Connect with us

Υγεία

Έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου;

Σερφάροντας στο κοινωνικό διαδίκτυο (social network) του facebook, διάβασα κάποιο σχόλιο ενός χρήστη ότι προσπαθούσε να τρώει περίπου ανά 3 ώρες με συνέπεια, έτσι ώστε να διατηρήσει τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα. Τι ισχύει λοιπόν με τον πολυσυζητημένο μεταβολισμό; Υπάρχει περίπτωση να έχει «μπλοκάρει»; Κι εάν ναι… υπάρχουν τρόποι για να τον «επιταχύνετε»;

Εάν είστε δυσαρεστημένοι με το βάρος σας ή απογοητευμένοι από την αδυναμία σας να χάσετε βάρος, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί εάν μπορεί να φταίει ένας αργός μεταβολισμός. Οι υποψίες σας μπορεί να έχουν επιβεβαιωθεί από όλες τις δίαιτες, τα προγράμματα και τα προϊόντα εκεί έξω που ισχυρίζονται ότι «διορθώνουν» έναν αργό μεταβολισμό. Πάμε να ρίξουμε μαζί μία πιο προσεκτική ματιά στο τι μπορούμε ρεαλιστικά να κάνουμε για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας, πριν όμως σας παραθέτω κι έναν πίνακα με ορολογίες που θα συναντήσετε αρκετά στο άρθρο, ώστε να ανατρέχετε όποτε χρειαστεί:

Ορολογία Επεξήγηση
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) Είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να διατηρήσει βασικές βιολογικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η άντληση αίματος και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Θερμογένεση Πρόκειται για τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας στους οργανισμούς μέσω διαφόρων μεταβολικών μηχανισμών.
Ομοιόσταση Η δυνατότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από εξωτερικές μεταβολές (για παράδειγμα θερμοκρασία).
Φαινόμενο Plateau Κατάσταση σταθεροποίησης του βάρους, για λόγους αυτοδιατήρησης της υγείας του οργανισμού.

Πώς μειώνεται ο μεταβολισμός;

Για έναν υγιή ενήλικα, ο βασικός μεταβολισμός βρίσκεται κάπου στo εύρος από 1200 έως 1600 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον αριθμό θερμίδων που καίει το σώμα σας στη λειτουργία «συντήρησης» ή επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

Απότομη Μείωση Βάρους 

Αυτό πλήττει πολλούς ανθρώπους ως εγκληματικά άδικο, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο μικρότερο είναι το σώμα σας τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεται για να το διατηρήσετε. Αλλά το αποτέλεσμα ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό όταν χάσετε βάρος γρήγορα.

Αυστηρή Δίαιτα – Υπερβολικός Περιορισμός Θερμίδων

Ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων για περισσότερο από μερικές ημέρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας – και αυτό δεν συνοδεύεται κατ΄ανάγκη με απώλεια βάρους. Μπορεί να τον οδηγήσει στο φαινόμενο plateau, τη σταθεροποίηση του βάρους για λόγους αυτοδιατήρησης των επιπέδων υγείας του οργανισμού (ομοιόσταση).

Απώλεια μυϊκού ιστού

Ο μυϊκός ιστός είναι ο πιο μεταβολικά ενεργός από τα οστά και το λίπος. Έτσι, όταν χάσετε μυϊκό ιστό, ο μεταβολισμός σας αδυνατίζει (επιβραδύνεται) όχι εσείς. Αυτό παρατηρείται κυρίως με την γρήγορη απώλεια βάρους (χημικές, πρωτεινικές δίαιτες) όπου μπορεί να χάσετε πολύ μυϊκό ιστό εκτός από την απώλεια λίπους.

«Μεγαλώνω»

Έχουμε επίσης την τάση να χάνουμε μυϊκό ιστό (muscle mass) ή και η ποιότητα τους (muscle quality) να να έχει φθίνουσα πορεία, καθώς γερνάμε, γεγονός που οδηγεί σε βραδύτερο μεταβολισμό. Ως αποτέλεσμα, γενικά χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες καθώς γερνάμε.

Υποθυρεοειδισμός

Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας «υπολειτουργεί» αυτό σημαίνει ότι δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι καύσεις σας, δηλαδή ο μεταβολισμός σας. Εάν λοιπόν, θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα μείωσης του βάρους σας κι έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, είναι σημαντικό να απευθυνθύτε στον ιατρό σας ώστε να το ρυθμίσετε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από αυτούς τους παράγοντες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας είναι να αποφύγετε την γρήγορη απώλεια βάρους και την εκτεταμένη δίαιτα νηστείας ή πολύ χαμηλών θερμίδων

Πώς να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας;

Αν είστε σε πλάνο απώλειας βάρους, σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε τουλάχιστον επαρκή πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μυών κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ότι μεγαλώνουμε, μπορούμε όμως να προσέξουμε τι τρώμε. Να επισκεφθείτε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο ώστε να σας καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που να πληρεί αυτή την βασική προυπόθεση.

Αν τρώω κάθε 3 ώρες θα επιταχυνθεί ο μεταβολισμός μου;

Αυτή η ιδέα, του ότι αν περνάς πολύ χρόνο χωρίς φαγητό, αναγκάζεις τον μεταβολισμό σου να «κλείσει», είναι πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν τόσες διατροφικές ανακρίβειες στο διαδίκτυο, που επιβάλλεται να διευκρινιστούν.

Δε γνωρίζω ποιος προώθησε πρώτος αυτή την σκέψη, ότι το να καταναλώνετε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα θα προωθήσει την απώλεια βάρους σας και θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας, αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι αυτή η άποψη έγινε γρήγορα διατροφικό δόγμα. Και αυτό επειδή όταν μια άποψη μοιάζει πολύ επιστημονική, συνήθως γίνεται άμεσα αποδεκτή.

Ο οργανισμός εισέρχεται σε κατάσταση stand by (φαινόμενο ομοιόστασης)

Το σώμα σας, όταν στερηθεί το φαγητό για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα προσπαθήσει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες (μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό), για να συντηρηθεί, ώστε να κρατήσει ενεργειακά αποθέματα, για την περίπτωση όπου η έλλειψη φαγητού θα συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία του ανθρώπου είναι φυσιολογική και συμβαίνει ώστε, κατά την περίοδο ασιτίας, να μπορεί να ζήσει με τις αποθήκες ενέργειας, που βρίσκονται στο σώμα αποθηκευμένες σαν λίπος. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, έχοντας μειώσει τον μεταβολισμό σας, εφόσον πλέον επανέλθετε σε συνθήκες φυσιολογικής σίτισης, αυξάνεται η πιθανότητα επαναποθήκευσης λίπους, και μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αυτή η λειτουργία μεταβολικών προσαρμογών του οργανισμού, λέγεται ομοιόσταση και είναι πανομοιότυπη με τον τρόπο που το laptop σας προσαρμόζει την χρήση ενέργειας, όταν χρησιμοποιεί την μπαταρία του, κάνοντας την οθόνη λίγο πιο σκοτεινή. Όταν η πρόσληψη τροφής επανέρχεται στις φυσιολογικές ποσότητες, ο μεταβολισμός σας γυρίζει πάλι στο κανονικό, ακριβώς όπως η οθόνη σας γίνεται φωτεινότερη, όταν το ξανασυνδέεται με το ρεύμα.

Αν υπήρχε όντως υποσιτισμός, θα ήσασταν χαρούμενοι που το σώμα σας έχει σχεδιαστεί έτσι. Αλλά, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η αυξημένη αποθήκευση λίπους. Η σωστή απάντηση λοιπόν, είναι να διαβεβαιώσετε το σώμα σας ότι δεν υπάρχει έλλειψη φαγητού, και αυτό επιτυγχάνεται με το να τρώτε ανά λίγες ώρες. Το σώμα σας θα ανταποκριθεί με το να συνεχίσει να καίει θερμίδες με φυσιολογικο ρυθμό. Είναι σωστή όμως αυτή η τοποθέτηση;

Στην παραπάνω τοποθέτηση υπάρχει μια δόση αλήθειας, η οποία είναι ότι πράγματι το σώμα σας ανταποκρίνεται σε παρατεταμένη υποθερμιδική δίαιτα, με το να επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει ενέργεια. Εδώ είναι η λεπτομέρεια όμως. Το σώμα σας δεν μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας αν μείνετε 3-4 ώρες χωρίς φαγητό. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 3 ημέρες υποθερμιδική δίαιτα ή σοβαρός θερμιδικός περιορισμός, για να ανταποκριθεί το σώμα σας σε αυτή την μεταβολική ρύθμιση, με αυτόν τον τρόπο.

Το θερμιδικό κόστος της καύσης της τροφής (θερμογένεση)

Η δεύτερη διαφωνία που ακούγεται ακόμα πιο επιστημονική και μάλλον και πιο εντυπωσιακή, είναι η τροφική θερμογένεση. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενέργεια που ξοδεύει το σώμα σας για να διασπάσει το φαγητό.

Αν για παράδειγμα, πάρουμε ένα γεύμα που περιέχει 300 θερμίδες και για την πέψη και απορρόφησή του χρειάζονται περίπου 30 θερμίδες, τότε θα προσλάβετε 270 θερμίδες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. Μοιάζει κάπως με χρηματική συναλλαγή σε ξένη χώρα, όπως για να αλλάξετε τα ευρώ σας σε άλλο νόμισμα, πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό σε αυτόν που πραγματοποιεί την συναλλαγή.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι η εξής: αν το σώμα σας είναι συνεχώς στην διαδικασία πέψης φαγητού, θα καίει συνεχώς θερμίδες (λόγω της τροφικής θερμογένεσης), ενώ αν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των γευμάτων θα χαθεί η «ευκαιρία» καύσης θερμίδων.

Το αντίτιμο για την πέψη του φαγητού σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σώματος, είναι απλά ένα ποσό που εξαρτάται από την ποσότητα της συναλλαγής ή του φαγητού. Δεν έχει σημασία αν αλλάζετε όλα σας τα λεφτά σε ένα συναλλαγματικό ποσό στην αρχή του ταξιδιού ή αν αλλάζετε μικρά ποσά, 3 φορές την ημέρα. Το αντίτιμο βασίζεται στην ποσότητα των χρημάτων που θα αλλάξετε. Και η τροφική θερμογένεση βασίζεται στο πόσο τρώτε και όχι στο πότε.

Συμπερασματικά… γιατί καταρρίπτεται ο μύθος

Το να περάσουν 4 έως και 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων, δεν έχει καμία επίπτωση στον μεταβολισμό σας. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον μεταβολισμό, αν τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για 3 μεγάλα. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, το βρίσκουν καλύτερο για αυτούς, με βάση το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής τους. Έχετε στο νου σας όμως ότι, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι διαιτολόγοι συστήνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Αυτό που δείχνουν οι έρευνες, είναι ότι μπορεί να κάνετε καλύτερες διαιτητικές επιλογές, αν δεν αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει πολύ μεταξύ των γευμάτων, ενώ αποκτάτε και πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες

Πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό σας;

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες με την περισσότερη άσκηση. Αλλά τόσος διαθέσιμος χρόνος μέσα στην ημέρα υπάρχει; Πόσες ώρες μπορείτε να περάσετε στο γυμναστήριο; Εγώ χρησιμοποιώ ένα fitness ρολόι για να βλέπω τη μέση μου δραστηρίοτητα… οπότε σκεφτείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να εντάξετε περισσότερη διαστηριότητα μέσα στη μέρα σας;

Βήματα ανά ημέρα Κατηγοριοποίηση
<5.000 Καθιστική ζωή
5.000-7.500 Ελαφριά δραστηριότητα
7.500-10.000 Μέτρια δραστηριότητα
>10.000 Μεγάλη δραστηριότητα
>12.500 Πολύ μεγάλη δραστηριότητα
Και bingo! Όταν παίζω με τη μικρή μου κόρη μπορώ και κάνω 2.000-3.000 βήματα/ώρα. Όταν εργάζομαι στο γραφείο, κάνω περίπου στα 3.000 βήματα στο 8ώρο… Η σύζυγος μου όταν καθαρίζει το σπίτι, μπορεί να φτάσει και τα 9.000 βήματα στο 2ώρο… Για δείτε το και εσείς!

Αύξηση Μυϊκού Ιστού

Ακριβώς όπως η απώλεια βάρους μειώνει τις θερμίδες που καίτε, αυξάνοντας το βάρος σας αυξάνετε και τις θερμίδων που καίτε – με στόχο να είναι κυρίως μυς (lean muscle mass). Τα προγράμματα ασκήσεων ενδυνάμωσης βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας οπότε και συμβάλλουν στο να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Καταναλώνετε περισσότερες Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια στο σώμα σας στη διάρκεια της πέψης σε σχέση με το λίπος ή τους υδατάνθρακες, έτσι η αύξηση πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Και όπως διαβάσατε παραπάνω μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερους μυς.

Κρύο

Το σώμα σας καίει θερμίδες για να κρατήσει το σώμα σας ζεστό. Όσο πιο κρύο το περιβάλλον, τόσο περισσότερες θερμίδες χρειάζεται ο οργανισμός σας. Η μείωση της θερμοκρασίας, τα κρύα ντους και η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορούν να αυξήσουν τις καύσεις.

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά η μείωση της θερμοκρασίας, η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών, καυτερών πιπεριών και πράσινου τσαγιού δεν πρόκειται να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας . Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείτε να κάψετε επιπλέον 10-20 θερμίδες την ημέρα!

Έχετε υπόψη…

Αν προσπαθείτε να μειώσετε βάρος αυξάνοντας το μεταβολισμό σας και κάνοντας δίαιτα (αυστηρό περιορισμό θερμίδων), θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που μπορεί να σας φτάσει στο στόχο, ωστόσο δύσκολα θα τον κρατήσετε κι εύκολα θα πάρετε τα κιλά πίσω. Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να ακολουθήσετε την απώλεια βάρους, όπως αυτές που περιέγραψα στο άρθρο μου για το ποια δίαιτα είναι καλύτερη και εκείνους που χρησιμοποιώ στο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους στο διαιτολογικό μου γραφείο. Αξίζει ωστόσο να αποφύγετε ότι ανέφερα παραπάνω που μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας – όπως μια αυστηρή δίαιτα με στόχο την γρήγορη απώλεια βάρους.

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

“Καρκίνος του Μαστού: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση, Αναζητώντας Προοπτικές”

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 216000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 79000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο αυτή.

Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να αυξάνει και πλέον προσβάλλεται και ένας μεγάλος αριθμός πολύ νεώτερων γυναικών. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων θεραπείας και στον προληπτικό έλεγχο που επιτυγχάνει την έγκαιρη εντόπιση της νόσου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Οι διαφορές στην ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη συγκεκριμένη νόσο είναι μεγάλες μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης, μεταξύ των διαφόρων πόλεων, ακόμη και μεταξύ των διαφόρων νοσοκομείων. Έτσι φαίνεται ότι κάποιες φορές η καλή αντιμετώπιση των γυναικών με καρκίνο του μαστού από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εξαρτάται πραγματικά από την τύχη.

Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των γυναικών στα κράτη-μέλη οδηγούν σε μια διαφορά στο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης της τάξης του 16%. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά και αν θεωρήσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο τον υψηλό βαθμό προστασίας της υγείας, τον Ιούνιο του 2003, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε στα μέλη ότι μέχρι το 2008 πρέπει να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σε μείωση της θνητότητας από καρκίνο του μαστού κατά 25% και μείωση στη διαφορά στα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης σε 5%.

Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη από το 1987 με διάφορα προγράμματα που έχουν τους εξής στόχους

  1. πρόληψη του καρκίνου του μαστού
  2. σωστή πληροφόρηση του πληθυσμού για τον καρκίνο
  3. εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που ασχολείται με το αντικείμενο αυτό

Έχουν ήδη δημιουργηθεί ευρωπαϊκές οργανώσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Μαστού (EBCN) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας που παρέχουν συστάσεις και οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού καθώς και για τη δημιουργία των κέντρων μαστού. Επίσης δίδονται σημαντικά χρηματικά ποσά για την έρευνα στο πεδίο αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με 

  • προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρώπης
  • δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων μαστού

Ο προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού (mammography screening) εφαρμόζεται ήδη μόνο σε 8 κράτη-μέλη,  αν και στα κράτη αυτά ο έλεγχος δεν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι αναμένεται μείωση του ποσοστού θνητότητας κατά 25%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει τους εξής στόχους

1)όλες οι γυναίκες μεταξύ 50-69 ετών πρέπει να ελέγχονται με μαστογραφία κάθε δύο χρόνια από το εθνικό σύστημα υγείας. Κινητές μονάδες θα πρέπει να δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών.

2) κάθε μαστογραφία θα πρέπει να ελέγχεται ανεξάρτητα από δύο ακτινολόγους, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχουν το λιγότερο 5000 γυναίκες το χρόνο.

3) ο μαστογράφος θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά για τη διατήρηση της ακτινοβολίας στο ελάχιστο και την ποιότητα της εικόνας στο μέγιστο.

Υπάρχει ήδη πρόταση για δημιουργία δικτύου εξειδικευμένων κέντρων μαστού στην Ευρώπη που θα καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού γυναικών. Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Η ιατρική ομάδα (χειρουργός μαστού, παθολογοανατόμος, ακτινολόγος, ογκολόγος, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια) θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις του μαστού. Ο χειρουργός μαστού θα πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον 50 επεμβάσεις πρώιμου καρκίνου του μαστού ετησίως και κάθε κέντρο μαστού θα πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον 150 επεμβάσεις πρώιμου καρκίνου του μαστού ετησίως.

Επίσης θα πρέπει να οργανώνονται συσκέψεις της ομάδας κάθε εβδομάδα, με σκοπό τη συζήτηση του κάθε περιστατικού. Οι γιατροί και το προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς εξειδικευμένα σεμινάρια. Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε ψυχολογική υποστήριξη. Τέλος, κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού πρέπει να  αντιμετωπίζεται σε διάστημα μικρότερο των 4 εβδομάδων από την ημέρα της διάγνωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η εξειδίκευση, ο σωστός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη και σωστή θεραπεία και παρακολούθηση των γυναικών αποτελούν το μόνο δρόμο που θα οδηγήσει κάθε γυναίκα στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζει, την κοινωνικοοικονομική της κατάσταση ή τη μόρφωσή της, να λάβει τον καλύτερο προληπτικό έλεγχο, πολύ καλή θεραπεία και παρακολούθηση χωρίς καμιά διαφορά από το ένα κέντρο μαστού στο άλλο.

Όλα αυτά βεβαίως θα βοηθήσουν την οικονομία της υγείας αφού το κόστος της θεραπείας στα αρχικά στάδια της νόσου είναι σαφώς μικρότερο, ενώ παράλληλα το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα αυξηθεί, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τη σύγχρονη γυναίκα στην Ευρώπη.


Άρθρο αρχείου

Δέσποινα Καζαντζίδου

Continue Reading

Υγεία

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:Δωρεάν webinars για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού Απρίλιος – Δεκέμβριος , επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

 

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ 

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Trending