Connect with us

Γαστρονομία

Aυθεντικό Τιραμισού

Aυθεντικό Τιραμισού

Από το περίφημο Poccino του Dusseldorf, Γερμανία

H «ανεβαστική» λιχουδιά …

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Από τα πιο αγαπητά γλυκά της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης. Η πρώτη επίσημη αναφορά, είναι σχετικά πρόσφατη, στα μέσα του 20ου αιώνα. Η επαρχία του Veneto και το Friuli διεκδικούν την πατρότητά του και κάπου στη μέση βρίσκεται και η Λομβαδία αφού το μασκαρπόνε είναι το παραδοσιακό κρεμώδες τυρί της. Το όνομα του γλυκού σημαίνει περιφραστικά «αυτό που ανεβάζει» και διόλου τυχαίο αφού έχει αρκετή καφεϊνη, ζάχαρη, κρέμα zabaglione, αυγά και γλυκό κρασί Μαρσάλα.

Ίσως το γλυκό να μην είχε προηγούμενη καριέρα, πριν από το 1960, γιατί τα υλικά του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, το κρεμώδες τυρί, τα ωμά αυγά και το κακάο που υγραίνεται αν μείνει στο ψυγείο και ίσως παλαιότερα δεν είχαν τον τρόπο να το διατηρήσουν ασφαλώς.

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο πανέμορφο Dusseldorf της Γερμανίας δοκίμασα το δεύτερο ωραιότερο τιραμισού της ζωής μου, στο ιταλικό καφέ ζαχαροπλαστείο Poccino, ζήτησα την συνταγή και ευχαρίστως μου την έδωσαν.

Το καλύτερο βέβαια τιραμισού σε ποτήρι και μόνο με ένα αέρινο κομμάτι φύλλο ανάμεσα, το απόλαυσα πραγματικά στο εμβληματικό Caffe Greco, της Ρώμης… επικό γλυκό όπως άλλωστε και η real πανακότα… Εμπειρία Γαστρονομική.

Aυθεντικό Τιραμισού

Από το περίφημο Poccino του Dusseldorf, Γερμανία

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

250 ml. φρέσκο γάλα, πλήρες

1 φλιτζάνι espresso lungo, δυνατό

80 ml. γλυκό κρασί Mαρσάλα

150 γρ. άχνη ζάχαρη

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά, χωριστά τα ασπράδι και οι κρόκοι

Για το πασπάλισμα

Κακάο εξαιρετικής ποιότητας

Τρόπος παρασκευής

Σε στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το τυρί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ, από πάνω προς τα κάτω. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζουμε και προσθέτουμε το κρασί  ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το espresso.

Ρίχνουμε σε στρογγυλή πιατέλα το γάλα και «περνάμε» τα σαβουαγιάρ γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Προσοχή δεν πρέπει να μουλιάσουν.

Σε ορθογώνιο πυρέξ στρώνουμε τα μισά σαβουαγιάρ σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια.

Με την βοήθεια της μαρίζ ρίχνουμε τη μισή κρέμα και την απλώνουμε στρώνοντας την επιφάνεια ομοιόμορφα.

«Περνάμε» από το γάλα και τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε πιο αραιά την επιφάνεια.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να «σταθεί»

Βγάζουμε το τιραμισού από το ψυγείο και μετά 10 λεπτά πασπαλίζουμε με το κακάο όλη την επιφάνεια, ίσως περισσότερες από μια φορά.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending