Γαστρονομία
Φουρνιστές μελιτζάνες με φέτα στο πήλινο

Φουρνιστές μελιτζάνες με φέτα στο πήλινο
Από το μεζεδοπωλείο Ρούγα, Θεσσαλονίκη
Γεύση Ελλάδας
Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος Γραστρονομίας
Αγαπημένη γεύση η μελιτζάνα και ο συνδυασμός της με ελληνικά τυριά, της χαρίζει την απόλυτη αρμονία. Πριν από λίγες μέρες η φίλη μου η Τίτα, που είναι τουριστικός πράκτορας ήταν καλεσμένη από τη φίλη, τη γλυκιά και πάντα χαμογελαστή Ελισάβετ της Ρούγας, που είναι από τα γραφικά spot της Θεσσαλονίκης, για να περάσουμε όμορφα με γεύσεις, κουβεντούλα και καλή μουσική.
Πανεύκολο φαγητό με ένα ωραίο κρασάκι και φρυγανισμένο ψωμί είναι ότι πρέπει. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι μελιτζάνες προσφέρουν θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6 και ενδυναμώνουν το αμυντικό μας σύστημα. Οι ανθοκυανίνες της μελιτζάνες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ψυχική λειτουργία. Επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Οι μελιτζάνες δρουν σαν αντικαταθλιπτικό και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Πάντως οι μελιτζάνες γίνονται με πολλούς τρόπους και είναι ιδιαίτερα νόστιμες. Όταν μάλιστα είναι φουρνιστές είναι πιο ελαφρές. Η Ελισάβετ τις βάζει και σε ωραίο πήλινο σκεύος και είναι πολύ όμορφες… σου ανοίγουν την όρεξη.
Η συνταγή δική σας.
Φουρνιστές μελιτζάνες με φέτα στο πήλινο
Από το μεζεδοπωλείο Ρούγα, Θεσσαλονίκη
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στη μέση οριζόντια
λίγο χοντρό αλάτι
2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 κ.γ. ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ
140 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 σφηνάκι ούζο
Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
Λίγα καρέ ντομάτας
Μαϊντανό
Τρόπος παρασκευής
Με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.
Τις πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι και τις τρίβουμε ελαφρά για να ξεπικρίσουν. Τις αφήνουμε στο σουρωτό περίπου 20 λεπτά.
Τις ξεπλένουμε με δροσερό νερό και τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν
Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά στις αντιστάσεις.
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε αφήνοντας να βράσουν για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό και σε 1 λεπτό κατεβάζουμε.
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη σπασμένη φέτα. Ραντίζουμε την επιφάνειά τους με ούζο για ξεχωριστό άρωμα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά. Τα τελευταία 3 λεπτά ανάβουμε και το γκριλ να πάρει η φέτα χρώμα.
Σερβίρουμε με κομματάκια ντομάτας και λίγο μαϊντανό
Γαστρονομία
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!
Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα
- Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αβγό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
- Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.
Υλικά για την βάση του cheesecake
- 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση για την βάση του cheesecake
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.
Υλικά για την κρέμα του cheesecake
- 400 γρ. κρέμα τυρί
- 100 γρ.κρέμα γάλακτος
- 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα
Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake
- Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
- Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
- Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
<<Αφιέρωμα>>Στις γεύσεις της Ελλάδας: Carpaccio παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Μια σαλάτα ονειρική, μια υπερτροφή που χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια. Τα παντζάρια ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και τα καρύδια συμβάλουν στην συγκέντρωση και οξύνουν τη μνήμη.
Απολαύσαμε τη σαλάτα superfood στο all day restaurant Fouzer στην Αγία Παρασκευή.
Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολο
Carpaccio παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού
Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef expert “Good Mood Food”
Υλικά για 4 άτομα
Για το πέστο καρυδιού
100 γρ. καρυδόψιχα
1/2 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
1 σκελίδα σκόρδο
30 γρ παρμεζάνας
Ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα
2 παντζάρια, έτοιμα βρασμένα
5 μικρές φέτες κατσικίσιο τυρί ωρίμανσης
Φύλλα ρόκας
2 κίτρινα ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
2 ντοματάκια, κομμένα καρέ
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το πέστο καρυδιού.
Βάζουμε την καρυδόψιχα, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο στο blender και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Κόβουμε το βρασμένο παντζάρι σε λεπτές φέτες και το απλώνω στην πιατέλα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από πάνω στη μέση, βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες μικρές.
Απλώνουμε τα φύλλα ρόκας, τα κόκκινα και τα κίτρινα ντοματίνια.
Περιχύνουμε με το πέστο καρυδιού με άρωμα δενδρολίβανου.
Πριν το σερβίρισμα αν θέλουμε με το καμινέτο καψαλίζουμε το κατσικίσιο τυρί.
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη