Connect with us

Υγεία

Γνωρίζεις τι αλείφεις στο ψωμί σου;

Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα που υπάρχει σε κάθε σπίτι! Συνοδεύει το φαγητό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σνακ μαζί με κάποιο προϊόν επάλειψης ή κάποιο τυράκι και σίγουρα έχει εξέχουσα θέση στο πρωινό γεύμα μαζί με μέλι, μαρμελάδα, τυρί κρέμα και άλλες γεύσεις, με βάση την προτίμηση του κάθε ατόμου.

Για να ξέρετε πάντα με τι αλείφετε το ψωμί σας και να κάνετε τις ιδανικές επιλογές, θα δούμε πιο αναλυτικά τις πιο γνωστές επιλογές και την θρεπτική τους αξία στον συγκριτικό πίνακα που ακολουθεί, ανά κουταλάκι του γλυκού (5g).

Προϊόν επάλειψης 100% φυτικό

Μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνο του στο ψωμί, είτε να αποτελέσει το υπόστρωμα στο οποίο θα αλείψετε μέλι ή μαρμελάδα, των οποίων τη θρεπτική αξία θα διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Ένα τέτοιο προϊόν επάλειψης αποτελεί ένα τρόφιμο φυσικά πλούσιο σε ω3 λιπαρά, λόγω των κατάλληλα επιλεγμένων φυτικών ελαίων που περιέχει ενώ επιπλέον περιέχει βιταμίνες Α, D και Ε! Ακόμη, εάν έχετε αυξημένη χοληστερόλη στο εμπόριο θα βρείτε φυτικά προϊόντα επάλειψης πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες αποτελούν το πιο αποτελεσματικό συστατικό στη μείωση της LDL χοληστερόλης ( 7-12,5% σε 2-3 εβδομάδες).

Ζωικό βούτυρο

Προκύπτει από την ανάδευση του αγελαδινού γάλακτος και καθώς αποτελεί ζωικό προϊόν περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών (49-70%), καθώς και trans λιπαρών που ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης και την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με ένα προϊόν επάλειψης 100% φυτικό

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης, καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 7-10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής!

Ταχίνι

Προκύπτει από την πολτοποίηση του σουσαμιού και είναι πλούσιο στις ουσίες σησαμίνη και σησαμόλη που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Πέρα από το απλό ταχίνι, υπάρχει και το ταχίνι με μέλι, αλλά και το ταχίνι με κακάο  που μπορεί να αποτελέσει καλή εναλλακτική της πραλίνας.

Φιστικοβούτυρο

Αποτελεί πολτό ψημένων φιστικιών και περιέχει κατά 85% καλά λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετές βιταμίνες.

Πραλίνα

Προκύπτει από την πολτοποίηση φουντουκιών και την προσθήκη ζάχαρης και κακάο ή σοκολάτας. Είναι γευστική επιλογή και δημοφιλής στις μικρότερες ηλικίες, όμως καλό είναι να καταναλώνεται πιο αραιά καθώς περιέχει πολλά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και απλά σάκχαρα σε ποσοστό 96% (στο σύνολο των υδατανθράκων).

Τυρί spread

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για τυρί, αλλά για τυροκομικό προϊόν και παράγεται από γάλα, κρέμα γάλακτος και πρωτεΐνη ορού. Τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν από 11%-30% λιπαρά και θερμιδικά κυμαίνονται από 9-12kcal/ 1κγλ. Συγκριτικά με άλλα τυριά περιέχει πολύ λιγότερο ασβέστιο ή πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί ιδανική εναλλακτική τυριού, εάν θέλει κάποιος να το προσμετρήσει στην πρωτεΐνη και το ασβέστιο που χρειάζεται μέσα στην ημέρα του.

Τι ισχύει για το μέλι και τη μαρμαλάδα;

Για το τέλος άφησα δύο αγαπημένες γλυκιές γεύσεις! Το μέλι αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που δε λείπει από κάθε σπίτι, με ευεργετική δράση στην υγεία καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση. Θερμιδικά δίνει 21-22kcal ανά 1κγλ και περιέχει κυρίως σακχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη), ελάχιστη πρωτεΐνη και καθόλου λιπαρά. Όσον αφορά τη μαρμελάδα, αναλόγως το φρούτο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, μπορείτε να βρείτε πολλές διαφορετικές γεύσεις, πορτοκάλι, ροδάκινο, βύσσινο κ.ά. 1κγλ σας παρέχει 18-20kcal και περιέχει κάποιες από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες του φρούτου από το οποίο προκύπτει.

Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης καθώς τα σάκχαρα που περιέχει τόσο το μέλι όσο και η μαρμελάδα είναι απλά

Συμπερασματικά

Πλέον γνωρίζετε τί σας προσφέρουν οι πολλές διαφορετικές επιλογές προϊόντων επάλειψης του ψωμιού και αναλόγως τις γευστικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που σας προσφέρουν τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά και τελικά θα «απογειώσουν» το ψωμί σας. Μεγάλη σημασία επίσης στη θρεπτική αξία έχει και το ψωμί που θα επιλέξετε, καθώς το ολικής άλεσης και το πολύσπορο ολικής άλεσης σας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και καλά λιπαρά σε σχέση με τις αντίστοιχες «λευκές» επιλογές.

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:Δωρεάν webinars για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού Απρίλιος – Δεκέμβριος , επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

 

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ 

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Υγεία των γυναικών : Προληπτική φροντίδα


Υγεία των Γυναικών: Προληπτική φροντίδα, γυναικολογία και εξελίξεις

Η υγεία των γυναικών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Μέσα από την προληπτική φροντίδα και τις εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκαίρως. Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

Προληπτική φροντίδα

Η προληπτική φροντίδα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Αυτή περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις, ελέγχους και εξετάσεις εκτός από την τήρηση υγιεινών διατροφικών και ασκησιολογικών συνηθειών. Σημαντικά θέματα προληπτικής φροντίδας περιλαμβάνουν τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση των μαστών, τον έλεγχο του στήθους και του εδάφους του στήθους, καθώς και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

Γυναικολογία

Η γυναικολογία είναι το ιατρικό ειδικότητα που ασχολείται με την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ανώμαλες περίοδοι, οι ινομυώματα, οι κύστεις στις ωοθήκες, οι μύκητες, οι μεταβολικές διαταραχές και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εξελίξεις στην υγεία των γυναικών

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας των γυναικών περιλαμβάνουν την επέκταση των επιλογών για την αντισύλληψη, την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, καθώς και την εξέλιξη στη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων μέσω της χρήσης νέων φαρμάκων και θεραπευτικών τεχνικών.

Συνολικά, η υγεία των γυναικών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει την προληπτική φροντίδα, την εποπτεία της γυναικολογίας και την προσαρμογή στις νέες εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, οι γυναίκες μπορούν να διασφαλίσουν την καλή τους υγεία και ευημερία σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Trending