Connect with us

Ψυχολογία

«Διαδικτυακή Ψυχοθεραπεία» 

Ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορωνοϊού:

Ο Μάρτιος 2020  θα μείνει σε όλους μας αξέχαστος.

COVID – 19  και το μήνυμα «μένουμε σπίτι μας» είναι πλέων  καθημερινό άκουσμα στα αυτιά μας, επηρεάζοντας πρακτικά στο μέγιστο την καθημερινότητα μας. Έτσι λοιπόν καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε πρωτόγνωρες προκλήσεις και καταστάσεις που μας εξαναγκάζοντας να αναζητήσουμε λύσεις σε άπειρα προβλήματα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει και που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, και ευρηματικότητα.

Όντας κλεισμένοι πια όλοι μέσα στα σπίτια μας, μοιάζει η ανάγκη να μιλήσουμε για το σοκ που έχουμε υποστεί με κάποιον ψυχολόγο, εντονότερη παρά ποτέ. Βιώνουμε την ανάγκη να μοιραστούμε τους φόβους και τις αγωνίες μας, την ανησυχία μας για την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων, τον θυμό μας για όλα αυτά που μας έχουν παρθεί.

Θα μου πείτε: «μα μιλάμε κατά μέσω όρο πολύ περισσότερο έχοντας την αναγκαστική πολυτέλεια του χρόνου, εκφραζόμαστε, αλλάζουμε απόψεις… κάνουμε έως και χιούμορ με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους ». Και όμως κλείνοντας το τηλέφωνο μένουμε πολλές φορές  με μία αίσθηση «ανικανοποίητου». Αισθανόμαστε ότι ο συνομιλητής μας ήταν «παγωμένος συναισθηματικά, επιβαρημένος, ανήσυχος ή ακόμη και εξαιρετικά φοβισμένος». Μπορεί ακόμη να νιώθουμε ότι τον κουράσαμε ή ότι τον φορτώσαμε εμείς με τις δικές μας έγνοιες…. Κάποιοι θα αναρωτηθούν:  «γι’αυτό δεν υπάρχει η οικογένεια και οι φίλοι;» Και βέβαια υπό φυσιολογικές συνθήκες η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να στηρίξουν, αυτό όμως που βιώνουμε τις τελευταίες 3 εβδομάδες, είναι μια κατάσταση που ταράζει τόσο συθέμελα μα και ταυτόχρονα τις ζωές όλων μας. Όλων των ανθρώπων  της γη. Είναι συνεπώς λογικό και αναμενόμενο, παρόλο τις θετικές προθέσεις που έχουμε όλοι μας, να αδυνατούμε να σηκώσουμε τόσο μεγάλο φορτίο. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούμε να διαχειριστούμε τις δικές μας ανασφάλειες, έτσι λοιπόν δεν μένει διαθέσιμη ενέργεια. Και ενώ οι προτροπές των ειδικών είναι να αλληλοϋποστηριζόμαστε, είναι σημαντικό να πούμε εδώ, ότι η βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να στηρίξουμε και άλλους, είναι να φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας. Μόνον τότε θα μπορούμε χωρίς να υπερκαταναλωνόμαστει, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των για μας σημαντικών άλλων.      

Κάτι τέτοιο δεν έχουμε ζήσει ποτέ ξανά, κατακλυζόμαστε από έντονα συναισθήματα όπως  φόβο θανάτου, αγωνία για την επόμενη μέρα, ανασφάλεια για την δουλειά μας, θυμό για όλα αυτά που χάσαμε και θλίψη λόγω έλλειψης προοπτικής.

Καθώς ο καιρός περνάει, ο εγκλεισμός που στην αρχή μας φάνηκε μια πράξη ανάληψης προσωπικής ευθύνης,  απέναντι στην κοινωνία και που μας έκανε να νιώθουμε περήφανοι για τον εαυτό μας, μοιάζει τώρα να γίνεται ένα κολάρο στον λαιμό μας,  που καθώς περνά ο καιρός στενεύει όλο και πιο πολύ και όλο και πιο επικίνδυνα. Η υπομονή εξαντλείτε, τα παιδιά εγκλωβισμένα στο σπίτι, οι έφηβοι «χωμένοι» στον υπολογιστή τους, οι ηλικιωμένοι μένοντας με τους φόβους τους μόνοι και εγκαταλελειμμένοι, τα ζευγάρια να φτάνουνε στα όρια τους και κάποιες -δυστυχώς όλο και πιο τακτικές περιπτώσεις- περνώντας τα και καταλήγοντας σε συγκρούσεις άνευ προηγουμένου. Μια νέα αλήθεια: τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται δραματικά.        

Και ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρέχετε η διαδικτυακή θεραπεία τα γεγονότα μας προλαβαίνουν .

Σήμερα, πιο έντονα παρά ποτέ, βιώνουμε την ανάγκη να πάρουμε δύναμη, να μιλήσουμε με κάποιον να εκφράσουμε τις βασανιστικές μας ανησυχίες που μας έχουν στοιχειώσει και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε τα βράδια και να ηρεμήσουμε και να πάρουμε ότι το θετικό μπορούμε από αυτή την νέα κατάσταση πραγμάτων. Και καθώς απαιτείται να μένουμε σπίτια μας η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι να αναζητήσουμε ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου.

«Πόσο άνετα θα μπορέσω να μιλήσω… να εκφραστώ;» , με ρωτούν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Όσοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν τον θεραπευτή πριν από αυτήν την δραματική αλλαγή στην ζωή μας, τα πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους είναι σίγουρα πιο εύκολα.

Τί γίνεται όμως όταν η πρώτη μας εμπειρία με έναν ψυχολόγο πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου;  Πώς να επιλέξουμε ; Τί να προσέξουμε ; Τί να περιμένουμε;  

Πολλοί θεραπευόμενοι αντιδρούν με ανακούφιση «ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ» λένε. Κάποιοι άλλοι πάλι μένουν με την απορία  «πώς μπορεί να με καταλάβει κάποιος που με βλέπει από μια «ψυχρή» οθόνη;…τί μπορώ να κερδίσω από μια online συνεδρία;…. ». 

Ο ψυχολόγος θα με ακούσει με κατανόηση, χωρίς να με κρίνει, θα μου δήξει τρόπους διαχείρισης του άγχους μου και αποστασιοποίησης από τις αρνητικές καταιγιστικές σκέψεις που μπορεί να με βασανίζουν. Επίσης θα έχω την δυνατότητα να μάθω μεθόδους με τις οποίες θα μπορώ να ηρεμώ και να ανακουφίζομε όταν θα βιώνω ένταση. Θα μπορώ επίσης να συζητήσω συγκρούσεις που μπορεί να βιώνω κάτω από αυτές τις εξτριμ συνθήκες εγκλεισμού. Θα μπορέσω να βρω διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, να στηρίξω πιο αποτελεσματικά τον εαυτό μου, τον σύντροφό μου, τα παιδιά μου και τους γονείς μου. Από όποια θέση και εάν είμαι θα μπορέσω να πάρω τον φακό από τις τωρινές μα και από τις επικείμενες δυσκολίες και θα μπορέσω να εστιάσω στα δυνατά μου σημεία, εξάλλου αυτά θα μου χρησιμεύσου και όχι η ανησυχία.

Έτσι λοιπόν η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια λύση στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, χωρίς να είναι η μόνη. Ας μην ξεχνάμε ότι κανένας και τίποτε δεν μπορεί να μας φανεί χρήσιμο εάν δεν είμαστε ανοιχτοί στο να πάρουμε βοήθεια.

Βασιλική Λιάφου

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

https://psychologos-4you.gr/

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Γιατί τα “όνειρα” μένουν… όνειρα;

Η λέξη «όνειρα» από μόνη της συνοδεύεται για τους περισσότερους από θετικά συναισθήματα αισιοδοξίας, ελπίδας, χαράς. Τα όνειρα αποτελούν έναυσμα για πραγματοποίηση ή επαναπροσδιορισμό των στόχων, μας κινητοποιούν -έστω και προσωρινά- για μεγαλύτερη προσπάθεια, βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Όταν ονειρευόμαστε τον εαυτό μας στη κατάσταση που επιθυμούμε νιώθουμε δυνατοί, ευτυχισμένοι, πλήρεις, δικαιωμένοι,  έχουμε αυτοπεποίθηση και αισθανόμαστε ότι έχουμε αυτό που μας αξίζει. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τρεις μόνο λέξεις για να συνοψίσουμε τα όνειρα των ανθρώπων αυτές θα ήταν: υγεία, ευτυχία, επιτυχία. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον όταν δίνουμε ευχές στον εαυτό μας ή σε άτομα που αγαπάμε, αυτές εμπεριέχουν το νόημα της ζωής μας. Πόσες φορές λέμε «θέλω να είμαι καλά εγώ και η οικογένειά μου» «θέλω να κάνω σχέση με τον κατάλληλο άνθρωπο που θα με καταλαβαίνει, θα ταιριάζουμε και θα περνάμε όμορφα» «θέλω να πετύχω στη δουλειά μου» «θέλω να κάνω μια όμορφη οικογένεια» «θέλω να αποκτήσω σπίτι, αυτοκίνητο κτλ.»;
Τα όνειρα μπορεί να αφορούν την καθημερινότητα ή τη συνολική πορεία μας στη ζωή. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα. Μπορεί να είναι προσωπικά ή να αφορούν περισσότερα άτομα. Για κάποιους μπορεί να είναι ρεαλιστικά ενώ για άλλους ουτοπικά. Για ορισμένους σημαντικά όμως για άλλους μικρότερης σημασίας. Το στοιχείο, όμως, που κάνει τη διαφορά είναι ότι για κάποιους αποτελούν πολυτέλεια ενώ για άλλους επιλογή.

Ποιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις σαμποτάρουν τα όνειρα;

  • Περάστε από τη σκέψη στη δράση: ο προσδιορισμός των στόχων και οι σκέψεις για την επίτευξή τους είναι σίγουρα απαραίτητα. Δεν αρκούν, όμως, αν δεν ακολουθήσει η πράξη. Όταν η επιθυμία παραμένει επιθυμία και όχι δραστηριοποίηση τότε το όνειρο παραμένει όνειρο. Επενδύστε στο παρόν και μη περιμένετε το αύριο για να ξεκινήσετε. Είναι πολύ πιθανό να βαρεθείτε, να ξεχαστείτε, να απογοητευτείτε, να επιστρέψετε στη ρουτίνα της καθημερινότητας και να κρατήσετε το όνειρο μόνο ως παρηγοριά. Το παρόν είναι το μόνο δεδομένο. Οργανώστε τις ιδέες σας και εφαρμόστε τες.

  • Αξιοποιήστε το χρόνο σας: δοκιμάστε να μάθετε στον εαυτό σας πώς να αγαπά το χρόνο του. Μη περιμένετε να περάσει απλά η ώρα σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει, τι θα θέλατε ή πόσο ωραία θα νιώθατε αν το είχατε κάνει. Υιοθετήστε συνήθειες που θα σας προσφέρουν δημιουργικό τρόπο σκέψης και αποφύγετε να σπαταλάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δραστηριότητες που σας καθηλώνουν χωρίς να σας προσφέρουν ευχαρίστηση. Το να αλλάξουμε μια συνήθεια δεν είναι απλό είναι όμως εφικτό. Επιλέξτε, λοιπόν, να απολαμβάνετε το χρόνο σας και να μην τον αφήνετε απλά να κυλάει. Προσπαθήστε να βρείτε νόημα και σημασία σε αυτά που κάνετε και αν δεν σας ικανοποιούν δοκιμάστε να τα αλλάξετε ή ακόμα και να διαφοροποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο τα κάνετε.

  • Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σας και στις ιδέες σας: προσπαθήστε να μην απορρίψετε κάτι μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι δεν θα το καταφέρετε, ότι θα σας κρίνουν αρνητικά, ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος. Είναι σαν να έχετε προδικάσει το αποτέλεσμα, έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι είναι κατώτερος από αυτό που πιστεύετε, έχετε αγνοήσει το ένστικτό σας και έχετε επιλέξει να αφήσετε το παρόν περιμένοντας τη μελλοντική κατάλληλη στιγμή.

  • Αξιολογήστε τη νοοτροπία σας: σκεφτείτε ειλικρινά για ποιους λόγους δεν καταφέρνετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας; Μπορείτε να μιλήσετε για αυτά και να εξηγήσετε τις πτυχές τους; Επιδιώξτε να γίνετε συγκεκριμένοι, να βρείτε λόγο σε όσα επιθυμείτε, να μπορέσετε να δικαιολογήσετε τη σημαντικότητα στον εαυτό σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα είναι να υπάρχουν. Αν δεν ονειρεύεστε κάτι ή αν συνεχώς το αναβάλλετε πιθανόν να μη πρόκειται για όνειρο δικό σας. Ίσως προσπαθείτε να ικανοποιήσετε επιθυμίες άλλων ατόμων ή ακόμα και να μην έχετε κάποιο όνειρο. Οι γενικοί άξονες (υγεία, ευτυχία, επιτυχία) που αναφέρθηκαν παραπάνω καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, όμως η ουσία του ονείρου είναι στη διαφορετικότητα του καθενός.

  • Σκεφτείτε αν η πραγματοποίηση του ονείρου σας φοβίζει: αισθάνεστε ότι δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την επιτυχία ή την ευτυχία; Νομίζετε ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε νέο σκοπό; Δεν θα έχετε πλέον τη συμπόνια των άλλων; Όσο περίεργες και αν σας φαίνονται αυτές οι σκέψεις, αφού δηλώνουν το ασυνείδητο σαμποτάρισμα του ονείρου από τον ίδιο μας τον εαυτό, μη βιαστείτε να κρύψετε τα συναισθήματά σας και να τα καταδικάσετε ως μη αποδεκτά. Θυμηθείτε πόσο λυτρωτικό είναι να έρχεστε σε επαφή με τον εαυτό σας και κάντε τις επιλογές σας.

Continue Reading

Ψυχολογία

Τα προβλήματα του σώματος ως δείκτης των ψυχολογικών μας υπεκφυγών…

Το σώμα είναι κάτι το θαυμαστό. Αποτελεί το ζωώδες κομμάτι μας με το ζωώδη εγκέφαλό του και τα δικά του ζωώδη ένστικτα και αισθήματα . Όπως συμβαίνει με όλα τα’ άλλα ζώα, έτσι και το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο για έλλειψη εντιμότητας. Αυτό το απλό γεγονός προκαλεί σ’ εμάς τις ανθρώπινες υπάρξεις ατέλειωτα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα αυτά δεν πηγάζουν τόσο από το σώμα, που είναι ανίκανο να πει ψέματα, όσο από την προσωπικότητα, που έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη ικανότητα να το κάνει.

Η κατάσταση του σώματός μας μπορεί να μας επισημάνει κάποια πηγή συγκινησιακού ή νοητικού στρες την οποία αγνοούμε. Και επειδή θα επιθυμούσαμε, αν είναι δυνατόν, να την αγνοήσουμε ή να την αποφύγουμε, η καταπόνηση του σώματος εξυπηρετεί δύο σκοπούς :  αφενός μας χτυπάει το καμπανάκι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που απαιτεί ν’ ασχοληθούμε μαζί του και, αφετέρου, κάνει τις συνέπειες των προσπαθειών μας να αρνηθούμε αυτό το γεγονός εξαιρετικά οδυνηρές, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πολύ ακριβά την αναβλητικότητά μας.

Μέσα ακριβώς από αυτά τα συμπτώματα που εμφανίζει, το σώμα μας μπορεί να μας υποδείξει όλα όσα προσπαθούμε να αρνηθούμε.

Το φυσικό μας σώμα , χωρίς να καταφεύγει σε οποιουδήποτε είδους αξιολογήσεις, αντιδρά με καθαρό ένστικτο προκαλώντας μας, στη συνέχεια, δυσκολίες. Κοκκινίζει, χλομιάζει, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, τα δόντια χτυπάνε, το σαγόνι σφίγγεται, τα χέρια ιδρώνουν. Το σώμα μας ταπεινώνει ή μας εξαντλεί με τρεμούλες ή λιποθυμίες. Χωρίς ίχνος δισταγμού , εκθέτει στους πάντες τις σεξουαλικές μας διεγέρσεις, τους φόβους μας, την αμηχανία ή το θυμό μας, ή οποιαδήποτε άλλη αντίδραση  που το σκεπτόμενο, κριτικό κομμάτι μας προσπαθεί τόσο σκληρά να κρύψει.

Βέβαια, δεν έχουν όλες οι σωματικές αδιαθεσίες κάποια ψυχολογική αιτία. Όμως, αυτό ισχύει για τις περισσότερες. Και όταν συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο, τότε αυτό που επιθυμούμε είναι να «διορθωθεί» το σώμα. Να ανακουφιστεί δηλαδή ο πόνος με ιατρική βοήθεια –χάπια, εγχείρηση, βελονισμό ή άλλες προσεγγίσεις- επειδή δεν είμαστε πρόθυμοι ν’ αναγνωρίσουμε ότι η βαθύτερη, μη σωματική, πηγή του πόνου είναι εκείνη που ζητάει την προσοχή μας.

Η άγνοια  ή η άρνηση μιας τέτοιας, μη σωματικής, πηγής μπορεί, τελικά, να διευκολύνει την ανάπτυξη ακόμα πιο σοβαρών σωματικών προβλημάτων.

Το σώμα μας τελικά είναι πιο συντονισμένο με τις επιλογές μας απ’ όσο εμείς συνειδητοποιούμε. Το σώμα επαναστατεί όταν παρασυρόμαστε πέρα από αυτό που είναι σωστό για εμάς. Και πληρώνει ένα τίμημα για το άγχος που προκαλούν οι επιλογές μας. Κάνοντας αυτό που του ζητάμε, ακόμα και όταν επαναστατεί, παραδόξως, είναι ο υπηρέτης της ψυχής μας.

Έτσι, διάφορες αρρώστιες, τραυματισμοί ή η σωματική εξάντληση μπορούν να μας υπηρετήσουν όταν στην προσπάθειά μας ν’ αγνοήσουμε τις εξουθενωτικές καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή μας, δεν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με την απαραίτητη εντιμότητα.

Γι’ αυτό ας πλησιάσουμε το σώμα μας απαλά, ευγενικά, καθησυχαστικά και ας αφουγκραστούμε τη σοφία του.

Αναστασία Μουστάκα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.    

Continue Reading

Ψυχολογία

Κρίση πανικού… συμβαίνει συχνά;

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας είναι η κρίση πανικού. Λόγω των προβλημάτων που συσσωρεύουν μέσα τους συχνά έχουν ξεσπάσματα φόβου και άγχους.

Η διαταραχή πανικού (κρίση πανικού) είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών. Το άτομο που υποφέρει από διαταραχή πανικού παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται κρίσεις πανικού και η διάρκεια τους είναι συνήθως μερικά λεπτά. Εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και η αιτία έναρξης τους μπορεί να μην είναι γνωστή και προφανής στο άτομο.

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται σε όλες τις ηλικίες. Η συχνότητα εκδήλωσης της πρώτης κρίσης πανικού είναι μεγαλύτερη μεταξύ 20 και 40 ετών, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε και εκδήλωση σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Στις γυναίκες η διαταραχή είναι 2 έως 3 φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η κρίση πανικού αποτελεί μια περίοδο έντονου φόβου – τρόμου που εμφανίζεται απροσδόκητα χωρίς την παρουσία κάποιου φανερού ερεθίσματος και συνοδεύεται από μια ποικιλία σωματικών και γνωστικών συμπτωμάτων. Τα κύρια συμπτώματα είναι το αίσθημα έντονου διάχυτου φόβου για το άτομο, αίσθημα απώλειας του ελέγχου, επέλευσης τρέλας, πανικός και τρόμος, ταχυκαρδία, έντονη εφίδρωση, έντονο αίσθημα δύσπνοιας – πνιγμού, αίσθημα αστάθειας ή ζάλης, φόβος επερχόμενου θανάτου.

Λόγω της έντασης και της ποικιλίας που έχουν τα σωματικά συμπτώματα της περισσότερες φορές τα άτομα επισκέπτονται πολλούς γιατρούς και στρέφονται σε ιατρικές εξετάσεις και διαγνώσεις, και τους δημιουργείται τη πεποίθηση ότι πάσχουν από κάτι σοβαρό. Από άποψη φυσιολογίας οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες για τα άτομα, δηλαδή το άτομο δεν πεθαίνει αυτό που φοβάται ότι θα του συμβεί. Παρόλα αυτά ο οργανισμός επιβαρύνεται από την συνεχή ένταση και επιπλέον είναι πολύ επιβαρυντικές για τους ανθρώπους γιατί μπαίνουν σε μια κατάσταση που συνεχώς δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές τους. Ένα άλλο βασικό συνοδό χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι ο φόβος και το άγχος που τα άτομα αναπτύσσουν ότι η κρίση θα επαναληφθεί. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στους ανθρώπους που υποφέρουν αναπτύσσεται κοινωνική απόσυρση, αποφεύγουν τον συνωστισμό, την συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους και τα πολύβουα μέρη ενώ κάποιες φορές οδηγούνται και στην αγοραφοβία.

Πως αντιμετωπίζεται η διαταραχή πανικού;

Το ερώτημα απαντάται με σαφήνεια θετικά. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που ενισχύουν θετικά το άτομο και του παρέχουν βοήθεια σε πρώτη φάση να ελέγξει τις κρίσεις και κατόπιν να απαλλαγή από το πρόβλημα. Ευρέως διαδεδομένες και αποτελεσματικές στην θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι η γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία και η συστημική, καθώς και πολλές άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που υποφέρουν από την διαταραχή πανικού να ζητούν εξειδικευμένη βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κρίσεων που έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή λειτουργικότητα και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής τους. Το βασικό μήνυμα είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του. Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών. 


Βασιλική Λιάφου – Ψυχοθεραπεύτρια

Continue Reading

Trending