Connect with us

Ψυχολογία

Υπερήφανη, παραγωγική πενηντάρα!

 Είναι αυτή η χρυσή ηλικία, που για άλλους το «χρυσή» βρίσκεται ανάμεσα σε εισαγωγικά. Εμείς, όμως, θα τα αφαιρέσουμε! Είσαι εκείνη, που έχει αντιμετωπίσει προκαταλήψεις και εμπόδια στον χώρο εργασίας εδώ και δεκαετίες για να έχει μια καριέρα για την οποία είναι περήφανη. Αλλά τελευταία έχεις αντιληφθεί ότι τα πράγματα αλλάζουν και είσαι φοβισμένη. Κανένας δεν ζητάει τη γνώμη σου πια και βλέπεις ότι μέρος της εργασίας σου έχει ανατεθεί σε άλλους, ενώ νεότεροι συνάδελφοι παίρνουν προαγωγές γύρω σου ακόμα και όταν απομακρύνεσαι από το προσκήνιο και μέσα στις σκιές της έλλειψης εξουσίας. Εκείνος ο φόβος, είναι φανερός. Τι θα συμβεί εάν χάσεις τη δουλειά σου; 

 Ο ηλικιακός ρατσισμός ξεκινάει σαν μια τρελή, απίστευτη σπείρα στην οποία ο χώρος εργασίας υποθέτει ότι επειδή είσαι πάνω από πενήντα, στερείσαι αντοχής, δέσμευσης και διανοητικής ικανότητας για να παραμείνεις παραγωγική.  

 Πενηντάρα γυναίκα σε βλέπω, αλλά δεν ξέρω το όνομά σου! Παρόλο τη νεανική σου φύση και την ξεχωριστή σου αντίληψη, εξαναγκάστηκες να βγεις από μια πολύ καλή θέση. Σου είπαν ότι γίνονται  συγχωνεύσεις, αλλά γνωρίζεις βαθιά μέσα σου, ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η διάκριση λόγω ηλικίας. Δύο (τρεις ίσως) δεκαετίες εξαιρετικής απόδοσης αξιολόγησης δεν είχαν σημασία, αλλά ούτε η εξυπνάδα και η εμπειρία σου. 

 Και αναρωτιέσαι. Δεν είναι πράγματι αυτό το τελειωτικό χαστούκι; Εχεις ήδη αντιμετωπίσει τη μεροληψία λόγω φύλου και τα επακόλουθα εμπόδια στο χώρο εργασίας για δεκαετίες, προκειμένου να έχεις μια καριέρα που σε κάνει περήφανη. Και τώρα νιώθεις ότι πάνω στα ζητήματα φύλου, η ηλικία σου προκαλεί την αλλαγή των πραγμάτων πάλι. Νιώθεις αβοήθητη και θύμα, ίσως, από ένα σύστημα που ευνοεί τη νεολαία και την ομορφιά κι αναρωτιέσαι : «Θα με αναγκάσουν να φύγω;  Kαι αν συμβεί αυτό, τι θα κάνω στη συνέχεια; Ποιος θα με προσλάβει;”

 Μπαίνεις σε εγρήγορση λοιπόν και προσπαθείς να βρεις τρόπους πώς να είσαι προσεκτική, παραμένοντας απασχολούμενη και αξιοποιήσιμη. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις τη διαδικασία δημιουργίας μεγαλύτερης αξιοπιστίας για τον εαυτό σου. Αν είσαι περιθωριοποιημένη, πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα είσαι ορατή στο ραντάρ τους. Κι αν θες να προχωρήσεις και να μείνεις στο παιχνίδι, απλά  … τόλμα!

 Τόλμα να δηλώνεις τη φιλοδοξία σου! Επικρατεί η άποψη ότι οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι, ειδικά οι γυναίκες, δεν έχουν πλέον το ενδιαφέρον ή την αντοχή να πετύχουν, συνεπώς οι συνάδελφοί τους και οι διευθυντές τους έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους γι’ αυτές. Αυτή η υπόθεση, όμως, αμφισβητήθηκε ευρέως από μια έρευνα παγκοσμίου οργανισμού απασχόλησης, που δείχνει ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία εργαζόμενες είναι εξίσου αξιόπιστες, και με υψηλό κίνητρο, με τις νεότερες συναδέλφους τους, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των νέων συναδέλφων τους στην πραγματικότητα.

 Ενημέρωσε τον διευθυντή σου ότι είσαι πρόθυμη, έτοιμη και ικανή να αποδώσεις στην εργασία σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μην υποθέσεις ότι αυτός ξέρει ήδη. Απόδειξε ότι οι υποθέσεις αυτές είναι λανθασμένες! Σύσταση : Kάνε μια  συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση. Συνεργάσου για να χτίσεις μια σταδιοδρομία για τα επόμενα χρόνια.

 Τόλμα να καλλιεργείς μια νοοτροπία ανέλιξης. Λέγεται ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν φτάνοντας σε μια ώριμη ηλικία, γίνονται πιο σταθεροί στη νοοτροπία τους με ισχυρές και άκαμπτες απόψεις. Οσοι αντιμετωπίζουν αυτή τη στάση αισθάνονται συχνά ανήμποροι μπροστά στις προκλήσεις και πιο επιρρεπείς στο να θεωρούν τα εμπόδια ανυπέρβλητα. Προφανώς, αυτή η στάση δεν προμηνύει κάτι θετικό αν είσαι γυναίκα, όντας περιθωριοποιημένη λόγω ηλικίας.

 Ενας τρόπος για να επιδείξεις νοοτροπία ανέλιξης είναι να δηλώσεις σαφώς τη γνώμη σου στις συναντήσεις, στα συμβούλια, χωρίς παράλληλα να αγνοείς τις ιδέες των συναδέλφων σου. Ζήτησε να εκπαιδευτείς ή να γίνει επιδότηση με σεμινάρια, ώστε να μάθεις νέες δεξιότητες που σχετίζονται με το αντικείμενό σου. Μια νοοτροπία ανέλιξης σίγουρα μπορεί να υποστηρίξει τη συνεχή επιτυχία σου.

 Γνωρίζεις ότι μακροχρόνια παγκόσμια έρευνα που ακολούθησε γυναίκες για τρεις με τέσσερις δεκαετίες, διαπίστωσε ότι πέτυχαν το υψηλότερο επίπεδο στην επαγωγική συλλογιστική, μεταξύ των 45 και 60 τους χρόνων; Μελέτη που έδωσε με αποδείξεις ότι  έχουμε ακόμα μεγάλη ικανότητα να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να επιλύουμε προβλήματα και να διαχειριζόμαστε δεδομένα. 

 Οπότε, τι λες; Μπορείς να είσαι ανοιχτή στη μάθηση κάθε μέρα;

 Τόλμα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους και σκέψου πως δεν είναι ποτέ αργά για να δημιουργείς εμφανή ορατότητα και αξιοπιστία για σένα. 

 Ξέρεις, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις είναι να εντοπίσεις την προσφορά της αξίας σου. Αυτό σημαίνει πως η εργασία σου συμβάλλει στην επίτευξη θετικών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Σε αντίθεση με την περιγραφή της θέσης εργασίας σου, η προσφορά και πρόταση της αξίας σου περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεις αποτελέσματα και τι σημαίνουν για την εταιρεία. Σου δίνει μια πλατφόρμα για να τοποθετήσεις τον εαυτό σου, ως κάποια που μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους τους.

 Ποιοι είναι οι στόχοι του τμήματός σου; Τι ελπίζει να πετύχει ο διευθυντής σου; Ποια είναι η αποστολή της εταιρείας; Χρησιμοποίησε την πρόταση και προσφορά της αξίας σου για να ενημερώνεις τους άλλους για το πώς μπορείς να βοηθήσεις στην επίτευξη αυτών των στόχων, εντοπίζοντας παράλληλα τους βασικούς ενδιαφερόμενους, αλλά και εκείνους που έχουν επιρροή και …τι άλλο; Xτίσε σχέσεις μαζί τους, χρησιμοποιώντας την πρόταση της αξίας σου για να θέσεις τον εαυτό σου ως κάποια που μπορεί να συμβάλει δημιουργικά. Είναι μια σχέση win-win. Αλληλοϋποστήριξη. Να θυμάσαι πως είσαι πολύτιμη παίκτρια και έχεις πολλά να προσφέρεις ακόμα. 

 Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να τοποθετείς τον εαυτό σου κάπως έτσι : 

 Είσαι μια περήφανη, παραγωγική πενηντάρα! Και θα βρίσκεσαι στην κορυφή του παιχνιδιού αυτού για πολύ καιρό! Εσύ επιλέγεις !!   

 

Ασπασία Πέππα, DBA., MEd., BBA, DipPR

Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, 

Life Coach Εφήβων, Νέων, Ενηλίκων

Μέλος ΗCCMA – Συλλόγου Συμβουλευτικής,

Coaching & Mentoring Ελλάδας

https://web.facebook.com/dr.aspasiapeppa/

https://www.linkedin.com/in/dr-aspasia-peppa-06390324

Ψυχολογία

Τεχνικές για τη βελτίωση του στρές

Τεχνικές για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας και τη διαχείριση του στρες: Οδηγός αυτοβελτίωσης

Η ψυχολογική ευεξία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας. Ωστόσο, η καθημερινή ζωή φέρνει πολλές προκλήσεις και στρες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ψυχολογική μας ευεξία και να διαχειριστούμε το στρες. Ας εξερευνήσουμε μερικές από αυτές τις τεχνικές:

  1. Αναπνευστικές Τεχνικές: Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του στρες και στην ενίσχυση της ψυχικής σας ευεξίας. Δοκιμάστε αναπνευστικές τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή της κοιλιάς ή οι ασκήσεις αναπνοής μετρώντας την εισπνοή και την εκπνοή σας.
  2. Ασκήσεις Χαλάρωσης: Η χαλάρωση του σώματος είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του στρες. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η προοδευτική χαλάρωση μυών ή η αυτούσια αποτελεσματικότητα, όπου συσκευάζετε και χαλαρώνετε κάθε μέρος του σώματός σας.
  3. Διαχείριση του Χρόνου: Η κατάλληλη διαχείριση του χρόνου μπορεί να μειώσει το στρες. Δοκιμάστε να οργανώσετε το χρόνο σας με λίστες καθημερινών καθηκόντων ή με την τεχνική Pomodoro, όπου εργάζεστε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με μικρές παύσεις ανάμεσα.
  4. Ασκήσεις Μείωσης των Σκέψεων: Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να αυξήσουν το στρες και να επηρεάσουν την ψυχολογική ευεξία. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η αναγνώριση και αντιμετώπιση αρνητικών σκέψεων ή η ανακατεύθυνση των σκέψεων μέσω της προσήλωσης στο παρόν.
  5. Σωματική Δραστηριότητα: Η άσκηση είναι σημαντική για την απελευθέρωση ενέργειας και τη μείωση του στρες. Ασκηθείτε τακτικά, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που επιλέγετε.
  1. Κοινωνική Υποστήριξη: Η κοινωνική σύνδεση και υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Αναζητήστε τη συντροφικότητα με φίλους και οικογένεια ή συμμετάσχετε σε κοινότητες και ομάδες που σας ενδιαφέρουν.
  2. Διατροφή και Υγιεινή Ζωή: Η υγιεινή διατροφή και οικοσυστημικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας κατάσταση. Προσπαθήστε να τρέφεστε ισορροπημένα και να τηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας ύπνο, άσκηση και χαλάρωση στην καθημερινότητά σας.
  3. Μείωση των Πηγών Στρες: Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις πηγές στρες στη ζωή σας και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με διαφορετικούς τρόπους. Οργανώστε τις προτεραιότητές σας, ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεστε και αναπτύξτε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες όπως η αποδοχή και η αντίδραση σε εκείνες τις πηγές.
  4. Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγγελματική υποστήριξη από ψυχολόγο ή συμβούλου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει εργαλεία και τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης.

Συνολικά, η ψυχολογική ευεξία και η διαχείριση του στρες είναι μια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και προσήλωση, αλλά με τη χρήση των παραπάνω τεχνικών, μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.


Άρθρο από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Ψυχολογία

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις

«Έχω ανακαλύψει ότι, για να ζω πλήρως τη ζωή μου, πρέπει να σκουντάω την ψυχή μου όλη την ώρα, κάθε μέρα, και τότε η ζωή γίνεται πολύ εύκολη», έλεγε η Anne Wilson Schaef. Η ψυχή είναι η μοναδική αληθινή πηγή ειρήνης, αρμονίας και ευγνωμοσύνης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να αποκτήσουμε επαφή και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με την ψυχή μας, είναι να ξεφορτωθούμε τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα σ’ εμάς και στην καθαρότητα της σκέψης μας.

Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης στέκεται εμπόδιο και μας απομακρύνει από την καθαρή κατάσταση σκέψης. Τις περισσότερες φορές χάνουμε τα θετικά μας αισθήματα για τη ζωή, γιατί εγκλωβιζόμαστε σε μια σωρεία αρνητικών σκέψεων, μέχρι να ανακαλύψουμε πως όσο πιο αρνητικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάψουμε να εστιάζουμε με αποκλειστικότητα και με μεγάλη δόση μονομέρειας σε όλα τα άσχημα που μας συνέβησαν ή μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το τώρα της ύπαρξής μας είναι η μοναδική στιγμή που υπάρχει. Καθώς παύουμε να σκεφτόμαστε ποιος μας έκανε τι στο παρελθόν ή ποιος μας αντιμάχεται στο παρόν, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από τη σκλαβιά της αρνητικής μας ιστορίας ή κατάστασης.

Αν εστιάσουμε την προσοχή μας στη στιγμή που ζούμε και παραμείνουμε σε επαφή με την ψυχή μας, δηλαδή με μια πιο αληθινή κατάσταση συνείδησης, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας μας μαζί της, θα δούμε πως η καρδιά μας θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα και θα ζήσουμε την πιο αρμονική πραγματικότητα.

Πολλά πράγματα μας βοηθούν να αφεθούμε και να ζήσουμε με την ψυχή μας. Κάποια από αυτά είναι να είμαστε έντιμοι και ανοιχτοί τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.Επίσης, κάτι που κάνει πολύ καλό στην ψυχή μας είναι να επιδιώκουμε την παρέα με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τις συνήθειές τους και αν είναι ανάγκη να τις αλλάξουν. Να επιλέγουμε να μας περιβάλλουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται την παρέα μας και εμείς τη δική τους, γιατί αλλιώς η κοινωνική συμμετοχή γίνεται και άσκοπη και εξουθενωτική. Να τρέφουμε την ψυχή μας ζώντας κοντά στη φύση, όσο είναι δυνατό, και σύμφωνα με αυτήν.

Όταν βρισκόμαστε στη φύση μας, γίνεται και τα κάποιο τρόπο πιο ξεκάθαρο ότι αποτελούμε τμήμα ευρύτερης διαδικασίας, ενός μεγαλύτερου σύμπαντος, όπου ούτε κυριαρχούμε, ούτε αναγκαστικά κυριαρχούμαστε, αλλά αντίθετα συμμετέχουμε. Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να ζούμε απλά και να μοιραζόμαστε την προσωπική μας συνειδητότητα, διότι όταν μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε μάθει για τον εαυτό μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους. «Ζω με την ψυχή μου» σημαίνει τιμάω την εξέλιξή μου, την εμπιστεύομαι και φέρω την ευθύνη να ζήσω αυτήν τη ζωή με τα ταλέντα που μου δόθηκαν.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending