Connect with us

Γαστρονομία

EU RICE FESTIVAL, 87η ΔΕΘ 2023: Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον

Ένα γεμάτο διήμερο ήταν το φετινό, τρίτο συνεχόμενο ετήσιο EU RICE FESTIVAL,  που διοργανώθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στους χώρους της 87ης ΔΕΘ.   Η σειρά εκδηλώσεων «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, διοργανώνονται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) και με σύνθημα  “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”.

Σεφ από γνωστά εστιατόρια και σχολές της Θεσσαλονίκης, γυναίκες, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων  της Χαλάστρας, που εκτός από τα τοπικά πιάτα, που μαγείρεψαν, χόρεψαν με παραδοσιακές στολές και τραγούδησαν και φυσικά πλήθος κόσμου, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το ποιοτικό, ελληνικό ευρωπαϊκό ρύζι, αλλά και να δοκιμάσει μοναδικά και πρωτότυπα πιάτα με το σπουδαίο αυτό προϊόν, μας τίμησαν με την παρουσία τους. 

Σημαντική και η εκτενής ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΕΑΣΘ, αλλά και των αγροτικών συνεταιρισμών, για τη δυναμική, τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του ρυζιού στην περιοχή, την ασφάλεια του αγροτικού αγαθού, που καλλιεργείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τη στρατηγική του προγράμματος να γίνει προώθηση του προϊόντος σε καταναλωτές και επαγγελματίες και να καθιερωθούν τα γεμιστά ως το ελληνικό εθνικό πιάτο με ρύζι. 

Ξεχωριστή και η παρουσία της Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνας Νικολάου και του διακεκριμένου Ισπανού Chef, Ruben Fenollar,  ο οποίος μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια, σε αυτό το πλούσιο σε γεύσεις διήμερο.

Δοκιμάσαμε συνολικά 13 παραδοσιακές, αλλά και πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές με ρύζι:

  • Καραβίδες με ρύζι, από την Ελένη Παπαδημητρίου του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας
  • Ποντιακά κιλντιρίτσια από την Σοφία Γεωργακάκη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360⁰
  • Paella Valenciana και Paella με θαλασσινά, από τον Ισπανό Chef Ruben Fenollar
  • Γιουβαρλάκι μπακαλιάρου από τον Κωνσταντίνο Βανίδη του ΜΕΖΕΝ
  • Πιλάφι με κοτόπουλο, από την Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου
  • Ρυζόγαλο με καραμελωμένα βερίκοκα από την Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου
  • Μυδοπίλαφο & Ατζέμ Πιλάφι, από τον Σύλλογο Δράσεων & Πολιτισμού “Η Χαλάστρα”
  • Ζουμερό πιλάφι με αχλάδι, αμύγδαλο, θυμάρι και καπνιστό Μετσόβου, από την Σμαράγδα Μακρή της ΜΑΡΜΙΤΑ
  • Πιλάφι με σιγομαγειρεμένο πρόβειο κρέας στη γάστρα, από τον  Στέλιο Καντζούρα της “Μυσιρλού”
  • Σαλιγκάρια κοκκινιστά με ρύζι, από τον Μιχάλη Αδαμίδη, του ΑΚΡΟΒΑΤΗ
  • Πλιάφ καραμελωμένο, από τις Ευγενία Παπαντωνίου και Μαρία Τραψώνη της Γαία

Την παρουσίαση του Φεστιβάλ ανέλαβε ο γνωστός, ακούραστος και ιδιαίτερα αγαπητός παρουσιαστής, Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος έδωσε τη δική του νότα ζωντάνιας στην εκδήλωση.  Κατά τη διάρκεια του διημέρου με την παρουσία τους τίμησαν οι Χρήστος Τσιχήτας – Πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος – Γενικός Διευθυντής ΕΑΣΘ, Χρήστος Γκατζάρας – Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) και του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκης – Πρόεδρος B’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας.  Τον φορέα από την Ισπανία εκπροσώπησαν οι Santos Ruiz και German Carratala.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

Περισσότερες πληροφορίες: https://sustainablerice.eu/

αλλά και στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/

Instagram: https://www.instagram.com/eu_sustainable_rice/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC59BTrs-47SS3aIzTnRF9Fw?view_as=subscriber

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending