Connect with us

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Μια γευστική δημιουργία που είναι νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο ή πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι αρέσει πολύ… και ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθους κοτόπουλου

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μπαστουνάκια

100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρις

Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε με το μαχαίρι το στήθος στη μέση οριζόντια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ για να πάει παντού.

Στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο.

Στην επιφάνεια βάζουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και μια κουταλιά βούτυρο.

Κλείνουμε σαν σάντουιτς με τα άλλα δύο κομμάτια στήθους και τυλίγουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα δέσουμε και με σχοινί μαγειρικής.

Αραδιάζουμε τα πακετάκια σε ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 100ο C για 35 – 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να υποχωρεί η λαδόκολλα όταν πιέζουμε με το δάκτυλο.

Tα τελευταία 15 λεπτά, ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή ακόμα και ψητά λαχανικά.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending