Connect with us

Γαστρονομία

Bυσσινάδα ή Κερασάδα

Bυσσινάδα ή Κερασάδα

Από την Μαριγούλα Τακτικού, Άνω Βαθύ Σάμου

Δροσιά super food στο ποτήρι

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Πρόσφατα δοκίμασα την περίφημη κερασάδα της Μαριγούλας Τακτικού, στο Άνω Βαθύ της Σάμου και της ομορφιάς. Είναι το επίσημο τραταμέντο, το κέρασμα δηλαδή που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Εκείνη την συνοδεύει και με το αντίστοιχο γλυκό του κουταλιού και η γεύση απογειώνεται…

Ο σπιτικός χυμός από τα κεράσια είναι υπέροχος και υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας, ειδικά για όσους έχουν ανεβασμένο το ουρικό οξύ. Φτιάχνοντας τη βυσσινάδα αιχμαλωτίζουμε τη γεύση και την έχουμε ακόμα και το χειμώνα.

Ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ποτήρι που το έχουμε περάσει με κρύο νερό, να βάλουμε 2 δάχτυλα χυμό και συμπληρώνουμε παγωμένο νερό, ανακατεύουμε και έτοιμο το δροσιστικό μας.

 Προσωπικά μου αρέσει να βάζω και τρίμμα πάγου για να είναι ακόμα πιο δροσερό. Η Μαριγούλα βάζει και λίγο από το γλυκό, μέσα στο ποτήρι.

Είτε λοιπόν θέλετε να κάνετε βύσσινάδα ή κερασάδα είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος παρασκευής και ελάχιστα διαφέρει η γεύση και το άρωμα.

Τώρα που τα βύσσινα και τα κεράσια είναι στα καλύτερά τους τολμήστε το…

 

Βυσσινάδα ή Κερασάδα

Από την Μαριγούλα Τακτικού, Άνω Βαθύ Σάμου

Υλικά

31/2 κιλά ώριμα βύσσινα ή κεράσια

 2 κιλά ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τα βύσσινα και βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το κουκούτσι.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ να βγει ο χυμός τους και να πολτοποιηθούν.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, που κανονικά είναι λίγη αλλά κάποιοι αποφεύγουν τα πολύ γλυκερά δροσιστικά. Αν θέλετε περισσότερη μπορείτε να συμπληρώσετε.

Προσθέτουμε και το χυμό σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το σιρόπι μέχρι να γίνει πυκνό ανακατεύοντας ελαφρά.  Προσοχή να θυμάστε ότι δεν πρέπει να στέκει το κουτάλι όρθιο.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από την πυκνότητα του φρούτου, πάντως είναι γύρω στα 30 λεπτά.

Λίγο πριν κατεβάσουμε τη βυσσινάδα από τη φωτιά προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Έχουμε καθαρίσει και αποστειρώσει τα μπουκάλια βάζοντάς τα στο φούρνο στους 50ο C  για 20 λεπτά και γεμίζουμε τα μπουκάλια και τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1 χρόνο.

Η  βυσσινάδα πίνεται σε ποτήρι, που έχουμε ξεπλύνει με παγωμένο νερό. Ρίχνουμε περίπου δύο δάχτυλα χυμό και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό από πηγή ή εμφιαλωμένο για να έχουμε καλύτερη γεύση…επειδή το χλώριο αλλοιώνει την αυθεντική γεύση.

Φωτογραφίες:  Το λιμάνι Βαθύ της Σάμου από ψηλά.

Η Μαριγούλα Τακτικού με την παραδοσιακή Σαμιώτικη στολή της.

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.

Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο

Κουλουράκια κανέλας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Yλικά για 40 κουλουράκια

Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

2 κ.σ γάλα

¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα εβαπορέ

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.

Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.

Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Trending