Connect with us

Υγεία

Υπάρχουν διατροφικές λύσεις για το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος, η οποία επηρεάζει συνήθως το 10% των παιδιών. Το 50% της αιτιολογίας της είναι γενετική, αλλά το υπόλοιπο 50% μπορεί να επηρεαστεί και να ελεγχθεί με κάποιο τρόπο

Υπάρχει θεραπεία για το άσθμα;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το άσθμα. Όμως, τα περισσότερα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα αποτελεσματικά με υποβοηθητικούς τρόπους. Τα κρούσματα άσθματος φαίνεται να έχουν μια αυξητική τάση, και αυτό προβληματίζει τους ειδικούς. Στην Ελλάδα 6,6% του πληθυσμού έχει διαγνωσθεί με άσθμα, ποσοστό λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης (5,1%).

Μέθοδοι πρόληψης του άσθματος

Αναζητώντας λόγους γι’ αυτή την αύξηση, αλλά και πιθανούς τρόπους πρόληψης, το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε παράγοντες όπως οι αλλεργίες. Άλλοι πάλι, ενοχοποιούν τις έντονες οσμές, τις αγχώδεις διαταραχές ή ακόμα και διατροφικούς παράγοντας όπως η έλλειψη βιταμίνης D.

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;

Μια από τις αιτίες που ανθίζει η εμφάνιση του άσθματος τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι η έλλειψη βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και μια από τις βιταμίνες που μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας, από τη χοληστερόλη που υπάρχει κάτω από το δέρμα μας και την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα παιδιά παίζουν πλέον λιγότερο στον ήλιο, και ασχολούνται περισσότερο με τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην παράγουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.  Η βιταμίνη D  έχει γνωστές επιδράσεις στην ανάπτυξη των πνευμόνων και στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να είναι σημαντική στην ανάπτυξη, τη σοβαρότητα και την εκδήλωση αλλεργικών ασθενειών όπως το άσθμα, το έκζεμα και οι τροφικές αλλεργίες. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτική δράση απέναντι στις εξάρσεις άσθματος.

Τι έδειξαν οι έρευνες για το άσθμα και την βιταμίνη D;

Έρευνες διαπίστωσαν ότι παιδιά με άσθμα που λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D3 σε ποσότητα 500-1000 IU ημερησίως μείωσαν τις κρίσεις άσθματος στο μισό, ίσως επειδή με αυτό τον τρόπο μειώθηκε η συχνότητα των αναπνευστικών μολύνσεων με την αύξηση της ανοσίας, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι φυσικές συνέπειες της φλεγμονής.

Οι περισσότερες υποδεικνύουν ότι υψηλότερα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης 25(ΟΗ) D συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων άσθματος. Βέβαια, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από κλινικές δοκιμές και μελέτες. Γιατί μια άλλη πιθανή εξήγηση, μπορεί να είναι ότι άτομα με σοβαρό άσθμα περνάνε περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού από φόβο, και για αυτό εμφανίζουν και χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Γνωρίζουμε ότι πολύ πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γαλακτοκομικά έχουν συχνά ενοχοποιηθεί ως ένα κοινό έναυσμα για το άσθμα, αλλά υπάρχει πολύ μικρή επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει αυτό το μύθο. Μια συνοπτική ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας έδειξε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα την κατανάλωση γαλακτοκομικών με το άσθμα.

Εθνικοί Οργανισμοί σχετικά με το άσθμα, όπως αυτός της Αυστραλίας δε συστήνει τη συστηματική αποφυγή των γαλακτοκομικών για τη διαχείριση του άσθματος και συμβουλεύει ότι τα γαλακτοκομικά δεν αυξάνουν τη βλέννα, όπως πιστεύεται. Ακόμα και σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη- το κύριο σάκχαρο του γάλακτος, επειδή αυτή δε θεωρείται τροφική αλλεργία αλλά τροφική δυσανεξία για την οποία ευθύνεται η έλλειψη ενζύμου, δεν επηρεάζεται η πυροδότηση συμπτωμάτων άσθματος. Συνήθως οι τροφικές αλλεργίες είναι εκείνες που πυροδοτούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως το βήχα, το φτέρνισμα ή τη βλέννα. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά είναι πιο συχνή στα παιδιά, αλλά αυτή παύει να υφίσταται καθώς ωριμάζει το πεπτικό τους σύστημα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τέλος, άνθρωποι που έχουν τροφικές αλλεργίες, όπως σε γαλακτοκομικά, θαλασσινά, σιτάρι και ξηρούς καρπούς, μπορεί επίσης να έχουν άσθμα ή έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν. Θα πρέπει να διαπιστώσουν με το γιατρό τους αν κάποιο τρόφιμο τους προκαλεί αλλεργία, μέσα από ειδικά τεστ, το οποίο επηρεάζει και την εμφάνιση κρίσης άσθματος. Οι ασθενείς με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση λόγω της χρήσης στεροειδών φαρμάκων, για αυτό θα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο για την καλύτερη σκελετική τους υγεία. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται μόνο με εντολή γιατρού και εφόσον αντικαθιστούνται με άλλες πηγές ασβεστίου.

asthma kai antioxeidwtika

Αντιοξειδωτικά και άσθμα

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε έφηβους σημειώθηκε μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος, όταν αυξήθηκε η κατανάλωση θερμίδων που προερχόταν από ρύζι, ξηρούς καρπούς, άμυλο και λαχανικά. Η έρευνα έδειξε ότι αν αυτά τα αποτελέσματα γενικευτούν και αυξηθεί η κατανάλωση αυτών των τροφίμων, είναι πιθανό ότι μια σημαντική μείωση στα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να επιτευχθεί. Γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες είναι σημαντικό στην παθοφυσιολογία του άσθματος συνεισφέροντας αρνητικά στην εμφάνιση και επιδείνωσή του. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο και τα φλαβονοειδή, τα οποία προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μέσω των φρούτων και των λαχανικών.

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Η βιταμίνη Ε, που υπάρχει κυρίως σε φυτικά λιπαρά, σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος. Ακόμη, η βιταμίνη C, που τη βρίσκουμε κυρίως σε εσπεριδοειδή και πράσινα λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση των αεραγωγών ανοιχτών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την φλεγμονή που δημιουργείται στο αλλεργικό άσθμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι άτομα με άσθμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καροτενοειδή, στο αίμα τους συγκριτικά με υγιή πληθυσμό.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά επηρεάζει το άσθμα. Όμως, έρευνα που μείωσε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε ασθματικούς ασθενείς, σε μια μερίδα φρούτου και δύο μερίδες λαχανικών την ημέρα-όπως είναι και η συνήθης κατανάλωση σε δυτικού τύπου δίαιτες- απέδειξε ότι χειροτέρεψαν τα συμπτώματα και οι κρίσεις άσθματος. Αυτή αλλά και άλλες μελέτες στο ίδιο ύφος υποδεικνύουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή συνεισφέρει στην επιδείνωση της λειτουργίας των πνευμόνων και στο χειρότερο έλεγχο του άσθματος.

Παράλληλα, μελέτες που εξέτασαν τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε αντιδιαστολή με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, έδειξαν θετικά αποτελέσματα μόνο στην πρώτη περίπτωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συνδυασμό αντιοξειδωτικών και πετυχαίνουν καλύτερη απορρόφηση αυτών από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τα συμπληρώματα διατροφής που συνήθως περιέχουν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά ή λιγοστούς συνδυασμούς αυτών.

Λιπαρά και άσθμα

Τέλος, τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επιδρούν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και οδηγούν στη μείωση των περιστατικών άσθματος. Βέβαια, πολύ σημαντική είναι η αναλογία μεταξύ ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, γιατί τα ω-6 είναι αυτά που ενισχύουν τη φλεγμονή, ενώ τα ω-3 αυτά που τη μειώνουν. Οι περισσότερες μελέτες δεν καταλήγουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά αναφέρουν τη βελτίωση των συμπτωμάτων όταν εμπλουτίζεται η διατροφή με αυτά.

asthma kai synthrhtika

 

Πώς το junk food επηρεάζει το άσθμα και το έκζεμα;

Το γρήγορο φαγητό φάνηκε πως συνδέεται και με το παιδικό άσθμα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 παιδιών σε 51 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανέφερε πως οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών άσθματος και εκζέματος. Επίσης, φάνηκε η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Έφηβοι που καταναλώνουν fast food 3 φορές ή περισσότερο την εβδομάδα, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας και του Auckland της Νέας Ζηλανδίας ανάφεραν πως για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 ετών το ποσοστό φτάνει στο 27%.

Οι ίδιοι γνωστοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων λαχανικών και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος περίπου 11%. Καταγράφουν χαρακτηριστικά πως, αν η σύνδεση φανεί αιτιακή, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.

Συντηρητικά τροφίμων και άσθμα

Τα θειώδη και η ταρτραζίνη είναι τα πιο κοινά πρόσθετα που προκαλούν αλλεργίες. Τα θειώδη άλατα είναι άλατα που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των μεταποιημένων τροφίμων και συχνά απαντώνται σε προϊόντα όπως το τουρσί, το κρασί, το άρτυμα λεμονιού και τα αποξηραμένα φρούτα. Η ταρτραζίνη είναι κίτρινη χρωστική τροφίμων. Τα νιτρώδη απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά προστίθενται σε ωριμασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν, το σαλάμι και τα λουκάνικα για να είναι ασφαλή για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν συνθετικά νιτρώδη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος.

Παρότι είναι σπάνιο, κάποια άτομα με άσθμα μπορεί να είναι ευαίσθητα στα σαλικυλικά οξέα που βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, βρίσκεται σε παυσίπονα και στην ασπιρίνη, που συνήθως ενοχοποιούνται περισσότερο από τα τρόφιμα για την πυροδότηση κρίσεων άσθματος.

Επιπλέον, κρίσεις άσθματος μπορεί να πυροδοτήσουν τρόφιμα που περιέχουν αέρια, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, του λάχανου, των αναψυκτικών και του σκόρδου και των κρεμμυδιών. Ακόμη, όταν καταναλώνουν μεγάλα γεύματα, αυτά ασκούν πίεση στο διάφραγμα, ειδικά σε άτομα με γαστρική παλινδρόμηση. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει πίεση στο στήθος και να πυροδοτήσει κρίση άσθματος.

Βότανα και άσθμα

Μια έρευνα της Βρετανικής Επιτροπής για την καμπάνια του Άσθματος ανακάλυψε ότι το 60% των ατόμων που πάσχουν από μέτριο άσθμα και το 70% αυτών που πάσχουν από σοβαρό άσθμα έχουν χρησιμοποιήσει εναλλακτικές θεραπείες για να βελτιώσουν ή θεραπέψουν την πάθηση τους.

Η κατανάλωση φυτικών φαρμάκων ή βοτάνων αποτελεί την τρίτη πιο δημοφιλή επιλογή τόσο για τους ενήλικες (11%) όσο και για τα παιδιά (6%) που υποφέρουν από άσθμα

Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από gingko biloba δρα ως αντιφλεγμονώδες και μειώνει το βροχοσπασμό σε ασθματικούς ασθενείς μέσα σε 8 εβδομάδες χρήσης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Τα τελευταία χρόνια και η μαριχουάνα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της επιφέρει σημαντική μείωση στην αντίσταση των αεραγωγών και έχει μία ενεργή βρογχοδιασταλτική επίδραση σε ασθματικούς ασθενείς. Ακόμη, τα κινέζικα βότανα είναι τα πιο δημοφιλή στην εναλλακτική θεραπεία του άσθματος.

Βέβαια, δεν υπάρχει καμία επαναλαμβανόμενη τεκμηρίωση για τη χρήση βοτάνων ή φυτικών θεραπειών στο άσθμα. Αναλογιζόμενοι το πόσο δημοφιλείς είναι τέτοιου είδους θεραπείες, περισσότερες κλινικές έρευνες, πιο αυστηρά σχεδιασμένες, θα πρέπει να γίνουν ώστε με σιγουριά να μπορούμε να συστήσουμε κάτι τέτοιο.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Όλη η αλήθεια για τα ωάρια : Μύθοι και πραγματικότητα

Ο Γιάννης Πράπας, MD-PhD, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, μας εξηγεί πώς το μεγαλύτερο κύτταρο στο σώμα μας και το μόνο που μπορεί να γίνει ορατό χωρίς μικροσκόπιο , το ωάριο, είναι απαραίτητο για την αρχή μιας νέας ζωής.

Το ωάριο είναι ένα από τα πολυτιμότερα κύτταρα του γυναικείου οργανισμού και
βρίσκεται στην ωοθήκη από τη στιγμή της δημιουργίας του, κατά την εμβρυική ζωή
της γυναίκας, μέχρι την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας ή της ατρησίας (καταστροφής)
του. Δυστυχώς, οι γνώσεις των γυναικών για τις ωοθήκες τους και τα ωάρια ιστορικά
ήταν και παραμένουν περιορισμένες και προέρχονταν από τις προφορικές συζητήσεις
με τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, δεδομένου ότι το μάθημα της σεξουαλικής
διαπαιδαγώγησης ήταν ταμπού και απουσίαζε παντελώς από τη διδακτέα ύλη του
σχολείου.

Η δημιουργία των ωαρίων
Τα ωάρια στις γυναίκες δημιουργούνται όταν είναι στην κοιλιά της μητέρας τους (3ος
-7ος μήνας κύησης). Την περίοδο αυτή δημιουργούνται 5-7 εκατομμύρια ωάρια. Στη
συνέχεια, ο οργανισμός σταδιακά απορρίπτει αυτά που δε θεωρεί καλής ποιότητας,
ώστε την ημέρα της γέννησής τους οι γυναίκες να έχουν στις ωοθήκες (θήκες αυγών)
τους περίπου 1 εκατομμύριο ωάρια. Έκτοτε, και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι
γυναίκες δεν μπορούν να δημιουργήσουν καινούρια ωάρια, ενώ σταθερά
καταναλώνουν κάθε μήνα περίπου 1.000. Από αυτά τα 1.000 ωάρια, στη διάρκεια της
αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να ωριμάσουν και να δώσουν εγκυμοσύνη μόνο 1-2
σε κάθε κύκλο. Όλα τα υπόλοιπα υφίστανται ατρησία και εκφυλίζονται. Η διαδικασία
αυτή είναι μη αναστρέψιμη και γενετικά προκαθορισμένη από γονίδιο που βρίσκεται
στο χρωμόσωμα Χ. Έτσι, την ημέρα της εμμηναρχής (όταν αρχίζει η περίοδος) στις
ωοθήκες των γυναικών έχουν μείνει περίπου 450 χιλιάδες ωάρια τα οποία θα
καταναλωθούν σε 450 εμμηνορρυσιακούς κύκλους. Η μόνη περίοδος που εικάζεται
ότι δεν καταναλώνονται μαζικά ωάρια είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης. Από τα
παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτό, ότι η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας
διαρκεί μέχρι τα 43 χρόνια της, ενώ για κάθε προηγηθείσα τελειόμηνη κύηση κερδίζει
έναν επιπλέον χρόνο γονιμότητας. Έτσι, στο βιβλίο Guiness αναφέρεται μία Ινδιάνα
που έμεινε έγκυος στην ηλικία των 64 χρόνων, πλην, όμως, είχε ήδη γεννήσει 29
παιδιά. Ωάρια στην ωοθήκη (1.000-2.000) μπορεί να υπάρχουν και στη διάρκεια της
εμμηνόπαυσης, όμως δεν είναι λειτουργικά, είναι κακής ποιότητας και δεν απαντούν
στις ορμόνες.

Υπάρχει πάντα δυνατότητα θεραπευτικής υποβοήθησης 
Το ωάριο είναι από τα μεγαλύτερα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού,
δημιουργείται στην εμβρυική ηλικία και αποθηκεύεται στην ωοθήκη σε άωρη μορφή
μέχρι τη στιγμή της έναρξης ωρίμανσης και κατανάλωσης που καθορίζεται από τις
ορμόνες του εγκεφάλου. Η δημιουργία όλων των ωαρίων πριν από τη γέννηση και η
αποθήκευσή τους στην ωοθήκη προσφέρουν το πλεονέκτημα πως οτιδήποτε συμβεί
στη ζωή της γυναίκας (ασθένειες, φυσικά φαινόμενα κ.λπ.), πλην χειρουργικής
επέμβασης, τα ωάρια δεν επηρεάζονται και υπάρχει δυνατότητα θεραπευτικής υποβοήθησης σε περίπτωση προβλήματος. Αντίθετα, το μειονέκτημα είναι ότι όταν
αυτά καταναλωθούν, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα δημιουργίας νέων.

Πότε αρχίζει να μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων
Αναμφισβήτητα, η ηλικία δείχνει την ποιότητα των ωαρίων. Όσο μεγαλύτερη η
ηλικία τόσο αυξάνει το ποσοστό κακής ποιότητας των ωαρίων που υπάρχουν στις
ωοθήκες. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι, εάν μία ωοθήκη έχει 100 ωάρια και η
ηλικία της γυναίκας είναι 27 ετών (pick γονιμότητας), τότε θεωρούμε ότι τα 70 από
αυτά (δηλαδή το 70%) είναι καλής ποιότητας. Αντίθετα, στα 100 ωάρια γυναίκας
ηλικίας 40 ετών, το ποσοστό καλής ποιότητας πέφτει στο 20%-30%. Η ποσοστιαία
πτώση της ποιότητας των ωαρίων αρχίζει ελαφρά από την ηλικία των 30 χρόνων,
επιδεινώνεται μετά τα 35 και είναι απότομη μετά τα 40.

Που οφείλεται η μείωση της ποιότητας των ωαρίων
«Δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες γι’ αυτό» εξηγεί ο καθηγητής μαιευτικής-
γυναικολογίας ΑΠΘ Γιάννης Πράπας, MD-PhD και συνεχίζει: Η πρώτη θεωρεί ότι τα
προβληματικά ωάρια είναι από τη γέννησή τους προβληματικά, ωριμάζουν πιο
δύσκολα, γενετικά είναι αμφίβολης ικανότητας (αποβολές) και ο οργανισμός δεν τα
χρησιμοποιεί, επειδή αρχικά προτιμά τα καλής ποιότητας, τα οποία ωριμάζουν πιο
εύκολα, με μικρότερες δόσεις ορμονών και είναι γενετικά ασφαλή. Η άλλη άποψη
αφορά στο ότι με την πάροδο του χρόνου ο μεταβολισμός των κυττάρων που θρέφουν
τα ωάρια (κοκκώδη κύτταρα, κύτταρα διαφανούς ζώνης κ.λπ.) αλλοιώνεται αρνητικά
και σε συνδυασμό με τις επίκτητες μεταλλάξεις που συμβαίνουν de facto στη ζωή του
ανθρώπου οδηγεί στην πτώση της ποιότητα των ωαρίων.»

Οι παράγοντες μέτρησης
Ο κανόνας της διερεύνησης θεωρεί ότι η ορμόνη AMH (Antimullerian Hormone),
που ελέγχεται στο αίμα μας, δείχνει την ποσότητα των ωαρίων που υπάρχουν στις
ωοθήκες, ενώ η ηλικία της γυναίκας μας δείχνει την ποιότητά τους

Οι κανόνες της γονιμότητας
Χρονικά η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης εξαρτάται από την ημέρα της
ωοθυλακιορρηξίας και τη συνύπαρξη σπερματοζωαρίων εντός των σαλπίγγων. Το
ωάριο από τη στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας και την είσοδό του στη σάλπιγγα είναι
διαθέσιμο προς γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο. Η διαθεσιμότητα αυτή
διαρκεί περίπου 6-8 ώρες και στη συνέχεια κλείνει τις πύλες εισόδου. Αντίθετα, το
σπερματοζωάριο διατηρεί τη γονιμοποιητική του ικανότητα μέχρι 96 ώρες. Κατά
συνέπεια, όπως και στη ζωή, το σπερματοζωάριο είναι αυτό που περιμένει για πολλές
ώρες σε “επιφυλακή’’, ώστε να διεισδύσει εντός του ωαρίου. Έτσι, σε όλες τις
μεθόδους γονιμοποίησης (σεξουαλική επαφή, σπερματέγχυση, εξωσωματική
γονιμοποίηση) το 6ωρο διαθεσιμότητας του ωαρίου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κανόνας της συχνότητας σεξουαλικών επαφών για
την επίτευξη εγκυμοσύνης είναι από τη 10η έως την 20ή ημέρα του κύκλου, μία
επαφή ανά τριήμερο. Με τον τρόπο αυτόν, είμαστε σίγουροι ότι όταν εμφανιστεί η
διαθεσιμότητα του ωαρίου, θα υπάρχουν κινητά σπερματοζωάρια στη σάλπιγγα ικανά να
γονιμοποιήσουν το πιθανά καλό ωάριο.

Σε ποια ηλικία πρέπει να καταψύχονται τα ωάρια;
Η κατάψυξη ωαρίων θεωρείται πλέον επέμβαση ρουτίνας, ενώ η κατάψυξη
ωοθηκικού ιστού είναι μέθοδος σε ερευνητική φάση. Βάσει της ελληνικής
νομοθεσίας η διατήρηση και χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων επιτρέπεται μέχρι την
ηλικία των 54 χρόνων. Έτσι, με τη μέθοδο της κατάψυξης των ωαρίων υπάρχει η
δυνατότητα τεκνοποίησης μέχρι αυτή την ηλικία, δεδομένου ότι η δυνατότητα της
μήτρας να κυοφορήσει δεν επηρεάζεται από την ηλικία της γυναίκας. 
Για την κατάψυξη των ωαρίων η καλύτερη περίοδος είναι η ηλικία κάτω των
35 ετών και η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση για τη
λήψη τους. Τα ωάρια που συλλέγονται υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία
κατάψυξης, η οποία ονομάζεται υαλοποίηση (vitrification). Η μέθοδος αυτή που
άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις αρχές του 2004, από την ομάδα του
Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης IAKENTRO, έχει το προτέρημα ότι η
επιβίωση των καταψυχθέντων ωαρίων κατά την απόψυξη ξεπερνά το 96%, ενώ τα
ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα των φρέσκων
ωαρίων, μας εξηγεί ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας ΑΠΘ Γιάννης Πράπας,
MD-PhD.

Αυξημένες οι πιθανότητες για επίτευξη της εγκυμοσύνης
Από τα στατιστικά μας, και αντίστοιχα άλλων μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και
της Αμερικής, φαίνεται ότι μία γυναίκα μέχρι 35 ετών εάν συλλέξει με τη μέθοδο της
εξωσωματικής και καταψύξει 18-20 ωάρια, έχει πιθανότητες μελλοντικής επίτευξης
εγκυμοσύνης 75%-80%, που είναι αντίστοιχες με ό,τι συμβαίνει στη φύση. Ο αριθμός
αυτός των ωαρίων μπορεί να επιτευχθεί με μία προσπάθεια εξωσωματικής
γονιμοποίησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις με δύο. Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα
για γυναίκες που κάνουν κατάψυξη σε ηλικίες μεγαλύτερες των 35 ετών, πλην όμως,
τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε όσες κάνουν κατάψυξη ωαρίων σε ηλικία
άνω των 40 ετών, λέει ο Καθηγητής.
Βάσει των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών, όσες δεν έχουν
αποκτήσει παιδί μέχρι την ηλικία των 32 ετών θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται
σοβαρά την κατάψυξη ωαρίων, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις πιθανότητες
επίτευξης εγκυμοσύνης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που Εταιρείες-κολοσσοί (Amazon
και Google) προσφέρουν ως bonus δωρεάν στις υπαλλήλους τους 2-3 κύκλους
εξωσωματικής γονιμοποίησης για κατάψυξη των ωαρίων τους.

Ιωάννης Πράπας Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής ΑΠΘ

Continue Reading

Ομορφιά

Πως να περιποιηθούμε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι;  Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό!

Το καλοκαίρι πέρασε και κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις των διακοπών. Ήρθε όμως η ώρα να διώξουμε τα σημάδια που άφησαν στο πρόσωπο μας η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες και το θαλασσινό νερό. Ενδεικτικά το δέρμα μας μπορεί να εμφανίσει σημάδια αφυδάτωσης, θαμπάδες , πανάδες ακόμα και ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην ξενοιασιά του καλοκαιριού συνηθίζουμε να παραλείπουμε την ρουτίνα περιποίησης μας και να μην δίνουμε την δέουσα προσοχή στο δέρμα μας. Έτσι με την επιστροφή θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποια επιπρόσθετα στάδια περιποίησης , να επαναφέρουμε την επιδερμίδα μας και μετά να συνεχίσουμε με την ρουτίνα μας.

Θα πρέπει να δεχθούμε κάποιες θεραπείες περιποίησης σε ένα κέντρο αισθητικής, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και σωστή χρήση καλλυντικών στο σπίτι, πάντα συνδυαστικά.

Το πιο σύνηθες είναι να χρειαστούμε ενυδάτωση. Η παρατεταμένη έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες, στον ήλιο αλλά και στα μελτέμια του Αυγούστου, προκαλεί αφυδάτωση και θαμπάδες. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος θεραπειών που ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα. Η μεσοθεραπεία και οι υπέρηχοι είναι οι πιο διαδεδομένες και πιο δραστικές.

Για πιο καλό αποτέλεσμα μια θεραπεία ενυδάτωσης θα μπορούσε να συνδυαστεί με βαθύ καθαρισμό ή με υδροδερμοαπόξεση, δερμοαπόξεση με διαμάντι κ.α. Η απολέπιση θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι ρύποι και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Το δέρμα μας πρέπει να παραμένει πάντα καθαρό , να μπορεί να αναπνέει και να δεχθεί και πιο εύκολα τα συστατικά από όποια καλλυντικά προϊόντα κι αν εφαρμόσουμε.

Για τις πανάδες υπάρχουν πιο δραστικές θεραπείες όπως το φυτικό και τα peelings ΑΗΑs , ΒΗΑs. Η πιο βαθιά απολέπιση καταπολέμα τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βοηθά και στην απομάκρυνση των πανάδων και δυσχρωμιών που αφήνει πίσω της η μελανίνη που παράγεται κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Για την φροντίδα στο σπίτι θα πρέπει να επιλέξουμε μια δυνατή ενυδατική κρέμα ή ορό με υψηλή συγκέντρωση σε ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό. Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό.

Η γνωστή σε όλους μας για την αντιοξειδωτική της δράση βιταμίνη C είναι must για το φθινόπωρο, αφού θα βοηθήσει να διώξουμε τις πανάδες και την θαμπάδα από το πρόσωπο μας.

Τέλος η ρετινόλη, που συνήθως την διακόπτουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να επιστρέψει στην βραδινή μας ρουτίνα. Θα βοηθήσει στην αναγέννηση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου. 

Παναγιώτα Μαθιουδάκη,  Αισθητικός – Κοσμητολόγος

και Μαρία Νίκου , Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Laserskin Solutions (Αθήνα, Τρίκαλα)

Continue Reading

Υγεία

Έλεγχοι υγείας που αναπόφευκτα χρειάζεται να κάνουμε τακτικά

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό και όπως είναι
προφανές για να την διατηρήσουμε είναι απαραίτητο να υποβαλλόμαστε σε τακτικούς ελέγχους.
Πιο αναλυτικά, οι έλεγχοι αυτοί βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και στην έγκαιρη
διάγνωση παθήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όταν φυσικά
εντοπιστούν νωρίς. Όσο απαιτητική λοιπόν κι αν είναι η καθημερινότητα, είναι ιδιαίτερα
σημαντικό να προγραμματίζουμε τακτικές εξετάσεις, ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της
συνολικής μας υγείας. Ποιοι είναι όμως οι έλεγχοι υγείας που χρειάζεται να εντάξουμε στο ετήσιο πρόγραμμά μας; Τις αναλύουμε όλες παρακάτω!

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Η καλή υγεία και προστασία των ματιών μας είναι καταλυτικής σημασίας, ειδικά αν λάβουμε
υπόψη μας ότι η όραση θεωρείται ίσως η κορυφαία από όλες τις αισθήσεις. Κι αυτό εξηγείται
εύκολα, καθώς το 80% των ερεθισμάτων που προσλαμβάνει ο εγκέφαλος είναι εικόνες του
εξωτερικού περιβάλλοντος. Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς ότι τα μάτια, αυτό το τόσο πολύπλοκο
όργανο του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και δεν πρέπει να αμελούμε
σε καμία περίπτωση τον τακτικό έλεγχό τους.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να επισκεπτόμαστε έναν καταξιωμένο επαγγελματία στην περιοχή που
διαμένουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Θάνος Μπεζάτης χειρουργός οφθαλμίατρος στο
Κολωνάκι
, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, εκτός από τους συχνούς οφθαλμολογικούς
ελέγχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνεχή ενυδάτωση των ματιών, ειδικά μετά από
πολύωρη έκθεση σε οθόνες. Αυτό πραγματοποιείται εύκολα με δερματολογικά ελεγμένες
σταγόνες, όπως είναι αυτές της Artelac και άλλων εταιριών.

Αιματολογικός έλεγχος

Ένας ακόμα έλεγχος που δεν πρέπει να αμελούμε είναι αναμφισβήτητα ο αιματολογικός. Πιο
αναλυτικά, η γενική εξέταση αίματος μάς δίνει μια γενική εικόνα της συνολικής μας υγείας,
καθώς σε αυτήν απεικονίζονται σημαντικοί δείκτες. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι καλό να
πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Η διαδικασία της λήψης
τους αίματος εξάλλου είναι υπόθεση ρουτίνας και απαιτεί ελάχιστα λεπτά από την ημέρα μας.
Τέλος, τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου ερμηνεύονται από τον προσωπικό μας ιατρό, ο
οποίος εν συνεχεία μας καθοδηγεί κατάλληλα. Είναι σημαντικό λοιπόν να εντάξουμε τον
αιματολογικό έλεγχο στο πρόγραμμα του εξαμήνου ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της
υγείας μας.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου, καθώς όχι μόνο
αποτυπώνει το αίσθημα ευτυχίας που νιώθουμε, αλλά δημιουργεί ζεστασιά και οικειότητα στους
γύρω μας. Για αυτόν, αλλά και για άλλους πολλούς λόγους, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τα
δόντια μας και φυσικά να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο της εμπιστοσύνης μας τουλάχιστον
δύο φορές τον χρόνο.
Ο οδοντιατρικός έλεγχος λοιπόν αποκαλύπτει προβλήματα οδοντικής φύσης και φυσικά μπορεί
να διεξαχθεί και προληπτικά. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δόντια μπορούν να
δηλώσουν και άλλες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η άνοια κ.ά., συνεπώς αποτελούν έναν
σημαντικό δείκτη υγείας που πρέπει να ελέγχεται.

Δερματολογικός έλεγχος

Συνεχίζουμε με τον δερματολογικό έλεγχο, ο οποίος κυριολεκτικά σώζει ζωές, καθώς μέσω
αυτού μπορούν να εντοπιστούν παθήσεις που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα κάποιο σύμπτωμα.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και οι πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις, αν διαγνωσθούν σε πρώιμο
στάδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο δερματολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση και να
εντάσσεται στην ετήσια ρουτίνα της πλειοψηφίας. Κατά τη διάρκεια αυτού, ο δερματολόγος
εξετάζει ενδελεχώς το σύνολο του δέρματος, ξεκινώντας από τα δάχτυλα του ποδιού και
καταλήγοντας στο τριχωτό της κεφαλής (ή και αντίθετα!). Τέλος, χρειάζεται να επιμείνει ιδιαίτερα
στους υπάρχοντες σπίλους και να ελέγξει με προσοχή τη μορφή τους.
Η λίστα με τους ελέγχους υγείας φυσικά δε σταματά εδώ και καθορίζεται από το φύλο, την ηλικία
και άλλους παράγοντες. Είναι απαραίτητο συνεπώς να συζητήσουμε με τον παθολόγο που μας
παρακολουθεί και με την καθοδήγησή του να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα εξετάσεων που
θα ακολουθούμε με “ευλάβεια”!

Continue Reading

Trending