Connect with us

Υγεία

JUNK FOOD..ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ

Είναι νόστιμο,  αλλά οι επιπτώσεις του στην υγεία μας είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμες και σοβαρές από τη πρόσκαιρη διάρκεια της γεύσης. Ο λόγος για το πρόχειρο φαγητό γνωστό και ως junk food, στο οποίο κατά καιρούς όλοι είμαστε επιρρεπείς.

Τι είναι ακριβώς το Junk food ή αλλιώς το γρήγορο ανθυγιεινό φαγητό; 
Η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων, σνακ, που είναι τηγανιτά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε ζάχαρη και αλάτι, την ίδια βλάβη μας προκαλούν, είτε τα τρώμε έξω σε ταχυφαγεία (fast food )είτε στο σπίτι μας. Η υπερκατανάλωση αυτών των τροφών οδηγεί σε παχυσαρκία και σε άλλες ασθένειες. Περιέχουν κυρίως ραφιναρισμένη ζάχαρη, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, αρώματα και όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν εθισμό πολύ εύκολα. Όσο λιγότερο καταναλώνουμε από αυτά τα τρόφιμα, τόσο λιγότερο τα ζητάμε. Αν έχουμε καιρό να φάμε, δεν τα χρειάζεται καν ο οργανισμός μας. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτά τα μεταποιημένα τρόφιμα με φυσικά τρόφιμα.   

Τι είναι αυτό που κάνει όλα αυτά τα τρόφιμα και τα σνακ, εθιστικά;; 
Οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων συνδυάζουν διάφορες γεύσεις για να παράγουν πολλά πραγματικά εθιστικά προϊόντα. Αυτό το χρησιμοποιεί όχι μόνο στα τσιπς, τα μπισκότα και τα αναψυκτικά, αλλά και σε όλα τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα καρυκεύματα και τις σάλτσες.  
Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την εξάλειψη του εθισμού στη ζάχαρη είναι διακόψουμε όλα τα προϊόντα που περιέχουν κατεργασμένη ζάχαρηΜπορείτε να καταναλώνετε φυσική ζάχαρη από τα φρούτα. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα να εξαρτάται λιγότερο από τη ζάχαρη και περισσότερο από το λίπος όπου αυτό θα είναι το κύριο καύσιμο που θα παρέχετε στον οργανισμό σας, αν τρώτε υγιεινά. 

Αντικαταστήστε τα κεκορεσμένα λιπαρά με υγιεινά λιπαρά.
Με άλλα λόγια αποφύγετε το τηγανητό και μαγειρεμένο λάδι, και αντικαταστήστε το με ωμό υγιεινό, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας (όπου μία κουταλιά είναι περίπου 130 θερμίδες). 
Άλλες καλές πηγές λίπους είναι το αβοκάντο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα,  και το αιγοπρόβειο βούτυρο οργανικής προέλευσης.   
Προτιμήστε να ψωνίζετε από μια αγορά με οργανικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς όπου θα έχουν διάφορα βιολογικά τοπικά λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούν οι ίδιοι. Προτιμήστε, επίσης, ζωικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, μικρές φάρμες, αν είναι δυνατόν, με οργανικά προϊόντα. Τρώτε αληθινό φαγητό.. 

Το χειρότερο είναι όταν δεν ξέρετε τα συστατικά των τροφών που τρώτε. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάζετε τι περιέχουν τα τρόφιμα που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ, πριν τα αγοράσετε. Μάθετε κάποιες βασικές τεχνικές υγιεινής μαγειρικής. Δοκιμάστε να μαγειρεύετε χωρίς λάδι, και βάλτε το στο τέλος, ωμό στο πιάτο σας. Αν δεν θέλετε να μάθετε να μαγειρεύετε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να πλύνετε τα λαχανικά που σας αρέσουν και να κόψετε μια ωραία σαλάτα. Δοκιμάστε διαφορετικά λαχανικά και φτιάξτε στιγμιαίες σώς.. μόνοι σας για να την κάνετε πιο νόστιμη. 
Αγοράζετε τακτικά φρέσκα φρούτα που σας αρέσουν πολύ και είναι της εποχής.. Προγραμματίστε τα γεύματά σας όταν έχετε δουλειές και δεν σας μένει χρόνος. Μαγειρέψτε από το βράδυ για να έχετε έτοιμο φαγητό για την επόμενη μέρα αν έχετε άλλες δουλειές και δεν προλαβαίνετε. Φτιάξτε πάντα μικρά τόστ με μαύρο ψωμί, λαχανικά ή και οργανικά τυριά και αλλαντικά ή με τόνο ή με καπνιστό σολομό, ώστε όταν πεινάτε να έχετε κάτι υγιεινό να φάτε και να ψάχνετε τελευταία στιγμή. 

Οι επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού στην υγεία μας.

Αρτηριοσκλήρυνση. Το γρήγορο φαγητό  περιέχει τεράστιες ποσότητες αλατιού ικανές να προκαλέσουν καρδιακά και όχι μόνο προβλήματα. Λίγη ποσότητα πρόχειρου γεύματος μπορεί να καλύψει το ημερήσιο όριο πρόσληψης νατρίου για τους ενήλικες, κάτι που το καθιστά αμιγώς ανθυγιεινό. Οι τροφές πλούσιες σε αλάτι δημιουργούν πλάκα στις αρτηρίες που καταλήγει σε αρτηριοσκλήρυνση με αποτέλεσμα τον υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια μέχρι και θάνατο.

Διαβήτης .Αν είστε τακτικός επισκέπτης σε fast food πρέπει να εξοικειωθείτε με την ιδέα ότι είσαι εθισμένος και στη ζάχαρη. Γιατί μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε όταν τρώτε φαινομενικά αλμυρά φαγητά, όπως μπέργκερ και πατάτες, αλλά η ζάχαρη που κρύβουν είναι απειλητικής για την υγεία μας ποσότητας. Και ως γνωστόν η ζάχαρη ενοχοποιείται για παχυσαρκία, εμφράγματα, καρκίνους αλλά και διαβήτη .Ο διαβήτης είναι μία αρρώστια που απαιτεί καθημερινή θεραπεία ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και μπορεί να έχει σοβαρές περαιτέρω επιπλοκές όπως γλαύκωμα, απώλεια ακοής, υπατική ανεπάρκεια, υψηλή πίεση, νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλικά.

Παχυσαρκία. Και αν γλιτώσετε απ όλα τα παραπάνω, μην νομίζετε πως είστε πολύ μακριά από την παχυσαρκία. Το πρόχειρο φαγητό είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες και ακόμα πλουσιότερο σε λιπαρά, ο τέλειος συνδυασμός για παχυσαρκία, μία σύγχρονη νόσο που οδηγεί το άτομο σε κοινωνικό αποκλεισμό, κατάθλιψη, αλλά και πληθώρα προβλημάτων υγείας. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια με μεγάλα ποσοστά στη χώρα μας, που πλήττει όλες τις ηλικίες και αγαπά ιδιαίτερα τα ανήλικα παιδιά.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά το πρόβλημα της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστώντας τον περιορισμό στην κατανάλωση του junk food τονίζοντας πως ένα γεύμα fast food με μπέργκερ, πατάτες και αναψυκτικό περιέχει 10% περισσότερο λίπος και μάλιστα κορεσμένο, από την ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικας.

     

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥ ΖΗΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Υγεία

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:Δωρεάν webinars για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού Απρίλιος – Δεκέμβριος , επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

 

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ 

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Υγεία των γυναικών : Προληπτική φροντίδα


Υγεία των Γυναικών: Προληπτική φροντίδα, γυναικολογία και εξελίξεις

Η υγεία των γυναικών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Μέσα από την προληπτική φροντίδα και τις εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκαίρως. Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

Προληπτική φροντίδα

Η προληπτική φροντίδα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Αυτή περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις, ελέγχους και εξετάσεις εκτός από την τήρηση υγιεινών διατροφικών και ασκησιολογικών συνηθειών. Σημαντικά θέματα προληπτικής φροντίδας περιλαμβάνουν τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση των μαστών, τον έλεγχο του στήθους και του εδάφους του στήθους, καθώς και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

Γυναικολογία

Η γυναικολογία είναι το ιατρικό ειδικότητα που ασχολείται με την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ανώμαλες περίοδοι, οι ινομυώματα, οι κύστεις στις ωοθήκες, οι μύκητες, οι μεταβολικές διαταραχές και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εξελίξεις στην υγεία των γυναικών

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας των γυναικών περιλαμβάνουν την επέκταση των επιλογών για την αντισύλληψη, την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, καθώς και την εξέλιξη στη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων μέσω της χρήσης νέων φαρμάκων και θεραπευτικών τεχνικών.

Συνολικά, η υγεία των γυναικών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει την προληπτική φροντίδα, την εποπτεία της γυναικολογίας και την προσαρμογή στις νέες εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, οι γυναίκες μπορούν να διασφαλίσουν την καλή τους υγεία και ευημερία σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Trending