Connect with us

Lifestyle

Η εποχή του γερανιού έφτασε! Βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Με τα πολύχρωμα, διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια αποτελούν μια οπτική πανδαισία. Μπορείτε να τα δείτε φυτεμένα σε ζαρντινιέρες και παρτέρια, ή ακόμα και σε βάζα με νερό, ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και δημιουργούν καλοκαιρινή διάθεση και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Αν ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας, τα γεράνια θα ανταποδώσουν την περιποίηση που τους προσφέρετε με τα πιο όμορφα άνθη τους από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE) εξηγούν πως μπορείτε να επιτύχετε ένα εγγυημένα θαυμάσιο αποτέλεσμα για τον κήπο σας.

Η ιδανική εποχή

Οι ειδικοί συνιστούν να φυτεύετε γεράνια σε εξωτερικούς χώρους γύρω στα μέσα Μαΐου, ώστε η θερμοκρασία να μην πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα γεράνια, που αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που κάνει κρύο αφότου φυτέψετε τα γεράνια σας, υπάρχουν τρόποι να τα προστατέψετε και μέσα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο blog  για τα γεράνια στη διεύθυνση https://pelargonium-for-europe.com/el/.

Το ιδανικό έδαφος

Το φρέσκο λίπασμα είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των γερανιών. Πάντα να αναζητάτε την καλύτερη ποιότητα λιπάσματος, ιδανικά ένα ειδικά για τα γεράνια ή για φυτά μπαλκονιού, ώστε που να προσαρμόζεται άριστα στις ανάγκες των φυτών. Ένα καλό λίπασμα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα αποστράγγισης και συγκράτησης νερού, παρέχει στήριξη στα φυτά, ενώ παράλληλα επιτρέπει την πρόσβαση αρκετού αέρα στις ρίζες. Μπορείτε να καταλάβετε εάν το λίπασμα είναι καλό από την ευχάριστη οσμή του, τη μαλακή του σύσταση και από το αν περιέχει πρόσθετα, όπως ο άργιλος και ο περλίτης.

Η ιδανική αποστράγγιση

Στα γεράνια δεν αρέσει η υγρασία και γι’ αυτό το πλεονάζον νερό θα πρέπει να αποστραγγίζεται. Οπότε μαζί με το υψηλής ποιότητας λίπασμα, θα πρέπει να τοποθετήσετε στον πάτο της γλάστρας ένα στρώμα είτε από θραύσματα αργίλου, ή κόκκων διογκωμένου αργίλου ή και άλλου παρόμοιου υλικού, που εξασφαλίζει την αποστράγγιση και εμποδίζει το λίπασμα να φράξει τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας. Συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε γλάστρες με ενσωματωμένο σύστημα αποστράγγισης, δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.

Η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών

Εκτός από την κατάλληλη γλάστρα και το υψηλής ποιότητας καλλιεργητικό υλικό, η σωστή απόσταση από τα υπόλοιπα φυτά είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των γερανιών. Έτσι, τα φυτά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 20 εκατοστά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 60 εκ. μήκος επί 20 εκ. πλάτος μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ τρία γεράνια. Αντίστοιχα μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 100 εκ. μπορεί να χωρέσει τέσσερα με πέντε, ενώ για ένα μόνο γεράνι η γλάστρα πρέπει να έχει ελάχιστη διάμετρο 20 εκατοστών. Και μια συμβουλή: Η εναλλαγή γερανιών με οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη στις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού σας επιτρέπει στα φυτά να μεγαλώνουν σωστά. 

Η ιδανική τοποθεσία

Τα γεράνια αγαπούν τον ήλιο και όσο περισσότερο φως παίρνουν, τόσο πιο πλούσια θα είναι τα άνθη τους, αν και μπορούν να αναπτυχθούν επίσης και σε ένα ημισκιερό μέρος. Οι ποικιλίες με μεγάλα ή διπλά άνθη είναι προτιμότερο να προστατεύονται από ισχυρούς ανέμους και βροχή, για παράδειγμα στον τοίχο ενός σπιτιού ή κάτω από μια στέγη.

Πότισμα γερανιών

Τα γεράνια χρειάζονται άφθονο νερό για να συνεχίσουν να βγάζουν νέα άνθη. Τις ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες, μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίζετε πρωί και βράδυ. Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό και να ποτίζετε απευθείας το χώμα και όχι το ίδιο το φυτό. Οι ζαρντινιέρες μπαλκονιού με δεξαμενές νερού ή το δικό σας αυτοσχέδιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος μειώνουν σημαντικά τον χρόνο ποτίσματος. Συμβουλή: Ακόμη και τις βροχερές ημέρες μπορεί να χρειαστεί να ποτίσετε, καθώς στα θαμνώδη φυτά όπως είναι τα γεράνια, οι σταγόνες της βροχής συχνά δεν φτάνουν καν στο έδαφος.

Λίπανση γερανιών

Τα γεράνια είναι φυτά που χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Εάν χρησιμοποιείτε προλιπασμένο χώμα, θα πρέπει να το εμπλουτίσετε μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς μέχρι τότε η ποσότητα λιπάσματος θα έχει εξαντληθεί. Για να εξασφαλίσετε ότι το γεράνι σας θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ρίξετε στο νερό ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που θα βρείτε στο εμπόριο μία φορά την εβδομάδα. Εναλλακτικά, τα λιπάσματα σε ράβδους μπορούν να θρέψουν τα φυτά για δύο έως τρεις μήνες. Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να προσφέρει αρκετά θρεπτικά στοιχεία ακόμη και εννέα μήνες μετά την αρχική του χρήση, ενώ μπορείτε να το προσθέσετε στο χώμα ακόμα και μετά το φύτεμα.

Καθάρισμα των μαραμένων λουλουδιών 

Για να επιτύχετε πιο όμορφα, περισσότερο ανθοφόρα και πιο υγιή γεράνια προτείνεται η τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών και των ξεραμένων φύλλων. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες γερανιού που αποβάλλουν μόνες τους τα ξεραμένα άνθη, ώστε να αφήνουν χώρο για νέα. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να αφαιρείτε τα μαραμένα φύλλα με το χέρι.

Γεράνια που αντέχουν τον χειμώνα

Για να επιβιώσουν τα γεράνια και τον χειμώνα, κόψτε τα σε ύψος περίπου 15 εκατοστών πριν από τα πρώτα κρύα και μετακινήστε τα σε ένα φωτεινό, δροσερό μέρος. Αυτό μπορεί να είναι σε ένα γκαράζ που δε θα έχει κρύο ή σε ένα δροσερό μέρος εσωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζονται πολύ λίγο νερό. Την άνοιξη, κόψτε τα ξανά, μεταφυτεύστε τα σε φρέσκο λίπασμα και τοποθετήστε τα σε ένα ζεστό μέρος. 

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ:

Για να βρείτε πολλές, διαφορετικές διακοσμητικές ιδέες, αλλά και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το γεράνι σε υψηλή ανάλυση παρακαλώ επισκεφτείτε το https://pelargonium-for-europe.com/el/ και το https://pelargonium-poinsettia.canto.global/v/pfe/landing?viewIndex=2/.

Μόδα

Ολυμπιακοί Αγώνες Και Ολυμπιακή Μόδα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εδώ, και αποτελούν κατά κοινή ομολογία ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως. Οι Αγώνες δεν είναι μόνο μια γιορτή αθλητισμού, αλλά και ένα σημαντικό μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, καινοτομίας και δημιουργίας νέων τάσεων. Ένα τέτοιο γεγονός όπως είναι φυσιολογικό δεν γίνεται να αφήσει ανεπηρέαστη την μόδα. 

