Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Λαμπερό το Gala’ – Δείπνο του 32ου Money Show

By Efi Valila

Επίσημοι προσκεκλημένοι, με αυστηρή προσωπική πρόσκληση, τίμησαν το λαμπερό GALA – Δείπνο που οργάνωσαν από κοινού το βράδυ του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου το ΕΒΕΘ & το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής στο δείπνο του 32ου «Money Show» ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αρχικά μίλησε για το όραμα της Νέας Ευρώπης και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, για την Ευρώπη της λογικής που αποτελεί άγκυρα  σταθερότητας σε έναν κόσμο που έχουν πάρει το πάνω χέρι οι παράφρονες. Σε αυτή την Ευρώπη που μέσα από τις κρίσεις της τελευταίας 4ετίας, αφήνει πίσω της, παιδικότητα και γεωπολιτικές αφέλειες. Ταυτόχρονα η Ελλάδα προβάλλει σαν χώρα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και σαν Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού ήδη μέσα σε τριάμισι χρόνια πήρε 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Ο κος Σχοινάς στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επόμενο πολιτικό κύκλο της Ευρώπης, μίας Ευρώπης πιο ώριμης, ενήλικης, που δεν θα εξαρτάται για την ενέργειά της από τη Ρωσία, για μικροτσίπ από την Ταϊβάν, για βιομηχανικές πρώτες ύλες από την Ινδία και για μάσκες και αναπνευστήρες από την Ασία. Αυτός ο επόμενος πολιτικός κύκλος θα ανοίξει με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η χώρα μας τρέχει σε «μία διπλή λεωφόρο», του RRF/Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει συνολικά πόρους 70 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα, της ασφάλειας, της ευημερίας, των πρωτοφανών οικονομικών πόρων και της ανάπτυξης, είναι, είμαστε, αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν. Οι πλανήτες συστοιχίζονται με ένα τρόπο που ευνοούν την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Σχοινάς θέλησε να διαψεύσει δύο μύθους σχετικά με το RRF. Οι πόροι του Ταμείου, αντίθετα με ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται, δεν είναι για το Κέντρο, εννοώντας την Αθήνα. Πέρα απ’ αυτό οι πόροι του Ταμείου δεν είναι για τους μεγάλους των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, οι πόροι του RRF διαχέονται σε όλη τη χώρα ενώ η πλειοψηφία των δανείων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό 47%, είναι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό τον πακτωλό επενδυτικών πόρων, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και «η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη του Ελληνικού Βορρά», έχουν σημαντικό μερίδιο.

Τελευταίο σημείο της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά «Επανάσταση Δεξιοτήτων στην Ευρώπη» στο οποίο αναφέρθηκε και μάλιστα με πολύ μεγάλη έμφαση ήταν αυτό της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στην μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες, καθώς διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον η έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες. Χρειαζόμαστε μία επανάσταση δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Οι δεξιότητες πρέπει να γίνουν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ανοίξει την είσοδο της σε πολίτες τρίτων χωρών.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνη για τη Βιομηχανία, κα  Άννα Μάνη Παπαδημητρίου μίλησε για τις κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας, τους στόχους για πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση στο γενικότερο πλαίσιο μίας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας, για να δηλώσει ότι φέτος αυτός ο στόχος προωθείται με 6,2 δισ. ευρώ, ποσά που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ιδιαίτερη αναφορά η Υφυπουργός έκανε στην Βιομηχανία, η οποία ως το 2030 θα πρέπει να εισφέρει στο ΑΕΠ μερίδιο 15%, να είναι πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη. Στο πλαίσιο του RRF, χρηματοδοτείται το πρόγραμμα για τα Βιομηχανικά Πάρκα με 20 ΒΙΠΕ, ενώ η Βιομηχανία ωφελείται στο «πρασίνισμά» της από την ένταξη 9 έργων του ΔΕΔΔΗΕ σε ΒΙΠΕ για την κατασκευή υποσταθμών.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Μάνη – Παπαδημητρίου, μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στη Θεσσαλονίκη της Βιομηχανίας και της Καινοτομίας, με το έργο του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC που είναι σε φάση εκκίνησης και με τη δυνατότητα εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου.

Ο κος Χρήστος Σαραντόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μίλησε για το MONEY SHOW ως μία διοργάνωση ανοικτή στον επιχειρηματικό διάλογο, στις καινούργιες ιδέες, στην προώθηση των συνεργασιών.

Ο κος Μασούτης, Πρόεδρος του Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,  δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία μίας χρονιάς που άνοιξε με αλλαγές σε πολλά επίπεδα κρίσιμα, σε φορολογικό, ασφαλιστικό αλλά και εργασιακό, για να προσθέσει ότι το ΕΒΕΘ είναι πάντοτε δίπλα στις επιχειρήσεις και θέλει τη Θεσσαλονίκη να πρωτοστατεί στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Στέλιος Αγγελούδης,  είπε εμφατικά ότι «το Fly Over αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τη Θεσσαλονίκη, γιατί με αυτό κλείνουμε λογαριασμούς σε ένα μίζερο παρελθόν».

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μίλησε για το αύριο της Θεσσαλονίκης που πρέπει να οικοδομηθεί με πράξεις και όχι με λόγια, μίλησε για τα μεγάλα έργα της πόλης και σε αυτά συμπεριέλαβε το Λιμάνι, την αξιοποίηση της ΔΕΘ, ενώ μίλησε και για «Εκπαιδευτική Εξωστρέφεια» της πόλης, ενώ στα έργα που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε και το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου,  μίλησε για την πόλη που αλλάζει, κάνοντας καθαρή στροφή στην καινοτομία , στην έξυπνη, πράσινη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Σημείωση: Την Κυριακή(11/2/2021) συνεχίστηκαν για τρίτη και τελευταία ημέρα, οι εργασίες του 32ου Money Show.

Επιχειρηματικότητα

Όταν η επιχείρηση αναπτύσσεται, αλλά η ζωή της γυναίκας μικραίνει

Ο τζίρος ανεβαίνει. Οι πελάτες πληθαίνουν. Έχεις πια την ομάδα που κάποτε ευχόσουν να μπορείς να πληρώνεις. Κι όμως, το απόγευμα που θα έκλεινες τον υπολογιστή χωρίς να σκέφτεσαι τι έμεινε πίσω διαρκώς μεταφέρεται για αργότερα.

«Μόλις σταθεροποιηθεί κι αυτό, θα έχω περισσότερο χρόνο».

Μόνο που κάθε επόμενο βήμα φέρνει κάτι ακόμη που χρειάζεται εσένα. Η επιχείρηση μεγαλώνει και η ελευθερία παραμένει υπόσχεση.

Ίσως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου εδώ. Ξεκίνησες με επιθυμία να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, να κερδίζεις καλά, να αποφασίζεις πώς θα ζεις. Στην πορεία, όμως, η ανάπτυξη άρχισε να σημαίνει ότι πρέπει να είσαι διαθέσιμη για περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες αποφάσεις, περισσότερες ανάγκες.

Ας σταθούμε σε μια μικρή στιγμή. Μια συνεργάτιδά σου αναλαμβάνει πλήρως ένα έργο. Για πρώτη φορά, ελευθερώνεται ένα πρωινό σου. Θα μπορούσες να το διαθέσεις όπως επιθυμείς. Πριν προλάβεις, όμως, να χαρείς αυτή τη δυνατότητα, ζητάς ενημέρωση, ελέγχεις λεπτομέρειες, προσθέτεις άλλη μία συνάντηση.

Η υποστήριξη υπάρχει. Εσύ εξακολουθείς να εργάζεσαι σαν να πρέπει όλα να περνούν από εσένα.

Τι συμβαίνει μέσα σου όταν κάτι πηγαίνει καλά χωρίς τη συνεχή παρέμβασή σου; Αισθάνεσαι ανακούφιση; Ή εμφανίζεται η ανησυχία ότι χαλαρώνεις, ότι κάτι θα ξεφύγει, ότι δεν προσφέρεις αρκετά;

Εδώ η ανάπτυξη συναντά τη σχέση σου με την ασφάλεια στο Σώμα. Αν η διαρκής εγρήγορση είναι ο τρόπος που έχεις μάθει να αισθάνεσαι ασφαλής μέσα στη δουλειά σου, ακόμη και μια άδεια ώρα μπορεί να βιώνεται ως εκκρεμότητα. Υπάρχει χρόνος, αλλά δυσκολεύεσαι να τον ζήσεις ως ελευθερία. Σαν η απουσία σου να απαιτεί δικαιολόγηση.

Αυτό είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα στη δουλειά μου μέσα στο Embodied Business Leadership: πώς μπορεί η γυναίκα να δημιουργεί περισσότερα και να επιτρέπει στον εαυτό της να λαμβάνει περισσότερη υποστήριξη, χρήματα και ελευθερία;

Η επιχείρηση που ευημερεί ξεκινάει στο Σώμα. Η ασφάλεια να υποστηρίζεσαι και να λαμβάνεις εκφράζεται σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιλογές: να αναθέτεις πραγματική ευθύνη, να αφήνεις την ομάδα να αποφασίζει μέσα στις αρμοδιότητές της, να επιλέγεις συνεργασίες που υπηρετούν και τη ζωή που θέλεις.

Η φιλοδοξία σου μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερο τζίρο, επιρροή, δημιουργία και ένα απόγευμα που σου ανήκει. Δεν χρειάζεται να μικρύνεις αυτό που επιθυμείς.

Αξίζει όμως να αναρωτηθείς: στην επιχείρηση που δημιουργώ, η δική μου ελευθερία περιλαμβάνεται στην επιτυχία ή περιμένω ακόμη να την κερδίσω με περισσότερη δουλειά;

Μαρία Μισύρη | Embodied Business Leadership | Δημιουργός της Μεθόδου «Η Επιστροφή της Δημιουργού™»

Continue Reading

Παρουσίαση

HELPVENEZUELA: Η HELPHELLAS ενεργοποιεί καμπάνια crowdfunding για την αποστολή 5 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα

«Η βοήθεια υπάρχει! Αυτό που λείπει είναι το ταξίδι της»

Μια μεγάλη ανθρωπιστική γέφυρα αλληλεγγύης έχει στηθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βενεζουέλας, και τώρα χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να ολοκληρωθεί. Η HELPHELLAS και η HELLAS HELPBANK, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #HELPVENEZUELA, ανακοινώνουν την έναρξη καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Στόχος της καμπάνιας είναι η κάλυψη του κόστους μεταφοράς 5 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι του Πειραιά στο λιμάνι La Guaira της Βενεζουέλας.

Μία τεράστια κινητοποίηση που έγινε πράξη

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει ήδη συγκεντρωθεί χάρη σε μια συγκινητική κινητοποίηση πολιτών, εθελοντών, οργανώσεων, σωματείων, δήμων και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συλλογή ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 18 Ιουλίου 2026, σε στενή συνεργασία με την Πρεσβεία της Βενεζουέλας και την ισπανόφωνη κοινότητα στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μεταφράζεται σε 5 κοντέινερ γεμάτα ελπίδα, με τη συνολική εκτιμώμενη αξία του υλικού να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Η βοήθεια περιλαμβάνει φάρμακα και εξειδικευμένο φαρμακευτικό υλικό, βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής, λευκά είδη και ρουχισμό.

Σήμερα, η βοήθεια είναι συσκευασμένη και έτοιμη προς αποστολή. Το μόνο που απομένει είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τα ναύλα και τα έξοδα μεταφοράς, με τον συνολικό οικονομικό στόχο να ανέρχεται σε 39.000 ευρώ.

💬 Δήλωση του Προέδρου της HELPHELLAS, Γιώργου Γαμπιεράκη

Σε σχετική δήλωσή του, ο Πρόεδρος της HELPHELLAS, Γιώργος Γαμπιεράκης, τόνισε:

«Η βοήθεια έχει ήδη συγκεντρωθεί χάρη στην ανταπόκριση εκατοντάδων ανθρώπων, φορέων, συλλόγων, δήμων και εθελοντών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό που απομένει τώρα είναι να ολοκληρώσουμε όλοι μαζί την αποστολή.

Απευθυνόμαστε στη δύναμη των πολλών, γιατί πιστεύουμε ότι ακόμη και η πιο μικρή συνδρομή, όταν ενώνεται με πολλές άλλες, μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Θέλουμε οι ίδιοι οι πολίτες να γίνουν ουσιαστικά μέρος αυτής της αποστολής και να βοηθήσουν ώστε τα 5 κοντέινερ να φύγουν από τον Πειραιά και να φτάσουν στους ανθρώπους για τους οποίους συγκεντρώθηκαν. Παραλήπτης της αποστολής θα είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης και συνεργασίας με τις τοπικές αρχές για την διευκόλυνση εισόδου της στη χώρα.

**Η ανθρωπιστική βοήθεια λοιπόν υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι το ταξίδι της.»

Πώς μπορείτε να στηρίξετε την καμπάνια;

Η καμπάνια απευθύνεται σε πολίτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στην ελληνική Ομογένεια, στους Φιλέλληνες και σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλει.

  • 🔗 Κάντε τη δωρεά σας στην επίσημη πλατφόρμα crowdfunding: 4fund.com – #HELPVENEZUELA
  • 📱 Παρακολουθήστε την πορεία της προσπάθειας μέσα από φωτογραφίες και βίντεο στην ειδική σελίδα στο Facebook: HelpVenezuela – Hellas
  • Η καμπάνια crowdfunding #HELPVENEZUELA είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα:
    https://4fund.com/x743n4

Η HELPHELLAS καλεί πολίτες, επιχειρήσεις, ιδρύματα, κόμματα, οργανισμούς και συλλογικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), όχι μόνο να στηρίξουν την καμπάνια, αλλά και να συμβάλουν στη διάδοσή της.

Λίγα από πολλούς.
Μια αποστολή από όλους.

Continue Reading

Έρευνες

Η  ΕΠΙΤΥΧΗΣ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΑΣ  ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ   ΤΗΣ     ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ

Η έννοια και ο ρόλος της  υγιούς  εργασίας  ανέκαθεν  αποτελούσε την βάση για την   πρόοδο, την οικονομική ευημερία,  την κοινωνική καταξίωση  και αναγνώριση των ανθρώπων αλλά και την δίοδο  για την επίτευξη προσωπικών στόχων  και επιτευγμάτων  ή απολαύσεων.

Η επίδραση του  εργασιακού  περιβάλλοντος  μέσω του οποίου το άτομο αποκτά γνώσεις, αναπτύσσει ικανότητες και δεξιοτεχνίες και εφαρμόζει αξίες και αρχές   βοηθά στην κοινωνικοποίηση των  ανθρώπων, με αποτέλεσμα την διαρκή και αυξανόμενη αποδοτικότητά τους στη δουλειά.

Η ψυχολογική κατάσταση ενός νέου στελέχους στην δουλειά  είναι όμοια με  την συμπεριφορά  που παρουσιάζει  κάποιος που αργοπορεί σε μια κοινωνική εκδήλωση.

Επειδή αισθάνεται άβολα , αμήχανα  και περίεργα ίσως το πιο πιθανόν είναι να μην  δύναται να εκφραστεί άνετα και ελεύθερα εκτός αν κάποιος αναλάβει τουλάχιστον για τα πρώτα λεπτά  να τον απασχολήσει  και να του εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Η αδυναμία λοιπόν ενός νεοπροσληφθέντος ατόμου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός νέου περιβάλλοντος, όπου υπάρχουν κανόνες και κώδικες και εφαρμόζονται μοντέλα συμπεριφοράς  άγνωστα σ΄ αυτόν, έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθει ότι πατά σε ναρκοπέδιο , ή ότι βρίσκεται σε εχθρικό έδαφος  και πρέπει να αμυνθεί.

Το σπουδαιότερο δε  και το πιο σημαντικό είναι  ότι η όποια αμηχανία  ή αβεβαιότητα  νοιώθει κανείς  οδηγεί σε προκατάληψη, ότι δηλ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εργοδότη ή του προϊσταμένου του,  ότι ίσως δεν  θα του δοθούν οι ευκαιρίες για προσωπική ανέλιξη στην ιεραρχία, ή διακατέχεται από διαρκή φόβο πλήρους  αποτυχίας και απόρριψης.

Ποια είναι τα κίνητρα :

Η διαδικασία παραχώρησης  κινήτρων  για την αποτελεσματικότερη απόδοση  και την ταχύτατη προσαρμογή των νέων στελεχών εγκυμονεί κινδύνους  και αρκετές φορές  προκαλεί αδιέξοδα  στην ίδια την επιχείρηση.

Πρώτον  γιατί οι προσωπικές φιλοδοξίες του εργαζόμενου δεν ταυτίζονται με του στόχους του επιχειρηματία

Δεύτερον  γιατί το αναμενόμενο αποτέλεσμα   προσδοκιών  και  σχέσης μεταξύ  εργαζόμενου και εργοδότη δεν βασίζονται στο ίδιο  οικονομικό,  κοινωνικό και στοχευμένο ορθολογιστικά μοντέλο Διοίκησης.

Τρίτον  γιατί  η πιθανή  αρνητικήσχέση εξάρτησης , ή έλλειψη αυτονομίας ,  η μη εφαρμογή  σωστής κατανομής αρμοδιοτήτων, η μη αποδοχή   της όποιας μορφής πρωτοβουλίας και τέλος η ύπαρξη  μόνιμης εργασιακής ρουτίνας δημιουργεί αντίθετο αποτέλεσμα..

Για  αυτό λοιπόν  θα πρέπει  η επιχείρηση να εφαρμόζει τα κατάλληλα μοντέλα επικοινωνίας  τα οποία θα βασίζονται  στα εργαλεία της συνεχούς μάθησης  και εξέλιξης των στελεχών παλαιών και νέων εφαρμόζοντας τρεις αρχές:

  1. Την επιβράβευση  των ανθρώπων  της  και την παροχή κινήτρων υλικής και ηθικής ,,αποζημίωσης,,
  2. Την κατανόηση της όποιας ψυχολογικής κατάστασης  των εργαζομένων και την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος με βαθιές ρίζες  και σχέσεις σαν αυτή της μάνας και του παιδιού. Ας μη λησμονούμε ότι η επαγγελματική κοινωνικοποίηση κτίζει στο θεμέλιο της οικογενειακής κοινωνικοποίηση
  3. Την διατήρηση  μηχανισμού συνεχούς ανάπτυξης των στελεχών

εφαρμόζοντας την στρατηγική ανταλλαγμάτων  <<  κερδίζω – κερδίζεις  >>

παραχωρώντας στον εργαζόμενο την δυνατότητα να συμμετέχει στους στόχους  και τις νόρμες της επιχείρησης.

Ρούλα Κωτούδη                                                                                                    

Σύμβουλος  Επικοινωνίας                                                                                           Ιδιοκτήτρια  της  KPR   CONSULTING

Continue Reading

Trending