Διατροφή
Διατροφή κατά των φλεγμονών
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τις φλεγμονές αποκλειστικά με ιατρική θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων. Αναντίλεκτα η Δυτική Ιατρική είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των φλεγμονών. Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο σε πρώτο επίπεδο να αναρωτηθούμε τι πραγματικά μπορεί να προκαλέσει τη φλεγμονή και πώς μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης της.
Αρχικά, ας διασαφηνίσουμε τι εννοούμε με τον όρο φλεγμονή. Πρόκειται για μια αμυντική απάντηση του οργανισμού έναντι ξένων ουσιών που τον προσβάλλουν. Η φλεγμονώδης αντίδραση περιλαμβάνει μια σειρά από αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή που έχει υποστεί την προσβολή. Συγκεκριμένα εκκρίνονται πρωτεΐνες, οι οποίες στέλνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να πραγματοποιήσει τις κατάλληλες προσαρμογές.
Όταν η φλεγμονή είναι οξεία έχει περιορισμένη διάρκεια από λίγα λεπτά έως λίγες ημέρες, ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Η χρόνια φλεγμονή από την άλλη πλευρά είναι δυνατόν να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην πρόκληση καρκίνου ή άλλων σοβαρών παθήσεων (π.χ. καρδιακή και αγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, νόσος Alzheimer κ.ά.)
Επιπλέον, πολύ συχνά εμφανιζόμενες φλεγμονώδεις καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό είναι:
- Δερματικές παθήσεις (π.χ. ερυθρότητα, ακμή κ.α.)
- Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα κ.ά.)
Τα συμπτώματα της φλεγμονής συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα, πόνο και αυξημένη θερμότητα. Παράλληλα, συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής είναι η διαρκής κόπωση, ο χρόνιος πόνος, το στρες ή η κατάθλιψη, εντερικές δυσλειτουργίες και αυξομειώσεις του βάρους.
Πώς μπορούμε λοιπόν να ελαττώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων φλεγμονών με φυσικό τρόπο;
- Ενίσχυση της λειτουργίας του εντέρου
Το εντερικό μας μικροβίωμα ρυθμίζει τις φλεγμονές στο σώμα μας και τα ‘’καλά’’ βακτήρια του εντέρου μπορούν να μας προστατέψουν από τις δυσμενείς συνέπειες των φλεγμονών. Ποιες τροφές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου;
- Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, η mozzarella, το cheddar,το roquefort, τα τύπου cottage τυριά , αλλά και τα τουρσιά
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Πρόκειται για τροφές που όχι μόνο συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη διατήρηση σταθερού επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Αντιθέτως, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα και έχουν συνδεθεί με αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι για παράδειγμα η φακή, τα μαυρομάτικα φασόλια, η κολοκύθα, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φυστίκια αιγίνης και τα μήλα με τη φλούδα.
- Κατανάλωση πράσινων και κόκκινων τροφών
Τροφές με πράσινο χρώμα, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, η λαχανίδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μαρούλι περιέχουν ενώσεις (σουλφοραφάνη,ινδόλη-3-καρβινόλη) με αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Αντίστοιχα, τροφές με κόκκινο χρώμα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, το κόκκινο λάχανο, το παντζάρι και η μελιτζάνα περιέχουν ανθοκυανίνες, ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και τη μείωση των φλεγμονών.
- Κατανάλωση καλών λιπαρών
Καλές πηγές λιπαρών οξέων αποτελούν τα καρύδια, τα μακαντέμια, οι κολοκυθόσποροι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος. Οι τροφές αυτές περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την έκφραση γονιδίων, που εμπλέκονται σε προφλεγμονώδεις αντιδράσεις.
- Ενσυνείδητη διατροφή
Ένα στοιχείο που πολύ συχνά παραλείπουμε είναι η αλληλεπίδραση μυαλού- σώματος και ο βαθμός με τον οποίο αυτή επηρεάζει την υγεία μας. Αν δοκιμάσουμε να καταναλώνουμε τα γεύματα μας με πιο αργό ρυθμό , χωρίς να αποσπόμαστε από εξωτερικά ερεθίσματα και μακριά από τις οθόνες, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την τροφή μας με λιγότερο στρες. Αυτό συμβαίνει διότι, όταν βιαζόμαστε υπερβολικά να καταναλώσουμε το γεύμα μας και δεν είμαστε νοητικά παρόντες κατά την κατανάλωσή του, αυξάνεται η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Η ορμόνη αυτή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση φλεγμονών.
Αν λοιπόν αναγνωρίσουμε τη σημασία όχι μόνο της διατροφής αλλά και των απλών καθημερινών μας συνηθειών στην πρόληψη των φλεγμονών, είναι πολύ πιθανό να καταφέρουμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισής τους.
Φλώρα Γιατρά, Βιοχημικός
Instagram: @styleeatup
Διατροφή
Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]
Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;
- Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
- Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
- Συνέχεια πεινάω και αισθάνομαι εξάντληση
Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.
Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Ποια τα οφέλη της νηστείας;
Σωματικό Βάρος
Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.
Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης
Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]
Μείωση Οξειδωτικού Στρες
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.
Μείωση Αρτηριακής πίεσης
Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.
Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]
Διατροφική Εκπαίδευση
Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/
Διατροφή
Γιατί ενώ κάνω δίαιτα δεν αδυνατίζω;
Από τότε που έκανα αυτή τη δίαιτα πήρα τα κιλά…
Συχνές απορίες και διαπιστώσεις ανθρώπων που χρόνια ταλαιπωρούνται με ανορθόδοξες δίαιτες. Η μείωση του σωματικού βάρους είναι μια πολύ περίπλοκη και πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία. Αναλύοντας τους μέχρι σήμερα γνωστούς μηχανισμούς ελάττωσης του σωματικού βάρους, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι εξαντλητικές και οι αυτοαποκαλούμενες «μαγικές δίαιτες» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πρόσληψη κιλών.
Εξαιρετικά υποθερμιδικές δίαιτες: Ο οργανισμός για να λειτουργήσει ένα 24ωρο σε απόλυτη ηρεμία χρειάζεται ποσό ενέργειας το οποίο ονομάζεται ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας και στην ουσία υποδεικνύει την ενέργεια που χρειάζεται κανείς για να υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες της ύπαρξής του. Όταν η ενέργεια που καταναλώνει κάποιος είναι χαμηλότερη από αυτή, αυτομάτως οι καύσεις μειώνονται προς εξοικονόμηση ενέργειας, το ισοζύγιο ενέργειας δεν είναι αρνητικό, δηλαδή παρά την πολύ χαμηλή πρόσληψη, ο οργανισμός είναι ανίκανος να μεταβολίσει την προσλαμβανόμενη τροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ικανή συνθήκη για αύξηση βάρους.
Μικρός αριθμός γευμάτων: Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια απώλειας βάρους περιορίζεται ο αριθμός των γευμάτων. Τα 5, 6 ή και παραπάνω μικρά γεύματα είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της διατροφής, διότι όταν ο οργανισμός αφεθεί περισσότερο από 6 ώρες χωρίς τροφή, εξαντλείται και η αποθηκευμένη με τη μορφή γλυκογόνου ενέργεια. Τότε εισάγεται σε μια στρεσσογόνο κατάσταση και στην επόμενη λήψη τροφής προσπαθεί να αποθηκεύσει την ενέργεια στην πιο «δυνατή» ενεργειακή του μονάδα, δηλαδή το λίπος.
Δίαιτες που εστιάζουν σε ένα μακροθρεπτικό συστατικό: Οι πιο δημοφιλείς από αυτή την ομάδα δίαιτες αποκλείουν τους υδατάνθρακες και δίνουν προβάδισμα κυρίως στην πρωτεΐνη ή και το λίπος. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται πως ο οργανισμός μη έχοντας υπόστρωμα για να παράγει γλυκόζη, μεταβολίζει το αποθηκευμένο λίπος του. Είναι περιττό να αναλυθεί ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος που επιτελεί καθένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά στη υγεία, αλλά είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως εφόσον υπάρχει επαρκής πρόσληψη τροφής, όλοι οι μεταβολικοί δρόμοι συγκλίνουν στην παραγωγή γλυκόζης. Το οποίο σημαίνει πως ακόμη και αν αποκλειστούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή, ο οργανισμός με ενδιάμεσους δρόμους πάλι θα παράγει γλυκόζη. Επίσης, είναι γνωστό πως όταν η γλυκόζη δεν επαρκεί, ο οργανισμός στρέφεται πρώτα ενάντια στην μυϊκή μάζα και όχι στο λίπος, με αποτέλεσμα μείωση αυτής, ενώ το αποθηκευμένο λίπος παραμένει.
Και το πιο βασικό, αυτό που η σύγχρονη διαιτολόγια αποσκοπεί να αφορίσει είναι οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Συνεπώς δίαιτες στερητικές, που εστιάζουν σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, που δεν επιτρέπουν την κοινωνική ζωή στο άτομο και στερούν την εκπλήρωση της παραμικρής επιθυμίας, οδηγούν όχι μόνο στην αφετηρία(επαναπρόσληψη βάρους), αλλά και σε βαρύτατες ψυχικές διαταραχές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η απόκτηση υγιών διατροφικών συνηθειών δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά ορίζεται ως η μεταβολή της νοοτροπίας απέναντι στη σωματική, ψυχολογική αλλά και κοινωνική ανάγκη της λήψης τροφής.
Δέσποινα Βασιλάκου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Άρθρο αρχείου
Δέσποινα Βασιλικού
Διατροφή
Η αξία της υγιεινής διατροφής
Καταρρίπτοντας τους μύθους δημοφιλών τύπων δίαιτας
Τα τελευταία χρόνια, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού γύρω από θέματα διατροφής έχει οδηγήσει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην ανακύκλωση πληροφοριών γύρω από διάφορους τύπους «σωστής» διατροφής και τύπους «ορθού» αδυνατίσματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετές διαφορετικού τύπου δίαιτες να είναι πολύ δημοφιλείς, οι βασικές αρχές των οποίων στηρίζονται στη διαστρέβλωση βασικών επιστημονικών αρχών, στο βωμό του οικονομικού κέρδους ή της προσωρινής ταχείας απώλειας βάρους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υγεία του ατόμου. Τόσο η γνωστή δίαιτα Άτκινς ή η τελευταίως διαδεδομένη δίαιτα ομάδας αίματος, στηρίζονται σε αρχές αντίθετες από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες, και δύνανται να προκαλέσουν και συγκεκριμένα προβλήματα στην υγεία.
Απαραίτητο στοιχείο για την αποφυγή των κινδύνων είναι η σωστή ενημέρωση και η κριτική σκέψη. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, για τις οποίες δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες, οι οποίες να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως να αποδεικνύουν την απουσία κινδύνου, όταν κάποιος τις υιοθετεί.
Δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα αίματος
Από το 1996 στο βιβλίο “Εat right for your type”, προτάσσεται δίαιτα σύμφωνα με την οποία το κάθε άτομο πρέπει να τρέφεται ανάλογα με την ομάδα αίματος του, κατά το σύστημα ΑΒΟ. Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, πουλώντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες, ενώ η δίαιτα αυτή διέπεται από δύο βασικές αρχές, οι οποίες είναι οι εξής:
1. «Οι αγλουτινίνες, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αιμοσυγκόλληση όταν προσκολλούνται στα σάκχαρα των συγκολλητινογόνων A ή Β, που εντοπίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.» Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αγλουτινίνες εντοπίσθηκαν και σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου και εξυπηρετούν πιθανώς την άμυνα του οργανισμού.
2. «Η ομάδα Ο είναι η αρχαιότερη, ενώ Α, Β και ΑΒ είναι μεταγενέστερες.» Γεγονός που επίσης δεν ευσταθεί.
Η περαιτέρω ανάλυση αποφαίνεται περιττή, καθώς τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της δίαιτας αυτής, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επιστημονικά τεκμηριωμένα. Εξάλλου, δεν είναι γνωστές κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν πως η ομάδα αίματος ενός ατόμου σχετίζεται με την διατροφή του.
Δίαιτα Atkins
Η δίαιτα του Atkins, προτείνει τον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων, είναι υψηλή σε πρωτεΐνη και κατά συνέπεια υψηλή σε λίπος. Αποτελείται από 4 φάσεις. Σε πρόσφατες συγκριτικές μελέτες που διήρκεσαν περισσότερο από 12 μήνες, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην απώλεια δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Εξάλλου, η όποια απώλεια παρατηρείται αρχικά κατά την δίαιτα του Atkins, οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου του οργανισμού και κατά συνέπεια την μεγάλη απέκκριση νερού.
Εκτός από τα μη αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όσον αφορά την απώλεια βάρους, πρέπει να επισημανθεί και ο κίνδυνος για την υγεία που ενέχεται σε αυτήν. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μια υψηλοπρωτεϊνική δίαιτα, επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και καταπονεί αρκετά τους νεφρούς. Επίσης, μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κέτωση δεν είναι «ένα θαυμάσιο δώρο της ζωής», όπως ο ίδιος ο Atkins συνήθιζε να την χαρακτηρίζει, αλλά μία ιδιαίτερα στρεσογόνος κατάσταση για τον οργανισμό. Τέλος, η δίαιτα αυτή αποφαίνεται επιζήμια και για την υγεία των οστών, καθώς προάγει την απώλεια Ca.
Του Μιχάλη Χουρδάκη
Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δημόσιας Υγείας
Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.
Άρθρο αρχείου
Μιχάλη Χουρδάκη
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη