Connect with us

Γαστρονομία

Σαμιώτικα Σουτζουκάκια με γλυκό κρασί

Σαμιώτικα σουτζουκάκια με γλυκό κρασί

Από την Μαρίνα Καρατζά, ταβέρνα Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου 

Μια ξεχωριστά αρωματική γεύση

 Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η Σάμος είναι ένα πανέμορφο νησί με άρωμα του «κρασιού των θεών», του μοσχάτου. Οι αμπελώνες του ορεινοί και ημιορεινοί σε αναβαθμίδες χαρίζουν το υπέροχο κρασί. Ο ΕΟΣ Σάμου είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων οινοποιείων της χώρας μας. Αξίζει να επισκεφθείτε το περίφημο Μουσείου Οίνου στο Βαθύ της Σάμου, να δοκιμάσετε τα κρασιά και να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα.

Το νησί είναι ο γενέθλιος τόπος της Ήρας, του Πυθαγόρα, του Επίκουρου και του Αρίσταρχου. Πάντως το νησί φημίζεται για τη φυσική του ομορφιά, τα βουνά του, τις παραλίες και τις όμορφες πολιτειούλες του.

Στο Κοκκάρι δοκιμάσαμε υπέροχες γεύσεις στην ταβέρνα Μαρίνα και ζητήσαμε τη συνταγή. Στις ομορφιές της Σάμου μας ξενάγησε η φιλόξενη Μαργαρίτα Ικαρίου,  υπεύθυνη marketing και επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου.

Σαμιώτικα σουτζουκάκια με κρασί μοσχάτο 

Από την Μαρίνα Καρατζά, ταβέρνα Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου

 

Υλικά

1.100 γρ. ανάμεικτο κιμά (500 γρ. μοσχαρίσιο, 300 γρ. αρνίσιο και 300γρ. χοιρινό)

Μισή φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί

1 ποτήρι σαμιώτικο κρασί (μοσχάτο)

 2 κρόκους αυγών

1 ασπράδι αυγού

κύμινο

2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο,  ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το τηγάνισμα

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

λίγο αλεύρι

Για τη σάλτσα

3 ώριμες φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

λίγο κύμινο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού στο κρασί. Τη στραγγίζουμε και την ανακατεύουμε με τον κιμά.

Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και προσθέτουμε το κύμινο, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τους κρόκους και το ασπράδι και ζυμώνουμε καλά.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τινάζουμε.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο .

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Τις αφαιρούμε από το σκεύος και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα.

Αφού τη σοτάρουμε και αυτή λίγο, ρίχνουμε 1 ποτηράκι ζεστό νερό , τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα σουτζουκάκια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending