα φάει από μόνος του κρεμμύδι ή σκόρδο, αλλά επειδή τα χρησιμοποιούμε κατά κόρων στο μαγείρεμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν δίνουμε αποφάγια που περιέχουν κάποιο από τα λαχανικά της οικογένειας Allium. Ακόμα και το μάσημα του φυτού μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία στον σκύλο και την γάτα.

Μερικές ακόμα τοξικές τροφές που δεν είναι τόσο συνηθισμένες αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι: Ξυλιτόλη, μανιτάρια, αλκοόλ, καρύδια Μακαδάμια, μαγιά ζύμης, λίπη και γαλακτοκομικά προϊοντα.

Τα κύρια συμπτώματα δηλητηρίασης είναι : Εμετός, διάρροια, ταχύπνοια, σιελόρροια, μυικές συσπάσεις, δύσπνοια, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συντονισμού, λήθαργος.

Πολλές φορές και ανάλογα με την ποσότητα που θα φάει το ζώο, τα κλινικά συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν (μπορεί να πάρει μερικές μέρες) γι’αυτό καλό είναι όταν υπάρχει υποψία κατάποσης κάποιου συστατικού από αυτά που αναφέραμε, επικοινωνήστε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Υπάρχουν και πολλά ‘ανθρώπινα’ φαγητά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικές λιχουδιές για τα σκυλιά και τις γάτες μας. Μερικά από αυτά είναι :

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια λιχουδιά γεμάτη πρωτεΐνες και βιταμίνες, αρκεί να επιλέξουμε ένα προϊόν ανάλατο και χωρίς γλυκαντικά όπως ξυλιτόλη που αναφέραμε παραπάνω. Δοκιμάστε να αλείψτε μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου σε ενα μασητικό παιχνίδι για να κρατήσετε τον καλύτερο μας φίλο ευτυχισμένο και απασχολημένο για ώρες.

ΑΥΓΑ

Τα βραστά αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσουμε πρωτεΐνη στην δίαιτα των φίλων μας. Όπως με όλα τα φαγητά ζωικής προέλευσης,δεν τα προσφέρουμε ωμά διότι η σαλμονέλα παραμονεύει.

ΦΡΟΥΤΑ

Δεν είναι όλα κατάλληλα για τους τετράποδους φίλους μας (βλ. σταφύλια), όμως φρούτα όπως το μήλο, η μπανάνα, το πορτοκάλι,το ροδάκινο, καρπούζι και το αχλάδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμινών και άλλων στοιχείων. Προσοχή όμως, τα δίνουμε αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι, το κοτσάνι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Απο τα λαχανικά μπορούμε άφοβα να δώσουμε με την ίδια λογική των φρούτων καρότα, αγγούρι, πατάτες και γλυκοπατάτες (βραστές), μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, πιπεριές και σέλερι. Εννοείται ότι τα δίνουμε σαν λιχουδιές (μετρημένη ποσότητα) και πριν δώσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τα πλένουμε καλά.

DVM MRCVS Στεφανος Ουζουνογλου

Διεύθυνση: Panorama Vet Clinic, Αναλήψεως 64 Πανόραμα 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2316 018 392

Continue Reading

Trending