Η επιρροή τον Ολυμπιακών αγώνων στην παγκόσμια μόδα

Η μόδα δεν μένει αμέτοχη στην επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε διοργάνωση συνοδεύεται από νέες τάσεις και καινοτομίες στον χώρο της ένδυσης τόσο αθλητικής όσο και μη. Οι σχεδιαστές συνεργάζονται με αθλητικές ομάδες και χώρες προβάλλοντας την δουλεία τους μέσα από αυτούς. Επιπλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες προάγουν την ιδέα της ένδυσης ως μέσο έκφρασης της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Στις ακόλουθες φωτογραφίες έχουμε την αποτύπωση όλων των παραπάνω μέσα από την ματιά της φωτογράφου Thalias Zerfou. Το make up και τα μαλλιά έχει επιμεληθεί ο Vaggelis Kolokotronis. Art director και stylist του συγκεκριμένου project o Lazaros Orfanidis με styling assistant την Kelly Xatzidaki.

Τρεις καταξιωμένοι σχεδιαστές υψηλής ραπτικής ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μοναδικές εικόνες με άρωμα Γαλλίας και έμπνευση την γαλλική σημαία. 

Η λευκή δημιουργία είναι του Christou Paraskeuopoulou και το brand ονομάζεται Christian P.

Η κόκκινη δημιουργία είναι του Giorgou Zeti και το brand έχει την ίδια ονομασία

Η μπλε ρουά δημιουργία είναι της Alkminis Trigonaki και το brand ονομάζεται Alkmini Fashion

Models : Alexia Traiko / Sophie Geotgoulia / Melina Giakou

Lazaros Orfanidis

Fashion Consultant, Visual Merchandiser

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Πρόγραμμα Trophy/Τροφή

Η DS Smith Hellas συμβάλλει στην ενίσχυση του μέλλοντος του αγροδιατροφικού τομέα
μέσω της υποστήριξης του προγράμματος Trophy/Τροφή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα
Γενιά

Η DS Smith, κορυφαίος κατασκευαστής λύσεων βιώσιμης συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι
στην Ελλάδα, συνεισφέρει έμπρακτα στην αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας
συμμαχώντας για δεύτερη συναπτή χρονιά με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για την
ενίσχυση του κλάδου, υποστηρίζοντας αυτήν τη φορά το πρόγραμμα Trophy/Τροφή. Πιο
συγκεκριμένα, η DS Smith Hellas θα στηρίξει τρία Μeet-up του προγράμματος με κύρια θεματική
τη «Μείωση της χρήσης πλαστικού στον κλάδο της αγροδιατροφής», τα οποία θα
πραγματοποιηθούν σε τρία πανεπιστήμια της χώρας.

Τι είναι όμως τo Trophy/Τροφή;

Το Trophy/Τροφή είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο αναδεικνύει και επιβραβεύει
καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς
της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistic, με προϊόντα και υπηρεσίες
που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (pre seed).
Μέχρι σήμερα, χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν ήδη στηριχθεί 122 νεοφυείς επιχειρήσεις
από τον συγκεκριμένο τομέα.

Τα Μeet-up είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Trophy/Τροφή. Εκεί, φοιτητές, startupper, νέοι
επιχειρηματίες και ερευνητές έρχονται σε επαφή με ερευνητικά ιδρύματα, επενδυτές, μέντορες και
εταιρείες και μαζί αναπτύσσουν νέες πρωτοποριακές ιδέες, στο πλαίσιο βιωματικών εργαστηρίων.
Για την DS Smith, η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας βρίσκεται
στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της και ο μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού κλάδου μπορεί
να πλαισιωθεί από καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις συσκευασίας, που θα
αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των τελικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία
υποστηρίζει στα τρία meet-up τη θεματική ενότητα με τίτλο: «Μείωση της χρήσης πλαστικού στον
κλάδο της αγροδιατροφής».

Ο κ. Γιώργος Φιλιππόγλου, DS Smith Managing Director για το cluster της Ελλάδας δήλωσε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για μία ακόμη χρονιά βρισκόμαστε στο πλευρό της Νέας
Γεωργίας Νέας Γενιάς, καθώς μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε συνεισφέρει στην
ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο που
διαδραματίζει η συσκευασία από κυματοειδές χαρτόνι στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της
χώρας».

Τα τρία Meet-up με τη στήριξη της DS Smith Hellas, είναι τα ακόλουθα :
-TrophyTροφή Meet-up σε συνδιοργάνωση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
– TrophyTροφή Meet-up σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
– TrophyTροφή Meet-up σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά δήλωσε: «Τo Trophy/Τροφή
είναι μία ουσιαστική πρωτοβουλία που διασυνδέει την πανεπιστημιακή κοινότητα με τη βιομηχανία
και την αγορά στον κρίσιμο κλάδο της αγροδιατροφής. Κάθε χρόνο φέρνει εκατοντάδες φοιτητές και
ερευνητές σε επαφή με καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από τα Trophy/Τροφή meetup που
διεξάγονται σε πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν μία αποτελεσματική πλατφόρμα
ανταλλαγής επιχειρηματικών ιδεών και εμπειριών. Πάνω από 700 φοιτητές έχουν συμμετάσχει τα
τελευταία δύο χρόνια στα meetup του προγράμματος, εργάστηκαν στην ανάπτυξη καινοτόμων
λύσεων και ξεκίνησαν να σχεδιάσουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Η DS Smith, μία
πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο της συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι που επενδύει σε
βιώσιμες πρακτικές υποστηρίζει από την πλευρά της 3 meetup, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο
της πρωτοβουλίας Trophy/Τροφή».

Η DS Smith παγκοσμίως έχει έδρα το Λονδίνο και είναι μέλος του FTSE 100, ενώ
δραστηριοποιείται σε 34 χώρες απασχολώντας περίπου 30.000 άτομα με την ιστορία της να
ανάγεται στις επιχειρήσεις παραγωγής συσκευασιών από το 1940. Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει
παρουσία τα τελευταία 65 χρόνια με εργοστάσια στην Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη,
απασχολώντας συνολικά πάνω από 400 εργαζομένους. Η DS Smith Hellas υποστηρίζει έμπρακτα
την πρωτοβουλία του Trophy/Τροφή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με στόχο να
ενισχύσει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στο ελληνικό οικοσύστημα της αγροδιατροφής, με ένα
ουσιαστικό και αξιόπιστο εγχείρημα επιτάχυνσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Το Trophy/Τροφή υλοποιεί με επιτυχία ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσα
από την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Το 4o Taste Halkidiki Festival στα Νέα Μουδανιά!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ανακοινώνει τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χαλκιδικής,TASTE HALKIDIKI, που θα πραγματοποιηθεί στην Προβλήτα Νέων Μουδανιών, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Προποντίδας. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων TASTE HALKIDIKI, που στόχο έχουν την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής και είναι μία πρωτοβουλία του προέδρου Γιάννη Κουφίδη και του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Στο 4o TASTE HALKIDIKI FESTIVAL τοπικοί παραγωγοί ελιάς, ελαιόλαδου, μελιού, τυροκομικών, αρτοποιημάτων, ζυμαρικών, κρασιών, μπίρας, αποσταγμάτων, από όλη τη Χαλκιδική, θα εκθέτουν τα προϊντα τους στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αυτά, να τα γευτούν, αλλά και τα προμηθευτούν. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής θα μαγειρέψουν ζωντανά ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, βασισμένα σε τοπικές συνταγές και αξιοποιώντας τα προϊόντα των εκθετών. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος με το δικό του μοναδικό τρόπο θα παρουσιάσει τους παραγωγούς και τις ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις. 

Όπως με κάθε ευκαιρία τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, το TASTEHALKIDIKI αποτελεί θεσμό και αναδεικνύει την γαστρονομία της Χαλκιδικής, ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Μέσα από τις δράσεις του, προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα και οι άνθρωποι πίσω από αυτά, αναδεικνύονται περιοχές τουριστικές και μη, αναβιώνουν ξεχασμένες συνταγές και έθιμα, επιμηκύνεται η τουριστική σεζόν, συνδέεται ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση και τις υπηρεσίες του τουρισμού και τελικά, ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Την υλοποίησή του προγράμματος έχει αναλάβει η εταιρεία Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr), που έχει εμπνευστεί όλο το concept, το branding, αλλά και τη διοργάνωση των δράσεων Taste Halkidiki.


Continue Reading

Trending