Connect with us

Γαστρονομία

Ο ελληνικός αμπελώνας στην καρδιά της Αθήνας

Οινόραμα 2019

Ο ελληνικός αμπελώνας στην καρδιά της Αθήνας

Το Σάββατο 2 Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση
κρασιού στην Ελλάδα και το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού
κλάδου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο και θα διαρκέσει τρεις ημέρες
μέχρι και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, με ώρες λειτουργίας 10:00-19:00.

Φέτος το Οινόραμα γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυση του και στο διάστημα αυτό έχει
συνοδέψει και αναδείξει τη λεγόμενη «αναγέννηση» του ελληνικού κρασιού, που είδε τον
αριθμό οινοποιείων της χώρας να δεκαπλασιάζεται και την ποιότητα του παραγόμενου
κρασιού να εκτινάσσεται προς τα επάνω.
Ακόμα και οι πιο αδαείς και μη έχοντες σχέση με το κρασί βλέπουν την επανάσταση που
έχει διαδραματιστεί στο ελληνικό κρασί, όμοια της οποίας κανένας άλλος κλάδος της
αγροτικής οικονομίας δεν έχει πετύχει. Εξάλλου, το κρασί, με την εξωστρέφεια που το
χαρακτηρίζει και τον εξαγωγικό προσανατολισμό που το οδηγεί, αποτελεί παράδειγμα για
πολλά άλλα προϊόντα της χώρας, όπως το λάδι, τα τυροκομικά, την ιχθυοκαλλιέργεια…
Στο Οινόραμα 2019 συμμετέχουν μαζικά όλα τα μεγάλα και γνωστά οινοποιεία της χώρας
εκπροσωπώντας όλες τις οινικές περιοχές, ΠΟΠ και ΠΓΕ. Πάνω από 250 οινοποιεία με
περισσότερα από 2.000 κρασιά και αποστάγματα θα είναι παρόντα στην έκθεση, η οποία
απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε καταναλωτές. Κατά τη διάρκεια του
διονυσιακού αυτού τριημέρου αναμένεται να ανοιχθούν πάνω από 25.000 φιάλες κρασί
για τους περίπου 10.000 επισκέπτες της έκθεσης.
Iδιαίτερης επισήμανσης αξίζουν τα εξής:

  • Φέτος, στην είσοδο της έκθεσης θα υπάρχει μία καλλιτεχνική εγκατάσταση της
    Έλενας Σταυροπούλου, με άξονα τις 25 αφίσες του Οινοράματος από το 1994 μέχρι
    σήμερα. Όπως λέει η ίδια, πρόκειται για μία «καλειδοσκοπική εγκατάσταση για το
    κρασί και τη διοργάνωσή του».
  • Εκτός από το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας (φέτος με το λογότυπο τυπωμένο
    με φύλλο χρυσού 18 καρατίων), οι επισκέπτες θα λάβουν και μία αναμνηστική
    καρφίτσα (pin) για τα 25 χρόνια του Οινοράματος.
  • Στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος θα υπάρχουν προς δοκιμή 240
    κρασιά, επιλεγμένα από τους παραγωγούς ως πιο αντιπροσωπευτικά των
    περιοχών τους. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η παρουσία των ερυθρωπών (ροζέ) οίνων
    ενδεικτική της ανερχόμενης τάσης αυτών των κρασιών.
  • Στην έκθεση υπάρχουν 425 νέες κυκλοφορίες, δηλαδή κρασιά που βγήκαν στην
    αγορά από το περσινό Οινόραμα μέχρι σήμερα. Υπάρχουν επίσης 160 κρασιά του
    παγκόσμιου αμπελώνα από διάφορες χώρες.
  • Στην αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων», στην οποία φιλοξενούνται 36 πολύ
    μικρά οινοποιεία η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 30.000 φιάλες ετησίως,
    οι μισοί εκθέτες είναι καινούργιοι μερικοί δε, συμμετέχουν για 1 η φορά σε έκθεση
    κάνοντας μάλιστα την παρθενική τους εμφάνιση στην αθηναϊκή αγορά.
  • Στο «Wine Bar» των Οινικών Αποκαλύψεων θα δειγματίζονται 56 κρασιά από
    αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά
    από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, που επίσης είναι
    ανερχόμενη τάση στο χώρο του κρασιού.
  • Στο περίπτερο του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης θα δειγματίζονται
    τα 50 ελληνικά κρασιά και τα 5 ελληνικά αποστάγματα που απέσπασαν την
    υψηλότερη διάκριση (χρυσό μετάλλιο) στο διαγωνισμό που μόλις διεξήχθη.
  • Η ιστοσελίδα του Οινοράματος περιέχει όλα τα κρασιά της έκθεσης με λεπτομερή
    στοιχεία και πολλά φίλτρα αναζήτησης, ώστε όσοι επιθυμούν να μπορούν να
    προετοιμάσουν την επίσκεψή τους αποτελεσματικά. Στο δε έντυπο κατάλογο της
    έκθεσης, με όλα τα κρασιά και τα αποστάγματά της, υπάρχει φέτος η εξής
    καινοτομία: QR code για κάθε εκθέτη που παραπέμπει διαδικτυακά σε όλες τις
    πληροφορίες γι’ αυτόν και τα προϊόντα του.
  • Στην έκθεση θα λειτουργήσει το καθιερωμένο πλέον Oyster Bar του Οινοράματος
    και το Underdog Café.

Πηγή

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending