Connect with us

Προγράμματα

Upbility – Σχολικά βοηθήματα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες, συχνά γνωστές ως μαθησιακές διαταραχές, αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα μαθησιακών προβλημάτων. Δεν προκαλούνται από έλλειψη νοημοσύνης ούτε συνεπάγονται χαμηλότερη ευφυΐα για τα παιδιά που τις έχουν. Το φαινόμενο βέβαια αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες μαθητές και τα βοηθήματα με δυνατότητα να προσαρμόζουν το μάθημα στις ανάγκες του παιδιού είναι απαραίτητα! 

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Όταν σε έναν μαθητή είναι αντιληπτή κάποια δυσκολία στην κατανόηση των μαθημάτων και πληροφοριών, σε βαθμό μεγαλύτερο από συνομηλίκους, τότε συνήθως μιλάμε για κάποια μαθησιακή δυσκολία, θέτοντάς το απλοϊκά. Δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια ή κάποιο πρόβλημα. Σε αυτά τα παιδιά, είναι απλώς διαφορετική η σύνθεση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να γίνεται με διαφορετικό τρόπο η αντίληψη του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του μαθησιακού περιβάλλοντος. 

Τι είδους μορφών Μαθησιακές Δυσκολίες υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλών ειδών μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από αυτά:

  1. Δυσλεξία

Κάτω από την ομπρέλα των μαθησιακών δυσκολιών, μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι η δυσλεξία. Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ανάγνωση, τη γραφή και την κατανόηση. 

Οι δυσλεξικοί μαθητές μπορεί να έχουν πρόβλημα στην αποκωδικοποίηση λέξεων ή την φωνημική επίγνωση, η οποία είναι η ικανότητα να αναγνώρισης συγκεκριμένων ήχων μέσα στις λέξεις. Η παγίδα της δυσλεξίας είναι η παραμέληση που μπορεί να υπάρξει πολλές φορές, συνήθως από τον γονέα, η οποία και οδηγεί αργότερα σε σημαντικότερες δυσκολίες – όπως η αδυναμία ανταπόκρισης του μαθητή σε επίσημες εξετάσεις της δευτεροβάθμιας του εκπαίδευσης. 

  1. Δυσγραφία

Η δυσγραφία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποτυπώσουν γραπτώς τις σκέψεις τους. Η δυσγραφία χαρακτηρίζεται από κακή γραφή, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα.

Οι πάσχοντες μαθητές δυσκολεύονται να εκφραστούν γραπτώς, είτε μέσω της ορθογραφίας, είτε της γραμματικής, είτε του λεξιλογίου, είτε της κριτικής σκέψης, είτε της μνήμης. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εμπλέκεται στη μεταφορά της σκέψης στο χαρτί, μπορεί να υστερεί. 

  1. Δυσαριθμησία

Αυτό το είδος αναφέρεται σε δυσκολίες μαθηματικών υπολογισμών. Η δυσαριθμησία επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να κατανοεί αριθμητικές ιδέες, αριθμούς, συλλογισμούς και μαθηματικές έννοιες (πρόβλημα, λύση, πράξη, μέθοδος). 

Μαθητές με τη δυσκολία αυτή μπορεί να έχουν επίσης πρόβλημα στο να διαβάσουν ένα ρολόι για να μεταφέρουν σε κάποιον την ώρα, να ολοκληρώσουν νοητικά μαθηματικά προβλήματα, να ανακαλέσουν αριθμητικές πληροφορίες και να μετρήσουν χρήματα.

  1. Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας

Τα άτομα με αυτήν τη μορφή δυσκολίας, έχουν πρόβλημα στην επεξεργασία των ήχων. Παρατηρείται πως αδυνατούν να φιλτράρουν ήχους, όπως την ομιλία του δασκάλου και μια ανακοίνωση από το μεγάφωνο, ενώ μπορεί να υπάρχει και σύγχυση στην κατανόηση της σειρά ακουσμάτων.

  1. Διαταραχή γλωσσικής επεξεργασίας 

Η διαταραχή γλωσσικής επεξεργασίας είναι μια υποομάδα της διαταραχής ακουστικής επεξεργασίας που εμφανίζεται όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επεξεργασία του προφορικού λόγου, επηρεάζοντας τόσο τη δεκτική όσο και την εκφραστική του γλώσσα.

image1.jpg

Πώς αντιμετωπίζω Μαθησιακές Δυσκολίες; 

Καθώς οι μαθησιακές δυσκολίες δεν θεραπεύονται αλλά αντιμετωπίζονται, ο γονέας θα πρέπει να παρέχει στο παιδί την καλύτερη δυνατή υποστήριξη, η οποία υπόκειται στο: 

  1. Να γίνει μια σωστή αξιολόγηση

Για να διαγνωστεί μια μαθησιακή δυσκολία, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει από έναν ειδικό παιδαγωγό. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα βοηθήσει τόσο τους γονείς στο να διαμορφώσουν εικόνα όσο και το παιδί στο να έχει κατάλληλη αντιμετώπιση.

  1. Εκπαιδευτικό σύμβουλο

Ένας εκπαιδευτικός σύμβουλος είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τον μαθητή και τους γονείς στη αποτελεσματική διαχείριση της δυσκολίας.

  1. Ειδικά εκπαιδευτικά βοηθήματα

Κάθε μαθητής χρειάζεται βοήθεια στα σχολικά μαθήματα, πόσο μάλλον ένας μαθητής αντιμέτωπος με κάποια μαθησιακή δυσκολία. 

Αυτό το τρίτο στάδιο είναι και εκεί που η τεχνογνωσία της Upbility, της δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζει ειδικά σχεδιασμένα σχολικά βοηθήματα τα οποία να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Πολλές φορές τα σχολικά βιβλία είναι πολύ σύνθετα και δυσνόητα, ειδικά για τους μαθητές με αδυναμίες. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε και αυτή η νέα σειρά υλικού βασισμένο στην σχολική ύλη. 

Το υλικό είναι ταξινομημένο ανά τάξη και περιλαμβάνει τα κείμενα των σχολικών βιβλίων με απλουστευμένα τρόπο, ειδικό οπτικό υλικό κατανόησης, πλούσιες δραστηριότητες και ερωτήσεις που καθοδηγούν τον μαθητή.

Με απλά παραδείγματα και θεματολογίες στα βοηθήματα της Upbility, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με έναν πιο απλό τρόπο πάνω στα σχολικά μαθήματα. 

Βοηθήματα όλων των τάξεων αλλά οδηγούς σωστών αρθρώσεων και ανάπτυξης προφορικού λόγου, με παραδείγματα και θεωρία, αποτελούν κάποια βοηθήματα της σειράς. Τα βοηθήματα Upbility αφορούν όλες τις ηλικίες και σχολικές τάξεις και με την σωστή καθοδήγηση από τους γονείς, οι μαθητές θα καταφέρουν να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη ευκολία στις σχολικές απαιτήσεις.

Επιχειρηματικότητα

Κερδίστε υποτροφίες και ενισχύστε την επιχειρηματική σας πορεία με το Female Founders Hub του Women On Top!

Είστε μια γυναίκα επιχειρηματίας με πάνω από τρία χρόνια εμπειρίας στον χώρο; Επιθυμείτε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, και θέλετε να συμβάλλετε σε μια κοινότητα με όραμα; Είστε έτοιμη να κάνετε το μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων σας για την επιχείρησή σας;

Τότε το Female Founders Hub, η κοινότητα ανάπτυξης και υποστήριξης γυναικών επιχειρηματιών του Women On Top, είναι για εσάς! Έχουμε τις καλύτερες ειδήσεις για εσάς: Με τη στήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εξασφαλίσαμε υποτροφίες για γυναίκες που θέλουν να γίνουν μέλη του!

Για να διεκδικήσετε μια από τις υποτροφίες του Female Founders Hub, που προσφέρει ευκαιρίες επιμόρφωσης, ενδυνάμωσης, δικτύωσης, χρηματοδότησης, mentoring και coaching, συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος έως τις 1/10 και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Female Founders Hub και τα οφέλη που προσφέρει, δηλώστε συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε στην επιτυχία της επιχείρησής σας!

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Ευκαιρίες δωρεάν εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για MKO

Οι αιτήσεις για τα επιτυχημένα προγράμματα Incubator & Accelerator του HIGGS μόλις άνοιξαν!

Για μια ακόμα χρονιά το HIGGS ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα Incubator, GSE Incubator και Accelerator. Τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα του HIGGS, τα οποία προσφέρονται διαδικτυακά στοχεύουν στην υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα Accelerator έχει στόχο την υποστήριξη ώριμων οργανώσεων με λειτουργία άνω των 2 ετών, σε ζητήματα στρατηγικής, business plan, διαμόρφωσης προτάσεων και οικονομικής βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα έχει εξάμηνη διάρκεια και περιλαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική για (έως) 8 μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ο Accelerator, με έναρξη τον Νοέμβριο του 2023, θα υλοποιηθεί σε 2 τρίμηνα, με εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα το καθένα, ξεκινώντας με ένα εντατικό Bootcamp 2 εβδομάδων. 

Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator (Green & Social Entrepreneurship Incubator) απευθύνονται σε νεοσύστατες ΟΚοιΠ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) και φορείς κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας αντίστοιχα, προσφέροντας τους τα απαραίτητα εφόδια μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, ώστε να εξασφαλίσουν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, εσωτερική οργάνωση και λειτουργία. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι φορείς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, είτε μέσω της προσέλκυσης χρηματοδότησης, είτε μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (GSE Incubator), σχετικής με το αντικείμενό τους. Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator, αφορούν αποκλειστικά φορείς που είναι σε διαδικασία εκκίνησης/ λειτουργίας/ επανεκκίνησης και έχουν αποκτήσει νομική υπόσταση τα τελευταία 2 χρόνια.

Η έναρξη των δωρεάν προγραμμάτων Incubator και GSE Incubator γίνεται κάθε Νοέμβριο και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, ενώ και τα δύο προγράμματα μπορούν να δεχτούν (έως) 5 ενδιαφερόμενους φορείς το καθένα. 

Στο πλαίσιο των 3 προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται 4 εβδομάδες υποχρεωτικής εντατικής εκπαίδευσης (Bootcamp), εργαστήρια και σεμινάρια, one-to-one συναντήσεις και mentorship με εξειδικευμένους συνεργάτες και ειδικούς, αλλά και ευκαιρίες networking με άλλες ελληνικές και διεθνείς Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και χρηματοδότες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τα 3 προγράμματα (Incubator, GSE Incubator και Accelerator) ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. 

Για την κατάθεση αιτήσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα προγράμματα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω links: 

Υποστηρικτές και Χορηγοί 

Μεγάλοι Δωρητές του προγράμματος Accelerator είναι το  Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το GSE Incubator υλοποιείται σε συνεργασία με το NBG Business Seeds – Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας. 

Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Αναστασία Ψωμά

Project Manager Acceleratorτηλ: +30 211 411 6300

Κιν: +30 6975 206  888email: [email protected]

Λίγα λόγια για το HIGGS

To HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τo HIGGS, είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. 

Σε μόλις 7 χρόνια λειτουργίας  (2015 – 2022), η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους. 

Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator), προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Ως κόμβος ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας, προωθούμε τη δικτύωση όλων των stakeholders του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα σχετικών διαλόγων. 

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Παράταση Αιτήσεων για το Δωρεάν Πρόγραμμα Κατάρτισης στη Bασιλοτροφία στην Εύβοια, από τη Νέα Γεωργία

Νέα Γενιά:

Έως την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι για το δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια». Η συγκεκριμένη δράση, η οποία φιλοδοξεί να μετασχηματίσει πλήρως τον μελισσοκομικό κλάδο στην Ελλάδα, έχει στόχο να αναπτύξει ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού.

Το πρόγραμμα κατάρτισης συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA. Υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.

Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» αποτελεί μοναδική πρακτικήστην Ευρώπη και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιείται φέτος για δεύτερη φορά, έχοντας ξεκινήσει από τη Θεσσαλία, όπου ο τελικός αριθμός ωφελούμενων υπολογίζεται να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των μελισσοκόμων της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».

Σκοπός της δράσης είναι η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα εξειδικευμένων μελισσοκόμων-βασιλοτρόφων, οι οποίοι, αφού λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, θα έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες στους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει πολλαπλούς στόχους, όπως την εξοικείωση μεγάλου μέρους, σε ποσοστό έως και 50%, των μελισσοκόμων της Εύβοιας με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών, τη μαζική παραγωγή στο σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής επιλεγμένου γενετικού υλικού για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δραστηριότητας –αυτής της παροχής εμβολιασμού- που θα μπορέσει να αποτελέσει ενδεχομένως μια επαγγελματική διέξοδο.

Αποτελείται από δύο σκέλη:

1.   Την εύρεση και την εξειδικευμένη εκπαίδευση έως και δώδεκα (12) νέων που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι/-ες θα καταρτιστούν σε θέματα βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά τη λήψη της απαραίτητης αυτής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι έξι (6) ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν το επόμενο βήμα του προγράμματος.

2.  Τη δραστηριοποίηση των έξι (6) επιλεγμένων εξειδικευμένων εμβολιαστών στην Εύβοια, κατά προσέγγιση τέσσερα (4) άτομα στη Βόρεια Εύβοια και δύο (2) άτομα στη Νότια Εύβοια. Η δράση τους αυτή θα περιλαμβάνει το συντονισμό των μελισσοκόμων της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια» αποτελεί ένα από τα προγράμματα του 5ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 03/02/2023

Έναρξη προγράμματος: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2023

Διάρκεια: έως και 18 μήνες

Continue Reading

Trending