Connect with us

Lifestyle

Nutri Score ή .. Foodomics?

Την τακτική Τετάρτη, 10 Φεβ 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, όπως κάθε Τετάρτη, προσκαλεί στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με επίκαιρο θέμα: Nutri Score ή .. Foodomics?

Η δημόσια συζήτηση είναι ανοικτή σε όποιον ενδιαφέρεται στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για ερωτήσεις και παρατηρήσεις και στο www.vgainoumemprosta.gr μόνο για παρακολούθηση. 

Στις πολλές απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την παρακολούθηση της συζήτησης του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος (1/2/2021) θα προσπαθήσει να συστηματοποιήσει η συζήτηση της Τετάρτης, 10 Φεβ 2021, με την βοήθεια της κας Ευαγγελίας Μπαρκονίκου (Δ/ντριας Διασφάλισης Ποιότητας). 

Αν καταλάβαμε καλά «Nutri Score», βαθμολογία Nutri, είναι μια ετικέτα πέντε (5) χρωμάτων, όπου το Α-πράσινο βαθύ είναι προτιμώμενο, Β-πράσινο αχνό, C-κίτρινο, D-πορτοκαλί & E-κόκκινο. Ο υπολογισμός της βαθμολογίας περιλαμβάνει επτά διαφορετικές παραμέτρους των πληροφοριών σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια τροφίμων που είναι συνήθως διαθέσιμες σε συσκευασίες τροφίμων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα & λαχανικά, ίνες & πρωτεΐνες προάγει μια προτιμώμενη βαθμολογία, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά οξέα και νάτριο επιβάλει μια «κόκκινη» βαθμολογία. 

Με εξέπληξε ότι σε μια κατάταξη αξιολόγησης με Nutri Score A, B, C, D & Ε, που είδαμε στις 1/2/2021 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αξιολογείται με D, το Βιτάμ με D, η Φυτίνη με D, ο χυμός πορτοκάλι με Ε, το γάλα με Ε, τα Coji-Berries με D, καστανή ζάχαρη με D, το μέλι με D, ψωμί λευκό με D, μακαρόνια με Α κλπ …

Μοιάζει να πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια επιβολής της παγκοσμιοποιημένης ομογενοποιημένης αγοράς καταναλωτών. Ο υπεραπλουστευμένος κώδικας, για καταναλωτές χωρίς χρήση σκέψης, δημιουργεί την άποψη ότι ΔΕΝ λαμβάνει υπ’ όψη άλλες σημαντικές παραμέτρους, όπως πχ τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, ή τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο κατανάλωσης ή ακόμα και άλλα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ειδικές ιδιότητες. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ Μ. Χνάρης, σε επιστολή του, αναφέρεται στον σοβαρό κίνδυνο που θέτει το σύστημα επισήμανσης ποιότητας προϊόντων, Nutri Score, για τα κρητικά εξαγώγιμα προϊόντα και ειδικά για το λάδι, το μέλι και άλλα προϊόντα. Το Nutri Score στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών λαμβάνοντας υπόψη μόνον λίπη, σάκχαρα & αλάτι των τροφών, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το ελαιόλαδο και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα (!…). agrocapital.gr, 8/12/2021. 

Ένα γεύμα με κόκκινο κρασί και χοιρινό λαρδί είναι απαραίτητο και σωστό στην βόρεια Φιλανδία. Το ίδιο γεύμα με κρασί και χοιρινό πρέπει να αποφεύγεται στην Σαχάρα, και στην Ινδία αν δεν συνοδεύεται από ισχυρά καρυκεύματα ίσως να μην είναι σωστό … Τι ακριβώς δείχνει το Nutri Score?. 

Ο κύριος Ανδρέας Κ. είναι ένας 65χρονος παραγωγός μελιού στο Καρπενήσι, ο οποίος πιστεύει ότι το μέλι του είναι ξεχωριστό. Είναι όμως πράγματι ξεχωριστό; Και αν ναι, τι είναι αυτό που του προσδίδει υπεραξία; Το ξεχωριστό αυτό στοιχείο, το οποίο γνωρίζει εμπειρικά ο παραγωγός, θα μπορούσε να τεκμηριωθεί και επιστημονικά αν ο ίδιος είχε έναν τρόπο να κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση της μοριακής σύστασης του προϊόντος του με τη χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνικών πολυδύναμης ανάλυσης, ώστε να αναδείξει την αυθεντικότητά και τη διατροφική του αξία και γιατί όχι, να προχωρήσει ακόμη και σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει την ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Β. Μιχοπούλου, in.gr, 21/12/2020.

Η FoodOmicsGR ακολουθεί την τάση στην ανάλυση τροφίμων foodomics, η οποία συνδυάζει την επιστήμη τροφίμων & διατροφής με τις πρόσφατες εξελίξεις στην αναλυτική χημεία, κυρίως στα εργαλεία «omics» (γονιδιωματική, μεταβολομική, μεταγραφωματική πρωτεομική) και στη βιοπληροφορική-χημειομετρία με χρήση τεχνολογιών μηχανικής εκμάθησης. Στο πλαίσιο αυτού του ερευνητικού trend, οι αναλυτικοί χημικοί ξεπερνούν την ανίχνευση και ταυτοποίηση των συστατικών διαφόρων δειγμάτων και αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ολιστικής χαρτογράφησης του προφίλ ενός τροφίμου ή ενός βιολογικού δείγματος με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών πολυδύναμης ανάλυσης, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και της πράσινης ή βιώσιμης παραγωγής. Καθ Γεώργιος Θεοδωρίδης, ΑΠΘ. in.gr.

«Υποθέστε ότι ένας μικρός συνεταιρισμός κτηνοτρόφων θέλει να κάνει ένα επιχειρηματικό βήμα, να παραγάγει ένα νέο προϊόν, για παράδειγμα ένα γιαούρτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε ξεκινώντας από την ολιστική διαχείριση της εκτροφής, δηλ. από τον στάβλο και τις τροφές που χορηγούμε στα ζώα και φτάνοντας μέχρι τον σχεδιασμό του προϊόντος και την πιστοποίηση. Μπορούμε να κάνουμε μοναδικό το προϊόν προσδίδοντάς του υπεραξία βάσει του μοριακού του προφίλ, της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής του προέλευσης», καθ Γεώργιος Αρσένος, ΑΠΘ. in.gr.

Foodomics.GR. Ένα έργο σταθμός για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό των Ελληνικών τροφίμων και την επιστημονική τους ταυτότητα. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών τόσο για ερευνητές όσο και παραγωγούς με στόχο: 1. Τον έλεγχο της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας, της γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου, των οίνων και αποσταγμάτων, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού, καθώς και άλλων τροφίμων και προϊόντων με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής & 2. Την ανάδειξη και βελτίωση μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων αναφορικά με την διακριτή ποιότητα & ασφάλεια. Καθ. Γιάννης Σκούφος, facebook, 4/2/2021.

Προφανώς το βιομηχανοποιημένο-παγκοσμιοποιημένο τρόφιμο, που προσπαθεί να μας επιβάλει μια ελίτ, προτιμώμενου πράσινου-Α score, ίσως ΔΕΝ αποτελεί την καλύτερη επιλογή σωστής διατροφής για τα εξαιρετικά πιστοποιημένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 

Με αγωνία περιμένουμε ενημέρωση για το Nutri Score και για τα foodomics στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την Τετάρτη, 10 Φεβ 2021, στις 12.00 στο facebook Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και στο www.vgainoumemprosta.gr

Εκδηλώσεις

Τί συμβαίνει με τους Δασικούς Χάρτες

Την Τετάρτη, 17 Φεβ 2021, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συζητά δημόσια στο facebook για τους Δασικούς χάρτες που αναρτώνται. 

Μεγάλωσα με μια αρραγή ισχύ στο Σύνταγμα της πατρίδας και σεβασμό στους Νόμους μας. Τώρα τελευταία αισθάνομαι ότι κάποιοι ελάχιστοι, μια συντεχνιακή μειονότητα ή ελίτ, φαίνεται ότι καταχρώνται την ισχύ «παίζοντας» με τις λέξεις του Συντάγματος. Έτσι χωρίς να το αλλάζουν, διαφοροποιούν τελείως το αποτέλεσμα με στόχο ίδιον όφελος ή έστω συντεχνιακό συμφέρον. 

Και οι Νόμοι … καταλαβαίνω όλο και περισσότερο ότι απλά εκφράζουν την περιστασιακή πλειοψηφία και την φαινόμενη κοινωνικοοικονομική ισορροπία, όπως την καταλαβαίνουν κάποιοι μιας διοικητικής ελίτ, μακριά από την πραγματική ζωή και μακριά από το σωστό συμφέρον της πατρίδας. 

Στις 5 Μαρ 2021 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του ΓΕΩΤΕΕ και της ΠΕΔΔΥ κατά του Νόμου 4685/2020, ο οποίος ήταν μια προσπάθεια της Πολιτείας να τακτοποιήσει μερικώς έστω τα θέματα που έχουν κάποια σχέση με τις δασικές εκτάσεις.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακίνητων Ελλάδας, σχολιάζει ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις συνεπάγονται τη δήμευση της Αγροτικής Περιουσίας, αλλά και την απαγόρευση της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας, την οποία έχει επιβάλλει η δασική νομοθεσία, εδώ και τριάντα χρόνια. 

Ποιοι είναι οι Δασικοί χάρτες που προτείνεται να εγκριθούν; Αυτούς τους χάρτες που συνέταξε το υπαλληλικό ιερατείο της Ελληνικής δημοσίας διοίκησης, το οποίο νοσεί βαρύτατα, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο; για τους οποίους κατατέθηκαν 180.000 ενστάσεις και δεν έχει εξεταστεί καμία. Ακόμα και το ΣτΕ καθορίζει ότι για να είναι έγκυρη η ανάρτηση πρέπει να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις! 

Την Τετάρτη, 17 Φεβ 2021, στις 12.00, στο www.vgainoumemprosta.skywalker.gr και στο facebook προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακίνητων Ελλάδας κ Δημήτριο Κοτσώνη να συζητήσει σε δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση.

Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όλοι και κυρίως οι κτηνοτρόφοι, πώς υφαρπάχθηκαν με απλή ερμηνεία ενός όρου σε νόμο του 1979 τα βοσκοτόπια. Έτσι έμειναν οι κτηνοτρόφοι χωρίς τρόπο να βοσκήσουν τα ζώα τους, που φρόντιζαν το περιβάλλον. Έτσι άρχισαν οι τυχόν πυρκαγιές στα μεσογειακά δάση να καταντούν ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Έτσι κατάντησαν τα βοσκοτόπια της υπαίθρου της Αττικής οικισμοί … 

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, όχι πλήρως, πώς εισέπραξαν χιλιάδες λεφτά από επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «ιδιοκτήτες» νέων περίεργων βοσκοτόπων, και όχι οι κτηνοτρόφοι. 

Ίσως μπορέσει να διαφανεί εάν κάποιοι υπεξαίρεσαν την δημοσιοϋπαλληλική θέση τους ή τις περιστασιακές αρμοδιότητες λόγω εκλογικών αποτελεσμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πάντα εις βάρος των κτηνοτρόφων. 

Οι κτηνοτρόφοι έχουν καθημερινή φροντίδα 365 μέρες το χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Πρέπει να μένουν δίπλα στον στάβλο και ο τρόπος ζωής που επέλεξαν πρέπει να είναι σεβαστός. Αυτός ο τρόπος ζωής συνήθως δεν τους αφήνει χρόνο για να «παίζουν» με τα χαρτιά της λεγόμενης δημόσιας διοίκησης και είναι συνήθως τα μόνιμα θύματα κάθε πονηρού … χωρίς να υπάρχουν επαρκείς πειθαρχικές διαδικασίες για να τους προφυλάξουν από παρασπονδίες …

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231) προσκαλεί όλους στην συζήτηση για τους Δασικούς Χάρτες, την Τετάρτη, 17 Φεβ 2021, στις 12.00. Ας συζητήσουμε τουλάχιστον χωρίς φόβο. 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Masterclass «Φάκελος Ερωτικές Υποθέσεις: Μύθοι & Αλήθειες» από τον βραβευμένο συγγραφέα Νικόλα Ουρανό PCC.

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διαδικτυακό (online) σεμινάριο με τίτλο «Φάκελος Ερωτικές Υποθέσεις: Μύθοι & Αλήθειες». Βασικός εισηγητής του Masterclass θα είναι ο κος Νικόλας Ουρανός, Life and Relationship Coach, βραβευμένος συγγραφέας και πιστοποιημένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching (ΙCF) σε επίπεδο PCC.

To θέμα του Masterclass εμπνέεται από την κρίση των ερωτικών σχέσεων στη νέα εποχή, τόσο υπό το πρίσμα των συνθηκών που έφερε ο κορονοϊός και η κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά και μέσα από την παραποιημένη αντανάκλαση που φέρνουν στις σχέσεις τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και οι εσφαλμένες πεποιθήσεις με τις οποίες μεγαλώνουμε.

«Ο έρωτας είναι το οξυγόνο της σχέσης, αλλά εμείς ζούμε συνεχώς υπό καθεστώς… ασφυξίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κος Ουρανός. Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα λανθασμένα μονοπάτια, στη μοναξιά, στην απιστία βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Masterclass. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις προσωπικές τους ερωτήσεις, οδηγούμενοι τελικά με μεθοδικό τρόπο σε απίστευτες αυτοανακαλύψεις σχετικά με όσα τους κρατούν μακριά από τον αληθινό έρωτα.

Η εγγραφή στο Masterclassείναι δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: https://jillandnikolas.com/workshops/seminaria/masterclass/

Continue Reading

Lifestyle

Μόνο εσύ ξέρεις τι είναι καλό για σένα δουλεύοντας στο σπίτι!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει στη διάρκεια της καραντίνας συμβουλές, tips, οδηγίες ή ακόμα και υποχρεωτικά προγράμματα για το πως πρέπει να δουλεύουμε από το σπίτι, πως να μοιράζουμε το χρόνο μας ή τι σειρά να βάλουμε τις δραστηριότητές μας.  Sorry, αλλά ποιος μπορεί να σου πει τι ακριβώς να κάνεις;  Κανείς δε ξέρει τη ψυχολογία σου, τις αντοχές σου ή τη διάθεσή σου.

Μια εξαντλημένη ψυχολογία, αντοχές που λύγισαν και ανύπαρκτη διάθεση. Πόσο παραγωγικός να είσαι με αυτό το παζλ των τριών στη φαρέτρα σου μη ξέροντας πότε θα επιστρέψεις στην κανονικότητα που κάποτε μισούσες αλλά τώρα σου φαίνεται ιδεατό σενάριο;

Ποιος μπορεί να σου πει από πότε μέχρι πότε να δουλεύεις στο σπίτι ή πως να διαμορφώσεις την εσώκλειστη ρουτίνα σου, όταν το μόνο που έχεις συνηθίσει πλέον είναι η πλήρης αταξία και αναρχία σε ωράριο; 

1. Η παραγωγικότητα θέλει έμπνευση, διάθεση, δημιουργικότητα και σαφείς μικρούς στόχους. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί στο σπίτι, αλλά ίσως αν οργανώσουμε ένα συγκεκριμένο χώρο να κάνουμε αποκλειστικά δουλειά, μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε περισσότερο. Αυτός ο χώρος δε μπορεί κανείς να σου πει ποιος θα είναι.

Αν βολευτείς να είσαι με το laptop αγκαλιά στον καναπέ, στο γραφείο, στην κουζίνα ή ακόμα και στο κρεβάτι σου, κανείς δε μπορεί να σε συμβουλέψει να μην το κάνεις. Η φωτεινότητα και η θέα ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν. Ακόμα κι αν είσαι σπίτι, δυστυχώς ξέρεις πως πρέπει να φέρεις εις πέρας μια καθημερινή αναγκαιότητα, επομένως όσο περισσότερο χαλαρός είσαι στο χώρο σου, τόσο ευκολότερο για σένα. 

2. Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά ίσως αν αφήσεις λίγο στην άκρη το κινητό να έχεις περισσότερα παραγωγικά αποτελέσματα από άποψη διάσπασης προσοχής. Δε μπορώ να φανταστώ πόσες δουλειές μππορούν να γίνουν χωρίς social media ή digital κομμάτι, αλλά αν έχεις το περιθώριο κάνε ένα τεστ με τον εαυτό σου και άσε το στην άκρη.

Αν κάνεις πραγματικά καλό multitasking, είμαι σίγουρη πως μπορείς να τα κοιτάς όλα ταυτόχρονα χωρίς να αφήνεις πίσω τη δουλειά. Και κανείς προφανώς δε μπορεί να σου πει τον τρόπο που εσύ μπορείς ευκολότερα και γρηγορότερα να τελειώσεις τη δουλειά σου – με ή χωρίς διαλείμματα και με ή χωρίς social.

3. Έχει αποδειχτεί πως φέρνει ημερήσια αποτελέσματα, οπότε θα σε συμβούλευα με το που ξυπνάς το πρωί να γράφεις σε ένα post it με bullets τα 5 πράγματα που απαραιτήτως πρέπει να φέρεις εις πέρας μέσα στη μέρα είτε πρόκειται για δουλειά είτε όχι. Θα δεις πόσο παραγωγική είναι αυτή η μικρή καθημερινή στοχοθεσία! 

4. Εκτός κι αν έχεις συγκεκριμένο ωράριο στη δουλειά σου που σε υποχρεώνει συγκεκριμένες ώρες από το σπίτι να παράγεις έργο για να το κοινοποιείς σε κάποιους, κανείς δε θα σου πει ποιες είναι οι ώρες που εσύ είσαι πιο παραγωγικός και έχεις τη διάθεση να παράξεις έργο. Το αν πρόκειται για πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες, αυτό το ξέρεις μόνο εσύ, η ψυχολογία σου και το καθεστώς που επικρατεί στο σπίτι σου.

Ο σκοπός δεν είναι απλά να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά όταν λήξει όλο αυτό να είσαι ο ίδιος υγιής και δημιουργικός άνθρωπος.   Με λίγα λόγια, κανείς δε ξέρει καλύτερα από σένα τι δουλεύει καλύτερα για σένα.  Το αν πεινάς συνέχεια, το αν θέλεις τακτικά διαλείμματα, το αν σε βολεύει να δουλεύεις ξημερώματα ή το αν θέλεις συνέχεια να έχεις ανοικτά τα social media διαβάζοντας νέα ή λέγοντας 3 λέξεις με τους ανθρώπους που θέλεις- αυτό είναι μόνο δικός σου λογαριασμός.  

Ακόμα κι αν συνηθίσαμε στην απομόνωση, κανείς δε θα μας στερήσει το δικαίωμα της επικοινωνίας. Σε κάθε της μορφή.  Με κάθε μέσο. Μέχρι η απομόνωση να πάρει τη θέση της αγκαλιάς, η σιωπή να πάρει τη θέση του γέλιου στο γραφείο και η δημιουργικότητα να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της μόλις την αφήσουν ελεύθερη να έρθει σε επαφή με το κοινωνικό σύνολο.  

Continue Reading

Trending