Συνταγές
Πιτάκια με φρούτα του δάσους
Τα φρούτα του δάσους είναι υπερτροφή και για τα Χριστούγεννα χαρίζουν γεύση και χρώμα γιορτινό. Το σίγουρο είναι ότι αρέσουν πολύ και γίνονται εύκολα.
Τα σερβίρουμε σε ένα εντυπωσιακό σκεύος είτε κεραμικό ή γυάλινο και διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα του δάσους μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα ή βατόμουρα.
Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με κάτι λιγότερο συνηθισμένο ξεκινήστε άμεσα…
Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες / Εύκολο
Πιτάκια με φρούτα του δάσους
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά για 4-6 άτομα
Για το φύλλο
12 φύλλα κρούστας
200 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο
Για την κρέμα
200 γρ. φρούτα του δάσους ανάμικτα φρέσκα ή κατεψυγμένα
700 ml φρέσκο γάλα πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος
160 γρ. ζάχαρη
2 αυγά ολόκληρα
4 κρόκους αυγών
80 γρ. κορν φλάουρ
Τρόπος παρασκευής
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα του δάσους, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινα κουτάλα μέχρι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους.
Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με το σύρμα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται και να μην σχηματίσει κρούστα.
Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 2 ώρες και τότε προσθέτουμε τη σάλτσα φρούτων και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία.
Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 8 εκατοστών. Βουτυρώνουμε τις λωρίδες και τις χωρίζουμε ανά δύο τη μία πάνω στην άλλη και βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο.
Πιάνουμε τα 2 φύλλα και προς την άκρη βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.
Πιάνουμε την αριστερή γωνία στο κάτω μέρος και τη διπλώνουμε προς τη δεξιά πλευρά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο, συνεχίζουμε να διπλώνουμε μέχρι την άκρη του φύλλου.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.
Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα, για 25-25 λεπτά μέχρις ότου ροδίσουν τα πιτάκια.
Δοκιμάζουμε αν έγινε η κρέμα τρυπώντας με ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό σημαίνει ότι η κρέμα είναι έτοιμη, διαφορετικά αφήνουμε λίγο ακόμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.
Σερβίρουμε διακοσμώντας με φρέσκα φρούτα του δάσους, ξηρούς καρπούς, ακόμα και βρώσιμα άνθη.
Συνταγές
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά
Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.
Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .
Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.
Γαστρονομία
Μαραθόπιτα
Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.
+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.
Xρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά ξερή
25 ml. ελαιόλαδο
25 ml. τσικουδιά
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό
Για τη γέμιση
4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα
2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
Mισή κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαραθόσπορο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.
Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια
Tips!
Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.
Συνταγές
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
40 γρ φακές
20 γρ μαυρομάτικα φασόλια
40 γρ σιτάρι
20 γρ φασόλια
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα
2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα