Connect with us

Γαστρονομία

Femmes et Vins du monde Concours International 2019

«Διαμαντένια» βραβεία

στα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

από γυναίκες-ειδήμονες οινολογίας, στο διαγωνισμό Femmes et Vins du monde Concours International 2019.

Δύο «διαμαντένια» βραβεία (Nova Diamond) απέσπασαν τα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου στο διεθνή διαγωνισμό Femmes et Vins du monde Concours International 2019, που διεξάγεται στο Μονακό. Στο διεθνή αυτό διαγωνισμό δοκιμάζονται κρασιά αποκλειστικά από γυναίκες-κριτές, οι οποίες θεωρούνται ειδήμονες σε παγκόσμια κλίμακα από τους χώρους της οινολογίας, του κρασιού, του οινικού τουρισμού και της γαστρονομίας. Ο σκοπός του διαγωνισμού, όταν ιδρύθηκε 13 χρόνια πριν, ήταν να ενθαρρύνει και να τονίσει τον ρόλο των γυναικών που έχουν ως εξειδίκευση την οινολογία και το κρασί γενικότερα.

Συγκεκριμένα, το Μοσχάτο Άσπρο, εσοδείας 2018, το νέο λευκό ξηρό κρασί από τον ΕΟΣ Σάμου, έκλεψε τις εντυπώσεις και τις καρδιές των κριτών του διαγωνισμού αποσπώντας το διαμαντένιο βραβείο (Nova Diamond). Η εξαιρετική βαθμολογία που απέσπασε το Μοσχάτο Άσπρο, (δηλ. 95 στα 100) το τοποθέτησε σε σειρά κατάταξης ως το δεύτερο καλύτερο κρασί του διαγωνισμού και ως το πρώτο καλύτερο μεταξύ των ξηρών λευκών από εκείνα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Το Μοσχάτο Άσπρο προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του Μοσχάτου χαρακτήρα. Συνοδεύει έξοχα πιάτα της Διεθνούς και της Ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά και πιάτα της Άπω Ανατολής με γλυκόξινες γεύσεις. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο C .

Διαμαντένο βραβείο, απέσπασε επίσης και το γλυκό Samos Anthemis, εσοδείας 2013, με την εξαιρετική βαθμολογία του 91 στα 100. Το Samos Anthemis αποτελεί «παλαιό γνώριμο» του διαγωνισμού αυτού, αφού είχε αποσπάσει και πάλι «Διαμάντι» στο διαγωνισμό του 2011, με την εσοδεία του 2005, αλλά και το Ασημένιο βραβείο στο διαγωνισμό του 2013, με την εσοδεία του 2007.

Το Samos Anthemis είναι ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, έστειλε προς αξιολόγηση μόνο τα δύο αυτά κρασιά ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της ποικιλίας Άσπρο Μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου και του τρόπου που αυτή η εκπληκτική ποικιλία βρίσκει την έκφρασή της τόσο σε γλυκό όσο και σε ξηρό κρασί!

Το Προφίλ του Συνεταιρισμού:

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των αμπελουργών-μελών του.  Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 25 χώρες.

Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και οι ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στην γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου: Ψηλές Κορφές, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου), Μοσχάτο Άσπρο και Samena,  με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων.  Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών

Με 31 πρότυπες επιχειρήσεις η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodexpo Greece 2019

Με 31 πρότυπες επιχειρήσεις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην 6η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE 2019, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo στα Σπάτα Αττικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα τους, τα οποία προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη φήμη των περιοχών προέλευσής τους.

Μέσα από την 6η FOODEXPO GREECE  η Περιφέρειa Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τη μεγάλη καμπάνια για την προβολή και την προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθώς με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν σε γευστικά σταυροδρόμια παράδοσης το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο “Mediterranean Food Stage”(12:15- 13:15). Καταξιωμένοι σεφ θα μαγειρέψουν με τα ιδιαίτερα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις μοναδικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας- μανέστρα με μύδια, ντομάτα και φέτα, φουστορόν με καβουρμά, μανιταρόσουπα αγιορείτικη και ντολμαδάκια γιαλαντζί, αναδεικνύοντας έτσι τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

«Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειάς μας και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Είναι η τρίτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στη μεγάλη αυτή έκθεση, δίνοντας αφενός τη δυνατότητα σε σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της Περιφέρειας να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα και δείχνοντας αφετέρου τον επαγγελματισμό των παραγωγών, αλλά και της Περιφέρειάς μας, που στοχεύουν σταθερά και διαχρονικά σε νέες αγορές αυξάνοντας το κύρος τους. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για άλλη μια χρονιά θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του μάρκετινγκ για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της περιοχής μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό», δήλωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά.

«Η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των “προϊόντων- σημαίας” της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δική μας συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας», τόνισε η κ. Μπισμπινά.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει και φέτος σε όλα τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως, φροντίζοντας να δώσει την απαιτούμενη υπεραξία και ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και τη δυνατότητα να διευρύνουν τις αγορές-στόχους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να κατακτήσουν μια θέση αντάξια των εκλεκτών προϊόντων τους.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Σαρακοστή με χορτοφαγικές επιλογές

Σαρακοστή με χορτοφαγικές επιλογές από την Pizza Fan

Η Pizza Fan παρουσιάζει και φέτος τις δικές της νόστιμες προτάσεις για τη Σαρακοστή που καλύπτουν ακόμα και όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Για τους λάτρεις της πίτσας προτείνεται η Veggie Cheese με κλασική ή πολύσπορη ζύμη, 100% φυτικό τυρί, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, φρέσκα μανιτάρια, φρέσκια ντομάτα, πράσινη πιπεριά και ελιές και ακολουθούν η Νηστονόστιμη και η Vegetarian πίτσα χωρίς τυρί.

Ο κατάλογος με τις νηστίσιμες και χορτοφαγικές επιλογές συνεχίζεται με το Veggie Βurger με λαχανικά και μανιτάρια, τα ζυμαρικά φούρνου Bolognese με σόγια και 100% φυτικό τυρί και τις ειδικές σαλάτες, όπως ντάκος χωρίς τυρί. Ποιοτικές πρώτες ύλες, πλούσιες γεύσεις σε έξυπνους συνδυασμούς και οικονομικές τιμές.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Μια Νέα Ιδέα στην παρουσίαση του Κρασιού ξεκινά στη Θεσσαλονίκη!

THESSALONIKI WINE SHOW

Κυριακή 31 Μαρτίου & Δευτέρα 01 Απριλίου
Αποθήκη Γ’, Λιμάνι, 12:00-20:00

Μια Νέα Ιδέα στην παρουσίαση του Κρασιού ξεκινά στη Θεσσαλονίκη!

Μια νέα οινική έκθεση μας προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού: το THESSALONIKI WINE SHOW ενώνει μοναδικά το δυναμικό των ελληνικών ποικιλιών, τις καινούργιες τάσεις στην οινοποίηση, τους ποικίλους τρόπους απόλαυσης του κρασιού, τις νέες αγορές και τη διασκέδαση!

Ένα διαφορετικό οινικό show που απευθύνεται τόσο στο διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommeliers.

Με αφετηρία την εμπειρία από επιτυχημένα projects και την εμπεριστατωμένη γνώση και αγάπη της για το κρασί, η δημιουργική ομάδα της CircoEntertainment και του Wine Style μάς καλεί σε ένα διήμερο γευστικών εξερευνήσεων και αρωματικών ανακαλύψεων.

Στο THESSALONIKI WINE SHOW πρωταγωνιστούν:

  •   Καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής με εισαγόμενα και ελληνικά κρασιά.
  •   16 κορυφαίοι Bartenders και mixologists από τα 8 κορυφαία Cocktail Bars της Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάζουν cocktails αναδεικνύοντας το ελληνικό κρασί ( VOGATSIKOU 3, Apallou, Cin Cin, Γορίλας, U BAR PROJECT, Tribeca Food & Cocktail Bar, Dio con Dio, Casablanca Social Club)
  •   Μοναδικά προϊόντα και Έλληνες παραγωγοί που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα.
  •   Εναλλακτικά Φυσικά, Βιολογικά, Βιοδυναμικά και Vegan Κρασιά που έχουν επιλέξει, επιμεληθεί και θα παρουσιάσουν σε ειδικά διαμορφωμένοbar δύο από τους καλύτερους Έλληνες sommeliers, ο Αλέξανδρος Μπουζίκας και Θεολόγος Πλακόπουλος.

 

Πηγή

Continue Reading

Trending