Connect with us

Συνταγές

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Μια γευστική δημιουργία καλοδεχούμενη από όλους. Μια φίνα γεύση που θέλει την αγάπη σας και την απόλυτη προσοχή σας, για να γίνει ουράνια… για να την προσφέρετε στους ανθρώπους, που αγαπάτε.

Εμείς σας δίνουμε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε ένα απίθανο μπισκ ή το ζωμό γαρίδας. Μπορείτε όμως να τον βρείτε έτοιμο και στην αγορά, οπότε το μαγείρεμα του ριζότο γίνεται παιχνίδι.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Μέτριας ευκολίας

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Από την ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

Για το ριζότο

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Θυμάρι αποξηραμένο

80 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

600 ml ζωμό γαρίδας

250 ml χυμό ντομάτας

80 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένο

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για το ζωμό γαρίδας

160 γρ. κελύφη γαρίδας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό μέτριο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Μισό από ένα ξερό κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

50 ml ούζο

1 λίτρο ζεστό νερό

Για το φινίρισμα

Φρέσκο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις γαρίδες και κρατάμε το κεφάλι και την ουρά σε κάποιες.

Αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι από την πλάτη της γαρίδας και πλένουμε καλά.

Τα υπόλοιπα κελύφη τα κρατάμε για το ζωμό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κελύφη από τις γαρίδες.

Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το ούζο.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της.

Το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και κρατάμε το ζωμό στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τις γαρίδες.

Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και αραδιάζουμε τις γαρίδες τις σοτάρουμε για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες με τη λαβίδα.

Ετοιμάζουμε το ριζότο.

Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνουμε για 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε  το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας και το χυμό ντομάτας.

Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζουμε με την επόμενη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας.

Μόλις το ρύζι χυλώσει, αλλά κρατάει λίγο, προσθέτουμε τις γαρίδες και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το ριζότο πασπαλίζοντάς το με φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Εναλλακτικές Επιλογές για Υγιεινά Τσιπς

Τα τσιπς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ, ωστόσο, τα παραδοσιακά πατατάκια είναι συχνά φορτωμένα με αλάτι και λιπαρά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που είναι πιο υγιεινές και εξίσου νόστιμες. Εδώ είναι μερικές ιδέες για εναλλακτικά τσιπς που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Τσιπς Λαχανικών

Τα τσιπς λαχανικών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει ποικιλία γεύσεων και υφών.

Καρότα: Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Κολοκύθι: Κόψτε τα κολοκύθια σε φέτες, αλατίστε τα ελαφρώς και ψήστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Παντζάρι: Τα τσιπς παντζαριού είναι πλούσια σε χρώμα και γεύση. Ψήστε τα λεπτοκομμένα φέτες παντζαριού με λίγο λάδι και μπαχαρικά της επιλογής σας.

Τσιπς Γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες και ψήστε τις στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Φρούτων

Τα τσιπς φρούτων είναι μια γλυκιά και υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μήλα: Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέστε κανέλα για επιπλέον γεύση.

Μπανάνες: Οι αποξηραμένες φέτες μπανάνας μπορούν να γίνουν τραγανές στον φούρνο ή στο αποξηραντήριο.

Τσιπς Λαχανίδας (Kale Chips)

Τα τσιπς λαχανίδας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύ εύκολα στην παρασκευή.

Εκτέλεση: Πλύντε τα φύλλα λαχανίδας, αφαιρέστε τα σκληρά κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Τσιπς Νάτσος με Τορτίγιες Ολικής Άλεσης

Οι τορτίγιες ολικής άλεσης μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τσιπς νάτσος.

Εκτέλεση: Κόψτε τις τορτίγιες ολικής άλεσης σε τρίγωνα και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με γκουακαμόλε ή σάλσα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Πίτας

Οι πίτες ολικής άλεσης μπορούν να μετατραπούν σε νόστιμα και τραγανά τσιπς.

Εκτέλεση: Κόψτε τις πίτες σε τρίγωνα, ψεκάστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσθέστε μπαχαρικά όπως κύμινο ή σκόνη σκόρδου για περισσότερη γεύση.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending