Connect with us

Lifestyle

Nutri Score ή .. Foodomics?

Την τακτική Τετάρτη, 10 Φεβ 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, όπως κάθε Τετάρτη, προσκαλεί στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με επίκαιρο θέμα: Nutri Score ή .. Foodomics?

Η δημόσια συζήτηση είναι ανοικτή σε όποιον ενδιαφέρεται στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για ερωτήσεις και παρατηρήσεις και στο www.vgainoumemprosta.gr μόνο για παρακολούθηση. 

Στις πολλές απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την παρακολούθηση της συζήτησης του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος (1/2/2021) θα προσπαθήσει να συστηματοποιήσει η συζήτηση της Τετάρτης, 10 Φεβ 2021, με την βοήθεια της κας Ευαγγελίας Μπαρκονίκου (Δ/ντριας Διασφάλισης Ποιότητας). 

Αν καταλάβαμε καλά «Nutri Score», βαθμολογία Nutri, είναι μια ετικέτα πέντε (5) χρωμάτων, όπου το Α-πράσινο βαθύ είναι προτιμώμενο, Β-πράσινο αχνό, C-κίτρινο, D-πορτοκαλί & E-κόκκινο. Ο υπολογισμός της βαθμολογίας περιλαμβάνει επτά διαφορετικές παραμέτρους των πληροφοριών σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια τροφίμων που είναι συνήθως διαθέσιμες σε συσκευασίες τροφίμων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα & λαχανικά, ίνες & πρωτεΐνες προάγει μια προτιμώμενη βαθμολογία, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά οξέα και νάτριο επιβάλει μια «κόκκινη» βαθμολογία. 

Με εξέπληξε ότι σε μια κατάταξη αξιολόγησης με Nutri Score A, B, C, D & Ε, που είδαμε στις 1/2/2021 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αξιολογείται με D, το Βιτάμ με D, η Φυτίνη με D, ο χυμός πορτοκάλι με Ε, το γάλα με Ε, τα Coji-Berries με D, καστανή ζάχαρη με D, το μέλι με D, ψωμί λευκό με D, μακαρόνια με Α κλπ …

Μοιάζει να πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια επιβολής της παγκοσμιοποιημένης ομογενοποιημένης αγοράς καταναλωτών. Ο υπεραπλουστευμένος κώδικας, για καταναλωτές χωρίς χρήση σκέψης, δημιουργεί την άποψη ότι ΔΕΝ λαμβάνει υπ’ όψη άλλες σημαντικές παραμέτρους, όπως πχ τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, ή τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο κατανάλωσης ή ακόμα και άλλα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ειδικές ιδιότητες. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ Μ. Χνάρης, σε επιστολή του, αναφέρεται στον σοβαρό κίνδυνο που θέτει το σύστημα επισήμανσης ποιότητας προϊόντων, Nutri Score, για τα κρητικά εξαγώγιμα προϊόντα και ειδικά για το λάδι, το μέλι και άλλα προϊόντα. Το Nutri Score στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών λαμβάνοντας υπόψη μόνον λίπη, σάκχαρα & αλάτι των τροφών, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το ελαιόλαδο και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα (!…). agrocapital.gr, 8/12/2021. 

Ένα γεύμα με κόκκινο κρασί και χοιρινό λαρδί είναι απαραίτητο και σωστό στην βόρεια Φιλανδία. Το ίδιο γεύμα με κρασί και χοιρινό πρέπει να αποφεύγεται στην Σαχάρα, και στην Ινδία αν δεν συνοδεύεται από ισχυρά καρυκεύματα ίσως να μην είναι σωστό … Τι ακριβώς δείχνει το Nutri Score?. 

Ο κύριος Ανδρέας Κ. είναι ένας 65χρονος παραγωγός μελιού στο Καρπενήσι, ο οποίος πιστεύει ότι το μέλι του είναι ξεχωριστό. Είναι όμως πράγματι ξεχωριστό; Και αν ναι, τι είναι αυτό που του προσδίδει υπεραξία; Το ξεχωριστό αυτό στοιχείο, το οποίο γνωρίζει εμπειρικά ο παραγωγός, θα μπορούσε να τεκμηριωθεί και επιστημονικά αν ο ίδιος είχε έναν τρόπο να κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση της μοριακής σύστασης του προϊόντος του με τη χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνικών πολυδύναμης ανάλυσης, ώστε να αναδείξει την αυθεντικότητά και τη διατροφική του αξία και γιατί όχι, να προχωρήσει ακόμη και σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει την ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Β. Μιχοπούλου, in.gr, 21/12/2020.

Η FoodOmicsGR ακολουθεί την τάση στην ανάλυση τροφίμων foodomics, η οποία συνδυάζει την επιστήμη τροφίμων & διατροφής με τις πρόσφατες εξελίξεις στην αναλυτική χημεία, κυρίως στα εργαλεία «omics» (γονιδιωματική, μεταβολομική, μεταγραφωματική πρωτεομική) και στη βιοπληροφορική-χημειομετρία με χρήση τεχνολογιών μηχανικής εκμάθησης. Στο πλαίσιο αυτού του ερευνητικού trend, οι αναλυτικοί χημικοί ξεπερνούν την ανίχνευση και ταυτοποίηση των συστατικών διαφόρων δειγμάτων και αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ολιστικής χαρτογράφησης του προφίλ ενός τροφίμου ή ενός βιολογικού δείγματος με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών πολυδύναμης ανάλυσης, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και της πράσινης ή βιώσιμης παραγωγής. Καθ Γεώργιος Θεοδωρίδης, ΑΠΘ. in.gr.

«Υποθέστε ότι ένας μικρός συνεταιρισμός κτηνοτρόφων θέλει να κάνει ένα επιχειρηματικό βήμα, να παραγάγει ένα νέο προϊόν, για παράδειγμα ένα γιαούρτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε ξεκινώντας από την ολιστική διαχείριση της εκτροφής, δηλ. από τον στάβλο και τις τροφές που χορηγούμε στα ζώα και φτάνοντας μέχρι τον σχεδιασμό του προϊόντος και την πιστοποίηση. Μπορούμε να κάνουμε μοναδικό το προϊόν προσδίδοντάς του υπεραξία βάσει του μοριακού του προφίλ, της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής του προέλευσης», καθ Γεώργιος Αρσένος, ΑΠΘ. in.gr.

Foodomics.GR. Ένα έργο σταθμός για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό των Ελληνικών τροφίμων και την επιστημονική τους ταυτότητα. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών τόσο για ερευνητές όσο και παραγωγούς με στόχο: 1. Τον έλεγχο της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας, της γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου, των οίνων και αποσταγμάτων, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού, καθώς και άλλων τροφίμων και προϊόντων με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής & 2. Την ανάδειξη και βελτίωση μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων αναφορικά με την διακριτή ποιότητα & ασφάλεια. Καθ. Γιάννης Σκούφος, facebook, 4/2/2021.

Προφανώς το βιομηχανοποιημένο-παγκοσμιοποιημένο τρόφιμο, που προσπαθεί να μας επιβάλει μια ελίτ, προτιμώμενου πράσινου-Α score, ίσως ΔΕΝ αποτελεί την καλύτερη επιλογή σωστής διατροφής για τα εξαιρετικά πιστοποιημένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 

Με αγωνία περιμένουμε ενημέρωση για το Nutri Score και για τα foodomics στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την Τετάρτη, 10 Φεβ 2021, στις 12.00 στο facebook Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και στο www.vgainoumemprosta.gr

Εκδηλώσεις

«Ιμερόεσσα», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία

«Χάνουμε κιλά, Κερδίζουμε ζωή», μια ενημερωτική ημερίδα για την παχυσαρκία από την Ιμερόεσσα.

Η «Ιμερόεσσα», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Χάνουμε κιλά, Κερδίζουμε ζωή», το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 09.30 π,μ. στο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, της Ένωσης Διαιτολόγων–Διατροφολόγων Ελλάδος και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Την διοργάνωση επιμελείται η Alpha Marketing Greece.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την νόσο της παχυσαρκίας, την εξέλιξη της νόσου αλλά και των σύγχρονων διαθέσιμων λύσεων αντιμετώπισής της.

Συγκεκριμένα, διακεκριμένοι ομιλητές και επαγγελματίες υγείας θα αναλύσουν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στις διαφορετικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου, το φαινόμενο υπογονιμότητας στις γυναίκες  με παχυσαρκία, τις  πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου καθώς και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής. Θα παρουσιάσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης σε όλες τις θεραπευτικές μεθόδους για την καταπολέμηση της νόσου, καθώς και τα αυξημένα ποσοστά της νόσου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως,  σε άτομα με αναπτυξιακά προβλήματα και άτομα ρομά.

Επιπλέον, στην ημερίδα θα συμμετέχουν και πρώην ασθενείς, οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό την δική τους εμπειρία στην επιτυχημένη προσπάθειά αντιμετώπισης της νόσου.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Στο τέλος της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, στην οποία ένας τυχερός θα κερδίσει ένα τριήμερο στα Τρίκαλα – Μετέωρα με διαμονή στο Vintage Suites Trikala.

Περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την ημερίδα και τις επόμενες δράσεις του συλλόγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου «Ιμερόεσσα» www.imeroessa.gr

Όσοι επιθυμούν παρακολουθήσουν την ημερίδα του Συλλόγου Ιμερόεσσα μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα.

Τo Businesswoman.gr είναι Χορηγός Επικοινωνίας του συλλόγου «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ»

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής

Με Λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η Ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις που έλαβε χώρα στο εστιατόριο το Μαντρί στην Άνω Γλυφάδα.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία & χαιρετισμό του προέδρου του ACROPOLIS Chef’s Club of Attica κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη με ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκομένους.

Στην συνέχεια έφτασε η ώρα της κοπής της πίτας και έδωσαν έναν σύντομο χαιρετισμό οι επίσημοι της βραδιάς που έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στην ΛΑΕΑ Ακρόπολις για το έργο της σε Ελλάδα, Ε.Ε., & Τρίτες Χώρες.

Παράλληλα έγιναν οι ειδικές βραβεύσεις της Λέσχης που κάθε χρόνο δίνουν μια διαφορετική πινελιά με την τιμητική  πλακέτα «Υψηλή τιμή της Γαστρονομίας – Ακρόπολις».

Ακολούθησε πλούσιο δείπνο, με άφθονο κρασί, με την ευγενική χορηγία του  Οινοποιείου Φλεβάρης και η βραδιά έκλεισε με το γλύκισμα χορηγία από το Φούρνο του Σάκη (Λευκάδας).

Τέλος έγιναν οι κληρώσεις από τους λαχνούς με πλούσια δώρα που έλαβαν όλοι οι παρευρισκόμενοι της λαμπρής βραδιάς.

Την βραδιά παρευρέθηκαν οι εξής επίσημοι καλεσμένοι: κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Δήμητρα Αγγελάκη Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κ. Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος Εντεταλμένος Σύμβουλος Π.Α. Τουρισμού, κ. Σταύρος Βοιδονικόλας Πρόεδρος Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Π.Α., κ. Δημήτρης Χατσίκας πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, κ. Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ, κ. Άκης Μπάφας Γραμματέας Παραγωγικών ΝΔ, κ. Ιωάννης Τριανταφύλλου Διευθυντής στην γραμματεία παραγωγικών προϊόντων ΝΔ,  κα  Αθηνά Κολυβά Διευθύντρια Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής, κα Βασιλική Σταυρουλάκη  Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής & Προβολής της Δ/νση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Γεν. Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής &Αλιείας Π.Α., κα Κωνσταντοπούλου Μαρία Υπάλληλος Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής & Προβολής της Δ/νση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Γεν. Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας Π.Α., κ. Αναστάσιος Μαρίνος Αντιδήμαρχος Ζακύνθου, κα. Βασιλική Σωτηρίου Διευθύντρια Εξωστρέφειας, Τουρισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Πειραιά, κ. Ιωάννη Τσιβγούλη Πρόεδρο των Συνταξιούχων Δ.Ε.Η., τον κ. Θεόδωρο Ρούσσο πρόεδρο σωματείου κρεοπωλών Ταξιάρχες, κα Δήμητρα Νάνου τ. Αντιπεριφερειάρχης Ν.Τ. Π.Α., κα Μαρία Αλιφραγκή Τουριστικός Πράκτορας Signature Travel, κ. Αντώνης Νικολουδάκης Ξενοδόχος, Μαρία Λούγαρη Ξενοδόχος, κ. Manuel de Coco Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Γαστρονομίας Αθήνας και Σκηνοθέτης, Αθανάσιος Σκούρας τ. Αρχιμάγειρας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κουβέλης γενικός διευθυντής στα Taste Olymp Awards, το Δ.Σ. της ΛΑΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ κ.κ. Αθανάσιος Καραίνδρος, Νικόλαος Χρηστάκης, Νικόλαος Φιλιππίδης και πολλά επίτιμα μέλη.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της ΛΑΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που παρευρέθηκαν στην ξεχωριστή αυτή την βραδιά και το προσωπικό του εστιατορίου το Μαντρί για την άψογη συνεργασία.

Κλείνοντας και αυτή η φετινή ξεχωριστή και ιδιαίτερη βραδιά βρέθηκαν τα 2 φλουριά της πίτας που τα δώρα είναι ευγενική χορηγία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις & Signature Travel. Ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα τους φωτογράφους μας κ. Διονύση Πατεράκη και κ. Κωνσταντίνο Σεβαστιάδη για το φωτορεπορτάζ της εκδήλωσης αυτή. 

Continue Reading

Διακόσμηση

Η διακόσμηση Wabi Sabi ήρθε να μας ανανεώσει!

Ο δυτικός πολιτισμός, πολλές φορές έχει δανειστεί πράγματα από την Ασία όσων αφορά την φιλοσοφία και την διακόσμηση του σπιτιού. Το Φενγκ Σούι είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, που πολλοί κάτοικοι της Δύσης, όχι μόνο το υιοθέτησαν για τους εσωτερικούς τους χώρους, αλλά έχουν εμβαθύνει στη φιλοσοφία του.

Μια νέα τάση Ιαπωνικής διακόσμησης έρχεται στην χώρα μας και φαίνεται πως ήδη έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές. Πρόκειται για την Ιαπωνική διακόσμηση Wabi Sabi, όπου καταφέρνει να συνδυάσει το vintage στοιχείο και την κουλτούρα της Ασίας.

Η Ιαπωνική διακόσμηση Wabi Sabi είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά extreme μορφή διακόσμησης, αφού μερικές από τις παρακάτω εικόνες, δε θα πίστευε κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που τις υιοθέτησαν για τον δικό τους προσωπικό χώρο. Όταν τις αντικρίζεις όμως, είναι πολύ όμορφες και σε βάζουν σε σκέψεις.
 

Ιαπωνική διακόσμηση Wabi Sabi

Αυτό που χαρακτηρίζει την Ιαπωνική διακόσμηση Wabi Sabi είναι τα μουντά χρώματα που προστάζει, ότι πρέπει να περικλείουν τους εσωτερικούς μας χώρους. Έτσι, γκρι τοίχοι που φαίνονται σχεδόν φθαρμένοι, μίνιμαλ διακόσμηση με λιγοστά έπιπλα – κατά προτίμηση vintage – και μερικά βάζα με ασιατικό στοιχείο είναι αρκετά.
wabi sabi

Ντύστε τον καναπέ σας με ένα γκρι κάλυμμα και τοποθετήστε πάνω του boho μαξιλάρια. Βάψτε τους τοίχους σας στα χρώματα του καφέ και κάντε μερικές πινελιές, έτσι ώστε να φαίνονται λίγο απεριποίητη. Αυτό που προστάζει το Wabi Sabi είναι το επιμελώς ατημέλητο σπίτι.
wabi sabi

Για να επιτύχετε μια Wabi Sabi διακόσμηση, μπορείτε να βάψετε τους τοίχους του σπιτιού σας γκρι, να τοποθετήσετε χαμηλά τραπέζια, να βάλετε στους χώρους σας βάζα και διακοσμητικά με έντονο το ασιατικό στοιχείο και να επιλέξετε μερικά μονόχρωμα κάδρα για τον τοίχο.
wabi sabi

Και το μπάνιο σας μπορεί να υιοθετήσει την Ιαπωνική διακόσμηση Wabi Sabi, αν παίξετε με τα χρώματα του γκρι και του παστέλ καφέ. Ένα ξύλινο καλάθι για τα άπλυτα ρούχα, θα έρθει να απογειώσει την εικόνα! Δεν είναι πανέμορφο;

Πηγή:https://www.douleutaras.gr

Continue Reading

Trending