Connect with us

Γαστρονομία

Φουρνιστές μελιτζάνες με φέτα στο πήλινο

Φουρνιστές μελιτζάνες με φέτα στο πήλινο

Από το μεζεδοπωλείο Ρούγα, Θεσσαλονίκη

Γεύση Ελλάδας

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος Γραστρονομίας

Αγαπημένη γεύση η μελιτζάνα και ο συνδυασμός της με ελληνικά τυριά, της χαρίζει την απόλυτη αρμονία. Πριν από λίγες μέρες η φίλη μου η Τίτα, που είναι τουριστικός πράκτορας ήταν καλεσμένη από τη φίλη, τη γλυκιά και πάντα χαμογελαστή Ελισάβετ της Ρούγας, που είναι από τα γραφικά spot της Θεσσαλονίκης, για να περάσουμε όμορφα με γεύσεις, κουβεντούλα και καλή μουσική.

Πανεύκολο φαγητό με ένα ωραίο κρασάκι και φρυγανισμένο ψωμί είναι ότι πρέπει. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι μελιτζάνες προσφέρουν θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6 και ενδυναμώνουν το αμυντικό μας σύστημα. Οι ανθοκυανίνες της μελιτζάνες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ψυχική λειτουργία. Επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Οι μελιτζάνες δρουν σαν αντικαταθλιπτικό και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πάντως οι μελιτζάνες γίνονται με πολλούς τρόπους και είναι ιδιαίτερα νόστιμες. Όταν μάλιστα είναι φουρνιστές είναι πιο ελαφρές. Η Ελισάβετ τις βάζει και σε ωραίο πήλινο σκεύος και είναι πολύ όμορφες… σου ανοίγουν την όρεξη.

Η συνταγή δική σας.

Φουρνιστές μελιτζάνες με φέτα στο πήλινο

Από το μεζεδοπωλείο Ρούγα, Θεσσαλονίκη

Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στη μέση οριζόντια

λίγο χοντρό αλάτι

2  ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη

1 κ.γ. ζάχαρη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

400 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

140 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

1 σφηνάκι ούζο

Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

Λίγα καρέ ντομάτας

Μαϊντανό

Τρόπος παρασκευής

Με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.

Τις πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι και τις τρίβουμε ελαφρά για να ξεπικρίσουν. Τις αφήνουμε στο σουρωτό περίπου 20 λεπτά.

Τις ξεπλένουμε με δροσερό νερό και τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν

Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά στις αντιστάσεις.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε αφήνοντας να βράσουν για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό και σε 1 λεπτό κατεβάζουμε.

Περιχύνουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη σπασμένη φέτα. Ραντίζουμε την επιφάνειά τους με ούζο για ξεχωριστό άρωμα.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά. Τα τελευταία 3 λεπτά ανάβουμε και το γκριλ να πάρει η φέτα χρώμα.

Σερβίρουμε με κομματάκια ντομάτας και λίγο μαϊντανό

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending