Connect with us

Γαστρονομία

Επίδειξη δύναμης του ελληνικού κρασιού

Οινόραμα 2019

Επίδειξη δύναμης του ελληνικού κρασιού

Η έκθεση κρασιού Οινόραμα οργανώθηκε για 1η φορά το 1994 στο Ολυμπιακό Στάδιο και ύστερα από 25 χρόνια μπορούμε να μιλάμε για θεσμό. Φέτος η έκθεση διεξήχθη 2-4 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο με την παρουσία εκατοντάδων οινοποιείων απ’ όλη τη χώρα που δειγμάτισαν τα κρασιά τους σε χιλιάδες οινόφιλους, επαγγελματίες και μη. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες ξένοι αγοραστές από τις πέντε ηπείρους, απόδειξη του ενδιαφέροντος που προκαλεί πλέον το ελληνικό κρασί οπουδήποτε στον κόσμο καταναλώνεται κρασί.

«Δεν υπάρχει λόγος να οργανώνετε παρουσιάσεις ελληνικών κρασιών στο Βέλγιο ―αρκεί να έρχονται οι  Βέλγοι αγοραστές στο Οινόραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος οίνου Baudouin Havaux που είναι επίσης πρόεδρος του Concours Mondial de Bruxelles, ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο.

Οι περίπου 10.000 επισκέπτες του φετινού Οινοράματος, επαγγελματίες και καταναλωτές, είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 2.000 διαφορετικές ετικέτες από εκατοντάδες οινοποιεία και αποσταγματοποιεία απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στις ετικέτες αυτές περισσότερες από 400 ήταν νέες κυκλοφορίες. Πρόκειται για ένα εύρος προϊόντων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που μπορεί να καλύψει κάθε επαγγελματική ή καταναλωτική ανάγκη. Αυτός είναι εξάλλου ο πρωταρχικός στόχος του Οινοράματος: να βοηθήσει τους παραγωγούς να προβάλλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές να εκπαιδευτούν και να επιλέξουν τα κρασιά που τους αρέσουν.

Πολλοί εκθέτες επεσήμαναν το υψηλό επίπεδο των επισκεπτών, ότι δηλαδή είχαν οινικές γνώσεις και είχαν έρθει στην έκθεση για να «δοκιμάσουν» και όχι για να «πιούν». Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των πρωτοεμφανιζόμενων στην έκθεση οινοποιείων ―πάνω από 20― μερικά από τα οποία έκαναν και την παρθενική τους εμφάνιση στην αγορά της Αθήνας. Τόσο αυτοί, όσο και οι καθιερωμένοι εκθέτες του Οινοράματος, κάποιοι εκ των οποίων ήταν παρόντες και στο 1ο Οινόραμα, το 1994, απέδειξαν πως ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, παρά τις αντιξοότητες, είπε με τον τρόπο του «όχι» στην κρίση την οποία αντιμετώπισε μάλλον ως ευκαιρία.

Το Οινόραμα συνεργάζεται στενά με τους επίσημους φορείς του ελληνικού κρασιού ώστε να εκφράζει αποτελεσματικά όλον τον κλάδο και είναι χορηγός του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης, τα βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα του οποίου φιλοξένησε σε ειδικό σταντ προς δοκιμή.

Τέλος, για άλλη μία φορά οι ίδιοι οι οινοποιοί επέλεξαν 250 από τα κρασιά τους για την Πλατεία Γευσιγνωσίας (Discover Greek Wines), που αφορά μόνο επαγγελματίες γευσιγνώστες, ενώ στο wine bar των «Οινικών Αποκαλύψεων», σε άλλη αίθουσα, ομάδα οινολόγων με ειδίκευση σε κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου και κρασιά ειδικής οινοποίησης, εξυπηρετούσε όσους αναζητούσαν κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκτός της πεπατημένης.

Πηγή

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending