Connect with us

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Mια υπέροχη γευστική δημιουργία με μελιτζάνες που σιγομαγειρεύονται μέχρι να μελώσουν. Οι πολίτισσες συνήθως αρωματίζουν τις μελιτζάνες με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή κόλιανδρου ή ακόμα και καυκαλήθρες ή παπαρούνα αν είναι της εποχής.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε με αρωματισμένο γιαούρτι ή τυρί φέτα και είναι όνειρο με πιτούλες αραβικές ή ζεστό ψωμί…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους

6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 κόκκους μπαχάρι

3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.σ. κόλινδρο, σε σκόνη

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους τις κόβουμε σε φέτες και μετά στη μέση.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι και προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες και πιπεριές.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.

Αν θέλουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ανακατεύουμε μέσα τα φύλλα βασιλικού.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες αραβικές,  τυρί φέτα ή γιαούρτι

Πηγή :https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μακαρονάδα βουνίσια

Μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα με νότες ρουστίκ βουνίσιες. Γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Η Μαρίνα χρησιμοποίησε το οψωμοτύρι, ένα μείγμα τυριού φέτας και γιαουρτιού που αγαπούν πολύ στη Φωκίδα.

Εσείς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλα κρεμώδη τυριά όπως το τσαλαφούτι ΠΟΠ ή το κατίκι Δομοκού ΠΟΠ.

Απολαύσαμε κυριολεκτικά τη μακαρονάδα στο Διχώρι της ομορφιάς, στην ταβέρνα της βραβευμένης Μαρίνας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Πολύ εύκολη

Μακαρονάδα βουνίσια

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Aμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι

2 πράσα

1 κρεμμύδι ξερό

8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

4 μανιτάρια λευκά

100 ml χυμό ντομάτας

2 κ.σ οψωμοτύρι ή τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τυρί τριμμένο, γραβιέρα ή πεκορίνο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια.

Τα σουρώνουμε.

Κόβουμε καρέ όλα τα λαχανικά εκτός από τα ντοματίνια.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο τα λαχανικά και έπειτα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας.

Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια και το τυρί κρέμα.

Ανακατεύουμε με τη λαβίδα και αφήνουμε 2 λεπτά να δέσει η σάλτσα με τα μακαρόνια.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Κότσι αρνιού φουρνιστό με γλυκό σαμιώτικο κρασί και πουρέ γλυκοπατάτας

Η διακεκριμένη διεθνώς Cheffe Ντίνα Νικολάου εμπνέεται από το φινετσάτο μοσχάτο κρασί Samos Grand Cru και παρουσιάζει για το γιορτινό τραπέζι μια γευστική δημιουργία πέρα από τα συνηθισμένα.

Η Ντίνα είναι λάτρης των μοσχάτων κρασιών του Συνεταιρισμού ΕΟΣ Σάμου. To Samos Grand Cru, είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel, με έντονη κι αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι ευχάριστα δροσερό και γλυκό με μια οξύτητα που το ισορροπεί τέλεια. Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου. Ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10οC.

Χρόνος Παρασκευής  1 ώρα 45 λεπτά / Εύκολο

Κότσι αρνιού με γλυκό σαμιώτικο κρασί και πουρέ γλυκοπατάτας

Από την διακεκριμένη cheffe Ντίνα Νικολάου

Υλικά για 4-6 άτομα

1 έτοιμο αρνίσιο κότσι, περίπου 1½ κιλό

100 γρ. θυμαρίσιο μέλι

500 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί

2 κλαδάκια δεντρολίβανο

1 κ.γ πάπρικα σε νιφάδες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πουρέ γλυκοπατάτας

1.200 γρ. γλυκοπατάτες

200 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. βούτυρο

1 κ.γ πάπρικα σε νιφάδες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί, το δεντρολίβανο και την πάπρικα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο.

Βάζουμε το αρνίσιο κότσι στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το μισό από το γλάσο. Τυλίγουμε σφιχτά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα πηρούνι και τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο.

Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες γύρω από το κότσι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο.

για 1½ ώρα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε το αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο.

Επαναφέρουμε το κότσι στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες από τη φλούδα τους και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.

Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και σερβίρουμε με το βελούδινο πουρέ γλυκοπατάτας.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον πάπρικα ή ανθό αλατιού.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending