Connect with us

Υγεία

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;

Ο χειμώνας είναι η εποχή των ιώσεων. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους θα γίνει ποτέ καλά, καθώς αυτό αρρωσταίνει συνέχεια , ειδικά αν πηγαίνει παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Υπάρχει όμως πραγματικός λόγος ανησυχίας όταν το παιδί μας αρρωσταίνει συνέχεια;

Κάποια παιδιά φαίνεται να είναι συνέχεια συναχωμένα και να κολλάνε την μία ίωση μετά την άλλη. Οι γονείς ανησυχούν και πολύ συχνά θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή ότι πρέπει να δώσουν συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για να ενισχύσουν την άμυνά τους. Ακόμη δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ζητούν επίμονα να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις στο παιδί τους για να ανακαλύψουμε τι φταίει και είναι τόσο ευαίσθητο.

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά αρχίζουν να αρρωσταίνουν αμέσως μετά την ηλικία των 6 μηνών, όταν τα προστατευτικά αντισώματα από την μητέρα αρχίζουν να φθίνουν και δεν έχουν ακόμη ικανό αμυντικό σύστημα. Τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά μέχρι 6 ετών εμφανίζουν περίπου έξι με οκτώ ιώσεις του αναπνευστικού ανά έτος, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι έξι ενώ στους εφήβους η συχνότητα πέφτει σε περίπου τέσσερα επεισόδια τον χρόνο.

Επιπλέον, στα παιδιά η συχνότητα της γαστρεντερίτιδας είναι αυξημένη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς εμφανίζουν τρία με τέσσερα επεισόδια σε όλη την διάρκεια του έτους, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ιώσεων σε δέκα με δώδεκα ανά έτος. Κάποια παιδιά έχουν την τάση να εμφανίζουν υψηλό πυρετό ή να έχουν και γαστρεντερικά προβλήματα (εμετούς ή διάρροιες) ταυτόχρονα με τις ιώσεις του αναπνευστικού.

Ο κύριος λόγος που τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν τόσο συχνά είναι γιατί κάθε φορά εκτίθενται και σε ένα καινούριο ιό. Οι ιοί και τα μικρόβια βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και τα παιδιά αναπόφευκτα έρχονται σε επαφή μαζί τους, όσο καλά και αν τα προφυλάξουμε και παρόλα τα μέτρα προστασίας που τυχόν λαμβάνουμε. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 ιοί που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος, οι οποίοι μεταλλάσσονται συνεχώς. Το παιδί θα αποκτήσει ανοσία και συνεπώς άμυνα έναντι αυτών των ιών όταν εκτεθεί πρακτικά σε όλους, γεγονός που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια. Αν το παιδί παρακολουθεί παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, εκτίθεται σε περισσότερους παθογόνους παράγοντες. Επίσης, τα μεγαλύτερα αδέρφια συνήθως είναι οι κυριότεροι φορείς παθογόνων χωρίς απαραίτητα να εμφανίζουν συμπτώματα πάντα.

Η συχνότητα των ιώσεων του αναπνευστικού τριπλασιάζεται τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και της ανακύκλωσης του παθογόνου αέρα. Το κάπνισμα μέσα στο σπίτι αυξάνει την ευαισθησία των παιδιών στις λοιμώξεις, ενώ η πολύ ζέστη και το βαρύ ντύσιμο κάνουν πιο έντονη την δυσφορία ενός άρρωστου παιδιού.

Πολύ συχνά οι γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους αρρωσταίνει πολύ συχνά εξαιτίας έλλειψης βιταμινών ή του κρύου ή επειδή παίζει έξω χωρίς μπουφάν ή βγάζει τις κάλτσες του ή βγαίνει έξω λουσμένο. Οι ιώσεις δεν προκαλούνται από έλλειψη βιταμινών ή από τον κρύο αέρα. Όλη αυτή η διεργασία είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο ανάπτυξης που εν τέλει βοηθάει το παιδί να χτίσει το αμυντικό του σύστημα.

Άλλοι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους έχει κάποια ανοσολογική πάθηση, η οποία του προκαλεί μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις. Τα παιδιά με σοβαρό υποκείμενο νόσημα δεν αρρωσταίνουν πιο συχνά από τα υγιή, ωστόσο αργούν να αναρρώσουν ή εμφανίζουν σοβαρές λοιμώξεις π.χ. πνευμονίες ή έχουν κακή θρέψη και επηρεασμένη ανάπτυξη.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: Θα πρέπει να μας ανησυχεί ένα παιδί που αρρωσταίνει πολύ συχνά; Υπάρχει τρόπος να το προφυλάξουμε από τις ιώσεις; Μπορούμε να προλάβουμε ή να μειώσουμε την διάρκεια των συμπτωμάτων μιας ίωσης; Αν το παιδί αναπτύσσεται σωστά, παίρνει βάρος, επανέρχεται η όρεξη και η διάθεσή του στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ιώσεων, τότε δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Μεγαλώνοντας το παιδί μας θα αναπτύξει ισχυρό αμυντικό σύστημα και μέχρι την σχολική ηλικία ο οργανισμός του θα εκπαιδευτεί να καταπολεμά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περισσότερα παθογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Επιπλέον, πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στον παιδικό ή το σχολείο ή να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά; Αν το παιδί παραμένει απύρετο για πάνω από ένα 24ωρο και τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες του. Οι περισσότερες ιώσεις εμφανίζουν έντονα συμπτώματα τα πρώτα 3-5 24ωρα, ο βήχας ωστόσο και το συνάχι πολύ συχνά επιμένουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να γίνει τελείως καλά. Καλό είναι όμως να απέχει από τις αθλητικές δραστηριότητες μέχρι να αισθανθεί τελείως καλά.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν «μαγικά φίλτρα» ή θαυματουργές συνταγές που θα αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις ιώσεις. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον των ιών και πολύ συχνά δημιουργούν προβλήματα, ενώ η αλόγιστη χρήση τους ειδικά εκεί που δεν έχουν καμία ένδειξη μακροπρόθεσμα λειτουργεί σε βάρος του ευαίσθητου παιδικού οργανισμού. Η ξεκούραση, η χορήγηση άφθονων υγρών, η καλή διατροφή και η χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών, πάντα υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου, αποτελούν τον καλύτερο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης.

Δέσποινα Δριβάκου

Ψυχολόγος Msc

Συστημική/Οικογενειακή  Ψυχοθεραπεύτρια

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διατροφή

Τρώγοντας υδατάνθρακες το βράδυ θα παχύνω;

Όχι! Κατηγορηματικά όχι!!

Το αν θα αυξηθεί το σωματικό βάρος με την κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-ανησυχίες που δέχονται οι διαιτολόγοι. Είναι λογικό βέβαια αφού επικρατεί η άποψη πως οι υδατάνθρακες μπλοκάρουν το αδυνάτισμα, πόσο μάλλον αν καταναλωθούν το βράδυ πριν τον ύπνο!

Οι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες τροφίμων και, συγκεκριμένα, αποτελούν τη βάση της πυραμίδας μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες υδατανθράκων, οι σύνθετοι και οι απλοί. Οι σύνθετοι προέρχονται από τρόφιμα μη επεξεργασμένα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και η πέψη τους πραγματοποιείται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με συνεχή ενέργεια ενώ περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Αντίστοιχα, οι απλοί υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από τη ζάχαρη και τα γλυκά και μαζί με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως αυτούς στο λευκό αλεύρι, τις σφολιάτες κλπ η πέψη τους πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει γρήγορη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας αλλά και της πείνας.

Η απομυθοποίηση 

Η απώλεια, η διατήρηση και η αύξηση του σωματικού βάρους στηρίζονται σε απλά μαθηματικά. Όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια (θερμίδες) είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος αυξάνεται. Αντίστοιχα, όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος μειώνεται, ενώ όταν είναι ίσες το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό.

Άρα αυτό που μετράει είναι η συνολική θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε σχέση με την θερμιδική δαπάνη μέσω των βασικών λειτουργιών του οργανισμού, το μεταβολισμό, την φυσική δραστηριότητα κλπ

Φυσικά υπάρχει και πλήθος άλλων παραγόντων που επηρεάζουν το σωματικό βάρος ενός ατόμου όπως η υγεία του θυρεοειδούς και άλλες καταστάσεις υγείας. Και η ποιότητα της τροφής όμως παίζει σημαντικό ρόλο και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο έλεγχος της ποσότητας αλλά και της ποιότητας υδατανθράκων που προσλαμβάνονται μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που για πιο γρήγορη απώλεια βάρους προτείνονται δίαιτες που στηρίζονται στην πρόσληψη πρωτεΐνης ενώ το περιεχόμενο τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλό. Ωστόσο η χρονική στιγμή κατανάλωσης τους δεν κάνει καμία διαφορά στο μεταβολισμό τους ή στην έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό θα πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός τους είτε καταναλωθούν πρωί είτε βράδυ, ενώ το ίδιο ισχύει για το ρυθμό και την ποσότητα έκκρισης ινσουλίνης.

Η ανατροπή για τους υδατάνθρακες το βράδυ

Το αν θα καταναλώσουμε υδατάνθρακες το βράδυ όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος αλλά συμβάλλει θετικά σε διάφορες παραμέτρους υγείας σε σχέση με τον οργανισμό.

Η κατανάλωση υδατανθράκων ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης η οποία βοηθά στην αύξηση της ποσότητας τρυπτοφάνης που μεταφέρεται στον εγκέφαλο μέσω της ροής του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, συμβάλλει στην ηρεμία και τον ύπνο. Έτσι, καταναλώνοντας κανείς υδατάνθρακες το βράδυ μπορεί όχι μόνο να μην επηρεάσει αρνητικά το σωματικό του βάρος αλλά να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στα επίπεδα υπνηλίας και στη διάρκεια του ύπνου.

Για περισσότερα άρθρα για την διατροφή ή γυμναστική κάντε κλικ εδώ.

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Continue Reading

Διατροφή

Έφαγα παραπάνω: Τι κάνω τώρα;

Σε όλους μας έχει τύχει ένα περιστατικό του έφαγα παραπάνω και καταναλώσαμε περισσότερη ποσότητα τροφής από αυτή που αντέχει το στομάχι μας.

Ο λόγος για τον οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού είναι πολλές φορές,τόσο απλός αν το καλοσκεφτούμε . Κάθε μέρα , βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε τόσες πολλές επιλογές που μπορεί να μας οδηγήσουν να φάμε παραπάνω.

Ζούμε σε μια εποχή όπου το εξαιρετικά εύγευστο φαγητό είναι παντού διαθέσιμο και συνήθως οικονομικό(burger, pizza, πατατάκια, παγωτό). Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων περιστασιακά, η συχνή κατανάλωση οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Πολλές φορές συγχέονται λανθασμένα οι έννοιες της ‘’Πείνας ‘’ και της ‘’Όρεξης’’ , πρόκειται για μια φυσιολογική ανάγκη κατανάλωσης τροφής και για την  επιθυμία κατανάλωσης τροφής αντίστοιχα. Η σύγχυση των δυο εννοιών μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής .

Έφαγα παραπάνω :Πως αντιμετωπίζουμε την επόμενη ημέρα

Δεν παραλείπουμε γεύμα ή δεν κάνουμε νηστεία

Η νηστεία δεν θα έπρεπε να είναι μια επιλογή. Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν γεύματα ή στερούν τροφή στον οργανισμό τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το σώμα μας ,χρειάζεται ενέργεια μέσω την τροφής . Επιπλέον η στέρηση , όπως είναι η παράλειψη γευμάτων και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε ;

Ακούμε το σώμα μας , καταναλώνουμε τα γεύματα μας όποτε αισθανθούμε πείνα και σταματάμε ότι αισθανόμαστε κορεσμό , πληρότητα.

Δεν έχουμε αρνητικά συναισθήματα, αυτοκαταστροφής 

Το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπω ότι κάνουν οι άνθρωποι σε σχέση με την υπερκατανάλωση τροφής είναι η ανάπτυξη μιας στάσης «σηκώνω ψηλά τα χέρια» μετά την υπερκατανάλωση. Που μπορεί να οδηγήσει από ένα ελεύθερο γεύμα στην ‘’καταστροφή’’ ολόκληρης της ημέρα ή της βδομάδας.

Τι κάνουμε;

Σκεφτόμαστε το επόμενο γεύμα . Μπορεί να φαίνεται αντίθετο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα που θα έχουμε στη συνέχεια .

Όχι στην Αποτοξίνωση

Ο οργανισμός έχει την ιδιότητα μέσω των οργάνων να αποτοξινώνει το σώμα κάθε 24ωρο , οπότε δεν θα ήταν ωφέλιμο να καταφύγετε σε υπερκατανάλωση χυμών και λαχανικών για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει. Αν θέλετε να κάνετε κάτι βοηθητικό , καταναλώστε περισσότερο νερό , ώστε αποβάλλετε την παραπάνω ποσότητα αλατιού που πιθανά καταναλώσατε στο γεύμα.

Μην προβείτε σε υπερβολική άσκηση.

Δεν χρειάζεται να κάψετε τις θερμίδες που καταναλώσατε με ένα υπερβολικό πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Προτιμήστε μια βόλτα στη φύση είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς,10 λεπτά αρκούν για να για να κινηθεί η τροφή στο πεπτικό σύστημα . Παράλληλα η φύση και ο περίπατος θα βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα άγχους και στρες που ακολουθούν τις ώρες μετά ,την υπερκατανάλωση τροφής .

Να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχουν μέρες που θα φάμε παραπάνω , και οι μέρες αυτές μέρος ενός διατροφικού προγράμματος είναι . Γιατί ; Γιατί η διατροφή είναι τρόπος ζωής, χωρίς στερήσεις , με υγιεινές επιλογές και απολαύσεις!

Για περισσότερα άρθρα για την διατροφή ή γυμναστική κάντε κλικ εδώ.

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πηνελόπη Λαγουρού , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)

Continue Reading

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος για την εκδήλωση της οποίας χρειάζεται συνήθως να συντρέχουν πολλά γεγονότα: να υπάρχει, για παράδειγμα, μια γενετική προδιάθεση και όταν το άτομο εκτεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, διατροφή, κάπνισμα, αμίαντος κ.ά.), εμφανίζεται η νόσος. Πρόκειται για μια σιωπηλή ασθένεια, καθώς τα συμπτώματά της καθυστερούν να φανούν, με αποτέλεσμα η ίαση να μην είναι πάντα εφικτή. Για τον λόγο αυτό, πολλοί εμφανίζουν μια προκατάληψη ακόμα και στην αναφορά της λέξης «καρκίνος»! Ωστόσο, σήμερα η φαρμακοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και πολλοί τύποι καρκίνου είναι αντιμετωπίσιμοι, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση!

Τι συμβαίνει με τον καρκίνο του προστάτη;

Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, υπάρχει ισχυρή σύνδεση με το γενετικό υπόβαθρο, όπως φαίνεται από την υψηλότερη συχνότητα της νόσου σε άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό και αφρικανικής φυλής. Η ηλικία, είναι το τρίτο πιο σημαντικό στοιχείο που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Έτσι, ο αριθμός των πασχόντων ανδρών αυξάνει εκθετικά στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 16,3 περιστατικά ανά 100.000 άρρενες κατοίκους στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον καρκίνο του προστάτη;

Η διατροφή αναμφισβήτητα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Ειδικότερα, είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται σημαντικά τόσο στην αιτιοπαθογένεια, όσο και στην πρόληψη-αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, δεν είναι τόσο ισχυρά για τον καρκίνο του προστάτη.

Η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη, αλλά και η κατανάλωση λιπαρών έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για το είδος των λιπαρών

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σχέσης της διατροφής με τον καρκίνο είναι ότι μπορεί να υπάρχουν τρόφιμα που επιδρούν θετικά στην πρόληψη, και άλλα αρνητικά, όταν πια η νόσος είναι εγκατεστημένη. Έτσι, για παράδειγμα, μια διατροφή που περιέχει πολλά αυγά, αλλά και πουλερικά με το δέρμα, μπορεί να συνδέεται αρνητικά με την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, ενώ πριν την έναρξή του δεν υπήρχαν ανάλογες ενδείξεις.

Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την διατροφή και τον καρκίνο του προστάτη πατήστε εδώ.

Continue Reading

Trending