Connect with us

Γαστρονομία

Τσουρεκάκια Light: Ότι πιο νόστιμο…

Πριν από λίγες ημέρες έκανα ρεπορτάζ στο πλαίσιο της γνωριμίας και της ανάδειξης γνωστών παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Kεντρικής Μακεδονίας.

Έτσι γνώρισα τον Γιώργο Γκλαβίνα και πραγματικά τον εκτίμησα για την επιμονή του, στην ποιότητα της πρώτης ύλης, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του και τους νεωτερισμούς του. Τα άλευρά του είναι εκλεκτά από όλη την Ελλάδα και οι συνταγές μοναδικές.

Τα ψωμιά επίλεκτα ειδικά αυτό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το καλύτερο που έχω δοκιμάσει εκτός Γαλλίας.

Το κουλούρι απίθανο και οι πίτες του ζηλευτές. Η μπουγάτσα εξαιρετική  όπως και τα γλυκά του, αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Δοκίμασα τα light τσουρεκάκια του και μου άρεσαν, οπότε ζήτησα από το Γιώργο την συνταγή, που ευχαρίστως μου την έδωσε για εσάς.

Τα τσουρεκάκια του είναι πολύ νόστιμα ακόμα και η ελαφριά εκδοχή τους χωρίς βούτυρα και αυγά. Είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψετε, γιατί είναι πολύ εύκολα και ιδιαίτερα ακόμα και για τις περιόδους νηστείας ή για εμάς που αγαπάμε το τσουρέκι, αλλά είναι δύσκολο στην παραγωγή και θερμιδογόνο… Η Light εκδοχή του γίνεται με αναψυκτικό πορτοκαλάδα με ανθρακικό, οπότε διαλέγετε μια ποιοτική και όλα μια χαρά.

Τώρα αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα αρτοζαχαροπλαστεία Γκλαβίνα στην Αλεξάνδρεια και το Παλαιοχώρι Ημαθίας ή να τα παραγγείλετε να σας τα στείλει.

 Τσουρεκάκια Light

Από τον Γιώργο Γκλαβίνα, γνωστό αρτοποιό, Αλεξάνδρεια

Υλικά

1100 γρ. αλεύρι super, κοσκινισμένο

500 ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

120 γρ. μαγιά νωπή

120 γρ. μαργαρίνη φυτική

1 πρέζα αλάτι

Από αρωματικά μαχλέπι, κακουλέ ή μαστίχα αν θέλουμε

Για το φινίρισμα

Σουσάμι

Τρόπος Παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ρίχνουμε το μείγμα της πορτοκαλάδας και της ζάχαρης στο μείγμα αλεύρου και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ρίχνουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε δυνατά για 8 λεπτά και προς το τέλος βάζουμε τα αρωματικά.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και πλάθουμε τα τσουρεκάκια και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι ή και μαυροκούκι

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε απόσταση τα τσουρεκάκια.

Τα αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 35 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Λεζάντα Ο αρτοποιός Γιώργος Γκλαβίνας

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Trending