Connect with us

Τουρισμός

Σκέψεις Εν Μέσω Πανδημίας με Φόντο τον Τουρισμό του 2021!

Η Άποψη του Υπουργού Τουρισμού  

Ο Υπουργός Τουρισμού κος Θεοχάρης, τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι, η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της, στους τουρίστες με κάθε τρόπο, δηλαδή σε: «Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν διαγνωστεί αρνητικά σε τεστ, ή θα έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και έχουν αντισώματα, είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα και θα τα καλωσορίσουμε ανεξάρτητα από τυχόν συμφωνίες».

Η Πραγματικότητα Σήμερα… 

Όμως εξ όσων δημοσιογραφικά γνωρίζουμε, η «Ελληνική Εστίαση» αλλά και οι επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας, ζουν ακόμα και σήμερα σε μια εικονική πραγματικότητα, με μια ασάφεια, ως προς το τι ακριβώς σημαίνει ότι θα ανοίξουν, διότι υπάρχει αρκετή σύγχυση και απαιτείται διασάφηση και ξεκάθαρη προσέγγιση, για την καλύτερη κατανόηση ημερομηνίας έναρξης της τουριστικής σεζόν, για όλους τους επαγγελματίες του Τουρισμού και όχι μονον. 

Μέσα στην Πανδημία η Ελλάδα Αντιστέκεται…  

Είναι φυσικό με βάση την προσμονή έναρξης της θερινής περιόδου, η Ελληνική Πολιτεία αλλά και οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, αν και βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία, να διατυμπανίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:  «Όσοι θέλουν να απολαύσουν την ησυχία, την ηρεμία, την απλότητα και τη φύση, όλα αυτά θα τα βρουν στην Ελλάδα. Και αυτό διότι η Ελλάδα, ανήκει στις χώρες που έχουν δυναμικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, με ένα τεράστιο τουριστικό απόθεμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται: το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστική της κληρονομιάς, ο ήλιος και οι θάλασσές της, οι διατροφικές συνήθειες και η φιλική προς τους τουρίστες συμπεριφορά των Ελλήνων – που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της πατροπαράδοτης φιλοξενίας – ως κληρονομιά από τον «Ξένιο Δία». Άλλωστε αυτό το απόθεμα, μπορεί να ερμηνεύσει κανείς για το πώς και το γιατί η Ελλάδα μέχρι το 2019 ανήκε στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς: για τους Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς, Αυστριακούς αλλά και για άλλους Κεντροευρωπαίους και Βορειοευρωπαίους πολίτες – ταξιδιώτες. 

Στατιστικά Τουριστικά μεγέθη ενώ οι Επιχειρηματίες Τουρισμού προετοιμάζονται  

Είναι σε όλους γνωστό ότι το 2020, ήταν η χειρότερη χρονιά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και για την Ελλάδα. Τα έσοδα από τον τουρισμό – που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας – καταποντίστηκαν στα τέσσερις δις ευρώ το 2020, από 18 δισ. το 2019. Και μοιραία η οικονομία συρρικνώθηκε πάνω από 8%, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των Βρετανών και Γερμανών τουριστών μειώθηκε το 2020  κατά 70% και 62% αντίστοιχα. 

Από την άλλη  η πανδημία στη χώρας των 10 εκατ. κατοίκων, έχει καταγράψει περίπου 7.000 θανάτους και βρισκόμαστε ξανά σε lockdown, μετά από μία αύξηση στα νέα κρούσματα, που ενέτεινε φυσικά την πίεση στο πληττόμενο και από την οικονομική κρίση σύστημα υγείας. Παρόλα αυτά η Χώρα μας: προετοιμάζει τις παραλίες της, στο να ανοίξει τα σύνορά της, με στόχο από τον Μάιο του 2021 να ανακάμψει Τουριστικά!! 

Οι Στάση  των Νησιωτών απέναντι στο Εμβόλιο και η Αξία των Πολιτιστικών Πόρων…

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι κάτοικοι αρκετών ελληνικών νησιών έχουν εμβολιαστεί! Η Ελλάδα σκοπεύει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι και έπονται οι ευάλωτες ομάδες. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην επισκεψιμότητα, επειδή μεταξύ άλλων, οι πολιτιστικοί πόροι, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών του τόπου μας (π.χ. αρχαία μνημεία και ερείπια, κάστρα, φρούρια και ιστορικές οικίες), στοιχεία βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα και σε ιστορικά αντικείμενα (π.χ. μουσεία, περιοχές ιστορικής κληρονομιάς), αλλά και κατασκευές (κτήρια, οικήματα) σε ιστορικές πόλεις και κωμοπόλεις. 

Οι πολιτιστικοί πόροι περιλαμβάνουν ακόμα: τις θρησκευτικές δοξασίες και πεποιθήσεις, τα στοιχεία της εθνικότητας, άλλες όψεις του τρόπου ζωής ενός ιδιαίτερου πολιτισμού των ντόπιων κατοίκων, τα σπουδαία γεγονότα, τις τοποθεσίες όπου εξελίχθηκαν σημαντικά κοινωνικά γεγονότα (π.χ. γύρισμα διάσημων κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών). 

Προτεινόμενες Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις

Εφόσον τα πράγματα εισέρθουν στην κανονικότητα, οι παρεμβάσεις θα πιστοποιούν μία αναπτυξιακή αλήθεια, που θα σχετίζονται με την πρότερη ιστορική διαδρομή, σε αντίθεση με την κρατούσα λογική ικανοποίησης του κυρίαρχου και αδηφάγου καταναλωτικού πνεύματος των μικροαστών κατοίκων των πόλεων και των αγροτικών οικισμών, όπως αυτές οι επιλογές εκφράζουν αναμφίβολα την αναγκαιότητα τόνωσης π.χ.  της ζωής στην ύπαιθρο. 

Πάντως σε όλες τις περιοχές υποδοχής Τουριστικού οφείλει να  διακηρύσσεται ο  σεβασμός στην «οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία». Και φυσικά  η οικολογική ευαισθησία, δεν σημαίνει πόλεμο εναντίον ολίγων γεωργών,  κτηνοτρόφων και επιχειρηματιών της χώρας, αλλά πρέπει προσεχθεί η υπερχρήση λιπασμάτων, γεωργικών και κτηνοτροφικών φαρμάκων, η υπερβόσκηση με τα ζώα τους της χλωρίδας, τα παράνομα και αυθαίρετα οικήματα και τις βίλες, ή και για τις άλλου είδους βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες, που είναι επιβαρυντικές στο περιβάλλον. 

Δημοσιογράφος – Έφη Βαλίλα

Βιβλιογραφικές παραπομπές 

Δρ. Γεώργιος Στ. Έξαρχος  –  Δρ. Στέφανος Γ. Καραγιάννης, Αγροτουρισμός –   Μοχλός για την ανάπτυξη της υπαίθρου, Διδακτικό Εγχειρίδιο, ΚΤΕ  Κρήτης, 2004, σελ. 5 

Δρ Στέφανος Γ. Καραγιάννης – Δρ Γεώργιος Στ. Έξαρχος Τουρισμός: Τουριστική Οικονομία- Ανάπτυξη-Πολιτική, Κοινωνική Ευθύνη και Στοχασμοί, πρόλογος prof. dr. gerhard henning, τέως αντιπρύτανης, Πανεπιστημίου düsseldorf, εκδ. Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης, 2006, σελ. 17, 18

Γ. Έξαρχος είναι Δρ Οικονομικών Επιστημών, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης: Θέμα: Οικονομικός και Κοινωνικός Μετασχηματισμός Ορεινών Κτηνοτροφικών Κοινοτήτων -Το τέλος Του Κοινοτισμού και η Σύγχρονη Ανάπτυξη των Ορεινών Ζωνών- (Α-ΤΕΙ Κρήτης). 2007, σελ 8: [email protected]

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, περίοδος 2007-2013, Υπουργείο Οικονομικών, www.espa.gr. 

Ειρήνη Σωπασή:1 Δρ Πυργιώτης Λάμπρος2: Πολιτιστικές Δράσεις του Δήμου Φαιστού,  η περίπτωση του matala beach festival, [email protected]

Συνεντεύξεις

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο εργασίας του Ετρουσκικό-ΕλληνικούΣυμποσίου μεταξύ του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικήςμε τον αντίστοιχο τουριστικό οργανισμό Περιφέρειας της Τοσκάνης. Το 2ο στη σειρά συμπόσιο, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια της Τοσκάνης στις 13-16 Απριλίου όπου φιλοξενήθηκε η αποστολή από τη Χαλκιδική και στόχο έχει την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μέσω της ανταλλαγής και συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας της Τοσκάνης, μέσω του οργανισμού Toscana Promozione Turistica, και του ΤουριστικούΟργανισμού Χαλκιδικής σε επίπεδο τουριστικής, πολιτισμικής και γαστρονομικής προβολής. Το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας που υπέγραψαν η Toscana Promozione Turistica και ο ΤΟΧ κατά τη διάρκεια της Διεθνής τουριστικής έκθεσης BIT στο Μιλάνο 2023.

Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών, η 8μελής αποστολή από την Χαλκιδική επισκέφτηκε το νέο μουσείο τρούφας των λόφων Σανμινιατέσι, σημαντικούς ετρούσκικους αρχαιολογικούς χώρους με κοινά χαρακτηριστικά της δικής μας ιστορίας, οινοποιεία που προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθώς και πρότυπες βιολογικές αγροδιατροφικές μονάδες ελιάς, ελαιόλαδου και τοπικών προϊόντων. 

Στην Ημερίδα που οργανώθηκε στο μουσείο Vetulonia της Τοσκάνης προς τιμήν της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΤΟΧ στην Ιταλική αγορά, κα. Ελένη Σαρικώστα, συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Τοσκάνης, Mr. Leonardo Marras, ο Διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης, Mr. Francesco Tapinassi, η δήμαρχος του Castiglione della Pescaia, Mrs. Elena Nappi, η Αντιπεριφεριάρχης Χαλκιδικής, κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο πρόεδρος του ΤΟΧ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Διευθυντής του του ΤΟΧ, κ. Γιώργος Μπρουτζάς καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν από τον Αν. Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, κ. Γιώργο Σκιαδαρέση και τον υπεύθυνο αρχαιολόγο των Αρχαίων Σταγείρων, κ. Κωνσταντίνο Παπαστάθη, οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Χαλκιδικής, η μοναδικότητα των μονών του Αγίου Όρους αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί των 2 περιοχών. Από την πλευρά της Τοσκάνης, η διευθύντρια του MuVet, Mrs Simona Rafanelli, αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των 2 περιοχών με έναν κοινό απολογισμό της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς. Ακολούθησε γεύμα με ελληνο-τοσκάνικες σπεσιαλιτέ, με την Τοσκανή σεφ Mrs Federica Ritteri και την εξαιρετική παραδοσιακή μαγείρισσα, κα. Γιώτα Κουφαδάκη η οποία «μύησε» γευστικά τους καλεσμένους στην μοναδική Χαλκιδικιώτικη κουζίνα που βασίζεται στα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Ο ΤΟΧ ευχαριστεί ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καθώς και τις εταιρείες: Το Άριστον, ASTERIOS Olive Groves of Halkidiki και την Boulakis Honey & More για την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους. 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα Marketing αγροτουριστικής και γαστρονομικής προβολής μέσω των επισκέψεων της αποστολής σε οινοποιεία και μικρές φάρμες. Κοινός στόχος των 2 οργανισμών, Χαλκιδικής και Τοσκάνης είναι να σφυρηλατηθούν ακόμη στενότεροι δεσμοί και συνέργειες, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου προώθησης με βάση τα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα δύο περιοχές.

Continue Reading

Τουρισμός

Το Μέλλον του Τουρισμού

Βιώνοντας την Τεχνολογική Εξέλιξη στα Ταξίδια

Ο τουρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, δεν παύει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Και με την επικράτηση της τεχνολογίας σε κάθε τομέα της ζωής μας, είναι αναπόφευκτο να επηρεάζει και τον κλάδο του τουρισμού. Από την αναζήτηση και κράτηση διαμονής έως την εμπειρία του ταξιδιού και την επιστροφή στο σπίτι, η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες και αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τα ταξίδια. Ας εξετάσουμε λοιπόν το μέλλον του τουρισμού και το πώς η τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει την εμπειρία των ταξιδιωτών.

Κράτηση και Προετοιμασία

Η πρώτη επαφή του ταξιδιώτη με την τεχνολογία συνήθως αρχίζει με την αναζήτηση και κράτηση διαμονής. Οι ιστοσελίδες κρατήσεων καταλυμάτων και οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων προσφέρουν πληθώρα επιλογών και δυνατότητες σύγκρισης τιμών και υπηρεσιών. Ενδεικτικά, η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπει στους ταξιδιώτες να δουν φωτογραφίες, να διαβάσουν αξιολογήσεις από άλλους επισκέπτες και να κάνουν κρατήσεις με ευκολία, όλα αυτά από το άνετο τους σπίτι.

Εξατομίκευση της Εμπειρίας

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι ταξιδιωτικές εφαρμογές προσφέρουν πλέον εξατομικευμένες εμπειρίες. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του κάθε ταξιδιώτη, οι εφαρμογές μπορούν να προτείνουν δραστηριότητες, αξιοθέατα και εστιατόρια που ταιριάζουν ακριβώς στο γούστο τους. Επιπλέον, η χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μπορεί να προσθέσει έναν εντυπωσιακό διαστασιακό παράγοντα στην εξερεύνηση προορισμών πριν καν φτάσει κανείς εκεί.

Βιώνοντας τον Πολιτισμό

Μέσω της τεχνολογίας, οι ταξιδιώτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την ιστορία μιας τοποθεσίας με έναν τρόπο που προηγουμένως ήταν αδύνατος. Από εκπαιδευτικές εφαρμογές που παρέχουν πληροφορίες για το παρελθόν μέχρι τις τεχνολογικές ξεναγήσεις σε μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα, οι ταξιδιώτες μπορούν να εμβαθύνουν στην τοπική κουλτούρα και να κατανοήσουν καλύτερα τον περιβάλλοντα κόσμο.

Βιώνοντας την Προστασία του Περιβάλλοντος

Ένας άλλος τομέας όπου η τεχνολογία έχει μεγάλη επίδραση είναι η βιωσιμότητα στον τουρισμό. Η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η προσφορά ψηφιακών χαρτών για περιορισμένες περιοχές και η προώθηση πράσινων μεταφορικών μέσων είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία βοηθά στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στο περιβάλλον.

Συμπερασμός

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που διαρκώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Η τεχνολογία παίζει ένα ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών, καθώς επίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν και η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλά, πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και να μην αντικαθιστά πλήρως την ανθρώπινη επαφή και εμπειρία. Έτσι, το μέλλον του τουρισμού μπορεί να διαμορφωθεί με την τεχνολογία ως ισχυρό σύμμαχο, προσφέροντας μια ακόμα πιο εξαιρετική και εμπλουτισμένη εμπειρία στους ταξιδιώτες.


Άρθρο από την ομάδα του Businesswoman

Continue Reading

Τουρισμός

Η Σύγχρονη Προσέγγιση στον Ταξιδιωτικό Τομέα

Ο βιομηχανικός τουρισμός αντιπροσωπεύει μια αναπτυσσόμενη τάση στον κλάδο του τουρισμού, που επικεντρώνεται στην επίσκεψη και την ανάδειξη βιομηχανικών τοποθεσιών και μνημείων. Από την εργοστασιακή παραγωγή και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις έως τις ιστορικές βιομηχανικές περιοχές, ο βιομηχανικός τουρισμός προσφέρει μια νέα ματιά στην εμπειρία ταξιδιού.

Το Φαινόμενο του Βιομηχανικού Τουρισμού

Ο βιομηχανικός τουρισμός αναδύεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη διατήρηση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Ενώ παλαιότερα οι βιομηχανικές περιοχές ήταν απλά θέματα παραγνωρισμένα και αγνοημένα, σήμερα οι επισκέπτες αναζητούν ενεργά την εμπειρία αυτού του τύπου τουρισμού. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ιστορικές και βιομηχανικές πτυχές της κοινωνίας, καθώς και της ανάπτυξης του τουρισμού βάσει εμπειρικών ενδιαφερόντων.

Τα Χαρακτηριστικά του Βιομηχανικού Τουρισμού

Ο βιομηχανικός τουρισμός επικεντρώνεται στην επίσκεψη βιομηχανικών τοποθεσιών και μνημείων, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων, μουσείων, παλαιών εργοστασιακών περιοχών και πολλών άλλων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιστορία, την τεχνολογία και τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής εξέλιξης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του βιομηχανικού τουρισμού είναι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την κοινότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους οι εν λόγω τομείς επηρεάζουν το περιβάλλον.

**Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις**

Ο βιομηχανικός τουρισμός δεν επιφέρει μόνον οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, αλλά συχνά αναζωογονεί περιοχές που προηγουμένως αντιμετώπιζαν οικονομική ύφεση λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη της υποδομής.

Επιπλέον, ο βιομηχανικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων. Μέσω της εκπαίδευσης και της προώθησης της κατανόησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, ο βιομηχανικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτιστικού πλούτου.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Παρά τα οφέλη του, ο βιομηχανικός τουρισμός αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της πρόκλησης της διατήρησης της αυθεντικότητας των βιομηχανικών τοποθεσιών. Ωστόσο, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες προσεγγίσεις και βελτιώσεις της βιωσιμότητας του τομέα.

Το μέλλον του βιομηχανικού τουρισμού φαίνεται φωτεινό, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο εμπειρίες που συνδυάζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη βιομηχανική κληρονομιά. Με την κατάλληλη προσέγγιση και διαχείριση, ο βιομηχανικός τουρισμός μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται προσφέροντας μια μοναδική και εκπληκτική εμπειρία ταξιδιού σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Άρθρο από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending