Connect with us

Οικογένεια

Ιούνιος με 3 & 1 υπέροχα βιβλία για παιδιά

Το μαγικό κλειδί για το παιδί σας προτείνει κάθε μήνα όμορφα παραμύθια που εξάπτουν τη φαντασία,  δημιουργούν πρότυπα και  προάγουν την αγάπη για τη φιλαναγνωσία . Είναι πολύτιμη η αξία του καλού εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, μέσα από τις εικόνες του, μπορεί να αναπτύξει θέματα όπως είναι η Ζήλια, ο Φόβος, η αξία της Φιλίας, ο σεβασμός στη Διαφορετικότητα, η Μετανάστευση.                                                                                         Παραμύθια μύθια , μύθια …του κόσμου ολάκερου η αλήθεια !!! 
Μελετώντας το συγγραφικό έργο Λαρισαίας συγγραφέως Βεατρίκης Σαϊας –Μαγρίζου θα σταθούμε στο εφηβικό βιβλίο της ‘’ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ’’ 

Στην ιστορία της αυτή η Εύα Καμπά μια έφηβη με σοβαρά κινητικά προβλήματα, έχει ως κρυφό της όνειρο να γίνει μπαλαρίνα. Ζει τη ζωή της σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να αποδέχεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα βράδυ του Ιουνίου του 1988 απάγεται μαζί με τις φίλες της από το σπίτι της. Τι σχέση μπορεί να έχει η απαγωγή με τον ατιμώρητο εγκληματία πολέμου Άλμπερτ Χόρβαρτ; Τι ρόλο θα παίξει ένα πολύτιμο ρουμπίνι; Ποιο θα είναι το τέλος του θρίλερ αυτού και ποιο ρόλο θα παίξει η Εύα; Το βιβλίο αυτό είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα το οποίο συνεπαίρνει νέους & μεγάλους. Η ευαισθησία της γραφής της συγγραφέως απογειώνει το βιβλίο, στο οποίο θριαμβεύει η αλήθεια, η αποδοχή και η δύναμη της ψυχής.
«Βίκτωρ, ο ταξιδευτής του ουρανού» βιβλίο για μικρά παιδιά της κας Μαγρίζου σε εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου – Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ Στην όμορφη αυτή ιστορία της κας Μαγρίζου βλέπουμε πως οι τρεις σοφοί του σύμπαντος, ο Χρόνος, ο Χώρος και η Τύχη, όρισαν για τον Βίκτωρ να ταξιδέψει στη Γη. Αποφάσισαν γι αυτό πως μόνο έτσι θα γίνει καλός και δίκαιος Βασιλιάς στον πλανήτη του. Ένας πιτσιλωτός γλάρος τον παίρνει στα δυνατά του φτερά και τον οδηγεί εκεί. Μια γλυκιά μαμά, ένας στοργικός μπαμπάς , η κολλητή του φίλη, μια τεράστια κουκουβάγια και οι συμμαθητές του τον συντροφεύουν όσο ζει στη Γη.
Οι περιπέτειές του, του μαθαίνουν πολλά και τον κάνουν σοφό, ώσπου έτοιμος πια, γυρνάει πίσω στον πλανήτη του για γίνει ένας δίκαιος και καλός βασιλιάς. Στη Γη ο Βίκτωρ θα μάθει τι πραγματικά έχει αξία & από τις εμπειρίες του θα καταλάβει ότι τα «επικίνδυνα αγριόχορτα» που θα πρέπει να ξεριζώσει για να μην καταστραφεί ο πλανήτης του, είναι η αδιαφορία, η κακία, η πείνα και ο πόλεμος. Ο Βίκτωρ, είναι ένας από τους πολλούς ταξιδευτές του Ουρανού, που πέρασαν από τη Γη και που τώρα βασιλεύουν ειρηνικά στα αστέρια τους .
Η Βεατρίκη Σαίας-Μαγρίζου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη & ζει στην πόλη της Λάρισας.Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Στην Πολυξένη 1996, Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή 1997, Μοιραία ταύτιση 2002, Το βραχιόλι της φωτιάς 2006 Εκδόσεις Καστανιώτη. Τα παραμύθια ‘’Ο πρίγκιπας του πλανήτη Βίκτωρ’’ 2011και ‘’Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού’’2014 Εκδόσεις Διάπλαση. Θεατρικά Η προίκα 2000, Το κοινό ταμείο 2001, και «Η τελευταία βελονιά’ που πήρε κρατικό βραβείο, το παιδικό θεατρικό ’’O πρίγκιπας του πλανήτη Βίκτωρ’’ 2012, το θεατρικό αναλόγιο Λε χάιμ-Στη ζωή 2000 απέδωσαν η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Πέτρος Φυσσούν. Συμμετοχή στο βιβλίο « Νέοι στη Δίνη της Κατοχής » έκδοση Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς 2008. Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας είχε την εβδομαδιαία εκπομπή λόγου « Ιστορίες χωρίς τίτλο». Το 2006 έγραψε σενάριο για ταινία μικρού μήκους ΑΒΡΑΑΜ-ΑΛΜΠΕΡΤΟ σκηνοθεσία Γαβριηλίδη. Τον Οκτώβριο του 2013 ανέβηκε το θεατρικό της Η ΠΡΟΙΚΑ σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγγου με την Στέλλα Παπαδημητρίου στο θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη Κείμενά της διδάσκονται στο τμήμα νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πάδοβα & παρουσίασε το έργο της σε Ακαδημαϊκό κοινό στην έδρα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Σέλουιν Κόλετζ του Κέιμπριτζ.

«Το Μαγικό κλειδί για το Παιδί» προτείνει για τους προσχολικούς μας φίλους το παιδικό βιβλίο «Τα παιδιά του Γεροχρόνου» της Κατερίνας Μουρίκη από τις Εκδόσεις Διάπλους. Το βιβλίο αυτό χαρίζει στα μικρά παιδιά, τη γνώση μέσα από χαρούμενους στίχους & μουσική. Τα παιδιά μαθαίνουν τους Μήνες, τις Μέρες & τις Εποχές του Χρόνου με ευχάριστο τρόπο. Είναι ένα αξιόλογο εργαλείο γνώσης που θα βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς . Η Ζωή Χωριατέλλη με την όμορφη εικονογράφηση της, κάνει ακόμη πιο δελεαστικό το διάβασμα του. Τη μουσική του υπογράφουν η Ελιάνα- Ελένη Σινιάρη & ο Λάκης Τζήμκας
Η Κατερίνα Μουρίκη είναι μια αξιόλογη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με πολλούς τίτλους στο δυναμικό της .Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1951, σπούδασε Xημεία, Στατιστική και Oικονομία. Aσχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα Yποκριτικής στην Oμάδα Tέχνης “Πάροδος” του Λάκη Kουρετζή. Eργάσθηκε στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Aθήνας επί 17 χρόνια ως E.Δ.T.Π., στις έδρες Γενικής Xημείας και Oικολογίας. Στο χώρο της Λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1984 με το έργο της “H μικρή Pιρή επιστρέφει” που τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνεργάστηκε με την Eλληνική Pαδιοφωνία, την Tηλεόραση και το Yπουργείο Παιδείας. Aπό το 1992 ήταν παραγωγός της Λογοτεχνικής Pαδιοφωνικής εκπομπής “Παιδικός Γαλαξίας” που μεταδιδόταν από τον “Δίαυλο 10”. Eπίσης συνεργάστηκε με τον τοπικό Pαδιοφωνικό σταθμό της Eλευσίνας στην εκπομπή που παρουσίαζε η ίδια μαζί με μαθητές, δασκάλους, λογοτέχνες και είχε τον τίτλο “Παιδικές φωνές”. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές διηγημάτων της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. www.katerinamouriki.gr.

Υπέροχο «Το παραμύθι με τα χρώματα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου μας μιλά για το αίσθημα της ντροπής ‘ζωγραφίζοντας αισθήματα & συναισθήματα’. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2011 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και απευθύνεται σε παιδιά από τριών έως έξι ετών, η γραφή του είναι υπέροχη & τα μηνύματα του καταπληκτικά. ¨Ένα ουράνιο τόξο έφυγε γιατί κανένας δεν το πρόσεχε, πήρε και όλα τα χρώματα του μαζί του και έτσι ξαφνικά όλα γύρω έγιναν γκρίζα μαύρα και λευκά. Τρία παιδιά ξεκίνησαν να βρουν και να φέρουν πίσω το ουράνιο τόξο, θα τα καταφέρουν άραγε? Αξίζει να το χαρίσουμε στα παιδιά μας είναι ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο χρώμα και ελπίδα
Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γεννήθηκε & ζει στην Αθήνα. Σπούδασε & εγκατέλειψε τη Νομική. Δούλεψε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά ως το 1967 . Σπούδασε στο Παρίσι, στην École nationale supérieure des Beaux-Arts και στην des Recherches sur les Arts Plastiques et l’ Environnement. Δουλεύει ως εικονογράφος & ζωγράφος. Δημιούργησε εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο, σε παιδικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόραση, δημιούργησε σκηνικά σε τρεις ελληνικές ταινίες Ένα παραμύθι που εικονογράφησε εμπνευσμένο από ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου κέρδισε το 2014 Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου.

 

Από: την στήλη Μαγικό κλειδί για το παιδί της Λήτως Τσακίρη Παπαθανασίου

Πηγή:Postlarissa.gr

Continue Reading

Ψυχολογία

Παράλογη Ενοχή

Νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος για όλα. Έχεις πραγματικές ενοχές. Πονάς. Είσαι δυστυχισμένος. Στην πραγματικότητα δεν ευθύνεσαι για τίποτα. Πάσχεις από Παράλογη Ενοχή.

Τι είναι λοιπόν η ενοχή; Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν καμιά ενοχή όταν κάνουν αξιόποινες πράξεις, ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζουν παγιδευμένοι για πάντα στις αναίτιες ενοχές τους;

Στην πραγματικότητα το μόνο είδος ενοχής που θα ’πρεπε να νιώθουμε είναι οι τύψεις από τη σκόπιμα βλαπτική ή ανεύθυνη συμπεριφορά μας.

Την ενοχή αυτή την αποκαλούμε Λογική Ενοχή, δηλαδή δίκαιη, θεμιτή γιατί είναι ένα φυσικό και πολύτιμο συναίσθημα που λειτουργεί ως μηχανισμός διόρθωσης της συμπεριφοράς μας, προκειμένου να μπορούμε να αναπτυσσόμαστε ως άτομα και να δημιουργούμε αρμονικές και ανθεκτικές σχέσεις.

Η ενοχή όμως είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο πολύπλοκο από αυτά που δημιουργεί η λογική ενοχή. Αυτό το δεύτερο είδος το αποκαλούμε Παράλογη Ενοχή, γιατί είναι άδικη και περιττή. Είναι ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα που δεν προκαλείται από κάποια άδικη πράξη και λειτουργεί ως ένας αμυντικός ψυχολογικός μηχανισμός ενάντια στον πόνο που νιώθουμε από άλλες αιτίες.

Οι πηγές των παράλογων ενοχών έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως χρόνο έναρξης την παιδική μας ηλικία, τότε δηλαδή που ως παιδιά δεν διαθέτουμε τον κατάλληλο τρόπο για να συνδιαλλαγούμε με τον πόνο και το θυμό, και έτσι τα μετατρέπουμε σε παράλογη ενοχή ώστε να απομονώσουμε τον εαυτό μας από αυτά τα συναισθήματα μειώνοντας τον πόνο και δίνοντάς μας μια ψεύτικη αίσθηση ελέγχου.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι όπως γονείς, δάσκαλοι, κληρικοί, συνομήλικοι, έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο την ικανότητα να ξυπνούν μέσα μας άδικη ενοχή, μέσα από την προσπάθειά τους να μας ελέγξουν, να μας μειώσουν, να μας κάνουν να νιώσουμε ανεπαρκείς ή κακοί με τον εαυτό μας, προκειμένου να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτεροι από εμάς.

Η παράλογη ενοχή γεννάει τη λεγόμενη καταστροφική ντροπή, η οποία σε αντίθεση με τη δημιουργική ντροπή που προέρχεται από τη δίκαιη ενοχή, προσβάλλει την προσωπικότητά μας κάνοντάς μας να νιώθουμε άσχημα, βρώμικοι ή χωρίς αξία. Κατά συνέπεια, λειτουργεί καταστροφικά για μας, επειδή μας οδηγεί στο να μην αγαπάμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας.

Ο συνδυασμός της παράλογης ενοχής και της υπερβολικής ντροπής μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος και εθιστική ή παρορμητική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα τον ψυχικό μας ακρωτηριασμό και το σταμάτημα της φυσιολογικής ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας.

Τα βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε και να περιορίσουμε τη λογική ενοχή αλλά και να αποφύγουμε την άδικη ενοχή είναι τα εξής :

1. Αναγνώρισε την ενοχή και σταμάτησε τη σκέψη σου, μην επιτρέπεις τον εαυτό σου να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα.

2. Εντόπισε την πραγματική πηγή της ενοχής ή του πόνου

3. Προσδιόρισε αν νιώθεις δίκαιη ή άδικη ενοχή

4. Αν η ενοχή είναι δίκαιη :

  • α. Ομολόγησε την
  • β. Ζήτησε συγγνώμη
  • γ. Άλλαξε την ανεύθυνη συμπεριφορά
  • δ. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και συνέχισε τη ζωή σου

5.  Αν η ενοχή είναι άδικη :

  • α. Αντέστρεψε τη συναισθηματική διαδικασία από άδικη ενοχή σε θυμό
  • β. Νιώσε τον πόνο και απελευθέρωσε τον
  • γ.  Αντιμετώπισε και διόρθωσε την επώδυνη κατάσταση, όταν είναι αναγκαίο και δυνατό


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

City Unity College | Μεταπτυχιακό Ψυχολογίας με Εξειδίκευση

Το City Unity College σε συνεργασία με το London Metropolitan University προσφέρει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη ψυχολογία με εξειδίκευση που αναγνωρίζεται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας ‘Α.Τ.Ε.Ε.Ν.’ του Υπουργείου Παιδείας, επιτρέποντας στους αποφοίτους να ασκήσουν επάξια στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Αυτό το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να εξειδικευτούν σε έναν από τους οκτώ τομείς της ψυχολογίας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τους στόχους τους, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των τομέων της ψυχολογίας υγείας, κλινικής ψυχολογίας, εγκληματολογίας, αθλητικής ψυχολογίας, συμβουλευτικής ψυχολογίας, ψυχολογίας εργασίας, εκπαιδευτικής ψυχολογίας και νευροψυχολογίας.

Κάθε τομέας παρέχει μια βαθιά κατανόηση και εξειδίκευση σε συγκεκριμένες πτυχές της ψυχολογίας, αναπτύζοντας τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτούνται για να ασκήσουν επιτυχώς σε αυτούς τους εξειδικευμένους τομείς της ψυχολογίας. Μέσω μιας πλούσιας συνδυαστικής εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής, οι φοιτητές αποκτούν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση που απαιτούνται για να επιτύχουν στον επαγγελματικό τους στόχο στον ευρύ και αναπτυσσόμενο τομέα της ψυχολογίας.

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εξειδίκευση Ψυχολογίας Υγείας

Εξειδίκευση Εγκληματολογίας

Εξειδίκευση Κλινικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Αθλητικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Εργασιακής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Νευροψυχολογίας

Εξειδίκευση Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Mπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 3243 222 ή μπαίνοντας στην ιστοσελίδα παρακάτω https://cityu.gr/course/metaptychiako-psychologias-me-exeidikefsi/

  • Θησέως & Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα, Αθήνα
  • 210 3243 222
  • [email protected]
Continue Reading

Ψυχολογία

Ποια η σχέση δεσμού και έρωτα ;

‘ Όλα στην αρχή είναι όμορφα ’  γαλλική παροιμία

Είναι τα έντονα συναισθήματα αυτό που αποκαλούμε έρωτας ; Και είναι αρκετά για να υποστηρίξουν την άνθιση μιας σχέσης ;

Ή στην πραγματικότητα τα έντονα συναισθήματα συχνά μας εμποδίζουν να δούμε με αντικειμενικό μάτι τι είδους χορό χορεύουμε μ’ αυτόν που θεωρούμε ως άνθρωπό μας ;

Για τον έρωτα μιλάνε πολλοί… Ποιον έρωτα όμως ; Φυσικά αυτόν που πουλάει! Δηλαδή, τον έρωτα σε πρώτο επίπεδο, σε πρώτη ανάγνωση που γοητεύει χωρίς να δυσκολεύει γεννώντας σύνθετες σκέψεις και συναισθήματα…

Το ‘όλα στην αρχή είναι όμορφα’ της γαλλικής παροιμίας δεν σηματοδοτεί στην πραγματικότητα τον αληθινό δεσμό ή τον αληθινό έρωτα. Γιατί μόνο όταν μένουμε σε μια σχέση για καιρό –είτε από αναγκαιότητα είτε από επιλογή- δοκιμάζεται ο πραγματικός έρωτάς μας ή αλλιώς η ικανότητά μας για πραγματικό δεσμό.

Οι σχέσεις που δοκιμάζονται μέσα στο χρόνο, με άλλα λόγια οι μακροχρόνιες σχέσεις, μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμαστούμε στο να πετύχουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ατομικότητα και τη συντροφικότητα, και να τις διατηρήσουμε και τις δύο χωρίς να χάσουμε τη μια ή την άλλη όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται παντρεύουν δυο μοναξιές και ότι μέσα σε μια σχέση δεν υπάρχει κτήμα!

Ο έρωτας πρέπει να γίνεται αντιληπτός από το ζευγάρι ως σεβασμός στην ελευθερία του χρόνου και του χώρου του άλλου, αν θέλει να επιβιώσει…

Σ’ έναν πραγματικό έρωτα ή σ’ έναν πραγματικό δεσμό κανένα από τα δύο μέλη δεν αναγκάζεται να καταπιέσει, να θυσιάσει ή να προδώσει τον εαυτό του, αλλά και οι δύο σύντροφοι εκφράζουν τα δυνατά και τα τρωτά τους σημεία, τις αδυναμίες και τις δυνατότητές τους με ισορροπημένο τρόπο.

Φυσικά, η εξισορρόπηση των δυνάμεων της ανεξαρτησίας (του εγώ) και αυτών της ενότητας (του εμείς) δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε σχέσεις που δεν θα λειτουργούν σε βάρος του εαυτού μας, και να αποκτήσουμε ένα εγώ που δεν θα λειτουργεί σε βάρος των άλλων, προκειμένου να βιώνουμε την ολοκλήρωσή μας ως άνθρωποι μέσα από τη συναισθηματική επαφή που μπορούν να μας προσφέρουν οι στενές προσωπικές σχέσεις.

Το θέμα αυτό σε όλη του την πολυπλοκότητα αποτελεί υψηλό στόχο, μια πρόκληση που κρατάει σε όλη μας τη ζωή. Όσο δηλαδή και οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Το πρόβλημα εμφανίζεται ωστόσο, όταν αρχίζουμε να συγχέουμε τον έρωτα ή τη δημιουργία δεσμού με την εξασφάλιση επιδοκιμασίας, όταν επιδιώκουμε τη σύναψη στενών προσωπικών σχέσεων επειδή αποτελούν για μας τη μοναδική πηγή αυτοεκτίμησης, και όταν διατηρούμε αυτές τις σχέσεις σε βάρος των πάντων τελικά!

Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε να κινούμαστε διαφορετικά στις σχέσεις-κλειδιά στη ζωή μας.

Και ενώ βραχυπρόθεσμα οι αλλαγές που κάνουμε και οι αρχικές αντιδράσεις που προκαλούμε μπορεί να μας τρομάξουν, να μας απογοητεύσουν, να μας θυμώσουν και να μας κάνουν να νιώσουμε μοναξιά, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι και εδώ, αξίζει να κοπιάσουμε σήμερα για να απολαύσουμε αύριο!


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending