Connect with us

Υγεία

Γνωρίζεις τι αλείφεις στο ψωμί σου;

Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα που υπάρχει σε κάθε σπίτι! Συνοδεύει το φαγητό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σνακ μαζί με κάποιο προϊόν επάλειψης ή κάποιο τυράκι και σίγουρα έχει εξέχουσα θέση στο πρωινό γεύμα μαζί με μέλι, μαρμελάδα, τυρί κρέμα και άλλες γεύσεις, με βάση την προτίμηση του κάθε ατόμου.

Για να ξέρετε πάντα με τι αλείφετε το ψωμί σας και να κάνετε τις ιδανικές επιλογές, θα δούμε πιο αναλυτικά τις πιο γνωστές επιλογές και την θρεπτική τους αξία στον συγκριτικό πίνακα που ακολουθεί, ανά κουταλάκι του γλυκού (5g).

Προϊόν επάλειψης 100% φυτικό

Μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνο του στο ψωμί, είτε να αποτελέσει το υπόστρωμα στο οποίο θα αλείψετε μέλι ή μαρμελάδα, των οποίων τη θρεπτική αξία θα διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Ένα τέτοιο προϊόν επάλειψης αποτελεί ένα τρόφιμο φυσικά πλούσιο σε ω3 λιπαρά, λόγω των κατάλληλα επιλεγμένων φυτικών ελαίων που περιέχει ενώ επιπλέον περιέχει βιταμίνες Α, D και Ε! Ακόμη, εάν έχετε αυξημένη χοληστερόλη στο εμπόριο θα βρείτε φυτικά προϊόντα επάλειψης πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες αποτελούν το πιο αποτελεσματικό συστατικό στη μείωση της LDL χοληστερόλης ( 7-12,5% σε 2-3 εβδομάδες).

Ζωικό βούτυρο

Προκύπτει από την ανάδευση του αγελαδινού γάλακτος και καθώς αποτελεί ζωικό προϊόν περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών (49-70%), καθώς και trans λιπαρών που ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης και την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με ένα προϊόν επάλειψης 100% φυτικό

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης, καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 7-10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής!

Ταχίνι

Προκύπτει από την πολτοποίηση του σουσαμιού και είναι πλούσιο στις ουσίες σησαμίνη και σησαμόλη που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Πέρα από το απλό ταχίνι, υπάρχει και το ταχίνι με μέλι, αλλά και το ταχίνι με κακάο  που μπορεί να αποτελέσει καλή εναλλακτική της πραλίνας.

Φιστικοβούτυρο

Αποτελεί πολτό ψημένων φιστικιών και περιέχει κατά 85% καλά λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετές βιταμίνες.

Πραλίνα

Προκύπτει από την πολτοποίηση φουντουκιών και την προσθήκη ζάχαρης και κακάο ή σοκολάτας. Είναι γευστική επιλογή και δημοφιλής στις μικρότερες ηλικίες, όμως καλό είναι να καταναλώνεται πιο αραιά καθώς περιέχει πολλά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και απλά σάκχαρα σε ποσοστό 96% (στο σύνολο των υδατανθράκων).

Τυρί spread

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για τυρί, αλλά για τυροκομικό προϊόν και παράγεται από γάλα, κρέμα γάλακτος και πρωτεΐνη ορού. Τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν από 11%-30% λιπαρά και θερμιδικά κυμαίνονται από 9-12kcal/ 1κγλ. Συγκριτικά με άλλα τυριά περιέχει πολύ λιγότερο ασβέστιο ή πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί ιδανική εναλλακτική τυριού, εάν θέλει κάποιος να το προσμετρήσει στην πρωτεΐνη και το ασβέστιο που χρειάζεται μέσα στην ημέρα του.

Τι ισχύει για το μέλι και τη μαρμαλάδα;

Για το τέλος άφησα δύο αγαπημένες γλυκιές γεύσεις! Το μέλι αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που δε λείπει από κάθε σπίτι, με ευεργετική δράση στην υγεία καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση. Θερμιδικά δίνει 21-22kcal ανά 1κγλ και περιέχει κυρίως σακχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη), ελάχιστη πρωτεΐνη και καθόλου λιπαρά. Όσον αφορά τη μαρμελάδα, αναλόγως το φρούτο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, μπορείτε να βρείτε πολλές διαφορετικές γεύσεις, πορτοκάλι, ροδάκινο, βύσσινο κ.ά. 1κγλ σας παρέχει 18-20kcal και περιέχει κάποιες από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες του φρούτου από το οποίο προκύπτει.

Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης καθώς τα σάκχαρα που περιέχει τόσο το μέλι όσο και η μαρμελάδα είναι απλά

Συμπερασματικά

Πλέον γνωρίζετε τί σας προσφέρουν οι πολλές διαφορετικές επιλογές προϊόντων επάλειψης του ψωμιού και αναλόγως τις γευστικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που σας προσφέρουν τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά και τελικά θα «απογειώσουν» το ψωμί σας. Μεγάλη σημασία επίσης στη θρεπτική αξία έχει και το ψωμί που θα επιλέξετε, καθώς το ολικής άλεσης και το πολύσπορο ολικής άλεσης σας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και καλά λιπαρά σε σχέση με τις αντίστοιχες «λευκές» επιλογές.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Η Αλκαλική διατροφή: Ασπίδα προστασίας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Οι υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής ισχυρίζονται ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ακολουθούσαν μια αλκαλική διατροφή και ότι οι ασθένειες του δυτικού πολιτισμού είναι αποτέλεσμα της στροφής από μια αλκαλική σε μια όξινη διατροφή.Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι αποδεδειγμένα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία και παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται σε χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας και έλλειψη διατροφικών πηγών.

Ακόμη και όταν κάποιος τρέφεται υγιεινά, ασκείται τακτικά και ζει σε καθαρό περιβάλλον, μπορεί και πάλι να υποφέρει από παθολογικά συμπτώματα επειδή δεν αναπνέει σωστά. Στην πραγματικότητα πολλές παθήσεις, όπως το άσθμα η αλλεργική ρινίτιδα, οι αλλεργίες και πολλές άλλες, οφείλονται, σε πολλές περιπτώσεις, και στον λανθασμένο τρόπο αναπνοής ή επιδεινώνονται εξαιτίας αυτού του λόγου. Η αναπνοή, επίσης, είναι η μόνη κύρια και ζωτική βιολογική λειτουργία – η πιο ζωτική από όλες – που είναι ημιαυτόνομη, γίνεται δηλαδή ταυτόχρονα ακούσια και εκούσια από τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί έτσι να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Πολλά είναι τα λάθη ομως που κάνουμε σε ότι αφορά την διατροφή μας  καθημερινά , όλα αυτά  μας φέρνουν αντιμέτωπους με παθήσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αν τρεφόμασταν υγιεινά και πίναμε ποιοτικό νερό και  όχι από πλαστικά μπουκάλια  και φίλτρα χωρίς πιστοποιήσεις.

Η βιομηχανοποίηση της κοινωνίας έχει  ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών τοξικών χημικών, πάνω από 10 εκατομμύρια τέτοια χημικά –παράγωγα του πετρελαίου έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, στο περιβάλλον που ζούμε. Πολλά από αυτά, όπως οι διοξίνες που έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο γάλα της μητέρας καθώς και σε πλαστικά περιτυλίγματα τροφών και σκευών καθημερινής χρήσης, ακόμα και σε πλαστικούς δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίων.Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν τροφές ζωικής προέλευσης όπως κρέας, γαλακτοκομικά και βιομηχανοποιημένες τροφές που εκτός από τα τοξικά χημικά που περιέχουν, επίσης είναι επιβαρυμένες με ζάχαρη και ορμόνες ζώων.

Καταναλώνοντας καθημερινά ποιοτικό νερό μαζί φυσικά με σωστή διατροφή, έχουμε τα εξής θετικά για την υγεία μας. Η αρκετή ποσότητα νερού βοηθά στη διατήρηση του όγκου του αίματος, διατηρώντας έτσι την ενέργεια του σώματος, αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίγονται κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, Βοηθά στην πρόληψη των στομαχικών διαταραχών που μπορεί να προκληθούν από φάρμακα ,και φυσικά  το νερό συμβάλει στο να απαλλαγεί κανείς από το περίσσιο νάτριο που λαμβάνεται από την τροφή, που μπορεί να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα Το σώμα μας έχει μια ιδιαιτέρα έντονη εσωτερική δυνατότητα αυτοθεραπείας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πολλά βρώσιμα φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Καλό είναι λοιπόν  να μάθουμε πως να ξεχωρίζουμε τις τροφές. ΌΞΙΝΕΣ: Κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, δημητριακά και αλκοόλ. ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ: Φυσικά λίπη, άμυλα και σάκχαρα. (Αυτές οι τροφές είναι ουδέτερες, διότι δεν περιέχουν πρωτεΐνες, θείο ή μέταλλα).ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ: Φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια και λαχανικά.

Όσοι ακολουθούν  την αλκαλική  διατροφή υποστηρίζουν ότι οι όξινες δίαιτες είναι καρκινογόνες, ενώ η αλκαλική διατροφή προλαμβάνει ή και θεραπεύει τον καρκίνο, διότι ο καρκίνος δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όταν το αίμα μας είναι αλκαλικό. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε όξινο περιβάλλον, και ως εκ τούτου μια αλκαλική δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα. Ένα άλλο πρόβλημα με την όλη θεωρία περί αλκαλικής διατροφής είναι ότι πολλές αλκαλικές τροφές είναι ταυτόχρονα και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή υψηλές σε σάκχαρα. Για παράδειγμα, οι χυμοί φρούτων είναι αλκαλικοί αλλά και ταυτόχρονα υψηλοί σε σάκχαρα και γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που είναι κακό για κάποιον που έχει καρκίνο ή διαβήτη. Μην υπερβάλλεται στην διατροφή σας …Το να τρώμε όμως  όλη μέρα φρούτα προκαλεί αλκαλικό περιβάλλον, άρα  μας γεμίζει σάκχαρα που δεν χρειαζόμαστε, και τελικά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Η υψηλή δε  κατανάλωση σακχάρων προκαλεί γλύκανση και οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Το συμπέρασμα είναι τελικά ότι αυτοί που ακολουθούν μια αλκαλική δίαιτα τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα και περιορίζουν τις επεξεργασμένες τροφές, κάτι που είναι ευεργετικό για την υγεία τους

Άρθρα και Συνεντεύξεις από την Εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην

Επιμέλεια Άρθρου 

Πετκάκη Πωλίνα,

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Υγεία

Δημητριακά Ολικής Άλεσης και Χορτοφαγική Διατροφή

Βασική αρχή της χορτοφαγίας είναι η αποφυγή κάθε τροφίμου ζωικής προέλευσης. Στο άρθρο:
Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς τα δημητριακά ολικής άλεσης και ειδικά τα εμπλουτισμένα συμβάλλουν στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών χορτοφάγων και μη.

Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή-Mednutrition.gr

Μαρία Ζερβού,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity

Continue Reading

Υγεία

Νερό: Πόσο βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Θα έχετε ακούσει τη συμβουλή να πίνετε νερό για να χάσετε βάρος. Ισχύει αυτή η συμβουλή για το αδυνάτισμα;

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , Μυτιλήνη

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μας στη ζωή, καθώς έχει βαρυσήμαντο ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στους ιστούς, στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, στην ενυδάτωση των αρθρώσεων, στην προστασία του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των εμβρύων (μέσω αμνιακού υγρού) από τους κραδασμούς και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η γενική οδηγία είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι οι ανάγκες μας σε υγρά είναι αυξημένες. Πέρα από το νερό στα υγρά ανήκουν το ανθρακούχο νερό, το τσάι και τα ροφήματα, ο καφές, το γάλα, οι σούπες, οι χυμοί (επιλέξτε πιο σπάνια) και τα αναψυκτικά (επιλέξτε πιο σπάνια, και προτιμήστε εκείνα χωρίς ζάχαρη) και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών! Αν και ο καφές και το τσάι έχουν ήπια διουρητική δράση, αυτή είναι παροδική και δεν οδηγεί σε αφυδάτωση, αν η κατανάλωσή τους δεν είναι υπερβολική!

Το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα; 

Οι μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα σχετικά με την κατανάλωση νερού και υγρών, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, ενώ οι μελέτες είναι αρκετά ετερογενείς μεταξύ τους, οδηγώντας σε μικτά αποτελέσματα.

Μελέτες σε άτομα που ακολουθούν πλάνο για απώλεια βάρους ή διατήρηση της απώλειας του βάρους, φαίνεται η αυξημένη πρόσληψη νερού να έχει ευεργετική επίδραση, όμως η αυξημένη πρόσληψη υγρών φαίνεται να οδηγεί μικτά αποτελέσματα, οπότε και σε ασαφή συμπεράσματα σε άτομα που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Αναφορικά με την ευεργετική επίδραση του νερού στην απώλεια βάρους, φαίνεται ότι όταν το νερό αντικαθιστά άλλα υγρά όπως αναψυκτικά, χυμούς & γάλα, μειώνεται η ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση νερού πριν από ένα γεύμα, βέβαια, φαίνεται να οδηγεί σε μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη στο γεύμα.

Τέλος, φαίνεται ότι άτομα με υψηλότερη πρόσληψη υγρών έχουν πιο υγιή σύσταση σώματος (ποσοστό λίπους) και βάρος σώματος

Το νερό με λεμόνι οδηγεί σε αποτοξίνωση & απώλεια βάρους;

Συχνά ακούμε από διάσημους (και μη) ότι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι ιδιότητες που αναφέρουν συχνά είναι η απώλεια βάρους, η λιποδιάλυση και η αποτοξίνωση  του οργανισμού.

Πέρα από την μικρή προς μέτρια ποσότητα βιταμίνης C που παίρνουμε με το να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο νερό μας, και το γεγονός ότι πίνουμε νερό/υγρά δεν υπάρχουν επιπλέον πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά τη λιποδιάλυση και την απώλεια βάρους, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν υπάρχει τροφή ή ρόφημα που θα καταναλώσουμε και θα πάει να “διαλύσει” ή “κάψει” το λίπος του σώματός μας, καθώς κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από την φυσιολογία του σώματος. Επίσης, αναφορικά με την αποτοξίνωση του οργανισμού, αυτή γίνεται συνεχώς από τον οργανισμό μας, μέσω νεφρών και ήπατος. Δεν υπάρχει τρόφιμο ή δίαιτα που θα οδηγήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Για να υποστηριχτεί η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι η βέλτιστη λειτουργία του, και αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε μια πλήρη & ισορροπημένη διατροφή, και να προσλαμβάνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών!

Συμπερασματικά, για την απώλεια βάρους, η επαρκής κατανάλωση νερού, και η προτίμηση στο νερό σε σχέση με άλλα υγρά με θερμίδες φαίνεται να έχει οφέλη, ειδικά σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.

 

Πηγή: https://www.fmh.gr/to-nero-voitha-sto-adynatisma/

Continue Reading

Trending