Connect with us

Συνταγές

Cooking Class

ΕΟΣ Σάμου:

Cooking Class της διεθνούς chef Ντίνας Νικολάου με σαμιώτικα κρασιά.

Πραγματοποιήθηκε στο Yolenis (Κολωνάκι) την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το cooking class της πολυαγαπημένης σε Γαλλία και Ελλάδα σεφ Ντίνας Νικολάου με τον εύστοχο τίτλο «Γευστικό ταξίδι στη Σάμο», αφιερωμένο στα εξαιρετικά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Το σεμινάριο μαγειρικής τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στο Yoleni’s Flagship store στο Κολωνάκι.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πολύ σύντομα, το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με την μακρά ιστορική διαδρομή, κατόρθωσε να «σφιχτοδέσει» όχι μόνο τα αγνά υλικά των εμπνευσμένων συνταγών της  σεφ Ντίνας Νικολάου, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους σε μια φιλική παρέα!

Συνταγές απολαυστικές, καλή διάθεση, η μοναδική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου» και η χαρισματική Ντίνα Νικολάου σε στιγμές αστείρευτης γαστρονομικής τέχνης, εμπλουτισμένης με τα ξεχωριστά αρώματα και τη μοναδική φρουτώδη και ανθώδη γεύση των γλυκών, ξηρών και ημίξηρων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου.

Παραθέτουμε παρακάτω τη συνταγή του εκπληκτικού γλυκού της βραδιάς, αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά, δια χειρός Ντίνας Νικολάου.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το εύκολο στην παρασκευή γλυκό που μπορεί να στολίσει κάθε γεύμα και κάθε δείπνο και συνοδέψτε το με Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου για να κλέψετε τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι!

Αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά=

Προετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 20΄ – 25΄

Ποσότητα: 4 μερίδες

Υλικά

2 μεγάλα αχλάδια (προτιμάμε τα μεγάλου μεγέθους με κίτρινη-καφετί φλούδα, που έχουν γλυκιά γεύση και άφθονη μαλακή σάρκα)

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ λίτρο Samos Vin Doux

½ λίτρο νερό

60 γρ. καστανή ζάχαρη

1 λοβός βανίλιας τον οποίο χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τα σποράκια

5 – 6 καρφάκια γαρίφαλο

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

1 ακέρωτο πορτοκάλι, καλά πλυμένο, κομμένο σε στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα του

Διαδικασία

Ξεφλουδίζω τα αχλάδια και τα κόβω στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ με προσοχή τα κουκούτσια από κάθε κομμάτι. Περιχύνω τα αχλάδια με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το κρασί Samos Vin Doux, το νερό, τη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας, τα καρφάκια γαρίφαλου, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού και ανακατεύω.

Προσθέτω τα αχλάδια, ανακατεύω προσεκτικά για να βραχούν από το μείγμα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ζεσταίνω μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση, μετριάζω τη φωτά και βράζω για 20 – 25 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν σκούρο κόκκινο-καφέ χρώμα.
Τα βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα απλώνω όμορφα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Βράζω το σιρόπι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς και να μειωθεί αρκετά. Το σουρώνω και περιχύνω τα αχλάδια. Σερβίρω με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή άλλη κρέμας της επιλογής μου.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

http://samoswine.gr

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Η μακαρονάδα του Στέργιου του ψαρά: Γεύση δυνατή …

Μακαρονάδα του ψαρά

Από τον Στέργιο,  Δέλτα Αξιού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Μια μακαρονάδα με γεύση απίθανη είναι αυτή που μου έφτιαξε ο Σέργιος, που ψαρεύει στο Δέλτα του Αξιού.

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και μπορούμε να προσθέσουμε ότι ακόμα θέλουμε χταπόδι, τόνο, σουπιές, καραβίδες ή μπλε καβούρια.

Όσο πιο πολλά υλικά έχει η μακαρονάδα τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Η γεύση της μυρωδάτη και είναι ότι πρέπει για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί μπόρεσα και φωτογράφισα το πιάτο της μακαρονάδας ακριβώς στο σημείο, που ο Αξιός συναντά τον Θερμαϊκό. 

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια

300 γρ. καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα

300 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα

20 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες

2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί ασύρτικο ή μαλαγουζιά

3 ποτήρια νερό

2 δαφνόφυλλα

100 ml ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

 

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε προσεκτικά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι καίμε ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι και μισό ποτήρι νερό ζεστό.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά.

Πριν σβήσουμε τη σάλτσα βάζουμε τα μύδια και τις γαρίδες για 5 λεπτά να πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν τα υγρά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι και μετά από 3 δευτερόλεπτα τα μακαρόνια.

Τα βράζουμε ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Bυσσινάδα ή Κερασάδα

Bυσσινάδα ή Κερασάδα

Από την Μαριγούλα Τακτικού, Άνω Βαθύ Σάμου

Δροσιά super food στο ποτήρι

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Πρόσφατα δοκίμασα την περίφημη κερασάδα της Μαριγούλας Τακτικού, στο Άνω Βαθύ της Σάμου και της ομορφιάς. Είναι το επίσημο τραταμέντο, το κέρασμα δηλαδή που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Εκείνη την συνοδεύει και με το αντίστοιχο γλυκό του κουταλιού και η γεύση απογειώνεται…

Ο σπιτικός χυμός από τα κεράσια είναι υπέροχος και υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας, ειδικά για όσους έχουν ανεβασμένο το ουρικό οξύ. Φτιάχνοντας τη βυσσινάδα αιχμαλωτίζουμε τη γεύση και την έχουμε ακόμα και το χειμώνα.

Ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ποτήρι που το έχουμε περάσει με κρύο νερό, να βάλουμε 2 δάχτυλα χυμό και συμπληρώνουμε παγωμένο νερό, ανακατεύουμε και έτοιμο το δροσιστικό μας.

 Προσωπικά μου αρέσει να βάζω και τρίμμα πάγου για να είναι ακόμα πιο δροσερό. Η Μαριγούλα βάζει και λίγο από το γλυκό, μέσα στο ποτήρι.

Είτε λοιπόν θέλετε να κάνετε βύσσινάδα ή κερασάδα είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος παρασκευής και ελάχιστα διαφέρει η γεύση και το άρωμα.

Τώρα που τα βύσσινα και τα κεράσια είναι στα καλύτερά τους τολμήστε το…

 

Βυσσινάδα ή Κερασάδα

Από την Μαριγούλα Τακτικού, Άνω Βαθύ Σάμου

Υλικά

31/2 κιλά ώριμα βύσσινα ή κεράσια

 2 κιλά ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τα βύσσινα και βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το κουκούτσι.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ να βγει ο χυμός τους και να πολτοποιηθούν.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, που κανονικά είναι λίγη αλλά κάποιοι αποφεύγουν τα πολύ γλυκερά δροσιστικά. Αν θέλετε περισσότερη μπορείτε να συμπληρώσετε.

Προσθέτουμε και το χυμό σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το σιρόπι μέχρι να γίνει πυκνό ανακατεύοντας ελαφρά.  Προσοχή να θυμάστε ότι δεν πρέπει να στέκει το κουτάλι όρθιο.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από την πυκνότητα του φρούτου, πάντως είναι γύρω στα 30 λεπτά.

Λίγο πριν κατεβάσουμε τη βυσσινάδα από τη φωτιά προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Έχουμε καθαρίσει και αποστειρώσει τα μπουκάλια βάζοντάς τα στο φούρνο στους 50ο C  για 20 λεπτά και γεμίζουμε τα μπουκάλια και τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1 χρόνο.

Η  βυσσινάδα πίνεται σε ποτήρι, που έχουμε ξεπλύνει με παγωμένο νερό. Ρίχνουμε περίπου δύο δάχτυλα χυμό και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό από πηγή ή εμφιαλωμένο για να έχουμε καλύτερη γεύση…επειδή το χλώριο αλλοιώνει την αυθεντική γεύση.

Φωτογραφίες:  Το λιμάνι Βαθύ της Σάμου από ψηλά.

Η Μαριγούλα Τακτικού με την παραδοσιακή Σαμιώτικη στολή της.

Continue Reading

Γαστρονομία

Σαμιώτικα Σουτζουκάκια με γλυκό κρασί

Σαμιώτικα σουτζουκάκια με γλυκό κρασί

Από την Μαρίνα Καρατζά, ταβέρνα Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου 

Μια ξεχωριστά αρωματική γεύση

 Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η Σάμος είναι ένα πανέμορφο νησί με άρωμα του «κρασιού των θεών», του μοσχάτου. Οι αμπελώνες του ορεινοί και ημιορεινοί σε αναβαθμίδες χαρίζουν το υπέροχο κρασί. Ο ΕΟΣ Σάμου είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων οινοποιείων της χώρας μας. Αξίζει να επισκεφθείτε το περίφημο Μουσείου Οίνου στο Βαθύ της Σάμου, να δοκιμάσετε τα κρασιά και να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα.

Το νησί είναι ο γενέθλιος τόπος της Ήρας, του Πυθαγόρα, του Επίκουρου και του Αρίσταρχου. Πάντως το νησί φημίζεται για τη φυσική του ομορφιά, τα βουνά του, τις παραλίες και τις όμορφες πολιτειούλες του.

Στο Κοκκάρι δοκιμάσαμε υπέροχες γεύσεις στην ταβέρνα Μαρίνα και ζητήσαμε τη συνταγή. Στις ομορφιές της Σάμου μας ξενάγησε η φιλόξενη Μαργαρίτα Ικαρίου,  υπεύθυνη marketing και επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου.

Σαμιώτικα σουτζουκάκια με κρασί μοσχάτο 

Από την Μαρίνα Καρατζά, ταβέρνα Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου

 

Υλικά

1.100 γρ. ανάμεικτο κιμά (500 γρ. μοσχαρίσιο, 300 γρ. αρνίσιο και 300γρ. χοιρινό)

Μισή φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί

1 ποτήρι σαμιώτικο κρασί (μοσχάτο)

 2 κρόκους αυγών

1 ασπράδι αυγού

κύμινο

2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο,  ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το τηγάνισμα

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

λίγο αλεύρι

Για τη σάλτσα

3 ώριμες φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

λίγο κύμινο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού στο κρασί. Τη στραγγίζουμε και την ανακατεύουμε με τον κιμά.

Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και προσθέτουμε το κύμινο, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τους κρόκους και το ασπράδι και ζυμώνουμε καλά.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τινάζουμε.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο .

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Τις αφαιρούμε από το σκεύος και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα.

Αφού τη σοτάρουμε και αυτή λίγο, ρίχνουμε 1 ποτηράκι ζεστό νερό , τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα σουτζουκάκια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Continue Reading

Trending