Connect with us

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Συνταγές

Το πιο εύκολο Mille-feuille

Το mille-feuille, γνωστό και ως “Napoleon,” είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που αποτελείται από στρώσεις τραγανής σφολιάτας και πλούσιας κρέμας ζαχαροπλαστικής. Αν και φαίνεται περίπλοκο, μπορείτε να φτιάξετε μια απλή και νόστιμη εκδοχή του στο σπίτι με λίγα υλικά και λίγη προετοιμασία. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για το πιο εύκολο mille-feuille στον κόσμο!

Υλικά

1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα

1 πακέτο μίγμα κρέμας ζαχαροπλαστικής

Γάλα ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία της κρέμας

Εκτέλεση

Προετοιμασία της Σφολιάτας
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Ανοίξτε τη σφολιάτα και κόψτε τη σε ορθογώνια κομμάτια, περίπου 10×15 εκ.
  • Τοποθετήστε τα κομμάτια σφολιάτας σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τρυπήστε τα ελαφρώς με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσουν πολύ.
  • Ψήστε τη σφολιάτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν.
Eτοιμασία της Κρέμας Ζαχαροπλαστικής

Χτυπήστε την κρέμα με κρύο γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Συναρμολόγηση του Mille-Feuille
  • Τοποθετήστε ένα κομμάτι σφολιάτας ως βάση σε μια πιατέλα.
  • Απλώστε ομοιόμορφα μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής πάνω στη σφολιάτα.
  • Τοποθετήστε ένα δεύτερο κομμάτι σφολιάτας πάνω στην κρέμα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα κομμάτια σφολιάτας και κρέμας.
  • Τελειώστε με ένα κομμάτι τριμμένης σφολιάτας στην κορυφή.
 Σερβίρισμα
  • Πασπαλίστε την κορυφή με άχνη ζάχαρη.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε το mille-feuille στο ψυγείο για λίγο πριν το σερβίρετε, ώστε να σφίξει η κρέμα.
  • Κόψτε προσεκτικά σε κομμάτια και σερβίρετε.

Αυτή η πανεύκολη εκδοχή του mille-feuille είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα Παντζάρι, πορτοκάλι και vinaigrette βαλσάμικου

Μία απίθανη σαλάτα που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορεί θαυμάσια να αποτελέσει και ένα ελαφρύ γεύμα.

Χρόνος παρασκευής  50 λεπτά / Εύκολο

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό παντζάρια, με τα φύλλα τους, καθαρισμένα

100 γρ  τυρί μυζήθρα

150 γρ  φουντούκια

2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη κομμένη σε φετούλες

1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και χωρισμένο σε φιλέτα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την vinaigrette βαλσάμικου

120 ml ελαιόλαδο

40 ml βαλσάμικο ξύδι

20 ml  χυμός πορτοκαλιού

20 γρ. μουστάρδα Dijon

5 γρ θυμάρι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα χόρτα από τους βολβούς του παντζαριού και τα πλένουμε καλά.

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε πρώτα τα χόρτα από τα παντζάρια για 5 λεπτά ή όσο θέλουμε – εξαρτάται από το πόσο μαλακά τα θέλουμε.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους βολβούς και τους βράζουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και τα φιλέτα πορτοκαλιού καθαρίζοντας όσο μπορούμε πιο προσεκτικά τα φιλέτα από μεμβράνες και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.

Όταν είναι έτοιμοι οι βολβοί παντζαριού, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και, όπως είναι ζεστοί, τους καθαρίζουμε, τους κόβουμε σε φέτες κυδωνάτες και τους προσθέτουμε στο μπολ με τα χόρτα.

Αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε, τη σκουπίζουμε και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.

Όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα παντζάρια, τα φύλλα και τους βολβούς, μέχρι να ζεσταθούν. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά για λίγα δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε τα φυλλαράκια δυόσμο και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιάτα.

Σε σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά για την vinaigrette βαλσάμικου και τα χτυπάμε δυνατά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα την παντζαροσαλάτα, πασπαλίζουμε με δυόσμο.

Την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα σκορπίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού, τα φουντούκια, την μυζήθρα σε κομματάκια και περιχύνουμε με την vinaigrette βαλσάμικου.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending