Connect with us

Lifestyle

Δυναμικό και πολλά υποσχόμενο το ξεκίνημα της κ. Τάνιας Κιουμουρτζίδου για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόσφατα είχα χαρά και την τιμή μια αποδοτική συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς κ. Στρατούλη , με την ιδιότητά μου ως Συντονίστρια. – Υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού  Κεντρικής Μακεδονίας Νέας Δημοκρατίας. Έμαθα για το πλούσιο, αλλά άγνωστο ακόμη, πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής του Κιλκίς, και μάλιστα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την πρόσφατη ιστορία. 

Επισκέφτηκα την εξαιρετική έκθεση της ΕΦΑ Κιλκίς ‘’ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ.  Μια έκθεση με  συναίσθημα και μνήμη …Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών’’. Εκατόν τέσσερα (104) χρόνια πριν περίπου … υπογράφηκε η Ανακωχή του Μεγάλου Πολέμου (11.11.1918) με την σπουδαία συμβολή του Μακεδονικού Μετώπου και μεγάλες μάχες, που δόθηκαν στη γη του Κιλκίς, όπως στο Ραβινέ (1917), το Σκρα και την Δοϊράνη (1918). Μία πολιτιστική αντιπολεμική διαδρομή μνήμης ,  με αρχαιολογικές θέσεις και ιστορικούς τόπους μαχών, ώστε να υποστηρίξει και την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Αυτό στοχεύει και η έκθεση της ΕΦΑ Κιλκίς , που παρουσιάζεται  στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και θα προσπαθήσω να φιλοξενηθεί και στη Θεσσαλονίκη.


Επόμενος προορισμός ήταν τo βυζαντινό φρούριο του Γυναικοκάστρου το οποίο υπήρξε τον 14ο αι. σημαντικό φυλάκιο της βόρειας άμυνας της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης. Η ΕΦΑ Κιλκίς προετοιμάζει την ολοκλήρωση του έργου  για τον φωτισμό της περιμέτρου των τειχών του φρουρίου και της ακρόπολης του καθώς και του μονοπατιού πρόσβασης στο φρούριο. Προετοιμάζει και πρόσθετο έργο με την συνεργασία του ΥΠΠΟΑ για την ασφαλή απόδοση στην κοινωνία καταρχήν του χώρου της ακρόπολής του. Ευχής έργο είναι η ΠΚΜ δια της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς να συμβάλει στην άμεση αποκατάσταση του μονοπατιού πρόσβασης.Τέλος, επισκέφτηκα τον  αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού, με ορατά τα κατάλοιπα μιας ρωμαϊκής πόλης, με αμφιθεατρική ανάπτυξη στις πλαγιές λόφου στα Κρούσσια όρη του ΒΑ Κιλκίς, με ασύνηθες τιμητικό ηρώο μιας πλούσιας και σημαντικής οικογένειας με υπέροχη πανοραμική θέα στην γύρω πεδιάδα με παραπόταμους του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού. Η ΕΦΑ Κιλκίς διαχειρίζεται έναν πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο με εξαίρετες δυνατότητες πολλαπλασιασμού της επισκεψιμότητάς του από όλη την Μακεδονία, την χώρα μας και την Βαλκανική, η την Ευρώπη.

Επιδίωξή μου είναι να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός μου είναι να μεταφέρω και προτάσεις των φορέων  στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Εκδηλώσεις

“40+ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ & ΕΥΕΞΙΑ” by DR. JOYCE HARPER: Μία 2η Άνοιξη για κάθε Γυναίκα

Μια Εκδήλωση – Ύμνος για Γυναίκες Άνω των 40: “Μια Δεύτερη Άνοιξη” με τη Δρ. Joyce Harper και Διάσημους Ομιλητές

Σε μια εκδήλωση που τιμά όλες τις γυναίκες άνω των 40, η Δρ. Joyce Harper, καθηγήτρια και διευθύνων στέλεχος στο Ινστιτούτο για την Υγεία της Γυναίκας του UCL, θα μιλήσει για την “Δεύτερη Άνοιξη” στη ζωή των γυναικών μετά την ηλικία των 40.

Η Δρ. Joyce Harper είναι παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα στον τομέα της υγείας της γυναίκας και εργάζεται με πάθος για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία. Διακρίνεται για την εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ομιλιών και workshops παγκοσμίως, καθώς και για τη συμβολή της σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν συμβάλει σε σημαντικές βελτιώσεις.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν επίσης ο κ. Αγοραστός Αγοραστός, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του Α.Π.Θ, και η κα. Αλεξάνδρα Ρωσσοπούλου, εξειδικευμένη καθηγήτρια σε Yoga και Pilates για την ψυχική υγεία και ευημερία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν εργασίες των καλλιτεχνικών δημιουργών Θάλεια Γκατζούλη, Εύη Κυρμακίδου, Ράνια Φραγκουλίδου και Αγγέλικα Πράπα.

Η εκδήλωση είναι χορηγούμενη από το ΙΑΚΕΝΤΡΟ, κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στοιχεία Εκδήλωσης:

  • Ημερομηνία: Τρίτη 3 Οκτωβρίου
  • Τοποθεσία: Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
  • Ώρα Έναρξης: 19.00
  • Ώρα Προσέλευσης: 18.30
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες:

  • EpiDirect, Λήδα Παπαδοπούλου
  • Τηλ. 2310 227225
  • Email: [email protected]
Continue Reading

Lifestyle

Ένα φεστιβάλ οίνου αφιερωμένο στην αναγέννηση ενός ιστορικού αμπελώνα

29 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023

στη Navarino Agora

Η Μεσσηνία  υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της. 

Το Messinia Terroirs Wine Festival, που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Navarino Agora από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, είναι το πρώτο φεστιβάλ που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα, εμφυσώντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.  

Το φεστιβάλ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Το τριήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών της Μεσσηνίας και των κρασιών του, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολές ταινιών σε ανοικτό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κοινοποιηθεί σύντομα, ενώ ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα θα είναι περιορισμένος.

Πληροφορίες:  

Τ/ 27230 28353

E/ [email protected] 

W/ www.cvf.gr  

Δηλώσεις συμμετοχής:

Oι σύνδεσμοι υποβολής αίτησης συμμετοχής θα ανακοινωθούν μαζί με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

H Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας πρωταγωνιστεί στην Αthens Fashion Trade Show!

H Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών μόδας, ο επίσημος φορέας που προωθεί την ανάπτυξη της Ελληνικής βιομηχανίας μόδας στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, δίνει το παρών στην Αthens Fashion Trade Show 2023

Παράλληλα, η Αthens Fashion Trade Show, που θα λάβει χώρα από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023 στο Metropolitan Expo, θα πλημμυρίσει με Έλληνες και ξένους σχεδιαστές μόδας και  θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους για τον χειμώνα 2023 και για το καλοκαίρι 2024!

Οι σχεδιαστές – μέλη της Ένωσης που θα πάρουν μέρος στην Athens Fashion Trade Show είναι οι ακόλουθοι: o Γιώργος Ελευθεριάδης, η Λιάνα Καμπά, η Ιωάννα Κουρμπέλα, η Ορσαλία Παρθένη, ο Γιάννης Τόγκος με το brand Κathy Ηeyndels, ο Κωνσταντίνος Τσιγαρός και ο Βασίλης Ζούλιας και θα συνεπάρουν τους επισκέπτες με τις εμπνευσμένες δημιουργίες τους. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους για το καλοκαίρι 2024.

Επιπλέον, καταστήματα μόδας από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες χώρες, θα επιλέξουν την Αthens Fashion Trade Show για τις αγορές τους. Οι επισκέπτες της έκθεσης, πέρα από ολοκληρωμένες συλλογές ρούχων, θα βρουν και τα απόλυτα Resort Wear fashion brands.

Τέλος, οι νέοι σχεδιαστές με αγάπη και πάθος για την μόδα θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους και για ακόμη μία φορά η Αthens Fashion Trade Show θα αποτελέσει την ευκαιρία για έμπνευση και σύναψη εμπορικών συνεργασιών.

Continue Reading

Trending