Connect with us

Εκδηλώσεις

ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2018

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου της Ελλάδας διεξήχθη με επιτυχία στους Δελφούς

 

Με τη συμμετοχή 359 δειγμάτων (+22% σε σχέση με πέρυσι) ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) που φέτος έλαβε χώρα στους Δελφούς, 26 με 28 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα, που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.athenaoliveoil.gr, ανέδειξαν 13 μεγάλα χρυσά μετάλλια, 100 χρυσά, 89 αργυρά και 40 χάλκινα. Η διεθνής εικοσαμελής κριτική επιτροπή απένειμε συνολικά 242 μετάλλια σε ελαιόλαδα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες, με καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού να αναδεικνύεται το ισπανικό Palacio de los Olivos από την Ανδαλουσία.

 

Η υψηλότερη ποιότητα των συμμετεχόντων δειγμάτων οδήγησε σε αύξηση των μεταλλίων (+35% σε σχέση με πέρυσι) κυρίως, μάλιστα, στις κατηγορίες των χρυσών και των αργυρών. Το ίδιο, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, συνέβη και με τις ελληνικές συμμετοχές όπου παρατηρείται αύξηση των βραβεύσεων κατά 46%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως η εσοδεία 2017/18 θα ήταν υψηλής ποιότητας.  Πιο συγκεκριμένα, από τα 171 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον ATHIOOC 2018 (+10% σε σχέση με πέρσι), μετάλλιο πήραν τα 107, ως εξής: 30 χάλκινα, 54 αργυρά, 22 χρυσά και 1 μεγάλο χρυσό, το Omphacium Organic της Ελαιουργίας Παπαδόπουλος στην Ηλεία, από τη σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα.

 

O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο.  Φέτος, μάλιστα, η συμμετοχή των ξένων ελαιολάδων ξεπέρασε εκείνη των ελληνικών παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 35%. Η πιστοποίηση του διεθνή χαρακτήρα του διαγωνισμού ενισχύεται επίσης από την προέλευση των κριτών του, αφού οι 20 κριτές της φετινής διοργάνωσης προέρχονταν από 11 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Κροατία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τυνησία και Αυστραλία.

 

Η επιλογή των Δελφών για τη διεξαγωγή του ATHIOOC 2018 είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας και την ισχυροποίηση της εικόνας του ATHIOOC μέσω της ταύτισής του με τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα σε άλλα, οι κριτές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν το αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τους Δελφούς με την παραθαλάσσια Κίρρα διασχίζοντας το μοναδικής ομορφιάς Δελφικό Τοπίο, ενώ την τελευταία ημέρα φύτεψαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, από μία ελιά στον κήπο της οικίας του Άγγελου Σικελιανού.

 

Η τελετή απονομής του Athena θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνδυασμό με ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

«Τρούφα των Κενταύρων»

«Τρούφα των Κενταύρων», Αργαλαστή

Την Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, στην Αργαλαστή Μαγνησίας, στο Πήλιο, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου οργανώνει την 6η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριών Τρούφας «Τρούφα των Κενταύρων».

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μανιταροεξορμήσεων και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας και του Επιμελητήριου Μαγνησίας.

Ο κ Στέργιος Παπαϊωάννου, [email protected], πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου (https://www.facebook.com/pilionins) ανακοίνωσε ότι η 6η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριών Τρούφας «Τρούφα των Κενταύρων» περιλαμβάνει ομιλίες, εκπαίδευση για τα μανιτάρια, επίδειξη συνταγών μαγειρικής, γευσιγνωσία φαγητών με βάση το μανιτάρι τρούφα, ενώ κάθε βράδυ θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και την Κυριακή προβλέπεται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Αργαλαστής χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Οι ομιλίες περιλαμβάνουν τα θέματα:

  • «Μανιτάρια: Ένας εδώδιμος φυτικός κόσμος, Ταξινόμηση Πολλαπλασιασμός Παραγωγή», με τον καθ Θωμά Θωμίδη, Διεθνές Πανεπιστήμιο, 
  • «Εισαγωγή στην Ευεργετικότητα των Μανιταριών και Γνωριμία με τα εδώδιμα είδη των Μανιταριών», με τον καθ. Γιώργο Ζακυνθινό, Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, 
  • «Τα Μανιτάρια & Τρούφες ως Μοχλός Ανάπτυξης», με τον κ Νεκτάριο Φιλιππόπουλο, 
  • «Τοπική Ανάπτυξη Υπαίθρου», με τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη, δημοσιογράφο ΑγροΝέα & AgroBus, 
  • «Μανιτάρια ένας Μαγικός Κόσμος (Εδώδιμα /Φαρμακευτικά /Δηλητηριώδη)», με τον κ Φίλιππο Καγιά. 
  • «Διατροφή και Υγιεινές Συμβουλές για τη Χρήση Μανιταριών», με την κα Αλεξία Ζακυνθινού, Μ.Sc, κλινικό διατροφολόγο -διαιτολόγο.
  • «Αντιμετωπίζοντας τον δάκο της ελιάς με τεχνητή νοημοσύνη – ψηφιακή δακοπαγίδα gaiaTrap», από τον κ Μαρίνο Βογιαντζή.

Και συνεχίζονται με:

  • Επίδειξη συνταγών μαγειρικής από την κα Κική Εμμανουηλίδου, σεφ – συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και μέλος Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας
  • Γευσιγνωσία διαφορετικών φαγητών με βάση το μανιτάρι τρούφας από τον κ Φώτη Παρασκευαΐδη
  • Χρήση μανιταριών σε χορτοφαγικές και vegan συνταγές: Παρουσίαση ιδεών για συνταγές χωρίς κρέας, με τα μανιτάρια να αποτελούν βασικό συστατικό.
  • Προτάσεις για ελαφρές, χαμηλές σε θερμίδες συνταγές: Ιδανικό για άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, αλλά να απολαμβάνουν νόστιμα πιάτα.
Continue Reading

Εκδηλώσεις

Τι έτρωγαν στην αρχαία Πιερία? … 8.000 χρόνια πριν 

Πραγματοποιήθηκε στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου στα πλαίσια του 54ου Φεστιβάλ ΟΛΥΜΠΟΥ η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση «Τι έτρωγαν στην αρχαία Πιερία? Μακροχρόνιες παραδόσεις & νεωτερισμοί». Ήταν μια σύντομη τεκμηριωμένη αναδρομή στην γαστρονομία της Βόρειας Πιερίας τα τελευταία 8.000 χρόνια συνεχώς …

Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ξεκίνησε με μια έκπληξη από την αρχαιολόγο κα Άρτεμη Μπροφίδου η οποία μας ξενάγησε στα εκθέματα της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλλου. Η ευχάριστη διάθεση και ενημέρωση για τα εκθέματα ήταν η έκπληξη. Αλλά η πιο μεγάλη έκπληξη ήταν η όμορφη περιγραφή των εκθεμάτων. Όλη η ομάδα συνεργατών της Μουσειακής Αποθήκης, με την φροντίδα της κας Αθηνάς Αθανασιάδου παρουσίασε ένα πρωτόγνωρο άριστο αποτέλεσμα. 

Και οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν με την ομιλία της Δρ Ρένας Βεροπουλίδου, η οποία μίλησε εκπροσωπώντας και την Δρ Νάνσυ Κραχτοπούλου και την Δρ Αλεξλανδρα Λιβάρδα, η οποία παρουσίασε κάποια συμπεράσματα των αρχαιολογικών ερευνών για την διατροφή στην αρχαία βόρεια Πιερία από το 6.500 περίπου πΧ έως και το 354 πΧ. Φαίνεται ότι οι ανασκαφές έγιναν και με την ευκαιρία και την χρηματοδότηση μεγάλων τεχνικών έργων (σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος κλπ).

Η Δρ Ρ. Βεροπουλίδου επεσήμανε ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα ότι: Η τροφή όπως και το νερό είναι αναγκαία για την βιολογική επιβίωση. Η τροφή ήταν και είναι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, όπως και αιτία πολέμων και βίαιων ανακατατάξεων. Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι διαλέγουν το πού θα ζήσουν είναι η εύκολη πρόσβαση στην εύρεση και την παραγωγή της τροφής, δηλαδή εάν έχει κοντά νερό και γη κατάλληλη για καλλιέργεια, βοσκοτόπια, ζώα για κυνήγι, λίμνες, ποτάμια και θάλασσα για ψάρια και οστρακοειδή. Το τι τρώμε, το πως μαγειρεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό, το που, με ποιους και πότε τρώμε, ποιες είναι οι συνήθειες κατά την διάρκεια του γεύματος χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους στα διάφορα μήκη και πλάτη της γης, γιατί όλα αυτά επηρεάζονται από το περιβάλλον και το κλίμα, και βεβαίως από το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, συνήθως σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων. Το φαγητό είναι ιδεολογία, είναι στάση ζωής και είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αλλά και διαφοροποιούν τόσο τους ανθρώπους μεταξύ τους όσο και τους λαούς. Εξάλλου οι συνήθειες & οι τελετές γύρω από το φαγητό αποτελούν ένα κομμάτι της ταυτότητας & του πολιτισμού μας. 

Ακούσαμε την Δρ Ρ. Βεροπουλίδου να ενημερώνει ότι το 6.500 πΧ μερικά από τα αρχαιότερα χωριά στην Νεολιθική περίοδο είναι στην βόρεια Πιερία. Είναι τα Ρεβένια Κορινού, τα Παλιάμπελα Κολινδρού και ο οικισμός της νεότερης νεολιθικής στον Μακρύγιαλο. Οι κάτοικοι της Βόρειας Πιερίας προτιμούσαν ένα συγκεκριμένο είδος οστρακοειδών, την μπουρλίδα ή μπουρλήθρα. Το πέρασμα των χιλιετιών φαίνεται ότι δεν επηρεάζει σημαντικά το τι έτρωγαν οι κάτοικοι της Βόρειας Πιερίας. Οι άνθρωποι στα τελευταία 8.000 χρόνια στην βόρεια Πιερία ακολουθούσαν βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας των χωραφιών, εκτροφής των ζώων και εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, που επέτρεψαν τη συνεχόμενη κατοίκηση και ανάπτυξη της βόρειας Πιερίας για κοντά 8.000 χρόνια!

Σήμερα τα ευρήματα ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής πριν 8.000 χρόνια έτρωγαν οστρακοειδή μπορεί να είναι ένα πιθανό ισχυρό στοιχείο μάρκετινγκ για τα φημισμένα οστρακοειδή Πιερίας (Μακρυγιάλου & Μεθώνης). Σήμερα η τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, όπως αναπτύχθηκε διαχρονικά, εμπεριέχει ψήγματα της αειφορίας για τις κοινωνίες της περιοχής. Οι κάτοικοι συνέχεια καλλιεργούν μονόκοκκο & δίκοκκο σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρόβη (βίκο), λαθούρι (φάβα) και κουκιά. Τις τελευταίες δεκαετίες οι κάτοικοι «τρελάθηκαν» και καλλιεργούν υβρίδια και εισαγόμενες καλλιέργειες για να μεγιστοποιήσουν το εκχρηματισμένο κέρδος εις βάρος της αειφορίας του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινωνιών.

Τα στοιχεία της έρευνας «Τι έτρωγαν στην αρχαία βόρεια Πιερία, 8.000 χρόνια πριν» μπορούν, εν συντομία, να αποτελέσουν θέμα για το Συνέδριο «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» το οποίο σχεδιάζεται να γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ στον Καταχά του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας το ΣαββατοΚύριακο

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Έναρξη προγράμματος «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας – Μεσσηνία»

Με ενεργή και θερμή συμμετοχή ξεκίνησε την Παρασκευή το πρόγραμμα «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας – Μεσσηνία» στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας». Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας στους ελαιοκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μέσω ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και ταχύρρυθμου κύκλου σεμιναρίων κατάρτισης πάνω στον κλάδο της ελιάς και του ελαιόλαδου, ο οποίος περιλαμβάνει και βιωματική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας – Μεσσηνία» συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και υποστηρίζεται από τις εταιρείες Bayer, BASF και PJ Condelis SA, σε σύμπραξη με την Ένωση Μεσσηνίας

Η πρώτη εκπαιδευτική ενότητα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, είχε τίτλο «Καλλιεργητικές Πρακτικές» και περιλάμβανε τις θεματικές:

  • Εφαρμογή καλλιεργητικών χειρισμών (άρδευση, κλάδεμα, λίπανση)
  • Κατεργασία εδάφους – Συλλογή ελαιοκάρπου – Μέθοδοι μηχανικής συλλογής

Εισηγητής της ενότητας ήταν ο κ. Πέτρος Ρούσσος, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 54 εκπαιδευτικές ώρες, κατανεμημένες σε έξι (6) διήμερα, και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών που διατρέχουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ελαιοκομίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του κλάδου στη Μεσσηνία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας – Μεσσηνία» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Continue Reading

Trending