Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Λαμπερό το Gala’ – Δείπνο του 32ου Money Show

By Efi Valila

Επίσημοι προσκεκλημένοι, με αυστηρή προσωπική πρόσκληση, τίμησαν το λαμπερό GALA – Δείπνο που οργάνωσαν από κοινού το βράδυ του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου το ΕΒΕΘ & το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής στο δείπνο του 32ου «Money Show» ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αρχικά μίλησε για το όραμα της Νέας Ευρώπης και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, για την Ευρώπη της λογικής που αποτελεί άγκυρα  σταθερότητας σε έναν κόσμο που έχουν πάρει το πάνω χέρι οι παράφρονες. Σε αυτή την Ευρώπη που μέσα από τις κρίσεις της τελευταίας 4ετίας, αφήνει πίσω της, παιδικότητα και γεωπολιτικές αφέλειες. Ταυτόχρονα η Ελλάδα προβάλλει σαν χώρα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και σαν Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού ήδη μέσα σε τριάμισι χρόνια πήρε 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Ο κος Σχοινάς στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επόμενο πολιτικό κύκλο της Ευρώπης, μίας Ευρώπης πιο ώριμης, ενήλικης, που δεν θα εξαρτάται για την ενέργειά της από τη Ρωσία, για μικροτσίπ από την Ταϊβάν, για βιομηχανικές πρώτες ύλες από την Ινδία και για μάσκες και αναπνευστήρες από την Ασία. Αυτός ο επόμενος πολιτικός κύκλος θα ανοίξει με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η χώρα μας τρέχει σε «μία διπλή λεωφόρο», του RRF/Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει συνολικά πόρους 70 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα, της ασφάλειας, της ευημερίας, των πρωτοφανών οικονομικών πόρων και της ανάπτυξης, είναι, είμαστε, αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν. Οι πλανήτες συστοιχίζονται με ένα τρόπο που ευνοούν την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Σχοινάς θέλησε να διαψεύσει δύο μύθους σχετικά με το RRF. Οι πόροι του Ταμείου, αντίθετα με ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται, δεν είναι για το Κέντρο, εννοώντας την Αθήνα. Πέρα απ’ αυτό οι πόροι του Ταμείου δεν είναι για τους μεγάλους των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, οι πόροι του RRF διαχέονται σε όλη τη χώρα ενώ η πλειοψηφία των δανείων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό 47%, είναι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό τον πακτωλό επενδυτικών πόρων, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και «η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη του Ελληνικού Βορρά», έχουν σημαντικό μερίδιο.

Τελευταίο σημείο της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά «Επανάσταση Δεξιοτήτων στην Ευρώπη» στο οποίο αναφέρθηκε και μάλιστα με πολύ μεγάλη έμφαση ήταν αυτό της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στην μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες, καθώς διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον η έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες. Χρειαζόμαστε μία επανάσταση δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Οι δεξιότητες πρέπει να γίνουν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ανοίξει την είσοδο της σε πολίτες τρίτων χωρών.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνη για τη Βιομηχανία, κα  Άννα Μάνη Παπαδημητρίου μίλησε για τις κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας, τους στόχους για πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση στο γενικότερο πλαίσιο μίας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας, για να δηλώσει ότι φέτος αυτός ο στόχος προωθείται με 6,2 δισ. ευρώ, ποσά που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ιδιαίτερη αναφορά η Υφυπουργός έκανε στην Βιομηχανία, η οποία ως το 2030 θα πρέπει να εισφέρει στο ΑΕΠ μερίδιο 15%, να είναι πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη. Στο πλαίσιο του RRF, χρηματοδοτείται το πρόγραμμα για τα Βιομηχανικά Πάρκα με 20 ΒΙΠΕ, ενώ η Βιομηχανία ωφελείται στο «πρασίνισμά» της από την ένταξη 9 έργων του ΔΕΔΔΗΕ σε ΒΙΠΕ για την κατασκευή υποσταθμών.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Μάνη – Παπαδημητρίου, μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στη Θεσσαλονίκη της Βιομηχανίας και της Καινοτομίας, με το έργο του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC που είναι σε φάση εκκίνησης και με τη δυνατότητα εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου.

Ο κος Χρήστος Σαραντόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μίλησε για το MONEY SHOW ως μία διοργάνωση ανοικτή στον επιχειρηματικό διάλογο, στις καινούργιες ιδέες, στην προώθηση των συνεργασιών.

Ο κος Μασούτης, Πρόεδρος του Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,  δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία μίας χρονιάς που άνοιξε με αλλαγές σε πολλά επίπεδα κρίσιμα, σε φορολογικό, ασφαλιστικό αλλά και εργασιακό, για να προσθέσει ότι το ΕΒΕΘ είναι πάντοτε δίπλα στις επιχειρήσεις και θέλει τη Θεσσαλονίκη να πρωτοστατεί στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Στέλιος Αγγελούδης,  είπε εμφατικά ότι «το Fly Over αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τη Θεσσαλονίκη, γιατί με αυτό κλείνουμε λογαριασμούς σε ένα μίζερο παρελθόν».

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μίλησε για το αύριο της Θεσσαλονίκης που πρέπει να οικοδομηθεί με πράξεις και όχι με λόγια, μίλησε για τα μεγάλα έργα της πόλης και σε αυτά συμπεριέλαβε το Λιμάνι, την αξιοποίηση της ΔΕΘ, ενώ μίλησε και για «Εκπαιδευτική Εξωστρέφεια» της πόλης, ενώ στα έργα που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε και το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου,  μίλησε για την πόλη που αλλάζει, κάνοντας καθαρή στροφή στην καινοτομία , στην έξυπνη, πράσινη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Σημείωση: Την Κυριακή(11/2/2021) συνεχίστηκαν για τρίτη και τελευταία ημέρα, οι εργασίες του 32ου Money Show.

Επιχειρηματικότητα

Λύση… 4X4 για την αγορά

Ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους οι έμποροι – επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τις μεγάλες… επιδημίες της εποχής μας, όπως είναι ο ανταγωνισμός, τα εισαγόμενα προϊόντα, η κινέζικη εισβολή, η χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, η δυσκολία ανεύρεσης εκπαιδευμένων υπαλλήλων, η έλλειψη τεχνογνωσίας και η απουσία εξειδικευμένης γνώσης από τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες.


Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση επιφέρουν τη μεγάλη ανατροπή, τόσο στα οικονομικά όσο και στα κοινωνικά δεδομένα, μετατρέποντας τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας ενός λιανομάγαζου, κυρίως οικογενειακής μορφής σε ένα σύγχρονο μοντέρνο και λειτουργικό κατάστημα. Μπροστά σε αυτήν την κοσμογονική αλλαγή πραγμάτων που για χρόνια πολλά κυλούσαν καθημερινά προς την (δια κατεύθυνση, μας καταλαμβάνει ένας μεγάλος προβληματισμός για το αβέβαιο μέλλον της μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης που για μακρύ χρονικό διάστημα συνεχόμενων γενιών ήταν πηγή οικονομικής στήριξης και κοινωνικής καταξίωσης πολλών οικογενειών.

Προβληματισμός

Γεννιούνται λοιπόν για τον κάθε μικροεπιχειρηματία εύλογα τα εξής απλά ερωτήματα που χρειάζονται άμεσα απάντηση:
1) Τι πρέπει να κάνω για να επιβιώσω;
2) Πώς πρέπει να επενδύσω για να επιμηκύνω τη ζωή της επιχείρησής μου;
3) Πού πρέπει να αποταθώ για να με βοηθήσουν;
4) Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή;
5) Γιατί θα πρέπει εγώ τώρα «στα γεράματα» να φρεσκάρω τις γνώσεις μου;
6) Ποιος μου εγγυάται ότι μετά από όλα αυτά θα έχω πετύχει;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου το απλοϊκό κλασικό μοντέλο λειτουργίας μιας μικρομεσαίας οικογενειακής επιχείρησης δίνει τη θέση του σε ένα ευέλικτο και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, όπου συναντά κανείς ανάλογα με το μέγεθος, όλες τις διοικητικές λειτουργίες σύμφωνα πάντα με το πρίσμα του μάνατζμεντ, όπως αυτό διατυπώνεται από τους επαΐοντες γκουρού της εποχής μας.

Μπορεί η λέξη απογοήτευση να ακούγεται υπερβολική για την εξέλιξη και το μέλλον όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι, σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας; υπάρχει ένα άλλο φαινόμενο γνωστό ως «το φαινόμενο της εργασιακής γήρανσης» που συνεπικουρεί επίσης στη δυσκαμψία που ήδη υπάρχει.

Τόσο στο λιανικό όσο και στο χονδρικό εμπόριο το 49,5% των εργαζομένων είναι πάνω από 40 ετών, γεγονός που δυσκολεύει την όποια ανάπτυξη και αναδιοργάνωση κάθε μικρής, πολύ μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, λόγω ακριβώς του γερασμένου και δύσκαμπτου ανθρώπινου δυναμικού.

Σε τέσσερις βάσεις μπορεί να εστιασθεί η θεμελίωση ενός μακροβιότερου και σύγχρονου καταστήματος ή επιχείρησης:
Πρώτον, στην εφαρμογή στρατηγικού μάνατζμεντ, θα πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στον επανασχεδιασμό, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα του μάνατζμεντ, ενός νέου τρόπου διοίκησης της επιχείρησης εφαρμόζοντας και προσαρμόζοντας σε μικρότερο ή πολύ μικρό μέγεθος τα νέα μοντέλα. Η στρατηγική που καθορίζει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης έναντι κάποιας άλλης είναι αυτή που καθορίζει τη διαχείριση των λειτουργιών και διαδικασιών της ίδιας της επιχείρησης και την εφαρμογή νέας τεχνολογίας και νέων πληροφοριακών συστημάτων και καινοτομιών.

Δεύτερον, στη δημιουργία δυναμικού τμήματος πωλήσεων θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία οργανωμένου τμήματος ή δικτύου πωλήσεων, επειδή στόχος του καθενός θα πρέπει να είναι η συντήρηση καταρχήν και το μεγάλωμα κατά δεύτερο λόγο της επιχείρησής του, η διατήρηση των παλιών πελατών και η προσέλκυση νέων, και τέλος να έχει οικονομικό αποτελέσματα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον πελάτη, παρέχοντάς του τυποποιημένες αλλά και προσωπικές υπηρεσίες κατά περίπτωση, και εφαρμόζοντας νέες τακτικές προσέγγισης και νέες τεχνικές εξυπηρέτησης και φροντίδας.


Τρίτον, στη διά βίου εκπαίδευση προσωπικού και συνεργατών, θα πρέπει να διασφαλίσουμε σωστό και υγιές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους με διαρκή ενημέρωσή τους για τα τρέχοντα προβλήματα της αγοράς, του ανταγωνισμού και του κλάδου ιδιαίτερα, καθώς επίσης και να επενδύσουμε στη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση στα νέα τεχνολογικά και επικοινωνιακά μοντέλα διοίκησης,τόσο του έμπειρου αλλά γερασμένου ηλικιακά όσο και του νέου και άπειρου προσωπικού.


Τέταρτον, στη διαχείριση γνώσης και μάθησης των επιχειρηματιών. Η διαχείριση γνώσης (knowledge Management) εστιάζεται στη σωστή αντιμετώπιση του ανθρώπινου παράγοντα και αποτελεί διαδικασία σύζευξης ανθρωπίνων πόρων και τεχνολογικών μέσων με στόχο την αποτελεσματικότητα.


Εξασφάλιση γνώσης για την επιχείρηση, σημαίνει πηγή πλούτου και δύναμης, σημαίνει καλύτερη επικοινωνία, σημαίνει αύξηση παραγωγικότητας. Διαχείριση γνώσης σημαίνει συγκέντρωση πνευματικών παγίων γνώσης και μεθόδων επικοινωνίας, με αποτέλεσμα σωστή εκμετάλλευση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, σχεδίασμά νέων προϊόντων, επιθετική προώθηση των προϊόντων στην αγορά, ανάπτυξη δημιουργικότητας, διασφάλιση καινοτόμου περιβάλλοντος για τον πελάτη.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Αναδείξτε τις δεξιότητες σας

Μια από τις σημαντικές αλλαγές που βρίσκουμε μπροστά μας στον αιώνα που διανύουμε είναι και η υιοθέτηση της φιλοσοφίας περί ίσων ευκαιριών για όλους. Την ίδια ώρα, οι επερχόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι επιπτώσεις τους στη γυναικεία απασχόληση λόγω των πολιτισμικών και φυλετικών διαφορών, ο προσανατολισμός προς τον πελάτη καταναλωτή και η δυνατότητα να αξιοποιείται το συναίσθημα το ίδιο αποδοτικά με τις γνωστικές ικανότητες, είναι παράγοντες οι οποίοι αναδεικνύουν τις δεξιότητες των γυναικών και συντελούν στην πολύπλευρη χρήση του μυαλού τους. Εφόσον, λοιπόν, η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της απασχόλησης στις γυναίκες, θα πρέπει να εντάξει στις πολιτικές της νέες τακτικές για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, και νέες καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των όποιων κοινωνικών αδιεξόδων προκαλούνται.

Η φυλετική ταυτότητα της γυναίκας έχει ταυτιστεί σε πάρα πολλές κοινωνίες με τον σωματότυπο της, δηλαδή, με το σώμα και τη φύση της, ενώ η αντίστοιχη του άνδρα με την υπέρβασή τους. Αυτό δε, είναι το σημείο όπου παγιώνεται η ανδροκρατική αντίληψη της ιστορίας όπου εμφανίζονται τα γυναικεία φυσικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα των βιολογικών προτύπων άρα και διαφορετικά από εκείνα ενός άνδρα.

Στα εξώφυλλα…

Κάθε γυναίκα για να θεωρείται επιτυχημένη σήμερα θα πρέπει να συγκεντρώνει ικανότητες και δεξιοτεχνίες με δεδομένο τους πολλαπλούς ρόλους που υποστηρίζει, να επιβεβαιώνεται κοινωνικά, επαγγελματικά και οικογενειακά και να σχολιάζεται από τους άλλους τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά της προσωπικότητάς της. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μια γυναίκα για να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση θα έπρεπε να έχει μόνο θετικά στοιχεία.
Ένα είναι βέβαιο, ότι για να προβάλλει κανείς σε εξώφυλλο την προσωπικότητα που απέκτησε, δημιούργησε ή κληρονόμησε και για να διατηρεί συνεχώς την ίδια εικόνα με ή χωρίς τη βοήθεια των άλλων, απαιτείται πλέον ικανότητα,γνώση και συνεχής προσπάθεια και όχι μόνο τύχη.

Η γυναίκα επιχειρηματίας θα πρέπει να προτάσσει και να συνδυάζει και τη μία φύση και την άλλη, χωρίς να ταυτίζεται με αυτές. Καλό είναι να γνωρίζει πότε θα επιλέγει να επιτίθεται και πότε γα οπισθοχωρεί. Η επιβολή της θηλυκότητας και του επαγγελματικού προφίλ είναι τα όπλα της.

Οδηγός… επιβίωσης

Δημιουργείστε, λοιπόν, ένα κατάλληλο και επαγγελματικό πρότυπο ρόλου και Εκπαιδευτείτε να τον διαχειρίζεστε με αρμονία, καθιερώνοντας το προσωπικό σας στιλ εικόνας και παρουσίασης, για να μην κινδυνεύετε να υποστείτε τη λεγάμενη σύγχυση της φυλετικής ταυτότητας.
Οι γυναίκες γενικότερα έχουν τριών ειδών τρόπους σκέψης τις οποίες και αναδεικνύουν:

Πρώτον, κρίνουν από μόνες τους και αυτό αναδεικνύει εξαίρετο μυαλό.

Δεύτερον, κρίνουν και αξιολογούν πολύ έξυπνα την κρίση των άλλων, και αυτό αποτελεί διαδικασία εκπαίδευσης.
Τρίτον, δεν κρίνουν τίποτε από τα δύο, και αυτό παραπέμπει σε αποτέλεσμα άνευ ουσίας.
Το αν συναντάται και βρίσκει περιβάλλον εφαρμογής γύρω μας αποτελεί μελέτη περίπτωσης που δεν αφορά τη γυναίκα που εμείς επιθυμούμε να προβάλλουμε.
Σταματήστε, λοιπόν, να κρύβεστε επιμελημένα πίσω από την ταμπέλα του φύλου σας και ανατρέψτε το status της εικόνας σας. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του μυαλού σας, τη μαγεία της καρδιάς σας και την επιρροή του συναισθήματος. Η γυναίκα έχει τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονής, δημιουργικότητας, αντοχής, ευελιξίας και συγχρόνως παίζει σε παιχνίδι πολλών παιχτών με διπλά ζάρια.

Αξιολογείστε τα θετικά σας στοιχεία και προβάλλετε τα, αλλά μη διστάσετε να παραδεχτείτε τα όποια αρνητικά σας, ακόμη και αν αυτά χαρακτηρίζονται σαν αδυναμία ή ανασφάλεια. Η Τζάκη Ωνάση ανέκαθεν αισθανόταν ανασφαλής και όμως κατάφερε να είναι πάντα πανίσχυρη γυναίκα. «Το θηλυκό μυαλό είναι σαν την φλόγα του κεριού. Μόνο όταν ανάβει δείχνει την ομορφιά του».

Μπορεί λοιπόν οι γυναίκες να έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κατακτήσουν το δικαίωμα στην ίση επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή αντιμετώπιση, αλλά δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν ότι ο τρόπος που διεκδικεί κανείς κάτι είναι αυτός που τελικά κρίνει και το αποτέλεσμα.


Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα χωρίς να διακυβεύεται η θηλυκότητά της. Επειδή το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους είναι οτι ακριβώς έχουμε σαν απόθεμα μέσα μας, σερφάρετε για λίγο στα κατάβαθα του μυαλό και της ψυχής σας και ανακαλύψτε τέτοιου είδους αποθέματα.
Σκιαγραφείστε τα χαρακτηριστικά σας και σκανάρετε κάποια που θεωρούνται έως πολύ σημαντικά, και διατηρείστε τα: Μυαλό – πνεύμα – ευφυΐα – καρδιά – ψυχή – συναίσθημα – κορμί – εμφάνιση – παρουσίαση- δύναμη – ενέργεια – αυτοσυγκράτηση – αυτοκυριαρχία – χρώματα – μουσική – κίνηση. Αυτά αποτελούν για πάντα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του χαρακτήρα σας και μπορείτε να τα αξιοποιείτε κάθε φορά που τα χρειάζεστε.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Ευνοϊκή εποχή για εξέλιξη

Καιρός να τινάξετε την άμμο και να γυαλίσετε τα παπούτσια σας! Μετά από δύο μήνες γεμάτους Σαββατοκύριακα στη θάλασσα και διακοπές, ο επιχειρηματικός κόσμος ξεκινά την πιο δραστήρια εποχή οργάνωσης και σχεδιασμού. Οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν την οικονομική τους πολιτική και τις στρατηγικές τους το φθινόπωρο.

Αναζητάτε κάποια θέση εργασίας ή επιδιώκετε κάποια προαγωγή, άρα και σχετική αύξηση στις απολαβές σας? Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να λειτουργήσουν προς όφελός σας οι αποφάσεις που παίρνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες; Την εποχή αυτή οι περισσότεροι προϋπολογισμοί για το 2006 είναι ακόμα εύπλαστοι, έτσι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε με τους εργοδότες σας την πιθανότητα προαγωγής ή αύξησης των απολαβών σας για τον επόμενο χρόνο. Μπορείτε, λοιπόν, απλά να πείτε «Φαντάζομαι ότι βρίσκεστε στο στάδιο προγραμματισμού και ετοιμασίας του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, θα ήθελα να συζητήσουμε τη δυνατότητα κάποιας αύξησης». Αυτό, όμως, που στην ουσία ζητάτε είναι μια αξιολόγηση της μέχρι τώρα εργασίας και απόδοσής σας. Ετσι, λοιπόν, εκτός από το να ζητήσετε απλώς περισσότερα χρήματα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε σκεφτεί, πώς μπορείτε να βελτιωθείτε, τι έχετε περισσότερο να προσφέρετε και πως θα γίνετε περισσότερο αποδοτικοί, ώστε να έχετε μεγαλύτερη αξία για την επιχείρηση.

Δικαιωθείτε…

Αν αναζητάτε εργασία ή σχεδιάζετε κάποια αλλαγή, αξιοποιήστε το φθινόπωρο για να προβάλλετε τον εαυτό σας σε πιθανούς εργοδότες. Μια συνάντηση, που θα κάνετε τον Οκτώβριο, μπορεί να σημαίνει την πρόσληψή σας τον Ιανουάριο. Τώρα που επέστρεψαν στα γραφεία τους τα ανώτερα διοικητικά στελέχη και όσοι είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων είναι η κατάλληλη εποχή για δικτύωση.

Προωθήστε το βιογραφικό σας

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργοδοτών και γραφείων ευρέσεως εργασίας ψάχνουν για υποψήφιους.Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να δικτυωθείτε και να προωθήσετε το βιογραφικό σας σε επιχειρήσεις, σε γραφεία και συμβούλους ευρέσεως εργασίας, σε σχετικές ιστοσελίδες
στο διαδίκτυο, κλπ.
Το πρώτο που πρέπει να πετύχετε, για να βρείτε εργασία, είναι να σας καλέσουν για συνέντευξη. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει το βιογραφικό σας να βρεθεί στο «Σωστό Σημείο την Κατάλληλη Στιγμή». Τώρα είναι η καλύτερη εποχή. Σκεφτείτε δημιουργικά και αξιοποιήστε τις γνωριμίες σας και τις πηγές σας. Παράδειγμα, οι ιστοσελίδες πού προβάλλουν θέσεις εργασίας, εκτός από μια πολύ καλή πηγή ανακοινώσεων θέσεων εργασίας, αποτελούν και μια μοναδική πηγή στοιχείων επικοινωνίας ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, και μάλιστα, των Υπεύθυνων Προσλήψεων και Ανθρώπινου Δυναμικού.


Άρθρο αρχείου

Τζούλη Κυριακάκη

Continue Reading

Trending