Connect with us

Επιχειρηματικότητα

MyData / Μια πρώτη προσέγγιση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ψηφιοποίηση των λογιστικών βιβλίων

Προσεγγίζουμε ήδη τα μέσα Νοεμβρίου και έχουμε μπροστά μας, στον ορίζοντα, έναν ολόκληρο χειμώνα. Ωραία εποχή κατά τα άλλα, πλην όμως εν μέσω πανδημίας τα δεδομένα αλλάζουν. Όπως προκύπτει από όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και από τη στιγμή που δεν έχει επιτευχθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας, οδεύουμε προς μια χειμερινή περίοδο που ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πώς θα κυλήσει. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να μην έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, αλλά και προβολή στο θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και της τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων. Και το θέτουμε σε αυτή τη βάση, καθώς δεν πρόκειται απλά για κάποια από τις συνήθεις και πολυάριθμες μεταβολές σε επίπεδο φορολογικής νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή, μεταβάλλεται ολόκληρο το φορολογικό και λογιστικό γίγνεσθαι, πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή που αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Ήδη λοιπόν, εδώ και ενάμισι περίπου μήνα διάγουμε και τυπικά μέρες myData. Κι αν την 1η Οκτωβρίου είχαμε την έναρξη υποχρεωτικής εφαρμογής τους από μια σημαντική μερίδα επιχειρήσεων, πλέον από 1/11 εντάχθηκαν και όλες οι υπόλοιπες. Πάντα με την επισήμανση, ότι ειδικά αυτοί οι τελευταίοι μήνες της χρονιάς, αποτελούν ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, με τις επιχειρήσεις να έχουν συγκεκριμένες, παράλληλα όμως περιορισμένες υποχρεώσεις.

Για παράδειγμα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι υποχρεωμένες για την ενημέρωση της πλατφόρμας μόνο για τα έσοδά τους. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται από τώρα και έως το τέλος του έτους από την ΑΑΔΕ, είναι να εξοικειωθούν οι επιχειρήσεις με την ανάρτηση των εσόδων τους, καθώς αυτό αποτελεί ένα κομβικής σημασίας ζήτημα για την επιτυχή μετάβαση στο πλήρες σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας.

Προσωρινά δηλαδή, δεν μας απασχολεί το θέμα των χαρακτηρισμών των αγορών και των δαπανών τους. Τονίζουμε πάντως ότι αυτή η ευελιξία που παρέχεται είναι προσωρινή, καθώς όλα όσα τη δεδομένη στιγμή θεωρούνται ως μη υποχρεωτικά, θα πρέπει να τακτοποιηθούν και να διευθετηθούν τους πρώτους μήνες του ’22 και βάσει του χρονοδιαγράμματος της ΑΑΔΕ. 

Όλα τα παραπάνω αναφορικά με το myData πάντα, καθώς ούτως ή άλλως η τήρηση των λογιστικών βιβλίων, εννοείται ότι εξακολουθεί να γίνεται κανονικά, όπως ανέκαθεν. Και βέβαια το θέμα είναι τόσο πολυσύνθετο που δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε ανάλυση μέσα σε κάποιες αράδες. Απλά παραθέτουμε κάποια βασικά σημεία, κάποιες από τις γενικές παραμέτρους, με την επισήμανση ότι θα επανέλθουμε με κάποιες πιο σαφείς και στοχευμένες αναφορές σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Θα μπορούσαμε γενικότερα, να χαρακτηρίσουμε το myData, ως μια δυναμική online πλατφόρμα, ως ένα ευρύτερο ψηφιακό σύστημα, στο οποίο και ανεβαίνουν διαρκώς παραστατικά από όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται οπουδήποτε ανά την επικράτεια. 

Τα κανάλια διαβίβασης που μπορούν να επιλέξουν οι επιχειρήσεις και μέσω των οποίων είναι δυνατή η αποστολή των δεδομένων τους, είναι πέντε και είναι τα εξής:

1. Πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης /

Κοστολογικά αποτελεί την πιο ακριβή λύση. Γι’ αυτό άλλωστε, παρέχονται κάποια φορολογικά κίνητρα για την επιλογή πιστοποιημένων παρόχων διαβίβασης

2. Επιχειρήσεις Λογισμικού – ERP (εμπορικό/λογιστικό) /

Αποτελεί την πιο ευέλικτη μέθοδο. Πέρα από τις επιχειρήσεις που έχουν δικό τους λογισμικό τιμολόγησης, σε αυτήν την κατηγορία θα εντάξουμε και τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικές εταιρίες, κατονομάζονται με τον κάπως αδόκιμο όρο ως «τιμολογιέρες», και λειτουργούν σε περιβάλλον cloud. 

3. Ειδική φόρμα καταχώρησης / 

Αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 50.000 €  ή που εκδίδουν έως 50 τιμολόγια (έτος αναφοράς αυτήν τη στιγμή το 2019)

4. Φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) / 

Εδώ κυρίως έχουμε τη διαβίβαση των λιανικών συναλλαγών, μέσω φορολογικών μηχανισμών και ταμειακών μηχανών

5. Ηλεκτρονική εφαρμογή τιμολόγησης από την ΑΑΔΕ / 

Τέθηκε σε λειτουργία αρχές Σεπτεμβρίου. Αποτελεί μια εναλλακτική λύση στις αντίστοιχες εφαρμογές ιδιωτικών εταιριών. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ υλοποίησε τη δική της εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Να διευκρινίσουμε για να μην προκύπτουν τυχόν παρερμηνείες, ότι εδώ δεν ισχύουν οι περιορισμοί και τα όρια της ειδικής φόρμας καταχώρησης.

Κάθε επιτυχής διαβίβαση παραστατικού από την εκδότρια επιχείρηση, λαμβάνει έναν αριθμό ΜΑΡΚ. Πρόκειται για ένα 15ψήφιο μοναδικό νούμερο που, θα το παρομοιάζαμε με αριθμό πρωτοκόλλου, η έκδοση του οποίου πιστοποιεί ότι έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς η διαβίβαση του παραστατικού.

Ποιες είναι οι γενικές κατηγορίες εσόδων στα πλαίσια εφαρμογής του myData

Οι Χαρακτηρισμοί των εσόδων (με τα ανάλογα κατά περίπτωση προσθετικά ή αφαιρετικά σύμβολα) είναι οι παρακάτω:

Έσοδα (+) / (-) 

1.1_Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων (+) / (-) 

1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων (+) / (-) 

1.3_Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών (+) / (-) 

1.4_Έσοδα από Πώληση Παγίων (+) / (-) 

1.5_Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-) 

1.6_Αυτοπαραδόσεις / Ιδιοχρησιμοποιήσεις (+) / (-) 

1.7_Έσοδα για λ/σμο τρίτων (+) / (-) 

1.8_Έσοδα προηγούμενων χρήσεων (+) / (-) 

1.9_Έσοδα επομένων χρήσεων (+) / (-) 

1.10_Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / 

1.95_Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων(+)/ (-)

Και οι αντίστοιχες κατηγορίες των εξόδων

Οι χαρακτηρισμοί των εξόδων είναι οι παρακάτω:

Έξοδα (-) / (+)

  • 2.1_Αγορές Εμπορευμάτων (-) / (+)
  • 2.2_Αγορές Α’-Β’ Υλών (-) / (+)
  • 2.3_Λήψη Υπηρεσιών (-) / (+)
  • 2.4_Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (-) / (+)
  • 2.5_Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (-) /(+)
  • 2.6_Αμοιβές και Παροχές προσωπικού (-) / (+)
  • 2.7_Αγορές Παγίων (-) / (+)
  • 2.8_Αποσβέσεις Παγίων (-) / (+)
  • 2.9_Έξοδα για λ/σμο τρίτων (-) / (+)
  • 2.10_Έξοδα προηγούμενων χρήσεων (-) / (+)
  • 2.11_Έξοδα επομένων χρήσεων (-) / (+)
  • 2.12_Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων (-) / (+)
  • 2.13_Αποθέματα Έναρξης Περιόδου (Ε3 προηγ. Περιόδου) (-)
  • 2.14_Αποθέματα Λήξης Περιόδου (Ε3 τρέχουσας Περιόδου) (+)
  • 2.95_Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων (-)/ (+)

Κατά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, θα έχουμε διαρκώς να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές κατηγορίες παραστατικών. 

  • Τα αντικριζόμενα (που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης τόσο του εκδότη όσο και του λήπτη του παραστατικού).  Αφορούν κυρίως συναλλαγές B2B (business to business), και είναι οι τύποι παραστατικών Α1 για τον εκδότη και Β2 για τον λήπτη.
  • Τα μη αντικριζόμενα παραστατικά. Εδώ έχουμε κυρίως τις συναλλαγές B2C (business to customer), περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης μόνο του εκδότη, και οι αντίστοιχοι τύποι παραστατικών είναι Α2 για τον εκδότη και Β1 για τον λήπτη.

Στο δια ταύτα τώρα, στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ πραγματοποιούνται αρχικά τα εξής:

  • Διαβιβάζεται και καταχωρείται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων/εξόδων.
  • Γίνεται ο αναγκαίος και απαιτούμενος χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών, καθώς η ΑΑΔΕ επιδιώκει την λήψη όσο γίνεται περισσότερων πληροφοριών, που διευκολύνει τις φοροελεγκτικές διαδικασίες.
  • Διενεργούνται  οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης. 

Αυτή η παραπάνω αλληλουχία ενεργειών είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. Απώτερος στόχος της ΑΑΔΕ άλλωστε είναι -όσο πιο σύντομα αυτό καταστεί εφικτό- να δημιουργείται ακόμα και το έντυπο Ε3 αυτοματοποιημένα.

Παναγιώτης Τσένος

φοροτεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων / συγγραφέας φορολογικών & οικονομικών μελετών

tsenos.gr 

[email protected] 

Επιχειρηματικότητα

Δ.Τ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ HATZI FILAX GROUP
ME THN AKADHMIA ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 04/05/2023 με μεγάλη επιτυχία το Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα «LEADERSHIP SKILLS # Ηγεσία Περιφερειακών Διευθυντών» με  εισηγήτρια την κα Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO και Founder της Hatzi Filax Group.  

Ο κύκλος των σεμιναρίων με στόχο την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων των  Περιφερειακών Διευθυντών της αλυσίδας S/Μ ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, διήρκησαν  συνολικά 16 ώρες και διεξήχθησαν σε ένα σύγχρονο διαδραστικό περιβάλλον, κάτω  από την αιγίδα της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο κ. Γιώργος Κατωπόδης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ δήλωσε: «Η εκπαίδευση των εργαζομένων μας, και η εξέλιξη και ανάπτυξή τους  αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους στόχους της εταιρείας μας. Μέσα από  την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα μεγάλο  αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα στο  σύνολο των εργαζομένων μας. Το τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε για την  ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των Περιφερειακών μας Διευθυντών ενίσχυσε  περαιτέρω την πολύ σημαντική αυτή ομάδα στελεχών μας, και βοήθησε στο να  πετύχουν τόσο τους εταιρικούς αλλά και τους προσωπικούς στόχους του καθενός». Η κα Σκευοφύλακα ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαζόμαστε με την  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ και να συμμετέχουμε στην δημιουργία ηγετικών στελεχών  στην πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρία του λιανεμπορίου. Το  αποτύπωμά μας είναι η δημιουργία στελεχών που πετυχαίνουν την μετάβαση στην  εποχή της «Βιομηχανίας 4.0» έχοντας ως στόχο να ηγούνται σε αποτελεσματικές  ομάδες».

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα συναρπαστικά Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Τρία συναρπαστικά διήμερα καινοτομίας, συνεργασίας  και κοινωνικής επιχειρηματικότητας θα διοργανωθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά 

Τα Lifeskills Hackathons αποτελούν ευκαιρία για νέους ανθρώπους με διάθεση να συνεργαστούν με τις κοινωνικές επιχειρήσεις για να  αναπτύξουν/βελτιώσουν ένα προϊόν/μία υπηρεσία που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση μίας κοινωνικής πρόκλησης. 

Οι συμμετέχοντες θα διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο αξίας €2000 για την υλοποίηση της ιδέας τους

‘Έπαθλα για τις νικήτριες ομάδες 

Αθήνα, 16 Μαΐου 2023. Στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος Life Skills, που εκπονείται από το British Council με χρηματοδότηση της HSBC, το British Council καλεί όλους τους νέους 18-30 ετών να λάβουν μέρος στην μοναδική  διοργάνωση των Lifeskills  Ηackathons.  Η διοργάνωση αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους με διάθεση για καινοτομία και κοινωνική αλλαγή να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία. 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα από τα τρία συναρπαστικά διήμερα που θα διοργανωθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και διαδικτυακά για να μην τα χάσει κανείς από όπου και αν βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα. 

Στόχος των Lifeskills  Ηackathons είναι να αποτελέσουν μία συμμετοχική διαδικασία μάθησης και σχεδιασμού. Νέα άτομα και κοινωνικές επιχειρήσεις θα συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργηθούν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα/υπηρεσίες, τα οποία θα προσφέρουν μια εμπειρία γνώσης, δικτύωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους νέους ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα αυξήσουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο. 

Τι θα συμβεί κατά την διάρκεια των Hackathons 

Σε κάθε hackathon θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες, κάθε μία από τις οποίες θα αποτελείται από μια κοινωνική επιχείρηση και έως πέντε νέα άτομα. Οι ομάδες θα σχηματιστούν την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια με την υποστήριξη των μεντόρων και των συντονιστ(-ρι)ών θα αναπτύξουν/βελτιώσουν ένα προϊόν/μία υπηρεσία που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση μίας κοινωνικής πρόκλησης. 

Στο τέλος κάθε hackathon, οι ομάδες θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή και να διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο αξίας €2000 για να δουλέψουν περαιτέρω στην υλοποίηση της πρότασής τους ως ομάδα. Επιπλέον, οι νέες/-οι, που θα είναι μέλη της νικητήριας ομάδας θα κερδίσουν μία δωροκάρτα αξίας €100 από κοινωνικές επιχειρήσεις. 

Τα νέα άτομα που θα συμμετέχουν στα Lifeskills Hackathons θα διευρύνουν τους γνωσιακούς τους ορίζοντες μέσα από μία διαδραστική, εκπαιδευτική, συμμετοχική διαδικασία, που τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την κοινωνική οικονομία και το marketing και να αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονται με την ομαδικότητα, την επικοινωνία, τη διαχείριση χρόνου και την οργάνωση. 

Ημερομηνίες Διεξαγωγής των Hackathons 

• Αθήνα – Παρασκευή 26 Μαΐου, 13.00-20.00 & Σάββατο 27 Μαΐου, 10.00-18.00 

• Διαδικτυακά – Παρασκευή 9 Ιουνίου, 13.00-20.00 και Σάββατο 10 Ιουνίου, 10.00-18.00 

• Θεσσαλονίκη – Παρασκευή 16 Ιουνίου, 13.00-20.00 και Σάββατο 17 Ιουνίου, 10.00-18.00 

Για να λάβετε μέρος σε ένα από τα παραπάνω Lifeskills  Ηackathons παρακαλούμε συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα συμμετοχής παρακάτω έως την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, 23.59: 

https://www.britishcouncil.gr/programmes/education/youth-skills/life-skills-creating-alternative-pathways-for-unemployed-youth

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βικτωρία Κυριάκη στο [email protected]

Σχετικά με το  British Council 

Το British Council λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1939, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και τα γραφεία μας βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργαζόμαστε με πολλούς οργανισμούς της Ελλάδας – Υπουργεία, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σχολεία, μη κυβερνητικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. 

Το έργο μας στον τομέα της κοινωνίας βοηθά στη δημιουργία ενός κλίματος όπου πολίτες και θεσμοί θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία ευημερούσα, ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις, και έχει στόχο να συνδέσει τα τοπικά μας ζητήματα με αντίστοιχα διεθνή θέματα – από την κοινωνική δράση, ως τα θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τους νέους. 

Πραγματοποιούμε προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς που μας παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη σε περιοχές όπως η νεανική και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι ίσες ευκαιρίες και η διαφορετικότητα, η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών.

Σχετικά με το Life Skills 

Tο «Life Skills» είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης των νέων που διοργανώνεται από το British Council με χρηματοδότηση της HSBC.

Σκοπός του έργου είναι να εξελίξει τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων (18 έως 30 ετών) που βρίσκονται είτε εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης είτε που επιθυμούν μια θετική αλλαγή σταδιοδρομίας, ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το «Life Skills» φιλοδοξεί να επιφέρει πραγματικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, προωθώντας την εργασία σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, ως εναλλακτική και χωρίς αποκλεισμούς επιλογή καριέρας, για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της διεξαγωγής δύο κύκλων πρακτικής άσκησης σε κοινωνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, θα διενεργηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε «Start-up Bootcamps» ώστε να δοκιμάσουν στην πράξη τις επαγγελματικές ιδέες τους.

Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Online ημερίδα «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας»

Ευκαιρία για την καταγραφή και τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στον αγροτικό τομέα

H ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αγροτικό τομέα και η διερεύνηση των αιτιών της έλλειψης ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία ήταν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της online ημερίδας με θέμα «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας».

Η διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου με live μετάδοση στο Facebook του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα και στο διαδικτυακό κανάλι STENT.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που διεξήχθη από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, πραγματοποιήθηκε από τον κύριο Αθανάσιο Φαλάρα, Υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Adjunct Lecturer στο Perrotis College.

Σύμφωνα με την έρευνα, παράγοντες που ενισχύουν την έλλειψη ενδιαφέροντος είναι, μεταξύ άλλων, η δυσκολία της εργασίας, οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι μέτριες συνθήκες εργασίας, η επαγγελματική αβεβαιότητα, η μέτρια προοπτική εξέλιξης και το μικρό ενδιαφέρον της πολιτείας να ενισχύσει τους αγρότες. Από την έρευνα προκύπτει μάλιστα πως οι αγρότες είναι «μέτρια ικανοποιημένοι» από την εργασία τους. 

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι σχολίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και τοποθετήθηκαν σχετικά με το την έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα ήταν ο κύριος Αθανάσιος Κελμάγερ, Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, ο κύριος Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο κύριος Χρήστος Τσοπάνος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, και η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Συνοπτικά, ο κύριος Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, τόνισε πως η ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα είναι μια δύσκολη και κουραστική δουλειά και εξέφρασε την ανάγκη να αναπτυχθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αγροτών ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη πως αρκετοί Έλληνες δεν εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα για να μη χάσουν το επίδομα αλληλεγγύης και επεσήμανε πως χρειάζεται καλή οργάνωση ώστε τα κενά στο εργατικό δυναμικό να τα καλύψουν μετανάστες, όπου χρειάζεται.  Ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο κύριος Χρήστος Τσοπάνος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως οι μισθοί στην Αγγλία είναι πολύ μεγαλύτεροι και πως οι μετανάστες, μόλις γίνουν νόμιμοι στην Ελλάδα, φεύγουν για εκεί. Επίσης, υποστήριξε πως, ακόμα και αν οι αγρότες προμηθευθούν και άλλα μηχανήματα, πάντα θα υπάρχει ανάγκη για εργατικά χέρια.  Ο κύριος Αθανάσιος Κελμάγερ, Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, αφού υποστήριξε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει ανεργία στην Ελλάδα, τόνισε πως ο αγροτικός τομέας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από εργατικά χέρια. Ακόμη, σημείωσε πως πριν από 15 χρόνια απασχολούνταν πολλοί Ινδοί εργάτες, ενώ τώρα έχουν απομείνει στον τομέα εργάτες από το Πακιστάν και τα Βαλκάνια. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κυρίας Μάγδας Κοντογιάννη, η οποία τόνισε τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες αγρότες όταν προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργάτες. Όπως υποστήριξε, είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν, ενώ υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η γλώσσα και η θρησκεία, ενώ σημείωσε πως τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την ημερίδα και η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης όλων των απόψεων προκάλεσαν αρκετά σχόλια και προτάσεις για εξομάλυνση των συνθηκών ενασχόλησης με την ελληνική γεωργία.

Την online ημερίδας «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας» συντόνισε ο κύριος Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος Αγρονέα.

Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία για την καταγραφή των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στον αγροτικό τομέα, προσπαθώντας με επίσημα στοιχεία να αναδείξει τα προβλήματα που υποβόσκουν, επισημαίνοντας τα αναγκαία επόμενα βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη Facebook σελίδα του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα και να παρακολουθήσετε την ημερίδα πατώντας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ, επικοινωνήστε:

Μαίρη Κατσαπρίνη, Marketing Director, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, 210 9730280 (εσωτ. 219), [email protected]

Continue Reading

Trending