Connect with us

Γαστρονομία

Honey Sommelier στο Λονδίνο

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισμότητας και της εξειδίκευσης στο μέλι. Η παροχή στους συμμετέχοντες μιας μεθοδολογίας που τους επιτρέπει να αξιολογήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των μελιών. Για τους μελισσοκόμους και τους συσκευαστές είναι χρήσιμη η παρακολούθηση του σεμιναρίου για την σωστή επισήμανση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, καλύτερη παρουσίαση των προϊόντων και για τους λάτρεις του μελιού εν γένει, για καλύτερη επιλογή και εκτίμηση του μελιού

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτίμηση σε μελισσοκόμους και τεχνικούς, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το μέλι (όπως βοτανολόγοι, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, σεφ ή “foodies”) και όσοι επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για το μέλι. Θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την οργανοληπτική ανάλυση ως εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Θα μάθετε πώς το μέλι παράγεται από τις μέλισσες και από τους μελισσοκόμους και όλους τους κρυμμένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παραγωγή μελιού. Θα δοκιμάσετε πόσο ευαίσθητες είναι οι αισθήσεις σας και θα βελτιώσετε την ικανότητά σας για αισθητήρια-οργανοληπτική διάκριση. Θα δοκιμάσετε περισσότερες από 15 ποικιλίες επιλεγμένου μελιού υψηλής ποιότητας και θα είστε εκπαιδευμένοι για να αναγνωρίσετε ελαττώματα στο μέλι. Θα μάθετε να ανιχνεύετε τα προφίλ γεύσης των μελιών. Θα βιώσετε να είστε κριτής σε διαγωνισμό μελιού.

Τα είδη μελιού θα περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά):

  • Citrus (Citrus spp.)
  • Πικραλίδα (Taraxacum officinale)
  • Ακακία (Robinia pseudoacacia)
  • Γαλλικό αγιόκλημα (Hedysarum coronarium)
  • Δέντρο καρυδιού (Eucalyptus spp.)
  • Μελιτώματα μέλι
  • Ασβέστη (Tilia spp.)
  • Brassica napus
  • Rhododendron (Rhododendron spp.)
  • Φράουλα (Arbutus unedo)
  • Ηλίανθος (Helianthus annus)
  • Γλυκό κάστανο (Castanea sativa)
  • Γαϊδουράγκαθο (Galactites tomentosa)
  • Θυμάρι (Thymus capitatus)

 

ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ

• να κατανοήσετε καλύτερα με τις αισθήσεις σας το κάθε μέλι, μαθαίνοντας πώς να προσδιορίσετε 7 βασικά αρώματα και οικογένειες αρωμάτων στο μέλι.
• να γράφετε λεπτομερείς σημειώσεις γευσιγνωσίας χρησιμοποιώντας το άρωμα μελιού και τον τροχό γεύσης, να προσδιορίζετε τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες του μελιού.
• να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας για την περιγραφή του μελιού μέσω περιγραφικών στοιχείων.
• η διαφορά μεταξύ της γεύσης και της γεύσης μέσω των αισθητήριων ασκήσεων.
• να αναγνωρίσετε τις γεύσεις του μελιού και να εκπαιδεύσετε την παλέτα μέλιτος.
• να δοκιμάσετε και να μάθετε περίπου 15 σημαντικά μέλια και τις φυτικές πηγές τους.
• Να κατανοήσετε πώς και τι είναι η κρυστάλλωση και πώς να αξιολογείτε τις ιδιότητές της.
• σχετικά με τις αιτίες των ελαττωμάτων στο μέλι και τον τρόπο αποφυγής τους.
• πώς να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα για την αξιολόγηση του μελιού.
• πώς να χειρίζεστε, να επεξεργάζεστε και να αποθηκεύετε μέλι για καλύτερη παρουσίαση.
• τους κανόνες για την επισήμανση και την εμπορία μελιού.
• πώς να χρησιμοποιήσετε τη γνώση σας για να συνδυάσετε μέλι με τυριά, κρασιά για γλυκά και αλμυρά πιάτα.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ,
Τοποθεσία: DoubleTree by Hilton Hotel Λονδίνο
Εκπαιδευτές: Raffaele Dall’Olio, Gian Luigi Marcazzan
Το σεμινάριο υποστηρίζεται από τα: Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου- London International Honey Awards (LIHA)

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.LondonHoneyAwards.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Lifestyle

Απογειώστε τα Ποτά σας με τα σωστά Παγάκια

Τα παγάκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε παγωμένου ποτού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η σωστή χρήση τους μπορεί να απογειώσει την εμπειρία σας και να εξασφαλίσει ότι τα ποτά σας είναι δροσερά και γευστικά μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς θα σας δώσουμε χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα παγάκια σας.

Χρησιμοποιήστε Καθαρό Νερό

Η ποιότητα του νερού είναι σημαντική όταν πρόκειται για παγάκια. Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές. Το καθαρό νερό θα εξασφαλίσει ότι τα παγάκια σας δεν αλλοιώνουν τη γεύση των ποτών σας.

Παγώστε σε Κατάλληλη Θερμοκρασία

Βεβαιωθείτε ότι η κατάψυξη είναι ρυθμισμένη σε σωστή θερμοκρασία, γύρω στους -18°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για να παγώσουν τα παγάκια γρήγορα και να παραμείνουν διαυγή. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, τα παγάκια μπορεί να γίνουν υπερβολικά σκληρά και να καταστρέψουν το ποτήρι ή το σέικερ.

Παγάκια Διαφορετικών Μεγεθών

Χρησιμοποιήστε παγάκια διαφορετικών μεγεθών ανάλογα με το είδος του ποτού. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παγάκια λιώνουν πιο αργά και είναι ιδανικά για ουίσκι ή κοκτέιλ, ενώ τα μικρότερα παγάκια είναι καλύτερα για σόδα ή χυμούς, καθώς δροσίζουν πιο γρήγορα.

Προσθέστε Γεύσεις στα Παγάκια

Για να προσθέσετε μια έξτρα πινελιά στα ποτά σας, μπορείτε να παγώσετε φρούτα, βότανα ή ακόμα και χυμούς μέσα στα παγάκια. Για παράδειγμα, παγάκια με φράουλες ή μέντα είναι ιδανικά για δροσιστικά κοκτέιλ. Αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την εμφάνιση των ποτών σας.

Αποθηκεύστε Σωστά τα Παγάκια

Τα παγάκια μπορούν να απορροφήσουν οσμές από την κατάψυξη, οπότε είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία. Έτσι, θα παραμείνουν φρέσκα και δεν θα αποκτήσουν δυσάρεστες οσμές.

Μην Υπερφορτώνετε το Ποτήρι

Πολλοί κάνουν το λάθος να γεμίζουν το ποτήρι με πάρα πολλά παγάκια. Αυτό μπορεί να αραιώσει το ποτό και να χαλάσει τη γεύση του. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα παγάκια για να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και τη γεύση.

Παγώστε τα Ποτήρια

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να παγώσετε τα ποτήρια πριν σερβίρετε το ποτό. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το ποτό δροσερό για περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολλά παγάκια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending