Connect with us

Γαστρονομία

Επίδειξη δύναμης του ελληνικού κρασιού

Οινόραμα 2019

Επίδειξη δύναμης του ελληνικού κρασιού

Η έκθεση κρασιού Οινόραμα οργανώθηκε για 1η φορά το 1994 στο Ολυμπιακό Στάδιο και ύστερα από 25 χρόνια μπορούμε να μιλάμε για θεσμό. Φέτος η έκθεση διεξήχθη 2-4 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο με την παρουσία εκατοντάδων οινοποιείων απ’ όλη τη χώρα που δειγμάτισαν τα κρασιά τους σε χιλιάδες οινόφιλους, επαγγελματίες και μη. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες ξένοι αγοραστές από τις πέντε ηπείρους, απόδειξη του ενδιαφέροντος που προκαλεί πλέον το ελληνικό κρασί οπουδήποτε στον κόσμο καταναλώνεται κρασί.

«Δεν υπάρχει λόγος να οργανώνετε παρουσιάσεις ελληνικών κρασιών στο Βέλγιο ―αρκεί να έρχονται οι  Βέλγοι αγοραστές στο Οινόραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος οίνου Baudouin Havaux που είναι επίσης πρόεδρος του Concours Mondial de Bruxelles, ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο.

Οι περίπου 10.000 επισκέπτες του φετινού Οινοράματος, επαγγελματίες και καταναλωτές, είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 2.000 διαφορετικές ετικέτες από εκατοντάδες οινοποιεία και αποσταγματοποιεία απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στις ετικέτες αυτές περισσότερες από 400 ήταν νέες κυκλοφορίες. Πρόκειται για ένα εύρος προϊόντων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που μπορεί να καλύψει κάθε επαγγελματική ή καταναλωτική ανάγκη. Αυτός είναι εξάλλου ο πρωταρχικός στόχος του Οινοράματος: να βοηθήσει τους παραγωγούς να προβάλλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές να εκπαιδευτούν και να επιλέξουν τα κρασιά που τους αρέσουν.

Πολλοί εκθέτες επεσήμαναν το υψηλό επίπεδο των επισκεπτών, ότι δηλαδή είχαν οινικές γνώσεις και είχαν έρθει στην έκθεση για να «δοκιμάσουν» και όχι για να «πιούν». Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των πρωτοεμφανιζόμενων στην έκθεση οινοποιείων ―πάνω από 20― μερικά από τα οποία έκαναν και την παρθενική τους εμφάνιση στην αγορά της Αθήνας. Τόσο αυτοί, όσο και οι καθιερωμένοι εκθέτες του Οινοράματος, κάποιοι εκ των οποίων ήταν παρόντες και στο 1ο Οινόραμα, το 1994, απέδειξαν πως ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, παρά τις αντιξοότητες, είπε με τον τρόπο του «όχι» στην κρίση την οποία αντιμετώπισε μάλλον ως ευκαιρία.

Το Οινόραμα συνεργάζεται στενά με τους επίσημους φορείς του ελληνικού κρασιού ώστε να εκφράζει αποτελεσματικά όλον τον κλάδο και είναι χορηγός του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης, τα βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα του οποίου φιλοξένησε σε ειδικό σταντ προς δοκιμή.

Τέλος, για άλλη μία φορά οι ίδιοι οι οινοποιοί επέλεξαν 250 από τα κρασιά τους για την Πλατεία Γευσιγνωσίας (Discover Greek Wines), που αφορά μόνο επαγγελματίες γευσιγνώστες, ενώ στο wine bar των «Οινικών Αποκαλύψεων», σε άλλη αίθουσα, ομάδα οινολόγων με ειδίκευση σε κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου και κρασιά ειδικής οινοποίησης, εξυπηρετούσε όσους αναζητούσαν κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκτός της πεπατημένης.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντική ρεβιθάδα με ρεβίθια Horafi

Η ρεβιθάδα, με ρεβίθια από το Horafi είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ. Xρησιμοποίησα και πήλινη γάστρα από τη Σίφνο, που λέγεται σκεπασταριά και χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση.

Τώρα που ο καιρός κρυώνει και ζητά «σπιτική θαλπωρή» και ζεστά φαγάκια η ρεβιθάδα είναι must.

H Mαρία Λεμπέση η περίφημη μαγείρισσα της Σίφνου, μας δίνει την αυθεντική συνταγή.

Αυθεντική Ρεβιθάδα

Υλικά

 500 γρ. ρεβίθια Horafi

 αλάτι θαλασσινό

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα κάθετα σε φέτες

Τρόπος παρασκευής

 Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος της και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό και τα αφήνουμε για 10 ώρες.

Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Τα συγκεκριμένα ρεβίθια δεν χρειάζονται αποφλοίωση.

Τα βάζουμε σε  πήλινη γάστρα και ρίχνουμε ζεστό νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.

Σιγοψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 5 ώρες μέχρι τα ρεβίθια να μελώσουν.

Αν έχουμε ξυλόφουρνο τότε βάζουμε τη γάστρα σε καυτό ξυλόφουρνο. Ετσι ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.

Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».

Γεύση αξέχαστη….

Continue Reading

Γαστρονομία

Χούμους με ταχίνι – Μια υπερτροφή νηστίσιμη και νόστιμη

Το σίγουρο και επιστημονικά είναι ότι ο σησαμοπολτός, δηλ. το ταχίνι, είναι πλούσιο σε ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Είναι ένας δυνατός αντικαταστάτης του κρέατος έτσι τις περιόδους της νηστεία η κατανάλωσή του πιάνει κόκκινο…

Το χούμους είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οσπρίων, λεμονιού και ταχινιού που χαρίζει τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή είναι σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη. Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου αλλά και φυτικών ινών. Προστατεύει από την αθηρωμάτωση, την υπέρταση και το διαβήτη.

Επίσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για παραγωγή γλυκών, αντικαθιστώντας τα βούτυρο.

Το χούμους της Χρυσούλας είναι από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει, πολύ πιθανόν συμβάλει το ονειρικό περιβάλλον του ξενοδοχείου της ή ακόμα και ο τρόπος που ξέρει να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της τα γευστικά της δημιουργήματα.

Η συνταγή δική σας.

Yλικά

600 γρ. ρεβύθια, βραστερά

300 γρ. ταχίνι

5 σκελίδες σκόρδο

10 κ.σ.  χυμό φρέσκου λεμονιού

300 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

250 ml παγωμένο νερό εμφιαλωμένο

2 κ.σ. κύμινο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

Καπνιστή πάπρικα

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Καρέ ντομάτας

Αγγουράκι τουρσί σε καρέ και ξαλμυρισμένη κάπαρη

Τρόπος Παρασκευής

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για 10 με 12 ώρες και αλλάζουμε μία φορά το νερό.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 40 μέχρι 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε από το νερό 200 ml.

 Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.

Συνεχίζοντας  το χτύπημα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και το ζωμό των ρεβιθιών και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 12 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε για χτυπάμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε το χούμους πασπαλισμένο με πάπρικα, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και φινίρουμε με καρέ ντομάτας, αγγουράκι τουρσί, κάπαρη και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συνοδεύουμε με αραβικές πιτούλες καψαλισμένες…

Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending