Connect with us

Lifestyle

Πώς θα μας επηρεάσει η Πανσέληνος;

ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ ‘ΚΑΝΕΣ!!!
ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΘΑ ΔΕΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ… ΤΑΥΡΟΥΣ, ΛΕΟΝΤΕΣ, ΣΚΟΡΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΧΟΟΥΣ…

Είναι μαγικό το Φεγγάρι του Μάη, από τα ομορφότερα του χρόνου το Φεγγάρι του Σκορπιού! Είναι ξεγελαστικό και λουλουδένιο… μια Πανσέληνος φτιαγμένη για νεράιδες! Επιφανειακά, επιδερμικά όμως, τόσο όσο θαυμάζουμε την ομορφιά της, γιατί κάθε Πανσέληνος, μια μονομαχία πραγματική είναι! Εκτός από τον Ήλιο και τη Σελήνη που θα σταθούν αντικριστά με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος σαν πολέμαρχοι σε ψεύτικη ανακωχή, απόψε θα μονομαχήσουν και τα πάθη… και τα λάθη… και τα ψέματα…
Δυο γυναίκες στον ανοιξιάτικο Ουρανό , η κυρά η Σελήνη σοφή, μάγισσα, σκορπίσια, σε αντίθεση με τον Ήλιο στον Ταύρο και σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα από τους Ιχθύες! Πιο καλόψυχη από κάθε άλλη φορά μια και της έχει κρυφά υποσχεθεί ο Παραμυθάς στεφάνια από λουλούδια, και αυτή δεν μπορεί να αντισταθεί στην ευωδιά τους! Γυναίκα είναι και λυγάει μπροστά στην προσφορά, μπροστά στην ομορφιά, μπροστά στα λόγια τα μεγάλα! Η άλλη, όμως, η αλαφροΐσκιωτη, η Αφροδίτη στους Διδύμους, άστατη και ξεμυαλισμένη, θέλει να ζήσει έρωτες απελπισμένους, χαμένους από χέρι, λίγο πριν την αναδρομή της. Θα ακούσει πολλά παραμύθια νεραϊδένια, προκειμένου να πειστεί και να παραδοθεί. Ο Ποσειδώνας θα της φουσκώσει τα μυαλά, θα την κάνει να λησμονήσει τους φόβους της και αυτή έχει να παλέψει και με τη δύσκολη μοίρα πάνω στην οποία βρίσκεται. Αυτή η Αφροδίτη η ναζιάρα και λογού βρίσκεται κάτω από τη βαριά σκιά του Bellatrix και την παροτρύνει να βγάλει τη σκοτεινή της πλευρά, γιατί ο απλανής αυτός στις 20 μοίρες των Διδύμων, την ωθεί να χάσει τον έλεγχο, της θολώνει την όραση της και της φέρνει ατυχία στις ερωτικές της διεκδικήσεις…
Ο Ήλιος θα βρίσκεται στον Ταύρο, στις 17 μοίρες και η Σελήνη ακριβώς απέναντι του στις 17 μοίρες του Σκορπιού, αυτή θα είναι η θέση τους απόψε. Εκεί, στη μέση του δεύτερου δεκαημέρου των σταθερών θα αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους! Ο ανοιξιάτικος ουρανός θα καμουφλάρει υπέροχα μια από τις πιο ερωτικές μάχες της άνοιξης. Δυο Αστέρια σε’’ πόλεμο’’ , σε ένα ζωδιακό άξονα τόσο ισχυρό που έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου, με τη γήινη αλλά και τη μεταφυσική του υπόσταση. Και η Σελήνη στο Σκορπιό δεν έχει αστεία, μιλάει για βάθη σκοτεινά, μιλάει για τους φόβους που ελαφροκοιμούνται στο υποσυνείδητο. Είναι η πιο εσωτερική και διεισδυτική από όλες, γιατί κάνει τον άνθρωπο αιώνιο σκαπανέα της ίδιας του της ύπαρξης. Όσοι έχετε γενέθλια Σελήνη στο Σκορπιό θα καταλαβαίνετε απολύτως την περιγραφή αυτή αφού τα έντονα, φοβικά όσο και προφητικά συναισθήματα που σας διακατέχουν είναι αυτά που σας έχουν οδηγήσει να γίνετε ψυχοθεραπευτές του εαυτού σας. Η Σελήνη στον Σκορπιό έχει ανάγκη όλη τη δύναμη του ζωοδότη Ήλιου από απέναντι για να μετουσιώσει τα σκοτάδια της σε φως!
Και οι Δεσμοί της ολόφωτης Σελήνης άλλαξαν άξονα! Μπήκαν στον άξονα της αιώνιας νεότητας και μαθητείας! Απαιτούν από εμάς να σπουδάσουμε καλά τα θέματα της Πανσελήνου γιατί στις Εκλείψεις του Ιουνίου θα κληθούμε να δώσουμε ‘’εξετάσεις’’ και περισσότερο από όλους τα Μεταβλητά της τελευταίας μοίρας και τα Παρορμητικά της πρώτης…
Ο Σταθερός Σταυρός, Ταύροι (6- 8 Μαΐου), Λέοντες (8 – 10 Αυγούστου) , Σκορπιοί( 8- 10 Νοεμβρίου) και Υδροχόοι (6 – 8 Φεβρουαρίου) θα είναι οι τυχεροί των παθών και των λαθών του λουλουδοφορεμένου αυτού Μαγιού! Και φυσικά όσοι έχετε Ωροσκόπο, Μεσουράνημα, αλλά και προσωπικούς / προοδευμένους πλανήτες από 16 – 18 μοίρες των Σταθερών! Η Πανσέληνος δε λειτουργεί μεμονωμένα, λειτουργεί σε άξονες και στον οίκο που στο χάρτη μας θα ‘’κατοικήσει’’ η Σελήνη της Πανσελήνου ακριβώς απέναντι θα βρίσκεται ο Ήλιος…

? ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΑΥΡΟΙ/ ΣΚΟΡΠΙΟΙ (1ος / 7ος )
Πρέπει να δώσετε όλη σας την προσοχή σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις και τα προσωπικά σας και να είστε προετοιμασμένοι μέχρι τη Νέα Σελήνη στις 22 του μήνα για αποκαλύψεις που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και να δώσουν νέα τροπή στη ζωή σας. Για κάποιες από τις συνεργασίες σας μπορεί να σημάνει η αρχή του τέλους σε αυτή την Πανσέληνο… μην το πάρετε πολύ βαριά, θα καταλάβετε πως τελικά ήταν για το καλό σας. Σταθερά προκλητικά για τους Ταύρους του Απρίλη και τους Σκορπιούς του Οκτώβρη.

ΛΕΟΝΤΕΣ / ΥΔΡΟΧΟΟΙ (4ος /10ος )
Θέματα που αφορούν στην εργασία αλλά και την οικογένεια θα είναι αυτά που θα απαιτήσουν την προσοχή σας αυτό το διάστημα. Προσπαθήστε να είστε σε ετοιμότητα σε θέματα καριέρας, ιδιαιτέρως οι γεννημένοι τις δύο πρώτες ημέρες με το βάρος του Κρόνου πάνω σας. Μην πάρετε αποφάσεις αν γίνεται μέχρι τη Νέα Σελήνη στις 22 του Μάη που θα είναι σταδιακά ευνοϊκή για όλα τα δεκαήμερα σας. Η ζωή σας αλλάζει και πρέπει να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε την εύνοια του Δία που από το τέλος του χρόνου θα περάσει στο ζώδιο σας. Έρωτες εφικτοί και ανέφικτοι για τους Υδροχόους του τρίτου δεκαημέρου.

? ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΔΙΔΥΜΟΙ / ΤΟΞΟΤΕΣ (12ος / 6ος )
Η Πανσέληνος του Μάη προστρέχει με μεγάλη προθυμία στα πεζά καθημερινά θέματα, προστρέχει στα θέματα υγείας και φροντίζει για την καθαρότητα του πνεύματος και την καθαριότητα του σώματος σας. Θα φωτίσει θέματα υγείας και καθημερινότητάς σας, αλλά ίσως φέρει στην επιφάνεια και κρυμμένα μυστικά, δικά σας ή των άλλων. Μεγαλύτερη προσοχή οι γεννημένοι στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου με τον Ποσειδώνα να σας θολώνει την κρίση και να σας αδυνατίζει τη θέληση. Από τις 22 Μαΐου με το Νέο Φεγγάρι στο δικό σας άξονα θα είστε έτοιμοι για ‘’παλιά’’… φανερά πια ξεκινήματα.

ΠΑΡΘΕΝΟΙ / ΙΧΘΥΕΣ (3ος / 9ος )
Μετακινήσεις μικρές και μεγάλες θα φέρει η Μαγιάτικη Πασιφάη που είναι πολύ πιθανό να έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα! Θα φωτιστούν ξεκάθαρα θέματα επιλογών που πρέπει να κάνετε αλλά και θέματα που αφορούν στην εμπειρία που έχετε μέχρι τώρα αποκτήσει από σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Το μυαλό σας θα είναι σε εγρήγορση και για εσάς τους Παρθένους του Αυγούστου η τύχη θα είναι αρωγός με τα τρίγωνα του Ουρανού σε δράση. Προσοχή στην υγεία σας, σε εξαπατήσεις και απογοητεύσεις, Παρθένοι και Ψαράκια του τέλους του δεύτερου δεκαημέρου.

? ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΚΡΙΟΙ / ΖΥΓΟΙ (2ος / 8ος )
Ο άξονας των οικονομικών σας θα φωτιστεί από το ολοστρόγγυλο Φεγγάρι του Μάη! Η επιθυμία της κατοχής θα γίνει παντοδύναμη μέσα σας ! Το θέλω, μια μικρή παντοδύναμη λέξη, μια θέληση για κάθε γήινη, αισθησιακή , χορταστική απόλαυση . Θέλω να έχω , θέλω να είμαι ασφαλής οικονομικά και συναισθηματικά, θέλω να ερωτευτώ και να αφεθώ στο φως της Πασιφάης! Οι κυβερνήτες σας Άρης και Αφροδίτη ‘’κυνηγιούνται’’ σε ένα αέρινο τρίγωνο και σας κρατούν ικανοποιημένους και ανικανοποίητους μαζί! Έρωτες… και έξαψη ερωτική για Κριούς και Ζυγούς ιδιαιτέρως του τρίτου δεκαημέρου!

ΚΑΡΚΙΝΟΙ / ΑΙΓΟΚΕΡΟΙ (5ος / 11ος )
Έρωτα μυρίζει για εσάς το ολοφώτεινο Φεγγάρι του Μαγιού! Αυτό ακριβώς προσμένετε κι εσείς και μέσα σε τόσες ‘’κακουχίες’’ που έχετε αντέξει αυτό είναι που θα σας κάνει να αισθανθείτε ανάλαφροι και χαρούμενοι, να αισθανθείτε πως άξιζε επιτέλους τον κόπο η τόση ταλαιπωρία σας! Πέρα όμως από τα ερωτικά σας … τους έρωτες που θα σας φέρει ή που θα σας πάρει , φωτίζει και τις σχέσεις σας με το ευρύτερο κοινωνικό σας περιβάλλον, τις σχέσεις σας με τα παιδιά σας, φωτίζει τους στόχους σας, φωτίζει κουσούρια, φωτίζει χαρίσματα, φωτίζει το νου να επιλέξει…

Ο άξονας της Πανσελήνου Ταύρου/ Σκορπιού ενεργοποιεί ύλη και πνεύμα, ”θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων” και φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τις αξίες και τα πάθη του. Ο γήινος Ταύρος της ζήσης και της κτήσης, αντιμέτωπος με τον υδάτινο Σκορπιό του πάθους και της μετουσίωσης. Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο άξονας ”των εφτά θανάσιμων αμαρτημάτων”, αυτός ο άξονας του ζωδιακού.
Υπερήφανος για τη σωματική του ρώμη , μα και οκνηρός στις αποφάσεις του ο Ταύρος. Άπληστος για τα υλικά αγαθά που θεωρεί ότι θα του παρέχουν την ασφάλεια που εναγωνίως ψάχνει στη ζωή του, προσπαθεί να χορτάσει την έμφυτη λαιμαργία του με τροφή , που θα του εξασφαλίσει τη ζήση.
Λάγνος, κυριευμένος από τα σωματικά πάθη ο Σκορπιός , προσπαθεί να μετουσιώσει τον εαυτό του και τους άλλους μέσω του sex , σε αυτό το ανώτερο που γνωρίζει πως είναι, μα δεν ξέρει τον τρόπο να το επιτύχει … ακόμα. Κατασκοπεύει με ζηλοφθονία τους γύρω του γιατί νομίζει πως αυτοί έχουν καταφέρει αυτό που δεν μπορεί ο ίδιος και συνάμα οργίζεται για την αδυναμία αυτή… Ορμέμφυτα του ανθρώπου όλα αυτά θα μου πείτε… ναι, μα εδώ τα έχουμε στην απόλυτη δύναμη τους.
Μόλις όμως επέλθει η αγαστή συνεργασία το νερό του Σκορπιού θα γονιμοποιήσει τη γη του Ταύρου και θα δώσει καρποφόρα στάχυα και πανέμορφα ψυχανθή που κανέναν δεν ενδιαφέρει αν το νερό που τα πότισε ήταν λασπωμένο ή πόσο ξερή ήταν η γη, πριν ριζώσει ο σπόρος μέσα της! Το Φεγγάρι του Μάη στέκεται στον Ουρανό ολόφωτο, προκλητικό, πανέμορφο, αδιάφορο για τις εντάσεις που μας προκαλεί, αδιάφορο για τις σκορπίσιες διεκδικήσεις και τα πάθη που μας ξεσηκώνει.
Σκαρφαλώστε όσο πιο ψηλά μπορείτε, χαζέψτε το ή κοιτάξτε το κατάματα κατά το πόσο θαρραλέοι είστε… και θυμηθείτε ότι από αύριο αυτό, θα αρχίσει να φθίνει…

Βασιλική Μαυράκη, Αστρολόγος

Continue Reading

Βιβλία

Παρουσίαση του βιβλίου της Βίκυς Φλέσσα στη Θεσσαλονίκη!

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις Αρμός, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίο της Βίκυς Φλέσσα,

«Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;»


Ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ απαντά στην Βίκυ Φλέσσα

Η συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο της και με αυτήν την αφορμή συζητά με το κοινό για τις διαπροσωπικές σχέσεις και την σχέση με τον εαυτό μας. Τίτλος εισήγησης κυρίας Βίκυς Φλέσσα «Η αγάπη στα χρόνια του κενού».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’), την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στις 19.00.

Μαζί με τη συγγραφέα  συζητούν οι:

Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Διδακτικής της Νεοελληνικής Γλώσσας-Λογοτέχνις, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Θεσσαλονίκης

Ασημίνα Φιλιοπούλου, Δικηγόρος και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το βιβλίο αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε ο διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, με βάση την οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά, όπου το ιδιωτικό διαπλέκεται με το κοινωνικό της Ελλάδας που αλλάζει, αλλά και με το πολιτισμικό, ψυχικό και μια δέσμη από σοβαρά ζητήματα, όπως:

-Είμαστε όλοι «τραυματισμένοι» από τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας;

-Υπάρχει ασυνείδητο;

-Πως είναι οι καλές μητέρες με τα κορίτσια τους και πως με τα αγόρια τους;

-Ποιο είναι το «τρίτο πόδι» στην σχέση του ζευγαριού;

-Μαθαίνεται η αγάπη; -Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας;

-Γιατί μας αρέσει το «τζάμπα»;

-Είναι το διαδίκτυο μια τοξική μήτρα;

-Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις;

-Που σκοντάφτουμε στην εφηβεία;

-Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά;

-Πως επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή;

-Έχει ξεπεραστεί ο Φρόυντ;

-Γιατί δεν ερωτεύονται οι ώριμοι άνθρωποι;

Αυτές και πολλές άλλες απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο, συζήτησε ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ με τη Βίκυ Φλέσσα.

Ματθαίος Γιωσαφάτ


Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Βασιλ. Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λπ.).

Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου).

Δίδαξε στο Κέντρο Tavistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer).

Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου.

Είναι τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιρειών.

Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και έχει μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων.

Έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λπ. Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.

Βίκυ Φλέσσα

H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς επὶσης πτυχιοὺχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης (Ζωγραφική και Θέατρο) στην Ἐν Ἀθὴναις Ἀρχαιολογικὴ Ἑταιρεὶα.

Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Συμπληρώνει φέτος τον 23ο χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Είναι συγγραφὲας του βιβλὶου «Γιατὶ Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφὰτ;» απὸ τις ἐκδὸσεις Ἁρμὸς.

Με τον πρὼην Πρὺτανη τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημὶου Ἀθηνῶν και Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σὲ προσκυνῶ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικὼν «Παναθηναϊκή», της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, της Ενώσεως Σμυρναίων και του Πατριωτικο Ομλου Απογνων Αγωνιστν του 1821 και Ιστορικν Γενν της Ελλδος.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση ΠΟΠ, ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής

Σειρά δράσεων προώθησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για την ποιότητα και την θρεπτική αξία των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου υλοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN. Ο Συνεταιρισμός εκτελεί το πρόγραμμα «EUPDO DELICIOUS APPLES» και στο πλαίσιο αυτού συμμετείχε στη πρόσφατη διοργάνωση της FOODEXPO 2024 στην Αθήνα, ενώ τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε κι άλλες δράσεις στη πρωτεύουσα όπως δωρεάν δειγματοδιανομές σε σχολεία και σε καταναλωτές εντός καταστημάτων από αλυσίδες Sυper-Market. Παράλληλα ενημέρωσε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Μήλων Ζαγοράς αλλά και για τις παραγωγικές συνθήκες στη περιοχή, ενώ έγινε και συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού δικτύου του Συνεταιρισμού, οι οποίοι στηρίζουν με τις επιλογές τους  τη προώθηση των ελληνικών ποιοτικών μήλων. Στην εκδήλωση ενημέρωσης των Μ.Μ.Ε. παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κος. Ταβουλάρης παρουσίασε τη γενικότερη πολιτική της Ελλάδας για την προώθηση ελληνικών ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο της FOODEXPO από το Υπουργείο, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, όπως και εκπρόσωποι από τρία ακόμα συνεργατικά σχήματα της Νάξου, του Αιγίου και της Θεσσαλονίκης.

Για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ο Συνεταιρισμός ετοιμάζει αποστολή στη Κύπρο, με δράσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία ενώ εντός Απριλίου θα γίνουν παρόμοιες δράσεις με αυτές της Αθήνας στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη συμμετοχή με περίπτερο στην έκθεση FRESKON 2024. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορούν αποκλειστικά τα κατοχυρωμένα προϊόντα με πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σημαντικό βήμα για το κάστανο Πηλίου

Ταυτόχρονα με τη προώθηση των ΠΟΠ μήλων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου υλοποιεί ενέργειες και για τη κατοχύρωση των καστάνων. Εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το αίτημα που έχει υποβάλλει, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης, για την ενίσχυση κατάθεσης φακέλου που θα κατοχυρώνει συνολικά το κάστανο Πηλίου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η πρωτοβουλία έχει συζητηθεί και με εκπροσώπους διαφόρων χωριών του Πηλίου, κυρίως του Ανατολικού όπου βρίσκεται το 80% των καστάνων, αλλά και του Δυτικού όπως η Δράκεια και έχει θεωρηθεί από τους παραγωγούς πολύ σημαντικό βήμα για τα πασίγνωστα κάστανα της περιοχής. Πλέον ο φάκελος τεκμηρίωσης είναι έτοιμος για υποβολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετέπειτα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, παράλληλα με το μήλο επενδύει και στο κάστανο που συνδέεται με τη περιοχή από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με πάμπολλες πηγές που ξεκινούν από την εποχή του Ηρόδοτου.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα Π.Ο.Π. προϊόντα μπορούν να αναδείξουν τη ποιοτική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων, αποτελώντας εργαλεία για φορείς όπως οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που μπορούν να αιτηθούν σχετικές κατοχυρώσεις και να εκτελέσουν αντίστοιχα προγράμματα προώθησης.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΈΚΘΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΧPO ΤΡΙΠΟΛΗ

Continue Reading

Trending