Connect with us

Γαστρονομία

Ο ΕΟΣ Σάμου και η chef Ντίνα Νικολάου προτείνουν για το τραπέζι μας!

Μία υπέροχη συνταγή: Τερίνα κοτόπουλου με cranberries και Samos Anthemis.

Τα Χριστούγεννα έφυγαν αλλά οι μαζώξεις με παρέα στο σπίτι, καλά κρατούν. Η διεθνούς φήμης chef Ντίνα Νικολάου και ο ΕΟΣ Σάμου δημιουργούν μία καταπληκτική συνταγή για να ενθουσιάσετε τους φίλους σας. Τερίνα κοτόπουλου με cranberries, ζυμωμένο με υπέροχο Samos Anthemis του ΕΟΣ Σάμου.

Παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, τo Samos Anthemis είναι ένας εξαιρετικός επιδόρπιος οίνος. Έχει βαθύ καραμελένιο χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα του μοσχάτου, συνδυασμένη απολαυστικά με τα πλούσια αρώματα της παλαίωσης. Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής που έχουν έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

Η γαστρονομική τέχνη της Ντίνας Νικολάου και τα μοναδικά φρουτώδη και ανθώδη αρώματα του Samos Anthemis συνδυάζονται απολαυστικά, οπότε, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι αυτή η καταπληκτική συνταγή. Τολμήστε τη, για να κάνετε «ιδιαίτερη» την κάθε στιγμή με την παρέα σας.

Παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά τη συνταγή:

Τερίνα κοτόπουλου με cranberries

Προετοιμασία: 30´
Ψήσιμο: 60´-70´
Ποσότητα: 4-6 μερίδες

Υλικά
1½ κιλό κιμά από κοτόπουλο
200 ml Samos Anthemis
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 πρέζα μπαχάρι, σκόνη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. cranberries
100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια, καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
8-10 φέτες μπέικον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το κρεμμύδι, τα αυγά, το κόλιανδρο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κρασί Samos Anthemis. Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, βρέχοντας τακτικά τα χέρια μας στο κρασί, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.
Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τις φέτες μπέικον, φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά από τα πλαϊνά της φόρμας. Αδειάζουμε το πρώτο τέταρτο του κιμά και ισιώνουμε με τα χέρια μας. Σκορπίζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου και τα απλώνουμε σε όλη στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε και πάλι με κιμά και πιέζουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε τα cranberries και ξανά μια στρώση κιμά κι από πάνω τα καβουρδισμένα φουντούκια. Τελειώνουμε με την τελευταία στρώση του κιμά και πιέζουμε καλά με τα χέρια. Κλείνουμε την τερίνα, γυρίζοντας τις φέτες μπέικον που εξέχουν από τη φόρμα.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και από πάνω τοποθετούμε αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε ολόκληρη τη φόρμα με αυτό.
Βάζουμε τη φόρμα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε καυτό νερό ώστε η στάθμη να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας (φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου). Βάζουμε το ταψί με τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 60-70 λεπτά. 
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες.
Σερβίρουμε αμέσως.

Για περισσότερες συνταγές της chef Ντίνας Νικολάου, επισκεφθείτε το site: https://dinanikolaou.gr/

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending