Connect with us

Γαστρονομία

Μπιφτέκια κοτόπουλο

Φίνα γεύση … 

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

 

Τα μπιφτέκια είναι μια ασφαλής επιλογή για οικογενειακά τραπεζώματα, αφού αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Είναι πολύ πιο ελαφριά από τα μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κιμά και ενδείκνυνται ακόμα και για αυτούς, που προσέχουν την διατροφή τους.

Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους και σερβίρονται με χόρτα, σαλάτα ή πουρέ λαχανικών ή ακόμα πατάτες τηγανητές ή ρύζι.

Το λεμόνι πάει πολύ στα μπιφτέκια κοτόπουλου.

Εμείς σας δίνουμε και άλλες ιδέες για να φτιάξετε μπιφτέκια νόστιμα με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κιμά γαλοπούλας ή ανάμεικτο γαλοπούλας και κοτόπουλου. Μπορείτε επίσης στον κιμά να βάλετε και λίγο γάλα ή και βρώμη που θα βρέξετε λίγο με νερό αντί της φρυγανιάς. Από αρωματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι ή ρίγανη και αν θέλετε ακόμα πιο ωραία γεύση μπορείτε να βάλετε στον κιμά λίγη ντομάτα τριμμένη ή καρέ και πιπεριές πράσινες ή τριμμένο καρότο έτσι η γευστική σας δημιουργία θα είναι τέλεια…

Ακόμα ένα μυστικό για να γίνουν τα μπιφτέκια σας πιο αρωματικά μπορείτε να βρέχετε τα χέρια σας με ούζο όπως τα ζυμώνετε και τα πλάθετε.

Μπιφτέκια κοτόπουλο

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη βοτανολόγο και περίφημη μαγείρισσα, Αλεξάνδρεια

Υλικά

1 κιλό κιμά κοτόπουλο

Ένα αυγό

Μια κούπα φρυγανιά τριμμένη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γ. πάπρικα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, την φρυγανιά, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, για να αναδυθούν τα αρώματα.

Μόλις βγάλουμε τον κιμά από το ψυγείο το ζυμώνουμε και πάλι.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στον κιμά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Νέες γεύσεις Pizza Crosscut από την Pizza Fan!

Οι νέες πίτσες Crosscut της Pizza Fan, με βάση από τραγανές πατάτες crosscut ήδη έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές και σχόλια για τα πλούσια υλικά που κρύβουν μέσα τους, λόγω σχήματος, αλλά και για την ιδιαιτερότητα των γεύσεων που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Μετά τις δημοφιλείς Pizza Crosscut Meatmix, Crosscut Νuggets και Crosscut Γύρος  η Pizza Fan παρουσίασε πρόσφατα μια νέα σειρά από γεύσεις που δίνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μια πραγματικά πρωτότυπη σειρά πίτσας που κανείς μας δεν είχε δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Υποδεχτείτε λοιπόν τη νέα Pizza Crosscut Cheeseburger με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί gouda, την Pizza Crosscut Ηangover με αυγά μάτια και bacon, την Pizza Crosscut Spicy Chicken με κοτόπουλο, 3 τυριά και πικάντικη σως και την Pizza Crosscut Vegan με φυτικό τυρί, καραμελωμένο κρεμμύδι και μανιτάρια.

Καλωσήρθατε σε μια εντελώς νέα εμπειρία γεύσης που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις, ειδικά αυτές τις μέρες που μένουμε στο σπίτι περισσότερο και αναζητάμε κάτι διαφορετικό.

Continue Reading

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Trending