Connect with us

Υγεία

Η διατροφική απάντηση στο Alzheimer (Αλτσχάιμερ)

Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελεί την κυριότερη αίτια εμφάνισης άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% επί των ανοικών ασθενών. Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από διαταραχή της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και διαταραγμένη κρίση. Επίσης τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες στην κατανόηση και στην έκφραση λόγου, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σοβαρή απώλεια βάρους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νόσου;

Η εξέλιξη της νόσου κυμαίνεται από 6 έως 10 χρόνια, ενώ τα στάδια που την αποτελούν είναι τρία, το πρώιμο στάδιο, το μεσαίο και το τελικό στάδιο. Η εξέλιξη της νόσου ποικίλλει ανά ασθενή και μπορεί είτε να εκτυλιχθεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα ή αντιθέτως να διαρκέσει περισσότερα χρόνια. Ανεξαρτήτως διάρκειας, το γνώρισμα της νόσου είναι ότι σταδιακά παρατηρείται αυξανόμενη δυσλειτουργικότητα του ασθενή.

Πρώιμο στάδιο

Στο πρώιμο στάδιο της νόσου το άτομο ξεχνάει συχνότερα, χάνει τον προσανατολισμό του σε οικείο περιβάλλον ενώ δεν έχει αίσθηση του χρόνου.

Μεσαίο στάδιο

Στο μεσαίο στάδιο, η απώλεια της μνήμης σχετικά με πρόσφατα γεγονότα γίνεται ποιο έντονη, ο ασθενής χάνεται σε οικείο περιβάλλον, παρουσιάζει δυσκολίες στην επικοινωνία ενώ επαναλαμβάνει συχνά τις ίδιες ερωτήσεις σε συνδυασμό με σημαντικές διαφορές στην συμπεριφορά του.

Τελικό στάδιο

Αφού φτάσει στο τελικό στάδιο η νόσος, ο ασθενής αδυνατεί να αναγνωρίσει οικεία πρόσωπα, χάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου ενώ εμφανίζει δυσκολίες και στην βάδιση.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά μόνο για την μείωση την συμπτωμάτων και την βελτίωση των συμπεριφορικών και των ψυχολογικών διαταραχών

Υπάρχουν τροφές ενάντια στο Alzheimer;

Η διατροφική προσέγγιση για την νόσο Alhzeimer εστιάζει σε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Ε) και απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς υπάρχει μια σειρά μελετών που υποστηρίζουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιθανόν να προλαμβάνουν την εμφάνιση της νόσου μέσω της προστασίας του εγκεφάλου από τις οξειδωτικές ρίζες και την φλεγμονή.

Η διατροφή φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν προστατευτικό ρόλο όσον αφορά την εμφάνιση ή/ και την εξέλιξη της νόσου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το οξειδωτικό στρες και η συσσώρευση ελεύθερων ριζών εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της νόσου. Επίσης αρκετές έρευνες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων και τα επίπεδα συγκέντρωσης του φολικού οξέος, βιταμίνης Β12, Β6 και ομοκυστεΐνης στον ορό.

Εντούτοις, οι διατροφικοί παράγοντες δεν μπορούν να μελετηθούν χωριστά, αλλά σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που σχετίζονται με το Alzheimer, όπως γενετικούς, οιστρογόνα, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Απόδειξη για τη σπουδαιότητα των Β βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου αποτελούν οι έρευνες που δείχνουν νευρολογική και ψυχολογική δυσλειτουργία σε κατάσταση έλλειψης τους. Το επίπεδο αυτών των βιταμινών είναι συχνά χαμηλό στα ηλικιωμένα άτομα και όπως προαναφέρθηκε έχει αποδειχθεί συσχέτιση μεταξύ της απώλειας της γνωστικής ικανότητας ή της νόσου Alzheimer και της ανεπάρκειας βιταμινών Β. Εντούτοις, η φύση της συσχέτισης αυτής δεν είναι ακόμα γνωστή.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η ανεπάρκεια σε βιταμίνες Β συντελεί σ΄ αυτήν την εγκεφαλική υπολειτουργία ή έπεται του γήρατος και των συνακόλουθων ασθενειών. Από μια θεωρητική σκοπιά, αυτή η ανεπάρκεια βιταμινών συμβάλλει στην εξασθένηση των αντιδράσεων μεθυλίωσης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου.

Ανεπάρκεια βιταμινών και υπερομοκυστεϊναιμία

Επιπρόσθετα, η ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών πιθανόν να οδηγήσει σε υπερομοκυστεϊναιμία, ένα πρόσφατα αναγνωρισμένο παράγοντα επικινδυνότητας για τη δημιουργία θρόμβωσης, εμφρακτικής αγγειακής ασθένειας και εγκεφαλικού, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ισχαιμία του εγκεφάλου. Υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο πλάσμα μπορεί να έχει δηλητηριώδη δράση στα αρτηριακά τοιχώματα. Η δράση αυτή μπορεί να δώσει μια εξήγηση γιατί τα ηλικιωμένα άτομα με μακροχρόνια έλλειψη βιταμινών αναπτύσσουν δευτερογενώς κάποιες νευρολογικές δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούνται από μικρές εγκεφαλοαγγειακές αλλοιώσεις.

Η γνωστική εξασθένιση λοιπόν που απαντάται στα ηλικιωμένα άτομα θα μπορούσε να αποδοθεί σε σχετιζόμενες με την ομοκυστεΐνη εγκεφαλοαγγειακές αλλοιώσεις. Επίσης, σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι πάσχοντες από τη νόσο Alzheimer είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο πλάσμα από ότι τα άτομα που δεν έπασχαν από άνοια.

Άλλες Bιταμίνες, Μέταλλα και Alzheimer

Άλλα ιχνοστοιχεία ίσως έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια στη νόσο Alzheimer μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, όπως οι βιταμίνες Α, Ε, C και β-καροτένιο, μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, καθώς επίσης τα φλαβονοειδή. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με μειωμένη συγκέντρωση διαφόρων βιταμινών και μετάλλων παρουσίαζαν μειωμένες γνωστικές ικανότητες, ενώ πρόσφατα βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C σε ασθενείς με Alzheimer.

Πολυακόρεστα λιπαρά

Το λινολεϊκό (ω-6) και το α-λινολενικό οξύ (ω-3) είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και είναι πρόδρομες ενώσεις για το σχηματισμό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) μακράς αλυσίδας, όπως το αραχιδονικό (ΑΟ), εικοσαπενταενοϊκό (EPA) και το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA), τα οποία επιδρούν στη ρευστότητα των μεμβρανών, στις ενζυμικές δράσεις και στη σύνθεση των εικοσανοϊδών.

Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε PUFA, όπως το DHA και αλλαγές στη σύνθεση της μεμβράνης του σε αυτά τα οξέα αντανακλούν τις αλλαγές στη διατροφή

Εξασθένιση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του εγκεφαλικού ιστού φαίνεται να σχετίζεται με απώλεια του DHA των κυτταρικών μεμβρανών. Το ΑΟ, επίσης πολύ σημαντικό συστατικό του εγκεφάλου, αποτελεί τον κύριο πρόδρομο για τη σύνθεση των εικοσανοϊδών, τα οποία δρουν ως εξωκυτταρικά και εσωκυτταρικά σήματα. Συνέπεια του γήρατος είναι η μείωση των PUFA των κυτταρικών μεμβρανών, που οδηγεί σε γνωστική πτώχευση. Νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson επίσης παρουσιάζουν απώλεια των PUFA των κυτταρικών μεμβρανών. Ως εκ τούτου εικάζεται ότι μια διατροφή ισορροπημένη σε ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα πιθανόν να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκδήλωσης αυτών των ασθενειών ή στη μείωση της προσβολής των εγκεφαλικών λειτουργιών που αυτές προκαλούν.

Φάρμακα

Μη-στεροειδή αντιφλεγμονόδη

Μια υπόθεση για την αιτιολογία της νόσου Alzheimer στηρίζεται σε έρευνες που βασίστηκαν σε αυτοψίες και οι οποίες έδειξαν ότι κάποιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις συμβάλλουν σημαντικά σε νευρική απώλεια. Μια σύγχρονη άποψη υποστηρίζει ότι μακροχρόνια λήψη μη-στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

Οιστρογόνα

Σε διαγνωσμένη νόσο Alzheimer, τα οιστρογόνα φαίνεται να σταθεροποιούν τις γνωστικές ικανότητες. Κυρίαρχος παράγοντας που οδηγεί σε άνοια και συγκεκριμένα τύπου Alzheimer είναι η εγκεφαλοαγγειακή ασθένεια. Στη νόσο Alzheimer και στις αγγειακές άνοιες, η εγκεφαλική ροή αίματος μειώνεται στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Τα οιστρογόνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που όχι μόνο εμποδίζει την εμφάνιση αγγειακής ασθένειας, αλλά επίσης βελτιώνει τη ροή του αίματος στα προσβεβλημένα αγγεία, όπως είναι τα εγκεφαλικά αγγεία που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Alzheimer. Εντούτοις, οι απόψεις διίστανται, καθότι κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η θεραπεία με οιστρογόνα είχε ευεργετική δράση στην εξέλιξη της νόσου, ενώ κάποιες άλλες έδειξαν ότι δεν είχε καμία επίδραση.

Μορφωτικό επίπεδο

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι υπάρχει σχέση μεταξύ χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και άνοιας και ιδιαίτερα τύπου Alzheimer. Πρόσφατα μάλιστα σε έρευνα με 528 άτομα που έπασχαν από άνοια βρέθηκε ότι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αύξησε τον κίνδυνο για τη νόσο Alzheimer σε γυναίκες με λιγότερα από 8 χρόνια εκπαίδευσης.

Σημαντική απώλεια βάρους 

Προαναφέρθηκε ότι η νόσος Alzheimer είναι μία από τις κύριες αίτιες θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα. Σημαντική απώλεια βάρους είναι από τα χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα της νόσου. Η απώλεια σωματικού βάρους σχετίζεται άμεσα με μειωμένη μυϊκή μάζα, η οποία οδηγεί σε απώλεια της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ατόμου και τελικά σε αυξημένη ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη. Η απώλεια βάρους επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για έλκη κατάκλισης, μολύνσεις και θνησιμότητα, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη κατανάλωση των πόρων που διατίθενται για την υγεία.

 

Αρκετές έρευνες διαπίστωσαν ενεργειακή υποθρεψία σε ασθενείς με άνοια και άνοια τύπου Alzheimer βάση βιοχημικών και ανθρωπομετρικών μετρήσεων. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι αυτή καθαυτή η υποθρεψία πιθανόν να είναι ένας από τους παράγοντες για την αιτιολογία της άνοιας και άλλων ψυχιατρικών και γνωστικών δυσλειτουργιών, παρόλο που οι περισσότερες έρευνες δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη.

Ποια είναι τα αίτια απώλειας βάρους;

Τα αίτια της απώλειας σωματικού βάρους παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα. Έχει υποστηριχθεί ότι η νόσος σχετίζεται άμεσα με δυσλειτουργία της ρύθμισης του σωματικού βάρους, δηλαδή πιθανόν με μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και αφύσικα αυξημένη ενεργειακή απώλεια. Παρόλο που οι έρευνες σ΄ αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη ότι ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός οδηγεί στην ανεξήγητη απώλεια βάρους των ασθενών με άνοια τύπου Alzheimer και των ασθενών με καχεξία.

Δίαιτα MIND για την καταπολέμιση του Alhzeimer

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush δημιούργησαν τηνδίαιτα MIND ,η οποία αποτελεί έναν συνδυασμό της Μεσογειακής διατροφής και της αντιυπερτασικής δίαιτας DASH. Σκοπός της διατροφής αυτής είναι η πρόληψη των εκφυλιστικών παθήσεων και η ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και πιθανώς η καταπολέμηση αυτών των ασθενειών μέσω της επιβράδυνσης της εξέλιξης τους.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας είναι ότι προωθεί την κατανάλωση των εξής 10 τροφίμων:

  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, μαρούλι κ.τ.λ), σε τουλάχιστον 6 μερίδες εβδομαδιαίως.
  2. Άλλα λαχανικά, τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα
  3. Ξηρούς καρπούς, 5 μερίδες εβδομαδιαίως
  4. Μούρα (μύρτιλο, βατόμουρο) , 2-3 μερίδες εβδομαδιαίως
  5. Όσπρια, τουλάχιστον 3 μερίδες εβδομαδιαίως
  6. Ολικής άλεσης δημητριακά, 1 μερίδα κάθε μέρα
  7. Ψάρια, 1 φορά την εβδομάδα
  8. Πουλερικά, 2 φορές την εβδομάδα
  9. Χρήση αποκλειστικά ελαιολάδου για την μαγειρική
  10. Κρασί, ένα ποτήρι ημερησίως

Αντιθέτως, με βάση τη MIND diet καλό είναι να καταναλώνονται με χαμηλότερη συχνότητα τα παρακάτω:

  • Κόκκινο κρέας, λιγότερο από 4 μερίδες την εβδομάδα
  • Τυριά, λιγότερο από 1 μερίδα εβδομαδιαίως
  • Σφολιάτες και γλυκά, λιγότερο από 5 μερίδες εβδομαδιαίως
  • Τηγανητά και πρόχειρα φαγητά, λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα
  • Αποφυγή αγελαδινού βουτύρου

Η μελέτη που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας την MIND diet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα όσο πιο προσκολλημένα ήταν στην διατροφή τόσο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Ακόμα και εκείνοι που ήταν μέτρια συμμορφωμένοι με την διατροφή είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Συμπέρασμα

Σίγουρα είναι πολύ πρώιμο να εξάγουμε συμπεράσματα μιας και ο σχεδιασμός των μελετών δεν είναι επαρκής για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά μια διατροφή βασιζόμενη σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής ενώ βοηθάει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών, κάτι το οποίο είναι αναμφισβήτητα ευεργετικό για τον οργανισμό μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/14549-i-diatrofiki-apantisi-sto-alzheimer.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Παιδιά με Καρκίνο και Διατροφή

Η διατροφή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο είναι άκρως σημαντική για την υγεία τους και την ομαλή διεκπεραίωση της θεραπείας. Έκδηλος υποσιτισμός εμφανίζεται στο 17% των παιδιών με νεοδιαγνωσθέντες όγκους και στο 37% εκείνων με μεταστατική νόσο, ενώ το 50% των παιδιών με καρκίνο είναι ήδη σε κάποιο ποσοστό υποσιτισμένο κατά τη διάγνωση!

Γι’αυτό οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Ελένη Βούτου & Διονυσία Βουτσά μας ενημερώνουν για τα εξής σημαντικά θέματα:

– Ποιες είναι οι συνέπειες του σοβαρού υποσιτισμού;
– Οφέλη σωστής διατροφής σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο
– Ποια είναι τα απαραίτητα, για αυτά, θρεπτικά συστατικά;
– Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει η διατροφική κατάσταση;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω link:

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/8483-diatrofi-se-paidia-me-karkino?utm_source=newsletter_1570&utm_medium=email&utm_campaign=

 

Continue Reading

Ομορφιά

7 μαγικές συμβουλές για να διατηρήσεις την φρεσκάδα και την νεότητα στην περιοχή των ματιών!

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ; 

  • Η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή
  • Οι αδένες στην περιοχη αυτή είναι λιγότεροι απ’ ότι στο υπόλοιπο πρόσωπο με αποτέλεσμα το υδρολιπιδικό φίλμ να έχει αρκετά μικρότερη ικανότητα προστασίας.
  • Οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου είναι λιγότερες στο δέρμα γύρω απο τα μάτια, ενώ υπάρχουν 3 φορές περισσότερα μαστoκύτταρα απο ότι στο μέτωπο, που δικαιολογούν την συχνή εμφάνιση αλλεργιών ή διάφορων δυσανεξιών σε αυτήν την περιοχή.
  • Κάτω απο το δέρμα στην περιοχή γύρω απο τα μάτια βρίσκεται ένας χαλαρός ιστός όπου η παρουσία λίπους είναι περιορισμένη και είναι εύκολο να διασταλλεί.
  • Η λεμφική λειτουργία και η αιμάτωση της περιοχής είναι πιο αργή. Επιπρόσθετα, είναι μια ζώνη που κινείται διαρκώς, ενώ εκτείθεται σε συνεχή βάση σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες (κακή ψυχολογία, ασθένειες, γήρανση) είτε (κλιματολογικές συνθήκες, ρύπανση, ακατάλληλα καλλυντικά προιόντα, έντονες κινήσεις κτλ.), που δημιουργούν τις συνθήκες για πρόωρες βλάβες.

 

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ; 

Οι αλλοιώσεις που είναι πιθανόν να παρατηρήσουμε στην ευαίσθητη περιοχή γύρω απο τα μάτια εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, ενώ διάφορες είναι και οι αιτίες που τις προκαλούν:

  • Πρήξιμο των βλεφάρων (που συνήθως οφείλεται σε στάση της λεμφικής μικροκυκλοφορίας, και στην χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια).
  • Σακούλες (που οφείλεται αφενός στην χαλάρωση των ιστών στην περιοχή και σε λεμφική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μικρής κήλης λίπους).
  • Κύκλοι (που οφείλεται στην συσσώρευση χρωστικών του αίματος στην περιοχή λόγω ανεπάρκειας της κυκλοφορίας. Σε μερικούς απο εμάς αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό με πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου).
  • Λεπτές ή βαθιές ρυτίδες (που οφείλονται στην διάσπαση των ινών του δέρματος που έρχεται με την φυσιολογική γήρανση, είτε γιατί δεν προστατεύουμε ικανοποιητικά την περιοχή απο τον ήλιο, ενώ επίσης κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά το πρόβλημα!!).
  • Ξηρότητα της επιδερμίδας των βλεφάρων (ανεπάρκεια του υδρολιπιδικού φιλμ)
  • Πτώση των μυών των βλεφάρων και των φρυδιών (χαλάρωση των μυών του δέρματος λόγω γήρανσης).
  • Πτώση των βλεφαρίδων (παθολογικής προέλευσης ή λόγω κακής χρήσης των προϊόντων ντεμακιγιάζ).
  • Ερεθισμοί, κοκκινίλες, τσιμπήματα, αίσθηση καύσου, δακρύρροια κτλ. (σημεία υπερβολικής ευαισθησίας των ματιών ή και αλλεργίας, λόγω ακατάλληλων προϊόντων ή κακής χρήσης προϊόντων).

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Οι στόχοι:

  • Διατήρηση ή ενίσχυση αυτής της ζώνης, βελτιώνοντας την αιματική κυκλοφορία και καταπολεμώντας τη γήρανση του δέρματος.
  • Καταπράυνση αυτής της ζώνης σε περίπτωση εκδήλωσης υπερευαισθησίας.

Η συμβουλή:

Οι λεπτές ρυτίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι οι πρώτες που εμφανίζονται. Τα προϊόντα φροντίδας της περιοχής αυτής πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την ηλικία των 25 ετών (ή και νωρίτερα, αν το δέρμα είναι πολύ λεπτό), καθημερινά, πρωί και/ ή βράδυ. Τα προϊόντα αυτά παρέχονται σε μορφή τζελ, τζελ-κρέμας, κρέμας. Υπάρχουν επίσης και επιθέματα, τα οποία χρησιμεύουν περισσότερο ως αντιγηραντική θεραπεία, παρά για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σε τέλεια καθαρισμένο δέρμα.

  • Τοποθετείτε μια πολύ μικρή ποσότητα προϊόντος επάνω στο δέρμα. Η ιδανική εφαρμογή γίνεται με τον παράμεσο με χτυπηματάκια που βοηθούν στην απορρόφηση των ουσιών.
  • Το προϊόν εφαρμόζεται με ελαφρές κυκλικές κινήσεις γύρω από το μάτι
  • Συνιστάται η χρήση μιας ενυδατικής, λειαντικής, καταπραϋντικής και αποσυμφορητικής κρέμας σε αυτή την ζώνη, η οποία βοηθά να απαλυνθούν τα σημάδια της κόπωσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση πρωί και/ή βράδυ.

Bonus συμβουλές:

Για την διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερο της φρεσκάδας και της νεανικής όψης που κάνουν πιο λαμπερό το βλέμμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, θα πρέπει επίσης:

  • Το προϊόν να απλώνεται με εξαιρετικά απαλές κινήσεις για να μην μετακινείται το δέρμα και για να μην εισχωρήσει στο μάτι ούτε προϊόν ντεμακιγιάζ ούτε υπολείμματα του μακιγιάζ.
  • Να υιοθετηθεί υγιεινός τρόπος ζωής: ισορροπημένη διατροφή, όχι κάπνισμα, κανονικός ρυθμός ζωής.
  • Να μειωθεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που θα ανανεώνεται συχνά. Όποτε είναι απαραίτητο, επιβάλλεται να φορά τα γυαλιά ηλίου, στα οποία θα αναγράφεται το σήμα CE (έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Προστατέψτε επίσης τα μάτια των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

 

Όσοι φοράτε φακούς επαφής να τους τοποθετείτε πριν από το μακιγιάζ και τους βγάζετε πριν το ντεμακιγιάζ. Προσέξτε να μην εφαρμόζεται προϊόντα φροντίδας πέρα από τις ρίζες των βλεφαρίδων, μην εφαρμόζετε κανένα καλλυντικό σκεύασμα όταν τα μάτια είναι ερεθισμένα ή κόκκινα.

 

Η εταιρία Βιοτεχνολογικών δερμοκαλλυντικών ISSÉIMI MADRID προτείνει μια ισχυρή θεραπεία αντιγήρανσης ματιών με την κρέμα ματιών θρέψης και ενυδάτωσης CONTORNO DE OJOS (https://www.fw-trade.com/product/enydatiki-krema-mation-contorno-de-ojos/). Μια χαλαρωτική, απολαυστική Κρέμα Ματιών, που χαρίζει μοναδική ενυδάτωση, μειώνει το ορατό πρήξιμο χαρίζοντας στα μάτια σας την αίσθηση και την όψη της απόλυτης ξεκούρασης. Βαθιά ενυδατική, αυτή η πολυτελής Κρέμα, χάρη στην δύναμη των πεπτιδίων που περιέχει, ενεργεί κατά των μαύρων κύκλων, συσφίγγει σταθεροποιώντας το περίγραμμα των ματιών και σβήνει τις λεπτές γραμμές και το ορατό αίσθημα κόπωσης.

https://www.fw-trade.com/

 

Continue Reading

Υγεία

Άνοια: Τι να πρωτοθυμηθώ!

Λίγα λόγια για την άνοια

Με τον όρο «άνοια» περιγράφεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητα του. Μπορεί να διαταραχθεί η μνήμη, ο λόγος, ο προσανατολισμός στο χώρο και τον χρόνο, η προσοχή, η κατανόηση ή η κρίση. Δυσκολία, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί στην κατανόηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Η άνοια επιφέρει νοητικές και συμπεριφορές αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Η άνοια δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς υπάρχουν είδη άνοιας και διαφορετικές παθήσεις που επιφέρουν άνοια, οι οποίες ενδέχεται να προσβάλλουν νεότερα άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το σύνηθες. Τα διαγνωστικά μέσα, η πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα, και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι ικανά να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της άνοιας αλλά και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, κάτι το οποίο είναι ζητούμενο σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ακόμη και όταν δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητά της. Η ποιότητα στην καθημερινότητά μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας.

 

Ας εστιάσουμε στην ψυχολογία του ατόμου

Στα αρχικα στάδια της νόσου, όταν αρχίζει το άτομο να παρατηρεί και να αισθάνεται οτι οι νοητικές δυνατότητες και οι ικανότητές του φθίνουν, τότε επηρεάζεται σημαντικά και η ψυχολογική του κατάσταση. Είναι δύσκολο να δεχτεί ο άνθρωπος ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής και των λειτουργιών του. Φανταστείτε την αίσθηση που έχει κάποιος όταν νιώθει ότι κάποιες φορές το σώμα του δεν ακολουθεί τις εντολές του νου και άλλοτε ο νους δεν εκτελεί όλες τις γνωστικές λειτουργίες. Όταν ξεχνά καθημερινές δραστηριότητες και πληροφορίες, όταν χάνεται σε διαδρομές που έκανε συχνά, όταν διαταράσσεται εύκολα η προσοχή του ή ο λόγος του, όταν δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πρόσωπα ή αντικείμενα. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε τι μπορεί να αισθάνεται κανείς όταν παρατηρεί αδυναμία καταγραφής και διαχείρισης νέων πληροφοριών, όταν νιώθει εξαρτημένος από άλλους, όταν φοβάται για όσα του συμβαίνουν, όταν επικοινωνεί, πλέον, με διαφορετικούς τρόπους, όταν καλείται να διαχειριστεί νέα δεδομένα στη ζωή του που μέχρι τότε ήταν άγνωστα.


Σημαντικός ο ρόλος των φροντιστών

Ας μη ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο του φροντιστή του ανοϊκού ατόμου, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι μέλος της οικογένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχεται τη βοήθεια επαγγελματία φροντιστή. Ο φροντιστής καλείται να αναλάβει τη δύσκολη φροντίδα και ταυτόχρονα την ευθύνη του ασθενούς. Σαν συνέπεια της φροντίδας εμφανίζεται στον ίδιο σωματική κόπωση, συναισθηματική κατάπτωση, καθώς βιώνει και ο ίδιος τις αλλαγές του αγαπημένου ατόμου αλλά και της δικής του ζωής, κοινωνική απομόνωση αλλά και οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς, εκτός από τη φροντίδα του αγαπημένου του προσώπου, καλείται να φροντίσει και τον εαυτό του μέσα στις αυξημένες ευθύνες και δραστηριότητες που αναλαμβάνει. Προσπαθήστε να δεχτείτε βοήθεια από όπου προσφέρεται, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψη ενδιαφέροντος, μοιραστείτε προβληματισμούς, σκέψεις και εμπειρίες και επιδιώξτε να βάλετε ποιότητα στην καθημερινότητά σας. Δείτε παρακάτω κάποιες απλές προτάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε, ώστε να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία σας με τον ασθενή, στην διατήρηση της ανεξαρτησίας του όσο περισσότερο γίνεται, αλλα και στην ομαλότερη εξέλιξή της νόσου.
Η καθημερινή υπενθύμιση της ημερομηνίας και του προγράμματος συμβάλλουν στον καλύτερο προσανατολισμό του ατόμου στο χρόνο, πράγμα που οδηγεί με τη σειρά του, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής του.
Οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες και οι αισθήσεις του ατόμου βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης.
Ο σεβασμός της μοναδικότητας του ασθενούς και η ανάδειξη των θετικών του στοιχείων ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη υποστήριξή του.
Η ένταξη του σε δραστηριότητες και συζητήσεις, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικότητάς του.

 

Ας θυμόμαστε…

Δεν είναι ανάγκη να επικρατεί πανικός αν παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα που μας βάζουν σε σκέψη, καθώς η εμφάνιση τους, πιθανόν, οφείλεται σε άλλες αιτίες όπως άγχος ή κατάθλιψη. Η αξιολόγηση τους θα γίνει από ειδικούς ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα διαχειριστούμε. Η νευρολογική εκτίμηση, ο παρακλινικός-διαγνωστικός έλεγχος, καθώς και τα νευροψυχολογικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστα εργαλεία. Προσπαθήστε να μη τρομάζετε στο άκουσμα των λέξεων «διάγνωση», «αξιολόγηση», «ειδικοί». Ο στόχος είναι η φροντίδα του εαυτού μας και η διαχείριση των παθήσεων με τα μέσα που διαθέτουμε. Ας τα αξιοποιήσουμε και κυρίως ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι….μοναδικός!

 

Τάνια Μανωλούδη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Continue Reading

Trending