Connect with us

Μόδα

Tα ‘Αzulejos’ της Ελληνικής Μόδας από την Σχολή AthensFashionClub

Mόδα, ταλέντο και παράδοση από την Πορτογαλία κατάφεραν να συγκεράσουν οι σπουδαστές της Σχολής Μόδας AthensFashionClub και η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα.

Πέντε νεαρές και φιλόδοξες σπουδάστριες της Σχολής διεκδικούν φέτος στον διαγωνισμό ‘Sangue Novo’ της ModaLisboa να λάβουν το πρώτο Βραβείο που αντιστοιχεί σε συμμετοχές και προβολή σε διεθνή Fashion Show  καθώς και συνεργασίες με μεγάλους οίκους μόδας Πανευρωπαϊκά.

Αντιγόνη Βολιτάκη, Κωνσταντίνα Κοζακίδη, Κωνσταντίνα Μπένου, Χρύσα Γιαννακουλοπούλου και Στεργίου Μαγδαληνή σχεδίασαν μοναδικές συλλογές με στόχο την διάκριση στον διαγωνισμό και την ανάδειξη του ταλέντου τους.

Συνδύασαν μοτίβα από παραδοσιακά κεραμικά Azulejos της Πορτογαλίας με ελληνικές πτυχώσεις και sustainable υλικά όπως ο φελλός, ο οποίος αποτελεί τοπικό προϊόν, σε avantgarde ύφος για σύγχρονες και εντυπωσιακές συλλογές.

Παράλληλα, οι σπουδαστές έχοντας εμπειρία σε σχεδιασμό Portfolio High Fashion, παρουσίασαν πολλές διαφορετικές μοντέρνες εκδοχές βραδυνών ενδυμάτων με έμπνευση την φύση.

Ολόκληρη η βιομηχανία της Μόδας, μεγάλα εργοστάσια υφασμάτων του εξωτερικού και οι καλύτεροι προμηθευτές της Πορτογαλίας υποστηρίζουν τον διαγωνισμό ‘Sangue Novo’, έτσι ώστε οι σχεδιαστές να έχουν στην διάθεσή τους ότι επιθυμούν για την ολοκλήρωση εντυπωσιακών avantgarde συλλογών με  καινοτομία και ευρυματικότητα.

Η Λισσαβώνα και το Μάαστριχτ της Ολλανδίας αναμένουν με αγωνία να δουν αυτούς τους  νέους ταλαντούχους σχεδιαστές να παρουσιάσουν τις Capsule Collections και προτάσεις τους για το 2020! 

Η συνεργασία της Ιδρύτριας της Σχολής Μόδας κας Βυτινίδου Μαρίας με τον Διευθυντή της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Αθήνα κο Laurent Armao, ξεκίνησε πριν μήνες με σκοπό την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών μεταξύ Πορτογάλων κατασκευαστών του κλάδου της μόδας και  σχεδιαστών της Σχολής AthensFashionClub.

H συνεργασία αυτή σφραγίστηκε με την συμμετοχή της κας Βυτινίδου Μαρίας ,ως Σχεδιάστριας με το δικό της brand ‘Maria Vytinidou Luxury Design’, στην διεθνή έκθεση Modtissimo τον Φεβρουάριο 2019 με σκοπό την αναζήτηση συνεργιών με Πορτογάλους κατασκευαστές υφασμάτων και υποδημάτων.

Είναι γνωστό ότι η Πορτογαλία  διαθέτει μακρά παράδοση στην τέχνη του χειροποίητου και μεγάλη κληρονομιά στη βιοτεχνία, με πλειάδες δυναμικών Brand και εργοστασίων να έχουν επενδύσει στην έρευνα, στην καινοτομία και το design και να έχουν πετύχει πολύ καλές επιδόσεις στο κομμάτι των εξαγωγών διεθνώς. Αντίστοιχα και το επιχειρηματικό πνεύμα στον κλάδο της μόδας στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο με τις δύο αυτές συνθήκες να καλλιεργούν το έδαφος για μία συνεργασία με γερά θεμέλια. 

Ο κ.Laurent Armaos, δηλώνει ικανοποιημένος με αυτήν την συνεργασία, καθώς η διοίκηση της Σχολής Μόδας AthensFashionClub διαθέτει αυτήν την δυναμική και την καινοτόμο σκέψη για συνέργειες που αναζητά η Πορτογαλική Βιομηχανία της Μόδας. 

Η Σχεδιάστρια και Ιδρύτρια της Σχολής κα Βυτινίδου Μαρία αναφέρει από την δική της πλευρά χαρακτηριστικά:

‘Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτήν την  συνεργασία με τον κο Laurent Armaos και την Πορτογαλική Πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε σταδιακά και χτίζεται καθημερινά μέσα από τις προγραμματισμένες δράσεις για όλο το έτος 2020. Αισθανόμαστε ότι διαθέτουμε την ίδια επιχειρηματική κουλτούρα και προσανατολιζόμαστε σε συνέργειες που θα αναδείξουν την πρωτοπορία Ελλάδας και Πορτογαλίας στον χώρο της Μόδας.

Η Σχολή AthensFashionClub έχει ως βασικό πυλώνα εκπαίδευσης την εξωστρέφεια και διεθνικές δράσεις που αναδεικνύουν το ταλέντο των σπουδαστών μας. 

Πιστεύω ότι οι σπουδαστές μας εργάστηκαν σκληρά τον τελευταίο μήνα πριν καταθέσουν την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Δούλεψαν σύνθετα και πολυεπίπεδα με στοιχεία έμπνευσης από την Πορτογαλική και Ελληνική παράδοση.

Τα Πορτογαλικά ‘azulejos’ , όταν διαβάσαμε την ιστορία τους, τα αγαπήσαμε τόσο πολύ που τα κάναμε δικά μας! Ανακαλύψαμε τα πιο εντυπωσιακά μοτίβα από azulejos, τα οποία θα γίνουν print σε recycled Polyester από μια Πορτογαλική εταιρία, η οποία συλλέγει μπουκάλια από την θάλασσα, τα νηματοποιεί και στην συνέχεια τα παράγει ως οικολογικό ύφασμα.

 Στα σχέδια των συλλογών χρησιμοποιήσαμε επίσης με ένα ιδιαίτερο καινοτόμο τρόπο και ύφασμα από φελό, θέλοντας να ενισχύσουμε το concept του Εco Fashion και των τοπικών κατασκευαστών της Πορτογαλίας. Όλα αυτά ‘έδεσαν’ μαζί  με τα πολύχρωμα υφαντά Ελληνική προέλευσης, τα οποία είτε βρίσκουμε σαν ρετάλια από προηγούμενες συλλογές είτε θα τα παράγουμε στις τοπικές υφάντριες της Κρήτης, γνωστές για την αρτιότητα των σχεδίων τους. Αυτή είναι ακόμη μία sustainable διαδικασία που ενισχύει την οικολογική προσέγγιση της Μόδας, όπως  την διδάσκουμε στην Σχολή μας.Ολες οι συλλογές σχεδιάστηκαν υπό το πρίσμα του Sustainable Fashion.

Εχουμε συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό με πρωτιές και διακρίσεις και αναμένουμε και από τον διαγωνισμό ‘Sangue Novo’,  ένα θετικό αποτέλεσμα για τους σπουδαστές μας. 

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους του ‘Sangue Novo’ και πολλά συγχαρητήρια για το επίπεδο της διοργάνωσης, το οποίο αποτελεί κορυφαίο γεγονός Μόδας Πανευρωπαϊκά!’ 

 Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μόδα

Γλυπτική & Μόδα

Η γλυπτική και η μόδα έχουν πολλά κοινά σημεία! Και οι δύο
χρησιμοποιούν τη διαμόρφωση σχεδίων, μοντέλων, κοπή αλλά και ντραπάρισμα.

Η Rei Kawakubo, είναι Ιαπωνέζα σχεδιάστρια γλυπτικής
και μόδας γνωστή για τον οίκο  Comme des
Garçons  (CDG) που ξεκίνησε στο Τόκιο το 1969.
Αγαπά το φουτουρισμό και το αυστηρό ύφος με τις δημιουργίες της
να θυμίζουν περισσότερο κατασκευές-γλυπτά, ενώ το στυλ των
ρούχων της έχει ασύμμετρο ύφος σε oversized μεγέθη και συνήθως
σε σκούρα χρώματα.
Τα ρούχα της συχνά περιγράφονται ως πρωτοποριακά και
αντισυμβατικά γιατί δεν ταιριάζουν με την κλασσική αντίληψη της
μόδας. Η Kawakubo στην προσπάθειά της να φτιάξει τα ρούχα που
«δεν υπήρχαν πριν», αποδόμησε το λεξικό της μόδας δημιουργώντας
νέους ανατρεπτικούς όρους. Οι συλλογές πασαρέλας Holes και
Patchworks and X – 1982 και 1983 – είναι ακόμα πιο επαναστατικές.
Οι δύο συλλογές περιέχουν ημιτελή ενδύματα κυρίως σε μαύρες
αποχρώσεις.

Τα πουλόβερ με τρύπιες βελονιές σε διάφορα σημεία, ενώ τα
μοντέλα Patchworks and X παρουσιάζουν διάφορα μπαλώματα σε
αποχρώσεις μαύρου εμπνευσμένα από τα μελάνια της ιαπωνικής
γραφής.  Κάποιοι κριτικοί όρισαν αυτή τη μορφή ντυσίματος
αποκαλυπτική, πολλοί θαύμασαν την εφευρετικότητα και την
καινοτομία της σχεδιάστριας, ενώ η Kawakubo δήλωνε ότι τα ρούχα
της «Είναι για σύγχρονες, εργαζόμενες γυναίκες. Γυναίκες που
δεν χρειάζεται να διασφαλίζουν την ευτυχία τους δείχνοντας
σέξι στους άντρες δίνοντας έμφαση στη σιλουέτα τους, αλλά
που τους ελκύουν με το μυαλό τους».
Η πρωτοποριακή Rei Kawakubo αμφισβήτησε τους  βασικούς
ορισμούς της ομορφιάς  αποδομώντας τις αντιλήψεις για το φύλο και
τους παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους των γυναικών. Το 1994-95
παρουσίασε μάλλινα φαρδιά πουλόβερ και υπέροχα παλτά

εμπνευσμένα από το στρατό. To φθινόπωρο–χειμώνα 1995–96 η
Kawakubo λανσάρει στο εμπόριο το γιακά του Peter Pan, και
αξεσουάρ όπως λουλούδια και τούλια σε παστέλ χρώματα. Την ίδια
περίοδο η Kawakubo εισάγει και punk στοιχεία στη δουλειά της, ενώ
μελλοντικές συλλογές της όπως Chic Punk, Transformed Glamour
καθώς και Hard and Forceful, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα
ενδυματολογικών προκλήσεων. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως
ταρτάν, δίχτυα, φερμουάρ, δέρμα και λουριά, αλλά και PVC(!), η
Kawakubo αναδιαμόρφωσε τη θηλυκότητα σε κάτι πολύ πιο
παραβατικό.
Σε πολλές από τις συλλογές της η Kawakubo αποδομεί και το φύλο
σε σχέση με τα πρότυπα της κοινωνίας. Στη συλλογή
της Transcending Gender, άνοιξη-καλοκαίρι 1995, η Kawakubo
συνδυάζει τη γυναικεία διακόσμηση με το ανδρικό κοστούμι
δημιουργώντας νέες υβριδικές τάσεις.
Το 2017 η έκθεση «Art of the in-between» στο Μητροπολιτικό
Μουσείο Τέχνης (MET) στη Νέα Υόρκη τίμησε τα πρωτοποριακά
σχέδια της Rei Kawakubo, προβάλλοντας την ικανότητά της να
αμφισβητεί τις συμβατικές έννοιες ομορφιάς και μόδας. Το
επαναστατικό της πνεύμα θαυμάστηκε από πολλούς εκπροσώπους
της σύγχρονης μόδας.



Συντάκτης: Χριστιάννα Σιάχου – Σχεδιάστρια μόδας – Αρθρογράφος

Instagram: Siachou Christiana

Facebook:  Christiana Siachou

Continue Reading

Μόδα

Φουτουρισμός Μόδα & Στυλ

Ο διαστημικός αγώνας της δεκαετίας του 1960 ήταν κάτι περισσότερο από ένα μέτρο επιστημονικής προόδου. Η προσμονή αυτού του επόμενου σταδίου της ανθρωπότητας άφησε ανεξίτηλη εντύπωση στον πολιτισμό.

Το όραμα του προέδρου John F. Kennedy με τον άνθρωπο να φθάνει στο φεγγάρι δημιούργησε σύντομα ένα πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της κωμικής σειράς κινουμένων σχεδίων “The Jetsons” και “Star Trek”, οι οποίες έμοιαζαν να καλύπτουν το νέο ενδιαφέρον της Αμερικής για το ταξίδι στο διάστημα.

Πριν από περίπου 50 χρόνια η γνωστή σε όλους αποστολή του Apollo 11 οδήγησε με επιτυχία τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη.

Εκείνη η ιστορική στιγμή είχε τεράστια επιρροή όχι μόνο στη σχέση μας με το σύμπαν, τον πολιτισμό και την επιστήμη, αλλά και τη μόδα.

Πολλοί διάσημοι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από το διάστημα χαρίζοντας πρωτοποριακές ιδέες στη μόδα με έμφαση στο φουτουρισμό, αναδεικνύοντας μοντέλα ρούχων που θαυμάστηκαν στο παρελθόν αλλά και αποτελούν έργα τέχνης μέχρι και σήμερα.

Σχεδιαστές μόδας όπως οι André Courrèges, Paco Rabanne και Pierre Cardin εμπνεύστηκαν από τους αστροναύτες, τα αστέρια, τους γαλαξίες, τους εξωγήινους και πολλά άλλα ακόμη στοιχεία από το απέραντο άγνωστο σύμπαν προτείνοντας νέες και καινοτόμες τάσεις στη μόδα.

Ο κορυφαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Andres Courreges, γνωστός για τις φουτουριστικές του τάσεις, με τη συλλογή Space Age το 1964 λάνσαρε το επαναστατικό space look! Εμπνευσμένος από μία διαγαλαξιακή εποχή, στη συλλογή του Moon Girl επικρατούν οι λευκές φλατ μπότες, καπέλα κράνη και μίνι φορέματα από PVC σε μεταλλικές αποχρώσεις.  O σχεδιαστής προσκλήθηκε από τη NASA στη βάση εκτόξευσης πυραύλων στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, αλλά καθώς η μόδα προχωρούσε ο Courreges αν και φουτουριστής δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο μέλλον.

Ο Ισπανός σχεδιαστής Paco Rabanne χρησιμοποίησε αντισυμβατικά υλικά όπως χαρτί, πλαστικό και μέταλλο ενωμένα με κόλλα και σύρματα δίνοντας μία αίσθηση μυστηρίου απέναντι στο σύμπαν. Ο σχεδιαστής αστειευόμενος ότι ταξίδεψε από άλλον πλανήτη για να μεταφέρει τον πολιτισμό στη Γη πρότεινε σειρά φουτουριστικών ενδυμάτων συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία από την μεσαιωνική και άλλες ιστορικές εποχές. Οι τολμηρές δημιουργίες του στην ταινία Barbarella το 1968 έχουν εμπνεύσει αλλά και αντιγραφεί πολλές φορές.

O διάσημος οραματιστής της μόδας Pierre Cardin με τα γεωμετρικά του ρούχα διαμόρφωσε τη γυναικεία σιλουέτα υποστηρίζοντας ότι «το ύφασμα είναι δευτερεύον. Πιστεύω πρώτα στο σχήμα και τη γεωμετρία του φορέματος». Ο σχεδιαστής γοητευμένος από το κυκλικό σχήμα το αποτύπωνε για δεκαετίες στα σχέδια του και δήλωνε ότι για αυτόν ο κύκλος αντιπροσώπευε το σύμπαν και το άπειρο του διαστήματος.

O Cardin λάνσαρε στενές ολόσωμες φόρμες σαν διαστημικές στολές, αξεσουάρ από βινύλ και υπερμεγέθη φερμουάρ. Η επίδειξη του Space Age and Futurism το 1969 χαρακτηριζόταν από λαμπερά φορέματα και κάπες που θύμιζαν πυραύλους.

Τις επιρροές των παραπάνω σχεδιαστών συναντάμε και σήμερα σε πολλές και διάφορες διεθνείς επιδείξεις μόδας.


Συντάκτης: Χριστιάννα Σιάχου – Σχεδιάστρια μόδας – Αρθρογράφος

Instagram: Siachou Christiana

Facebook:  Christiana Siachou

Continue Reading

Μόδα

Πώς μας εμπνέουν τα Fashion Icons

Ένα fashion icon έχει να κάνει λιγότερο με τον τίτλο και περισσότερο με την προσέγγιση και την επιρροή του στα άτομα.

Για να αποκτήσετε τον τίτλο του fashion icon, το στιλ σας πρέπει είτε να εμπνέει σε πολιτιστικό επίπεδο τους γύρω, είτε να έχει γοητεία και απήχηση, είτε ξεπερνάει τα πάντα με το στιλ, είτε ακόμη να ξεπερνάει και και εσάς τις ίδιες.

Κάποιες περσόνες που επηρέασαν σημαντικά τα πλήθη ως fashion icons είναι οι παρακάτω.

Πριγκίπισσα Diana

Έκλεψε καρδιές και ως πριγκίπισσα και ως fashion icon. Απέρριψε τα φορέματα που ήταν ταυτόσημα της παραδοσιακής αριστοκρατικής ενδυμασίας, φορώντας φανταχτερά κομμάτια με θηλυκές σιλουέτες, όπως φορέματα Versace και αξεσουάρ Dior.

Αυτό όμως που κάνει το στιλ της πριγκίπισσας Νταϊάνα τόσο ελκυστικό, είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσε τη μόδα ως προέκταση της προσωπικότητάς της με κάθε ρούχο της να υπογραμμίζει το χάρισμα της. 

Audrey Hepburn

Στην πρεμιέρα της ταινίας Breakfast at Tiffany’s του 1961, η Hepburn φορούσε ένα μαύρο φόρεμα χωρίς ραφές, του Givenchy ενώ εδραιώθηκε η επιρροή της στον χώρο της μόδας. Σήμερα, δεν μπορείτε να πείτε τη φράση “little black dress” χωρίς να σκεφτείτε την Hepburn ή τον Givenchy.

Jackie Kennedy Onassi

Πολύ πριν η Τζάκι Κένεντι αναλάβει τα ηνία ως Πρώτη Κυρία, είχε ήδη ξεκινήσει να αποκτά μία κυρίαρχη θέση στη μόδα. Αρχικά χαρακτηριστικά ήταν τα κλασσικά της ζιβάνγκο, ενώ στη συνέχεια αντικαταστήθηκαν από τα Chanel κοστούμια, και την κλασική τσάντα Jackie της Gucci, που πήρε το όνομά της από την ίδια. Αν και το προεδρικό της look είναι αθάνατο, η ενδυμασία της δεκαετίας του ’70 είναι αυτή που μας γοητεύει. Αμέσως μετά τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, το κοινό άρχισε να βλέπει μια πιο ελεύθερη προσέγγιση στη μόδα με βασικότερο χαρακτηριστικό τα υπερμεγέθη, στρογγυλά γυαλιά ηλίου που φορούσε η ίδια τακτικά όλη αυτήν την περίοδο.

Madonna

Η Madonna έχει κάνει θραύση τόσο στον κόσμο της μουσικής όσο και της μόδας. Οι στιλιστικές επιλογές της τραγουδίστριας είναι ακόμα και σήμερα αισθητές σε επίπεδο street style και πασαρέλας. Η Madonna έκανε δημοφιλείς τις πολυεπίπεδες φούστες και τα κολάν της δεκαετίας του ’80, ενώ το στιλ της επαναπροσδιορίζει το γυναικείο στερεότυπο προβάλλοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να ντύνονται casual και να είναι ελκυστικές.

Michelle Obama

Όπως και ο κύκλος ζωής της Jackie Kennedy στη μόδα, έτσι και το μεταπροεδρικό στυλ της Michelle είναι αυτό που την έχει καθιερώσει πραγματικά ως fashion icon. Αν και η θητεία της έκανε πολλά φορέματα σχεδιαστών να αυξήσουν τα κέρδη τους, η Ομπάμα δεν προσαρμοζόταν στους περιορισμούς του Λευκού Οίκου και μπόρεσε πραγματικά να βρει τα δικά της βήματα στη μόδα αντιπροσωπεύοντας τον οίκο Balenciaga. 

Τα Fashion Icons επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε προσφέροντας γοητεία και ομορφιά στο κοινό που τις παρακολουθεί!


Συντάκτης: Χριστιάννα Σιάχου – Σχεδιάστρια μόδας – Αρθρογράφος

Instagram: Siachou Christiana

Facebook:  Christiana Siachou

Continue Reading

Trending