Connect with us

Συνταγές

Πιτάκια με φρούτα του δάσους

Τα φρούτα του δάσους είναι υπερτροφή και για τα Χριστούγεννα χαρίζουν γεύση και χρώμα γιορτινό. Το σίγουρο είναι ότι αρέσουν πολύ και γίνονται εύκολα.

Τα σερβίρουμε σε ένα εντυπωσιακό σκεύος είτε κεραμικό ή γυάλινο και διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα του δάσους μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα ή βατόμουρα.

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με κάτι λιγότερο συνηθισμένο ξεκινήστε άμεσα…

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες / Εύκολο

Πιτάκια με φρούτα του δάσους  

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά για 4-6 άτομα

Για το φύλλο

12 φύλλα κρούστας

200 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο

Για την κρέμα

200 γρ. φρούτα του δάσους ανάμικτα φρέσκα ή κατεψυγμένα

700 ml φρέσκο γάλα πλήρες

300 ml κρέμα γάλακτος

160 γρ. ζάχαρη

2 αυγά ολόκληρα

4 κρόκους αυγών

80 γρ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα του δάσους, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινα κουτάλα μέχρι να λιώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα των αυγών  ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται και να μην σχηματίσει κρούστα.

Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 2 ώρες και τότε  προσθέτουμε τη σάλτσα φρούτων και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 8 εκατοστών. Βουτυρώνουμε τις λωρίδες και τις χωρίζουμε ανά δύο τη μία πάνω στην άλλη και βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο.

Πιάνουμε τα 2 φύλλα και προς την άκρη βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.

Πιάνουμε την αριστερή γωνία στο κάτω μέρος και τη διπλώνουμε προς τη δεξιά πλευρά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο, συνεχίζουμε να διπλώνουμε μέχρι την άκρη του φύλλου.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.

Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα, για 25-25 λεπτά μέχρις ότου ροδίσουν τα πιτάκια.

Δοκιμάζουμε αν έγινε η κρέμα τρυπώντας με ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό σημαίνει ότι η κρέμα είναι έτοιμη, διαφορετικά αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Σερβίρουμε διακοσμώντας με φρέσκα φρούτα του δάσους, ξηρούς καρπούς, ακόμα και βρώσιμα άνθη.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Εναλλακτικές Επιλογές για Υγιεινά Τσιπς

Τα τσιπς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ, ωστόσο, τα παραδοσιακά πατατάκια είναι συχνά φορτωμένα με αλάτι και λιπαρά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που είναι πιο υγιεινές και εξίσου νόστιμες. Εδώ είναι μερικές ιδέες για εναλλακτικά τσιπς που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Τσιπς Λαχανικών

Τα τσιπς λαχανικών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει ποικιλία γεύσεων και υφών.

Καρότα: Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Κολοκύθι: Κόψτε τα κολοκύθια σε φέτες, αλατίστε τα ελαφρώς και ψήστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Παντζάρι: Τα τσιπς παντζαριού είναι πλούσια σε χρώμα και γεύση. Ψήστε τα λεπτοκομμένα φέτες παντζαριού με λίγο λάδι και μπαχαρικά της επιλογής σας.

Τσιπς Γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες και ψήστε τις στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Φρούτων

Τα τσιπς φρούτων είναι μια γλυκιά και υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μήλα: Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέστε κανέλα για επιπλέον γεύση.

Μπανάνες: Οι αποξηραμένες φέτες μπανάνας μπορούν να γίνουν τραγανές στον φούρνο ή στο αποξηραντήριο.

Τσιπς Λαχανίδας (Kale Chips)

Τα τσιπς λαχανίδας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύ εύκολα στην παρασκευή.

Εκτέλεση: Πλύντε τα φύλλα λαχανίδας, αφαιρέστε τα σκληρά κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Τσιπς Νάτσος με Τορτίγιες Ολικής Άλεσης

Οι τορτίγιες ολικής άλεσης μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τσιπς νάτσος.

Εκτέλεση: Κόψτε τις τορτίγιες ολικής άλεσης σε τρίγωνα και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με γκουακαμόλε ή σάλσα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Πίτας

Οι πίτες ολικής άλεσης μπορούν να μετατραπούν σε νόστιμα και τραγανά τσιπς.

Εκτέλεση: Κόψτε τις πίτες σε τρίγωνα, ψεκάστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσθέστε μπαχαρικά όπως κύμινο ή σκόνη σκόρδου για περισσότερη γεύση.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending