Συνεντεύξεις
Επιστήμη, καινοτομία και φύση: Το ελληνικό brand που επαναπροσδιορίζει τη μελισσοκομία

Η ελληνική αγροδιατροφή των τελευταίων ετών έχει αρχίσει να αποκτά νέα ταυτότητα – μια ταυτότητα που βασίζεται στη γνώση, τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια. Η Bee Naturalles αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της μετάβασης. Με υπόβαθρο στις θετικές επιστήμες και αφετηρία τη βιολογία και τη βιοτεχνολογία, η Χαρά Μαγγανά αποφάσισε να επανακαθορίσει την επαγγελματική και προσωπική της πορεία μέσα από τη μελισσοκομία.
Κυρία Μαγγανά, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το υπόβαθρό σας πριν ασχοληθείτε με την αγροδιατροφή;
Οι πανεπιστημιακές μου σπουδές αφορούν τη βιολογία & βιοτεχνολογία, εργαζόμουν ως εμβρυολόγος σε κέντρο εξωσωματικής. Παράλληλα είμαι μουσικός & λάτρης της φύσης και των ταξιδιών. Σε κάποιο ταξίδι συναντήσαμε και τις μέλισσες με το συνοδοιπόρο μου Γιώργο Αθανασιάδη και πήραμε την απόφαση να στρέψουμε τη ζωή μας προς μία άλλη κατεύθυνση.
Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε καινοτόμα αγροδιατροφικά προϊόντα;
Ξέρετε οι επιστήμονες των θετικών επιστημών ξεκινάμε πάντα με τη λογική και τη μεθοδολογία: πείραμα-απόδειξη/τεκμηρίωση οπότε η καινοτομία μας αφορά στον τρόπο που παράγουμε, στον τρόπο που θέλαμε και καταφέραμε να παντρέψουμε την επιστήμη, την καθαρότητα, την τεκμηρίωση, με την ηθική παραγωγή, τη βιωσιμότητα, τη γευστική εμπειρία.
Οπότε όταν ανοίξαμε για πρώτη φορά μία κυψέλη, όλα ξεκίνησαν με το ερώτημα: «Ωραία, πώς μπορούμε να κάνουμε όλον τον κόσμο να νιώσει τόσο όμορφα;»

Ποια είναι η ταυτότητα των προϊόντων σας και πώς ξεχωρίζουν στην αγορά;
Η Bee Naturalles είναι αυτή τη στιγμή το πιο πολυβραβευμένο ελληνικό brand στο χώρο της αγροδιατροφής, αφού έχει κατακτήσει περισσότερες από 50 διεθνείς διακρίσεις για τη γεύση & την ποιότητα των προϊόντων της.

Η γεύση και η ποιότητα εξασφαλίζονται από την εξάσκηση πιστοποιημένης βιολογικής μελισσοκομίας & μελισσοκομίας ακριβείας, από την εξάσκηση νομαδικής μελισσοκομίας, ταξιδεύοντας περισσότερα από 25.000χλμ κάθε χρόνο μέσα στην άγρια ελληνική φύση και από τις συνεργασίες μας με ερευνητικά κέντρα & πανεπιστήμια με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των υγιεινών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων που συλλέγουμε.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε και πώς τη λύσατε;
Η εξάρτηση που έχει το επάγγελμα από τη φύση και το κλίμα είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε. Είναι ένας πλήρως αστάθμητος παράγοντας όπου πρέπει να έχεις πολύ ανεπτυγμένες δεξιότητες και γνώσεις προκειμένου να μπορείς στρατηγικά να κινείσαι με τις αλλαγές. Η πιο μεγάλη δυσκολία μέχρι στιγμής ήταν η πυρκαγιά στη Β. Εύβοια το 2021, ένα μεγάλο πήγμα για τη μελισσοκομία πανελλαδικά από το οποίο ακόμα προσπαθούμε να ανακάμψουμε.
Πώς φαντάζεστε την εξέλιξη της ελληνικής αγροδιατροφής και τι απαιτείται για περισσότερη καινοτομία;
Η ελληνική αγροδιατροφή αυτή τη στιγμή απαιτεί συνέργειες. Υπάρχει στη χώρα ένα σπουδαίο δυναμικό νέων ανθρώπων – καλλιεργητών, επιστημόνων, επιχειρηματιών- που προσπαθεί ο καθένας μόνος του απέναντι σε θηρία. Το συνεργάζεσθαι δυστυχώς είναι μία δεξιότητα που δεν καλλιεργείται στη χώρα μας και σε μία περίοδο που ακόμα και το ίδιο το κράτος στέκεται προκλητικά απέναντι στον πρωτογενή τομέα το να εργασθούμε συνεργατικά ώστε να αναδείξουμε τον πρωτογενή μας πλούτο και τις καινοτόμες ιδέες που μένουν κάτω από το τραπέζι, είναι μονόδρομος.


Πώς παράγοντες όπως η βιωσιμότητα και η βιολογική καλλιέργεια διαμορφώνουν τη στρατηγική σας;
Η βιωσιμότητα και η βιολογική καλλιέργεια είναι το θεμέλιο για εμάς.
Οι μέλισσες μας ζουν και εργάζονται σε φυσικά οικοσυστήματα, επιλεγμένα με βάση τη βιοποικιλότητα και την καθαρότητα του περιβάλλοντος. Δεν τις πιέζουμε για παραγωγή, δεν τις αποδυναμώνουμε με εντατικές πρακτικές. Τις παρακολουθούμε με συστήματα ακριβείας, τις μετακινούμε μόνο όταν υπάρχει ανθοφορία, τις προστατεύουμε
Και πέρα από την παραγωγή, επενδύουμε στη διάδοση της γνώσης: μέσα από εργαστήρια, οικοτουριστικές εμπειρίες και το project Bee Inspired, βοηθάμε τον καταναλωτή να ξανασυνδεθεί με τη φύση και το τι σημαίνει «τροφή».
Για εμάς, βιωσιμότητα σημαίνει να φροντίζεις για το μέλλον χτίζοντας πάνω στην αλήθεια του παρόντος.

Χαρά Μαγγανά l CEO of Bee Naturalles
Διατροφή
Υπερθυρεοειδισμός: Πλήρης Οδηγός Διατροφής και Αντιμετώπισης

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή όπου ο θυροειδής σου αδένας υπερεκκρίνει τις θυροειδικές ορμόνες.
Εξαιτίας της υπερέκκρισης των ορμονών αυτών μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός σου το οποίο θα φέρει διάφορα άλλα συμπτώματα με την σειρά του, τα οποία θα αναλύσουμε μέσα στον οδηγό.
Ο θυροειδής βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ στους άνδρες και σε αντίστοιχο σημείο στις γυναίκες.
Υπερθυρεοειδισμός στο Γραφείο μου
Ως διαιτολόγος, έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Συνήθως είναι αυτός ο τύπος που θα έρθει στον διαιτολόγο για να βάλει κιλά, γιατί όσο και να τρώει, βάρος δεν βάζει.
Τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες διαταραχές, ενώ η διαχείριση απαιτεί έναν συνδυασμό ιατρικής παρακολούθησης και αλλαγών στον τρόπο ζωής σου. Ας δούμε μαζί τι ακριβώς είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ποια είναι τα συμπτώματά του, και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Τι Είναι ο Υπερθυρεοειδισμός;
Ο θυρεοειδής σου παράγει δύο βασικές ορμόνες:
- την Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη) και
- την Τ4 (θυροξίνη).
Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σου, δηλαδή το πόσο γρήγορα καίει το σώμα σου ενέργεια.
Στον υπερθυρεοειδισμό, το σώμα σου παράγει αυτές τις ορμόνες σε υπερβολική ποσότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα αυξημένο μεταβολισμό και μη φυσιολογική φυσιολογία του σώματος σου.
Πόσο Συχνός Είναι;
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού.
Είναι πιο συχνός στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συνηθισμένος μεταξύ των 20 και 40 ετών.
Οι Βασικές Αιτίες του Υπερθυρεοειδισμού
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι:
Νόσος του Graves
Η πιο κοινή αιτία, πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση (ονόματι νόσος Graves) όπου το ανοσοποιητικό σου σύστημα “επιτίθεται” στον θυρεοειδή, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή ορμονών.
Όζοι Θυροειδούς
Μικροί όζοι (διογκώσεις) στον θυρεοειδή που προκαλούν τον θυροειδή να παράγει ορμόνες ανεξέλεγκτα.
Όζοι Θυροειδούς βρίσκονται περίπου στο 50% του πληθυσμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι οι όζοι είναι επιβλαβείς.
Θυρεοειδίτιδα
Φλεγμονή του θυρεοειδούς που προκαλεί προσωρινή υπερβολική απελευθέρωση ορμονών.
Υπερβολική Πρόσληψη Ιωδίου
Η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου, π.χ., μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων μπορεί να ενεργοποιήσει τον θυρεοειδή.
Υπερβολική Χρήση Θυρεοειδικών Ορμονών
Αυτό μπορεί να συμβεί εαν παίρνεις φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό χωρίς σωστή παρακολούθηση.

Υπερθυρεοειδισμός: Ποια Είναι τα Συμπτώματα του;
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλλουν, αλλά ορισμένα από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους: Παρά την αυξημένη όρεξη, παρατηρείς ανεξήγητη απώλεια κιλών.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια ενδοκρινικών ασθενειών ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας σου μπορεί να αυξηθεί και έως 50% εάν έχεις υπερθυρεοειδισμό.
- Ταχυκαρδία: Αυξημένοι παλμοί ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
- Αίσθημα ζέστης: Ζεσταίνεσαι εύκολα, ακόμη και σε δροσερό περιβάλλον.
- Νευρικότητα και άγχος: Αισθάνεσαι ανήσυχος ή έχεις ταραγμένη διάθεση.
- Διαταραχές ύπνου: Δυσκολία στον ύπνο ή αίσθημα κόπωσης παρά τον ύπνο.
- Διάρροια: Ο γρήγορος μεταβολισμός επηρεάζει και το πεπτικό σου σύστημα.
- Αδυναμία μυών: Ιδιαίτερα στους ώμους και τους μηρούς.
- Τρέμουλο: Ελαφρές δονήσεις στα χέρια ή στο σώμα σου.
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει εξόφθαλμο, μια κατάσταση όπου τα μάτια προεξέχουν ελαφρώς.
Πώς Γίνεται η Διάγνωση του Υπερθυρεοειδισμού;
Η διάγνωση περιλαμβάνει:
Εξετάσεις Αίματος
Στις εξετάσεις αίματος μετράνε τα επίπεδα της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη), ελεύθερης Τ3 (FT3) και ελεύθερης Τ4 (FT4).
Πίνακας Επιπέδων Ορμονών για Διάγνωση Υπερθυρεοειδισμού
Ορμόνες | Επίπεδα |
TSH | <0,1 mIU/L |
FT3 | >4,3 pg/mL |
FT4 | >1,8 ng/dL |
Πηγή: Thyroid.org
Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται οι τιμές ορμονών που σχετίζονται με τον θυροειδή όπου εάν ισχύουν και οι τρεις μπορεί να γίνει διάγνωση υπερθυρεοειδισμού.
Γιατί όμως αυτό;
Η TSH παράγεται από τον εγκέφαλο σου και λειτουργεί σαν “σήμα” προς τον θυρεοειδή να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη).
Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι φυσιολογικά, ο εγκέφαλος ρυθμίζει την TSH, ώστε ο θυρεοειδής να παράγει ακριβώς όση ποσότητα χρειάζεται.
Σε περίπτωση όμως που:
- Ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (π.χ. λόγω της Νόσου του Graves ή ενός τοξικού όζου).
- Υπάρχει αυτοάνοση διαταραχή, που ενεργοποιεί συνεχώς τον θυρεοειδή (π.χ. μέσω αντισωμάτων).
- Υπάρχει φλεγμονή ή θυρεοειδίτιδα, που προκαλεί απότομη απελευθέρωση αποθηκευμένων ορμονών.
Τότε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 αυξάνονται ανεξέλεγκτα.
Αυτό το ‘πλεόνασμα ορμονών’ στέλνει σήμα στην υπόφυση να μειώσει δραστικά την παραγωγή TSH, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή (σε μερικές περιπτώσεις μη ανιχνεύσιμη) TSH.
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Ένας υπέρηχος ή σπινθηρογράφημα μπορεί να δείξει αν υπάρχουν όζοι ή διόγκωση του θυρεοειδούς.
Αντισώματα
Ο γιατρός σου μπορεί να ζητήσει εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων εάν υποπτεύεται νόσο του Graves.
Υπερθυρεοειδισμός και Υγεία
Έχω ακούσει την έκφραση “μακάρι να είχα υπερθυρεοειδισμό, να έτρωγα ότι ήθελα και να μην έβαζα βάρος”, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Αν αντιμετωπιστεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει:
- Καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες.
- Απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση).
- Υπογονιμότητα.
- Θυρεοτοξική κρίση (σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα).
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Αντιμετωπίζοντας τον Υπερθυρεοειδισμό μέσω Διατροφής
Στον υπερθυρεοειδισμό, οι διατροφή έχει συγκεκριμένους στόχους:
- Να σου παρέχει αρκετές θερμίδες ώστε να μην χάσεις επιπλέον βάρος (ή ακόμη και να βάλεις).
- Να σου παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυξημένες ανάγκες στον υπερθυρεοειδισμό (συγκεκριμένα μέταλλα και βιταμίνες).
- Να προστατεύσει την οστική και μυϊκή σου μάζα.
- Να αποφύγεις συστατικά που μπορούν να τον επιδεινώσουν ή τα συμπτώματα του.
Πάμε να δούμε για τους στόχους αυτούς ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνεις και σε ποια πρέπει να δίνεις προσοχή!
Διάβασε επίσης: Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία στη Διατροφή σου [ΟΔΗΓΟΣ]
Θερμιδικά Πυκνές Τροφές και Υπερθυρεοειδισμός
Εξαιτίας του αυξημένου σου μεταβολικού ρυθμού, οι θερμιδικές σου απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Για να καλύψεις αυτές τις ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, πρόσθεσε στη διατροφή σου θερμιδικά πυκνές τροφές, όπως:
- Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια.
- Σπόροι: Λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia.
- Υγιεινά λιπαρά: Αβοκάντο, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι.
- Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: Γιαούρτι, τυρί, γάλα.
- Λιπαρά ψάρια: Σολομός, τόνος, σκουμπρί.
Διάβασε επίσης: Αύξηση Βάρους: Πως θα την πετύχεις! [ΟΔΗΓΟΣ]
Πιες τις θερμίδες σου!
Ένας καλός τρόπος να προσθέσεις περισσότερες θερμίδες στη διατροφή σου είναι να καταναλώνεις ένα μέρος τους σε υγρή μορφή.
Για παράδειγμα, ένα smoothie με γιαούρτι, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο, μπανάνα και λίγο μέλι μπορεί να σου δώσει πολλές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι εύκολο να καταναλωθεί.
Γιατί αυτό;
Γιατί οι θερμίδες σε υγρή μορφή παρέχουν λιγότερο κορεσμό εφόσον περνούν ταχύτερα από το στομάχι προς το λεπτό έντερο, συγκριτικά με τις στερεές τροφές.
Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι δεν «τεντώνεται» στον ίδιο βαθμό (μειωμένη μηχανική διάταση), μειώνοντας την αίσθηση κορεσμού που προκαλείται από την πληρότητα.
Έτσι μπορείς να φας περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα!
Πρωτεΐνη Υψηλής Ποιότητας και Υπερθυρεοειδισμός
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την προστασία της μυϊκής σου μάζας, η οποία είναι πιο ευάλωτη σε καταβολισμό λόγω του αυξημένου σου μεταβολισμού.
Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχει υψηλή βιολογική αξία. Βιολογική αξία είναι δείκτης απορροφησιμότητας της πρωτεΐνης, για παράδειγμα βιολογική αξία 90 σημαίνει ότι στα 100 γρ. πρωτεΐνης τα 90 θα απορροφηθούν στο αίμα.
Παρακάτω σου παρέχω καλές επιλογές όπου μπορείς να βρεις και την βιολογική αξία.
Πίνακας με καλές Πηγές Πρωτεΐνης Υψηλής Ποιότητας
Τρόφιμο | Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (ανά 100γρ.) | Βιολογική Αξία |
Αυγό | 13γρ. | 100 |
Γάλα | 3,3γρ. | 91 |
Κοτόπουλο (στήθος) | 31γρ. | 79 |
Ψάρι (σολομός) | 20γρ. | 83 |
Όσπρια (φακές) | 9γρ. | 65 |
Μοσχαρίσιο κρέας | 26γρ. | 74 |
Τυρί (π.χ. παρμεζάνα) | 35γρ. | 84 |
Γαλοπούλα (στήθος) | 29γρ. | 79 |
Γιαούρτι (πλήρες) | 10γρ. | 85 |
Σόγια (φασόλια σόγιας) | 12γρ. | 75 |
Ρύζι | 2,7γρ. | 64 |
Κινόα | 4,4γρ. | 83 |
Σπόροι κολοκύθας | 19γρ. | 67 |
Πηγή: Nutritionix, USDA
Πως να απογειώσεις τις Φυτικές Πηγές Πρωτεΐνης
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, οι σπόροι και τα δημητριακά, έχουν χαμηλότερη βιολογική αξία από τις ζωικές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ένας έξυπνος τρόπος είναι ο συνδυασμός τους, όπως φακές με ρύζι ή κινόα, που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη.
Ποιους αφορά;
Αυτό το τιπ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ομάδες όπως:
- Νηστεύοντες, που απέχουν από ζωικές τροφές για θρησκευτικούς λόγους.
- Vegans και vegetarians, που βασίζουν τη διατροφή τους αποκλειστικά ή κυρίως σε φυτικές πηγές.
- Flexitarians, που θέλουν να περιορίσουν τις ζωικές τροφές αλλά όχι να τις αποκλείσουν πλήρως.
Για όσους, ωστόσο, καταναλώνουν ζωικές τροφές, η προσθήκη τους σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ένα αυγό ή λίγες σαρδέλες μαζί με φακές ή κινόα, αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης, καθώς οι ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία. Έτσι, καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του οργανισμού σε αμινοξέα.
Ασβέστιο και Βιταμίνη D & Υπερθυρεοειδισμός
Η οστική σου υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά στον υπερθυρεοειδισμό εξαιτίας της έξτρα απώλειας ασβεστίου από το αίμα.
Γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά και να εξασφαλίσεις επαρκή βιταμίνη D για την καλύτερη απορρόφησή του.
Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο:
- Σκούρα πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
- Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα.
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Φυτικά γάλατα (π.χ. γάλα αμυγδάλου).
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D:
- Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σαρδέλες.
- Αβγά (κρόκος).
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δημητριακά και γάλα.
Πίνακας Πηγών Βιταμίνης D και Ασβεστίου
Τρόφιμο | Πηγή (Ασβέστιο ή Βιταμίνη D) | Ποσότητα | Ασβέστιο (mg) | Βιταμίνη D (IU) | Θερμίδες (kcal) |
Σπανάκι | Ασβέστιο | 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο | 245 | 0 | 41 |
Μπρόκολο | Ασβέστιο | 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο | 62 | 0 | 55 |
Γάλα (πλήρες) | Ασβέστιο + Βιταμίνη D (εμπλουτισμένο) | 1 φλιτζάνι | 300 | 120 | 149 |
Γιαούρτι (2% λιπαρά) | Ασβέστιο | 200 γρ | 200 | 0 | 100 |
Αμύγδαλα | Ασβέστιο | 30 γρ (περίπου 23 τεμάχια) | 76 | 0 | 160 |
Σολομός | Βιταμίνη D | 100 γρ | 10 | 447 | 206 |
Σαρδέλες (κονσέρβα, σε λάδι) | Βιταμίνη D + Ασβέστιο | 100 γρ | 382 | 193 | 208 |
Αβγό (κρόκος) | Βιταμίνη D | 1 τεμάχιο | 22 | 37 | 55 |
Φυτικό γάλα (γάλα αμυγδάλου, εμπλουτισμένο) | Ασβέστιο + Βιταμίνη D | 1 φλιτζάνι | 450 | 120 | 60 |
Πηγή: USDA
Εκμεταλλεύσου την Χώρα σου, Βγες στον Ήλιο
Η παραγωγή βιταμίνης D από τις ηλιακές ακτίνες είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D.
Μονάχα 15-20 λεπτά έκθεσης μπορούν να είναι αρκετά αρκεί οι ηλιακές ακτίνες να μην είναι πολύ εξασθενημένες (αργά το απόγευμα, πολύ πρωί ή τον χειμώνα) και να υπάρχει αρκετό εκτεθειμένο δέρμα (τα χέρια από τον αγκώνα και κάτω και τα πόδια από το γόνατο και κάτω είναι αρκετά).
Μαγνήσιο και Κάλιο: Σύμμαχοι για τους Μύες
Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών ή σε αυξημένη καταπόνηση του μυϊκού συστήματος λόγω του υπερθυρεοειδισμού. Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι κρίσιμα για τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία, καθώς εμπλέκονται στη μετάδοση νευρικών σημάτων και στη μυϊκή σύσπαση.
Πίνακας με καλές Πηγές Μαγνησίου και Καλίου
Πηγή | Μαγνήσιο (mg) | Κάλιο (mg) |
Σπανάκι (100 γρ.) | 79 | 558 |
Λάχανο (100 γρ.) | 47 | 170 |
Αμύγδαλα (30 γρ.) | 80 | 200 |
Καρύδια (30 γρ.) | 44 | 125 |
Φουντούκια (30 γρ.) | 46 | 193 |
Δημητριακά ολικής άλεσης (30 γρ.) | 32 | 110 |
Μαύρη σοκολάτα (>70% κακάο, 30 γρ.) | 64 | 150 |
Μπανάνες (100 γρ.) | 27 | 358 |
Πατάτες (ψητές με φλούδα, 100 γρ.) | 23 | 425 |
Αβοκάντο (100 γρ.) | 29 | 485 |
Ντομάτες (100 γρ.) | 11 | 237 |
Φακές (βραστές, 100 γρ.) | 36 | 369 |
Φασόλια (βρασμένα, 100 γρ.) | 40 | 356 |
Πηγή:USDA
Διατροφικό Tip
Συνδύασε πηγές μαγνησίου και καλίου για να βελτιώσεις τη μυϊκή λειτουργία, όπως ένα smoothie με μπανάνα, σπανάκι και φυστικοβούτυρο, το οποίο ταυτόχρονα σου παρέχει αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνη!
Βιταμίνες Συμπλέγματος Β και Υπερθυρεοειδισμός
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και στον μεταβολισμό του οργανισμού και στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εξαντληθούν ευκολότερα. Επίσης ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία στα οποία βοηθούν οι συγκεκριμένες βιταμίνες.
Πηγές βιταμινών Β περιλαμβάνουν:
- Κρέας, ψάρι και πουλερικά
- Ολικής άλεσης δημητριακά
- Φυλλώδη λαχανικά και όσπρια
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Πίνακας Περιεκτικότητας Τροφίμων σε βιταμίνες Β
Πηγή | Βιταμίνες Β (mg ή mcg) |
Κρέας (μοσχάρι, 100 γρ.) | Β1: 0.1, Β2: 0.2, Β12: 2.6 |
Ψάρι (σολομός, 100 γρ.) | Β6: 0.9, Β12: 3.5 |
Πουλερικά (κοτόπουλο, 100 γρ.) | Β3: 7.5, Β6: 0.5 |
Δημητριακά ολικής άλεσης (30 γρ.) | Β1: 0.3, Β2: 0.1, Β3: 1.2 |
Σπανάκι (φυλλώδες λαχανικό, 100 γρ.) | Β9 (φολικό οξύ): 194 mcg |
Φακές (βραστές, 100 γρ.) | Β9: 181 mcg |
Γάλα (100 ml) | Β2: 0.2, Β12: 0.5 |
Τυρί (γραβιέρα, 30 γρ.) | Β12: 0.9 |
Γιαούρτι (πλήρες, 100 γρ.) | Β2: 0.2, Β12: 0.4 |
Πηγή:USDA
Ποια Τρόφιμα πρέπει να Προσέχεις στον Υπερθυρεοειδισμό;
Κάποιες τροφές μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα ή να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Πρόσεχε τα εξής:
Υπερβολικό Ιώδιο και Υπερθυρεοειδισμός
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, όμως στον υπερθυρεοειδισμό, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύκια και το ιωδιούχο αλάτι, περιέχουν υψηλές ποσότητες ιωδίου και μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που δεν είναι επιθυμητό στον υπερθυρεοειδισμό.
Διάβασε επίσης: Αλάτι: Πώς να το μειώσεις στη Διατροφή σου! [ΟΔΗΓΟΣ]
Περιορισμός Ιωδίου
Αν έχεις ενδείξεις ή σου έχει γίνει σύσταση από το γιατρό σου για περιορισμό του ιωδίου, καλό είναι να αποφεύγεις:
- Ιωδιούχο αλάτι: Αντικατάστησέ το με μη ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων (χωρίς προσθήκη ιωδίου).
- Τρόφιμα με φύκια: Απέφυγε προϊόντα όπως nori (φύκια για sushi), φύκια kombu, wakame και snack από φύκια.
- Εμπλουτισμένα προϊόντα με ιώδιο: Κάποια δημητριακά ή γάλατα φυτικής προέλευσης που περιέχουν προσθήκη ιωδίου.
- Θαλασσινά: Ορισμένα θαλασσινά, όπως γαρίδες, μύδια και ψάρια από αλμυρά νερά, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο.
Πάντα να διαβάζεις τις Ετικέτες των Τροφίμων και, αν έχεις απορίες, συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου για εξατομικευμένες προτάσεις.
Ναι στη σωστή πρόσληψη Καφεΐνης
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, καθώς διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας:
- ταχυκαρδία
- νευρικότητα
- άγχος
Όλα από τα οποία συμπτώματα είναι ήδη συχνά στον υπερθυρεοειδισμό. Φυσικά μπορείς να πιείς έναν καφέ μέσα στην ημέρα αλλά η υπερβολή είναι αυτή που θα βλάψει.
Εναλλακτικές Καφεϊνούχων Ροφημάτων
Αν θέλεις να απολαύσεις πάνω από 2 καφέδες μέσα στην ημέρα μπορείς να δοκιμάσεις τον ντεκαφεϊνέ ως επιλογή.
Στο τσάι, αντί για μαύρο ή πράσινο, προτίμησε χαμομήλι, τσάι μέντας ή rooibos (όχι πολύ συχνά το rooibos). Αυτά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την καρδιά σου, αλλά ενισχύουν και την ηρεμία και την πέψη.
Πίνακας Περιεκτικότητας ροφημάτων σε Καφεΐνη
Ρόφημα | Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg/μερίδα) | Τυπική Μερίδα |
Ελληνικός | 70 | 85 ml (8.5gr. κουταλιά) |
Ελληνικός διπλός | 115 | 140 ml (14gr. κουταλιά) |
Νες | 110 | 200 ml (3gr. κουταλιά) |
Frappe | 160 | 300 ml (4gr. κουταλιά) |
Cappuccino μονός | 60 | 150 ml |
Freddo Cappuccino | 120 | 200 ml |
Espresso | 60 | 30 ml |
Freddo Espresso | 120 | 200 ml |
Καφές Φίλτρου | 145 | 200 ml |
Μαύρο Τσάι | 40 | 150 ml |
Πράσινο Τσάι | 32 | 150 ml |
Αναψυκτικό τύπου Cola | 40 | 250 ml |
Ρόφημα Σοκολάτας | 15 | 200 ml |
Milkshake με καφέ/cino | 80 | 300 ml |
Ντεκαφεϊνέ καφές | 2-5 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
Τσάι rooibos | 0 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
Χαμομήλι | 0 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
Τσάι μέντας | 0 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
Ενεργειακά ποτά | 70-200 | 1 κουτάκι (250 ml) |
Πηγή: Nutritionix
Προσοχή στο Αλκοόλ
Το αλκοόλ, ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρει χαλάρωση, στην πραγματικότητα επιβαρύνει την ποιότητα του ύπνου και προκαλεί αφυδάτωση. Η αφυδάτωση και η κόπωση είναι ήδη συνηθισμένα συμπτώματα στον υπερθυρεοειδισμό, και η κατανάλωση αλκοόλ τα επιδεινώνει.
Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το συκώτι, που παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών
Προτεινόμενο Όριο Κατανάλωσης Αλκοόλ
Οι συστάσεις για υγιείς ενήλικες διαχωρίζονται ανά φύλο και είναι:
- Γυναίκες: Έως 1 ποτό την ημέρα.
- Άνδρες: Έως 2 ποτά την ημέρα.
Ένα ποτό ορίζεται ως περίπου 14 g καθαρού αλκοόλ.*
Πίνακας Περιεκτικότητας και Θερμίδων
Ρόφημα | Ποσότητα (ml) | Περιεκτικότητα σε Αλκοόλ (% vol) | Καθαρό Αλκοόλ (g) |
Μπύρα | 330 | 4-5% | 13-16 |
Κρασί (λευκό ή κόκκινο) | 150 | 12-14% | 14-17 |
Ουίσκι, βότκα, τζιν | 45 | 40% | 14 |
Σαμπάνια | 150 | 12% | 14 |
Λικέρ | 45 | 20-30% | 9-14 |
Κοκτέιλ | 120 | 15-25% | 18-25 |
Πηγή: Nutritionix
Η πρόσληψη αλκοόλ κοντά στην φαρμακευτική αγωγή του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου.
Ναι στα Κραμβοειδή Λαχανικά
Τα κραμβοειδή ή αλλιώς σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και οι λαχανίδες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα για την υγεία.
Ωστόσο, περιέχουν ουσίες που λέγονται goitrogens, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα.
Μπορεί να σκέφτηκες πως στον υπερθυρεοειδισμό δεν θέλουμε πολύ ιώδιο, οπότε τα κραμβοειδή θα είναι ωφέλιμα. Δεν είναι εντελώς λάθος αυτό το επιχείρημα ωστόσο ούτε εντελώς σωστό.
Τελικά να τρως ή να μην τρως;
Προς το παρόν υπάρχει έλλειψη μελετών πάνω στα goitrogens και διαταραχές του θυροειδή, οπότε θα σε συμβούλευα να κρατήσεις την πρόσληψη τους μετριασμένη (2-3 φορές την εβδομάδα) και να συζητήσεις με τον Διατροφολόγο ή Γιατρό σου πριν από αλλαγή συχνότητας κατανάλωσης.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις;
Τακτικούς Ιατρικούς Ελέγχους
Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, καθώς οι ανάγκες του σώματος σου μπορούν να αλλάξουν. Αν αρχίσουν να βελτιώνονται τα επίπεδα του θυρεοειδούς, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση των φαρμάκων για να αποφευχθεί η υπερβολική καταστολή του θυρεοειδούς αδένα.
Αν δεν προσαρμοστεί η δόση μπορεί να πέσουν τα επίπεδα των ορμονών σου πολύ χαμηλά, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό!
Μην παραλείπεις τις προγραμματισμένες επισκέψεις και τα εργαστηριακά τεστ, καθώς οι μικρές προσαρμογές της θεραπείας μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.
Μείνε Ενυδατωμένος!
Εξαιτίας του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού το σώμα σου υπερθερμαίνεται πιο εύκολα, άρα και έχεις αυξημένη εφίδρωση. Αυτό σημαίνει πως χάνεις νερό από το σώμα σου και αυξάνονται οι ανάγκες για νερό.
Το νερό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή υπερθέρμανσης.
Διάβασε επίσης: Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία! [ΟΔΗΓΟΣ]
Αποφυγή Συμπληρωμάτων Χωρίς Συμβουλή
Μερικά συμπληρώματα διατροφής ή βότανα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνεις.
Ειδικά τα συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο ή ασβέστιο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και μόνο μετά από συμβουλή του γιατρού σου.
Τι να κρατήσεις
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σε βάθος την υγεία σου, αλλά με τη σωστή διάγνωση, την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου, μπορείς να τον διαχειριστείς αποτελεσματικά.
Θυμήσου ότι η τροφή δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας, αλλά και ο σύμμαχός σου για την ενίσχυση του σώματος και της ευεξίας σου!
Πηγή: https://diaitologos.com/katastaseis-ygeias/yperthyreoeidismos-pliris-odigos-diatrofis-kai-antimetopisis/?utm_source=newsletter_3605&utm_medium=email&utm_campaign=copy
Συνεντεύξεις
Meet the Designers – Μια πρωτοβουλία που φωτίζει τους Έλληνες δημιουργούς..

Κάθε δημιουργία κρύβει μια ιστορία. Κάθε σχέδιο κουβαλάει έμπνευση, πάθος και
ταυτότητα.
Με αυτό το όραμα γεννήθηκε το νέο project «Meet the Designers», μια
πρωτοβουλία του Λάζαρου Ορφανίδη (Fashion Specialist & Stylist) και
του Νίκου Ιωαννίδη (Director). Η παραγωγή έγινε απο την Sombrero
Productions. Η δράση φιλοδοξεί να αναδείξει και να προβάλει τις προσωπικότητες
πίσω από τον σύγχρονο ελληνικό σχεδιασμό, δίνοντας βήμα στους ανθρώπους που
καθορίζουν τις τάσεις και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της δημιουργικής
ταυτότητας της χώρας μας.
Μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό υψηλής αισθητικής,
το «Meet the Designers» παρουσιάζει τις ιστορίες Ελλήνων δημιουργών που
τολμούν, καινοτομούν και βάζουν τη δική τους σφραγίδα στον χώρο του design,
της μόδας και της τέχνης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει όχι μόνο τα
έργα τους, αλλά και τις αξίες, τις προκλήσεις και τις εμπνεύσεις που διαμόρφωσαν
την πορεία τους.
Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ δημιουργών και
κοινού, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού design και προβάλλοντας τον
πλούτο της εγχώριας δημιουργικής σκηνής. Πρόκειται για μια δυναμική σειρά που
συνδυάζει την καλλιτεχνική αφήγηση με την επαγγελματική τεκμηρίωση,
προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα για το πώς η τέχνη και το πάθος μετατρέπονται
σε επάγγελμα, επιρροή και έμπνευση.
Οι ιστορίες ξεκινούν.
Μείνετε συντονισμένοι.
Youtube : http://www.youtube.com/@MeetTheDesigners
Instagram : https://www.instagram.com/meet_the_designers/
Tik Tok : https://www.tiktok.com/@meet.the.designer/
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριαλένα Μπακλατζή

Η Μαριαλένα Μπακλατζή είναι η ιδρύτρια της Ελληνικής εταιρείας οργανικών καλλυντικών προσώπου (cruelty-free) MIELĒV, και κατάγεται από την Λήμνο.
Κυρία Μπακλατζή μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τις σπουδές σας και την πορεία σας μέχρι τώρα;
Έχω κάνει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές ως διεθνολόγος σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Γαλλίας. Η ιδέα της δημιουργίας του δικού μου brand καλλυντικών προϋπήρχε από την παιδική μου κιόλας ηλικία, ωστόσο ως άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα ανολοκλήρωτο προτίμησα να ολοκληρώσω τον κύκλο σπουδών μου, ενώ δεν σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν πεπεισμένη ότι θα ακολουθήσω αυτή την πορεία και επαγγελματικά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και παράλληλα με την δουλειά μου, η οποία μου προσέφερε σημαντική business-oriented επαγγελματική εμπειρία που ομολογουμένως δεν είχα έως τότε, άρχισα την έρευνα με σκοπό να δω πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με αυτόν τον κλάδο. Ξεκίνησα αμέσως μαθήματα κοσμητολογίας και εργαστήρια παραγωγής φυσικών καλλυντικών και όσο περισσότερο καταπιανόμουν με αυτή την επιστήμη τόσο σιγουρευόμουν ότι θέλω να δημιουργήσω την δική μου εταιρεία καλλυντικών.
Ποια η έμπνευση πίσω από αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα;
Η δημιουργία της δικής μου σειράς κρεμικών καλλυντικών αποτελούσε ανέκαθεν παιδικό όνειρο για μένα. Η οικογένεια μου διατηρεί έναν κήπο με τριανταφυλλιές, από τα οποία η μητέρα μου κατά την παιδική μου ηλικία, συνήθιζε να φτιάχνει εκχυλίσματα και να τα χρησιμοποιεί ως lotion για προσωπική χρήση. Η μυρωδιά αυτή καθώς και η αγάπη της για τις κρέμες, μου έβαλαν από πολύ μικρή ηλικία την ιδέα να φτιάξω το δικό μου beauty brand εμπνευσμένο από τα χρώματα και τις μυρωδιές των λουλουδιών μας. Όταν λοιπόν μετά από χρόνια ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τον τομέα της κοσμητολογίας και έφτιαξα την πρώτη μου κρέμα, ήταν η στιγμή που είδα καθαρά ότι αυτό είναι που πραγματικά αγαπώ και θέλω να κάνω. Άρχισα τότε να φτιάχνω κρέμες πρώτα για την οικογένεια μου και για τους φίλους μου και όλοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να κάνω το επόμενο βήμα και να το προχωρήσω σε επίσημο πλέον εγχείρημα, το οποίο και προετοίμαζα ουσιαστικά για 3 χρόνια με τη βοήθεια πάντα διακεκριμένων χημικών κοσμητολόγων και δερματολόγων διεθνούς καταξίωσης. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η MIELĒV, ένα όραμα, μέσα στο οποίο θέλησα να εμφυσήσω όλες τις αρχές και τις αξίες που θα ήθελα και εγώ να με καθοδηγούν στη ζωή. Η MIELĒV αποτελεί ένα πρότυπο, περιγράφει μια γυναίκα δυναμική που αγαπά τον εαυτό της, αντιλαμβάνεται την ομορφιά μέσω της ψυχικής ανάτασης της και της αυτοφροντίδας.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;
Όσο κλισέ και να ακούγεται, πιστεύω ότι η αγάπη γι’ αυτό που κάνω και η ενέργεια που δίνω είναι και θα είναι πάντα η κινητήριος δύναμή μου, οπότε θα τους συμβούλευα να ξεκινήσουν μόνο αν πραγματικά αγαπούν τον τομέα στον οποίο θέλουν να δραστηριοποιηθούν και αν αυτός ο τομέας τους δίνει την όρεξη να συνεχίζουν και να θέτουν κάθε φορά υψηλότερους στόχους. Το επιχειρείν δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση και πολλές φορές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεις την επιχείρηση σου μπορεί να μην είναι οι ιδανικότερες, γι’αυτό και πάντα θα προκύπτει η ανάγκη να απαντάς στο γιατί το κάνεις και γιατί πιστεύεις τόσο πολύ σ αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι.
Πως νιώθετε που η επιχείρηση σας ανταποκρίνεται κατά βάση σε γυναικείο κοινό;
Το γυναικείο κοινό είναι γενικότερα πολύ απαιτητικό, ειδικά όταν πρόκειται να αγοράσει προϊόντα που αφορούν την επιδερμίδα τους και το θεωρώ μάλιστα πολύ λογικό. Φανταστείτε λοιπόν το βαθμό δυσκολίας να πρέπει να ανταποκριθείς σωστά για να καλύψεις τις ανάγκες των γυναικών και ακόμα περισσότερο να τους δώσει τη λύση που αναζητούν. Απ΄την άλλη νιώθω παράλληλα και πολύ μεγάλη ικανοποίηση λαμβάνοντας καθημερινά τόση αγάπη και υποστήριξη από γυναίκες που δεν σε γνωρίζουν προσωπικά αλλά σε μαθαίνουν μέσα από αυτό που τους προσφέρεις. Άλλωστε η MIELĒV ήρθε στο προσκήνιο για όλες τις γυναίκες για να τις ανυψώσει και να αναδείξει τον καλύτερο τους εαυτό εσωτερικά και εξωτερικά. Νιώθω πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη που βλέπω να εκπληρώνεται ο στόχος αυτός.
Ποια είναι η φράση που σας δίνει κουράγιο και έμπνευση να συνεχίσετε όσα έχετε καταφέρει;
Θα χρησιμοποιήσω μία φράση της νευροεπιστήμονα Dr.Caroline Leaf που απαντά πλήρως στην ερώτηση αυτή για μένα : «ο σκοπός σου δεν είναι αυτό που κάνεις. Ο σκοπός σου είναι αυτό που συμβαίνει στους άλλους όταν κάνεις αυτό που κάνεις»
Θεωρείτε σημαντική για την εταιρεία σας την ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό και περιβάλλον;
Δύο δυνάμεις είναι καλύτερες από μία και όταν δύο ή περισσότερα άτομα προσπαθούν να βρουν μία λύση σε ένα πρόβλημα, τότε οι πιθανότητες να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση είναι σίγουρα περισσότερες. Και ως προς το περιβάλλον μας αφορά επίσης να υπάρχει ποικιλομορφία καθώς η εταιρεία δεν έχει στηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εγχώρια αγορά. Εξάγουμε ήδη σε χώρες του εξωτερικού, στην Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, οπότε θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχουν εργαζόμενοι από διαφορετικό υπόβαθρο και περιβάλλον που θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο καινοτόμα και επιτυχημένη.
Μπορείτε να μοιραστείτε τυχόν επερχόμενα σχέδια ή πρωτοβουλίες για την εταιρεία σας;
Τα σχέδια μας είναι πολλά και πιστεύω πως κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις και εξελίξεις. Έχω πολλές ιδέες και ενώ εκ φύσεως είμαι πολύ ενθουσιώδης σαν χαρακτήρας τελικά προτιμώ να κινούμαι αργά και σταθερά. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να σας πω είναι ότι στα μελλοντικά πλάνα συμπεριλαμβάνεται το λανσάρισμα νέων, καινοτόμων προϊόντων, βασισμένα πάντα στις αρχές και την φιλοσοφία της MIELĒV. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θέτουμε στο επίκεντρο τον πελάτη προσπαθώντας να λαμβάνουμε πάντοτε τη γνώμη του για τα προϊόντα και την συνολική εμπειρία του από την MIELĒV . Είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώνουμε κάθε φορά ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση για να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Website: https://mielev.com/
Μαριαλένα Μπακλατζή – Founder & CEO της Mielev
-
Υγεία
Όλη η αλήθεια για τα ωάρια : Μύθοι και πραγματικότητα
-
Τουρισμός
Προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις αν κάνεις συχνά ταξίδια για δουλειά
-
Υγεία
Πώς να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης
-
Υγεία
Βαριατρική: Η λύση στην παχυσαρκία
-
Γαστρονομία
Το μέλλον του fine dining: Τα trends & οι εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσεις
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Δέσποινα Μπακάλη: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία των Curves
-
Lifestyle
Ανακατασκευή Μεζονέτας στη Βούλα από το studio LILA architect + designer
-
Κινηματογράφος
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΟ RADIO CITY
Pingback: how to buy enclomiphene generic lowest price
Pingback: achat kamagra pharmacie distribuer produits
Pingback: purchase androxal online safe
Pingback: purchase flexeril cyclobenzaprine usa overnight delivery
Pingback: discount dutasteride toronto canada
Pingback: ordering fildena canada mail order
Pingback: buy gabapentin buy safely online
Pingback: ordering itraconazole generic good
Pingback: cheapest buy staxyn cheap online in the uk
Pingback: avodart no script required express delivery
Pingback: cheap rifaximin generic in united states
Pingback: Generic xifaxan
Pingback: nejlepší lékárna cena za kamagra