Connect with us

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

Κέρκυρα: Το παραμυθένιο νησί των Φαιάκων!

Η πανέμορφη Κέρκυρα βρίσκεται στο βόρειο Ιόνιο και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων σε μέγεθος, μετά την Κεφαλλονιά. Κάθε χρόνο μετατρέπεται σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για ταξίδια. Ένα μέρος με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον και μαγευτική ομορφιά. Υπέροχα αξιοθέατα και επιβλητικά κτίρια, όπως το ανάκτορο «Αχίλλειο» προκαλούν θαυμασμό και συγκίνηση, σε όποιον επισκεφθεί την αρχόντισσα του Ιονίου!

Γράφει η Χριστίνα Πραβιτσιώτη

Ακόμα και τον χειμώνα η Κέρκυρα είναι μαγική. Έχετε σκεφτεί να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της; Η παραδεισένια ομιχλώδης εμφάνιση της κερκυραϊκής φύσης οφείλεται στο ήπιο κλίμα και στο υψηλό ποσοστό υγρασίας. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι ζούμε σε παραμύθι.

Με την πρώτη ματιά στην πόλη της Κέρκυρας, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται και θαυμάζει τις έντονες ενετικές και αγγλογαλλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική της. Ξεκινώντας την ξενάγησή μας, θα περπατήσουμε χαλαρά στο κέντρο της πόλης και στο Λιστόν, θα επισκεφθούμε το ξακουστό Ποντικονήσι, το Κανόνι και το Μον Ρεπό.

Αναμφίβολα θα επισκεφτούμε τα υπέροχα κτίρια όπως την Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το Μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο και το Μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Στην κορυφή του λόφου του Πέλεκα βρίσκεται και το Παρατηρητήριο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’, ένα μέρος μαγευτικό με εξαιρετική θέα, που δεν πρέπει να παραλείψουμε.

Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό αξιοθέατο που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη βόλτα μας, είναι το “Αχίλλειον”, το παλάτι της Βασίλισσας Ελισάβετ ή αλλιώς της θλιμμένης Πριγκίπισσας Σίσσυ, δίπλα στο ορεινό χωριό Γαστούρι. Ένα ανάκτορο νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ προφανώς στην Κέρκυρα ζούσε σαν σε παραμύθι. Ίσως όχι τόσο χαρούμενο αλλά τέτοιο που αξίζει να το διηγούμαστε. Ταλαιπωρήθηκε πολύ από την φυματίωση, ενώ έχασε και αγαπημένα οικογενειακά της πρόσωπα, κάτι που την έριξε σε βαθιά θλίψη. Για να προσπαθήσει, να το αντιμετωπίσει και δεδομένου ότι το κλίμα της Βιέννης επιβάρυνε την κατάστασή της αποφάσισε, να κατοικήσει μόνιμα στο νησί της Κέρκυρας, έπειτα από παρότρυνση του γιατρού της.

Η βασίλισσα αγόρασε το οίκημα του Έλληνα φιλόσοφου Πέτρου Βράϊλα Αρμένη, το οποίο χτίστηκε το 1890 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ραφαήλο Καρίτο. Το σπίτι αυτό μετονομάστηκε σε «Αχίλλειον», προς τιμήν του αγαπημένου ομηρικού ήρωα της Ελισάβετ, Αχιλλέα.

“Αχίλλειον”

Αρχιτεκτονική και διακόσμηση του χώρου

Την διακόσμηση του χώρου την επιμελήθηκε εξ’ολοκλήρου η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ με έκδηλο τον θαυμασμό της ως προς την αρχαία Ελλάδα και τον Αχιλλέα. Το παλάτι σε διάφορες πλευρές του είναι διακοσμημένο με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων, μυθικών ηρώων και αρχαίων θεών.

Στους κήπους του ανακτόρου βρίσκουμε το περίφημο γλυπτό του Γερμανού γλύπτη Ernst Gustav Herter, που απεικονίζει τον Αχιλλέα τραυματισμένο να προσπαθεί, να αφαιρέσει το βέλος από την αχίλλειο πτέρνα. Εντυπωσιακά εκθέματα αποτελούν επίσης και το άγαλμα του Αχιλλέα ύψους 11,5 μέτρων, του Ερμή και του Απόλλωνατου Σάτυρου με τον Διόνυσο στους ώμους, αλλά και ένα άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα.

“Αχιλλέας”

Ωστόσο, πέρα από τα σπουδαία γλυπτά και αγάλματα που κοσμούν το ανάκτορο, υπάρχουν και ζωγραφικά έργα εντός του, όπως η τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου Galopi, που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές, αλλά και στο παρεκκλήσι του κτιρίου διακρίνεται μία ενδιαφέρουσα τοιχογραφία σχετικά με τη δίκη του Χριστού.

Αναμφίβολα, δεν μπορεί να παραλειφθεί το συγκλονιστικό έργο «Ο θρίαμβος του Αχιλλέα», που κρύβει μία σημαντικού ενδιαφέροντος ιστορία. Το μεγαλειώδες έργο αυτό, φιλοτεχνήθηκε από τον Αυστριακό ζωγράφο Franz Matsch, το 1892. Η απεικόνιση είναι αποτυπωμένη επάνω σε μουσαμά με την τεχνική της ελαιογραφίας, ενώ καλύπτει το συνολικό μέγεθος του τοίχου, που βρίσκεται στο τέλος της εσωτερικής σκάλας.

Στην ελαιογραφία διακρίνεται ο Αχιλλέας, ο οποίος έπειτα από τη μονομαχία του με τον Έκτορα και τον θάνατό του, τον έχει δέσει γυμνό στο άρμα του και τον σέρνει τρεις φορές γύρω από τα τείχη της Τροίας.

“Ο θρίαμβος του Αχιλλέα”

Πέρα από το ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της ελαιογραφίας, ενδιαφέρουσα είναι και η φήμη που κρύβεται πίσω από αυτό το αριστουργηματικό έργο. Παρόλο που ο πίνακας στο σύνολό του αποτυπώνει φιγούρες εν κινήσει, η ρόδα του άρματος του Αχιλλέα που σέρνει το σώμα του Έκτορα, φαίνεται να βρίσκεται σε στασιμότητα. Για την «ατέλεια» αυτή, όπως φημολογείται, ο δημιουργός του αυτοκτόνησε!

Ο πίνακας αυτός έχει απασχολήσει αρκετά, κυρίως τους ιστορικούς τέχνης, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει όχι μόνο, να ερμηνεύσουν αυτήν την ιδιαιτερότητα στον πίνακα, αλλά και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν, να διακριθούν σε αυτόν. Ωστόσο, παραμένει ένα έργο μεγαλειώδες, που προκαλεί δέος και ερωτήματα στον θεατή.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δολοφονήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1898, σε ηλικία 61 ετών, από τον Ιταλό Λουίτζι Λουκένι, ο οποίος την μαχαίρωσε με ένα λεπτό αιχμηρό αντικείμενο σε περίπατό της, έξω από το ξενοδοχείο Beau Rivage στη Γενεύη. Σκοπός του, σύμφωνα με ιστορικές πηγές για την τέλεση αυτής της πράξης ήταν να την εκδικηθεί για την κατοχή της βόρειας Ιταλίας.

Τη συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε εδώ.

 

 

 

 

Πηγή

Continue Reading

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

Την άνοιξη πάμε στην Ιαπωνία με τη Melodrakma Universal

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η αυτοκρατορία των αισθήσεων!

Η Ιαπωνία για εμάς, δεν είναι μία ακόμα χώρα… Είναι ένας χρησμός μέλλοντος και μια βουτιά στο παρελθόν συγχρόνως. Ο «γάμος» του ονειρικού με το πραγματικό, ο πόλεμος του άγνωστου Σαμουράι, οι αναμνήσεις της γκέισας που δημιούργησε η φαντασία του καθενός, ο Λευκάδιος Χερν, η Γιαγιόι Κουσάμα, χωριά απερίγραπτου παρελθόντος και πόλεις ασύλληπτου μέλλοντος… Είναι γνωστοί μύθοι ταξιδιωτικών πόθων, όπως Τόκιο, Κιότο, Οσάκα, Φούτζι Γιάμα, αλλά και άγνωστα όνειρα που εκπληρώνονται στην άγνωστη Ιαπωνία, στην Τακαγιάμα, το Νίκκο, την Καναζάουα, το Σιρακουαγκό και το Ινάρρι…

Το Ταξίδι της Melodrakma Universal στην Ιαπωνία είναι σαν μία ρωσική κούκλα, κρύβει κι άλλα κι άλλα πολλά ταξίδια μέσα του… Είναι ένα ταξίδι σε μια σπάνια ευγένεια, σε μια αισθητική από άλλον πλανήτη, σε ένα σπουδαίο παρελθόν και σ’ ένα ίσως ακόμα σπουδαιότερο μέλλον που μοιάζει να δίνουν φιλί ερωτικό και στις πέντε αισθήσεις του κάθε ταξιδιώτη.

Το Ταξίδι στην Ιαπωνία είναι κάστρα και παλάτια, λίμνες και ηφαίστεια, υψηλή τεχνολογία και παραδοσιακή τελετή-δείπνο σε μια νύχτα με μια Γκέισα, Karaoke, Θέατρο Νο, Καμπούκι, φυσική ομορφιά και τεχνητή νοημοσύνη, ιστορία αλλά κυρίως Άνθρωποι και οι μικρές παγκόσμιες ιστορίες τους.

Για 13 μέρες (10 νύχτες), αποκαλύπτουμε κι ανακαλύπτουμε έναν κόσμο μακρινό, γεμάτο συμβολισμούς αρχαίους και μακρινούς αλλά για κάποιο λόγο οικείους μέσα μας. Λόγος, Σιωπή, Μουσική, Χώρος και Χρόνος μίας κάποιας Μνήμης του καθενός.

«Το Ταξίδι είναι Σπίτι που μπαίνουμε, το κατοικούμε, το αγαπάμε… Πιστεύω ακράδαντα πως ένα ταξίδι πρέπει κυρίως να έχει ψυχή κι αυτό μόνο οι ανθρώπινες ιστορίες μπορούν να το προσφέρουν. Αυτές έχουν ψυχή και στα λεωφορεία του κόσμου δίνουν κάθε μέρα το φιλί της ζωής και της νιότης σ’ όσα γερνάνε μέσα μας. Η Μνήμη είναι το Concept του δικού μας ταξιδιού. Αγαπάμε την Ιαπωνία και η αγάπη αυτή έγινε κλειδί για να μπούμε στη μυστική καρδιά ενός μαγικού τόπου… » υπογραμμίζει ο Γιάννης Λυμτσιούλης, Διευθυντής της Melodrakma Universal.

Για την άνοιξη του 2024, προγραμματίσαμε 4 αναχωρήσεις για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου: 13 Μαρτίου, 24 Μαρτίου, 31 Μαρτίου (για την περίοδο των ανθισμένων κερασιών) και 30 Απριλίου (για το Πάσχα).

Η Melodrakma Universal υπογράφει τα ταξίδια που προτείνει κι εκείνα καταλαμβάνουν χώρο στη μνήμη και υπεραξία στη συνείδηση των ταξιδιωτών -αυτών που έχουν απαίτηση και προσδοκία το ταξίδι να μην είναι απλώς ένα ακόμα προϊόν προς κατανάλωση.

Continue Reading

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

Κύθνος – Μέριχας: Αξέχαστες Διακοπές

Ο Μέριχας είναι ένα πανέμορφο λιμανάκι στη Κύθνο. Τα πεντακάθαρα νερά, η άγρια φύση, η αλμύρα της θάλασσας και τόσες άλλες ομορφιές θα σας κάνουν να περάσετε τις πιο ονειρικές σας διακοπές. Τον επισκεφθήκαμε και σας τον παρουσιάζουμε μέσα από τις πανέμορφες φωτογραφίες που τραβήξαμε σε μαγευτικές στιγμές του Μέριχα…  Τα δειλινά είναι εξωτικά και το τοπίο σε γαληνεύει. Ο Μέριχας και η Κύθνος είναι ένας αγαπημένος προορισμός…

Ο Μέριχας  κάνει την παραμονή του επισκέπτη ευχάριστη και ξεκούραστη. Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Διαθέτει πολλά ακρογιάλια και ωραίες αμμουδιές με έντονη τη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.

Τα πεντακάθαρα νερά, η άγρια φύση, η αλμύρα της θάλασσας και τόσες άλλες ομορφιές θα σας κάνουν να περάσετε τις πιο όμορφες  σας διακοπές. Τον επισκεφθήκαμε και σας τον παρουσιάζουμε μέσα από τις πανέμορφες φωτογραφίες που τραβήξαμε σε μαγευτικές στιγμές του Μέριχα…

               

Ο Μέριχας της Κύθνου είναι ένα από τα πρώτα λιμάνια μαζί με το λιμάνι των Λουτρών που συναντά ο ναυτικός ταξιδευτής περνώντας από το Ακρωτήριο του Κάβο Ντόρο και κατευθυνόμενος προς τις νότιες και δυτικές Κυκλάδες.

 

          

Το λιμάνι του Μέριχα φιλοξενεί πολλά σκάφη από τους επισκέπτες τη θερινή σεζόν,  είναι η πρώτη επαφή που θα έχει με την Κύθνο ο επισκέπτης του νησιού. Στο Μέριχα καταφθάνουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά ή το λιμάνι του Λαυρίου με προορισμό την Κύθνο.

 

                

ο Μέριχας αποτελεί το μοναδικό λιμάνι των πλοίων που εκτελούν τα βασικά δρομολόγια άφιξης προς το νησί

( Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη προσωπική συλλογή της Μαρία Άνθη κατά την επίσκεψή της στην Κύθνο )

athensupdate.gr

Μαρία Σ. Άνθη,

Δημοσιογράφος και Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ελλάδος (Ε.Σ.Η.Ε.Α)

Continue Reading

Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό

Αίγινα: Ένας τόπος προορισμού

Αίγινα, 2 Ιουνίου 2020: Ο ταξιδιωτικός οδηγός weloveaegina.com συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας και τα γιόρτασε με μία έκπληξη προς το κοινό του: το λανσάρισμα ενός e-shop αποκλειστικά για την Αίγινα, shop.weloveaegina.com, σε ελληνικά και αγγλικά.

Στο shop.weloveaegina.com κανείς μπορεί να προμηθευτεί τοπικά προϊόντα της Αίγινας όπως το το Αιγινήτικο φιστίκι, το διάσημο υπερ-καρπό της, ωμό ή ψημένο, αλατισμένο ή ανάλατο, ψίχα, βιολογικό κλπ αλλά και πάστες φιστικιού με ή χωρίς ζάχαρη, πέστο φιστικιού μέχρι και καλλυντικά με βάση το φιστίκι. Η Αίγινα είναι από αρχαίων χρόνων  γνωστή για τα κεραμικά της τα οποία δε θα μπορούσαν να λείπουν από το συγκεκριμένο e-shop – χειροποίητα κεραμικά, κάποια σε μοναδικά κομμάτια, σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι, από γνωστούς κεραμίστες και ζωγράφους της Αίγινας. Εκτός από τα προϊόντα που παράγει ο τόπος, στο eshop μπορεί κανείς να αγοράσει εικόνες και βιβλία για τον Άγιο Νεκτάριο, αναμνηστικά είδη για το σπίτι, κοσμήματα, διακοσμητικά, τσάντες, όλα με θέμα την Αίγινα αλλά και αντίτυπα του έργου τέχνης «Αίγινα – Μία μυθολογική πριγκίπισσα με ιστορία», του καλλιτέχνη Λεωνίδα Γιαννακόπουλου. Όλα τα προϊόντα σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα από διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές. 

Παράλληλα, κατά το διάστημα του εγκλεισμού του κόσμου λόγω της πανδημίας, το We Love Aegina διατήρησε ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου για το νησί της Αίγινας μέσα από μία σειρά από δράσεις:

  • Δημιουργία του Aegina Lovers Group στο facebook για τους λάτρεις της Αίγινας που μετρά ήδη 1600 μέλη.
  • Δημιουργία της σελίδας «Οι Άνθρωποι της Αίγινας» ή “Aegina Ambassadors” με συνεντεύξεις ανθρώπων που μοιράζονται τους δικούς τους λόγους που τους δένουν με το νησί.
  • Δημιουργία καναλιού στο YouTube όπου ανεβαίνουν ιστορίες αγάπης για την Αίγινα, με στόχο να ανεβαίνει υλικό για το νησί και τι αυτό προσφέρει.

«Η Αίγινα είναι αγάπη… Και είμαστε πολλοί εμείς που την αγαπάμε! Αγαπάμε το λιμάνι της, τις θάλασσές της, την ιστορία της, τις βόλτες με την άμαξα, την περατζάδα στην προκυμαία, τα κρυφά κολπάκια, τα γραφικά χωριά, τις φιστικιές, τις βουτιές, τις παρέες, την ξεγνοιασιά… Τι ωραίο που θα ήταν αν μπορούσαμε να έχουμε κάτι μαζί μας να μας θυμίζει τις πιο όμορφες στιγμές μας; Έτσι ακριβώς, μέσα από αυτές τις ερωτήσεις και τα συναισθήματα, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός e-shop με αναμνηστικά, δώρα και προϊόντα από την Αίγινα! Για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να συμπληρώνουμε τη συλλογή μας από αναμνηστικά. Να μπορούμε να την «φοράμε», να την «γευόμαστε», να την «διαβάζουμε», να την «έχουμε μαζί μας». Αλλά και για να κάνουμε δώρα στους φίλους μας, να διακοσμούμε το σπίτι μας, να μαθαίνουμε περισσότερα για το νησί μας!», δήλωσε η Ελίνα Αργύρη, εμπνεύστρια του νέου αυτού concept προώθησης του προορισμού.

To shop.weloveaegina.com προσφέρει δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ (έως 2 κιλά) και μία βαμβακερή τσάντα We Love Aegina για αγορές άνω των 100 ευρώ.

 

Continue Reading

Trending