Connect with us

Συνταγές

Πιτάκια με φρούτα του δάσους

Τα φρούτα του δάσους είναι υπερτροφή και για τα Χριστούγεννα χαρίζουν γεύση και χρώμα γιορτινό. Το σίγουρο είναι ότι αρέσουν πολύ και γίνονται εύκολα.

Τα σερβίρουμε σε ένα εντυπωσιακό σκεύος είτε κεραμικό ή γυάλινο και διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα του δάσους μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα ή βατόμουρα.

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με κάτι λιγότερο συνηθισμένο ξεκινήστε άμεσα…

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες / Εύκολο

Πιτάκια με φρούτα του δάσους  

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά για 4-6 άτομα

Για το φύλλο

12 φύλλα κρούστας

200 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο

Για την κρέμα

200 γρ. φρούτα του δάσους ανάμικτα φρέσκα ή κατεψυγμένα

700 ml φρέσκο γάλα πλήρες

300 ml κρέμα γάλακτος

160 γρ. ζάχαρη

2 αυγά ολόκληρα

4 κρόκους αυγών

80 γρ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα του δάσους, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινα κουτάλα μέχρι να λιώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα των αυγών  ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται και να μην σχηματίσει κρούστα.

Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 2 ώρες και τότε  προσθέτουμε τη σάλτσα φρούτων και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 8 εκατοστών. Βουτυρώνουμε τις λωρίδες και τις χωρίζουμε ανά δύο τη μία πάνω στην άλλη και βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο.

Πιάνουμε τα 2 φύλλα και προς την άκρη βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.

Πιάνουμε την αριστερή γωνία στο κάτω μέρος και τη διπλώνουμε προς τη δεξιά πλευρά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο, συνεχίζουμε να διπλώνουμε μέχρι την άκρη του φύλλου.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.

Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα, για 25-25 λεπτά μέχρις ότου ροδίσουν τα πιτάκια.

Δοκιμάζουμε αν έγινε η κρέμα τρυπώντας με ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό σημαίνει ότι η κρέμα είναι έτοιμη, διαφορετικά αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Σερβίρουμε διακοσμώντας με φρέσκα φρούτα του δάσους, ξηρούς καρπούς, ακόμα και βρώσιμα άνθη.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Mια υπέροχη γευστική δημιουργία με μελιτζάνες που σιγομαγειρεύονται μέχρι να μελώσουν. Οι πολίτισσες συνήθως αρωματίζουν τις μελιτζάνες με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή κόλιανδρου ή ακόμα και καυκαλήθρες ή παπαρούνα αν είναι της εποχής.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε με αρωματισμένο γιαούρτι ή τυρί φέτα και είναι όνειρο με πιτούλες αραβικές ή ζεστό ψωμί…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους

6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 κόκκους μπαχάρι

3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.σ. κόλινδρο, σε σκόνη

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους τις κόβουμε σε φέτες και μετά στη μέση.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι και προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες και πιπεριές.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.

Αν θέλουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ανακατεύουμε μέσα τα φύλλα βασιλικού.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες αραβικές,  τυρί φέτα ή γιαούρτι

Πηγή :https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μακαρονάδα βουνίσια

Μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα με νότες ρουστίκ βουνίσιες. Γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Η Μαρίνα χρησιμοποίησε το οψωμοτύρι, ένα μείγμα τυριού φέτας και γιαουρτιού που αγαπούν πολύ στη Φωκίδα.

Εσείς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλα κρεμώδη τυριά όπως το τσαλαφούτι ΠΟΠ ή το κατίκι Δομοκού ΠΟΠ.

Απολαύσαμε κυριολεκτικά τη μακαρονάδα στο Διχώρι της ομορφιάς, στην ταβέρνα της βραβευμένης Μαρίνας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Πολύ εύκολη

Μακαρονάδα βουνίσια

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Aμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι

2 πράσα

1 κρεμμύδι ξερό

8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

4 μανιτάρια λευκά

100 ml χυμό ντομάτας

2 κ.σ οψωμοτύρι ή τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τυρί τριμμένο, γραβιέρα ή πεκορίνο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια.

Τα σουρώνουμε.

Κόβουμε καρέ όλα τα λαχανικά εκτός από τα ντοματίνια.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο τα λαχανικά και έπειτα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας.

Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια και το τυρί κρέμα.

Ανακατεύουμε με τη λαβίδα και αφήνουμε 2 λεπτά να δέσει η σάλτσα με τα μακαρόνια.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending