Connect with us

Γαστρονομία

Κιμαδόπιτα της Τάτας: Νοστιμιά και θαλπωρή…

Είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και η αλήθεια είναι ότι λόγω συνθηκών, μένουμε περισσότερο στο σπίτι και μαγειρεύουμε. Οι πίτες είναι πάντα καλοδεχούμενες γιατί, εκτός από συνοδευτικό μπορούν να αποτελέσουν και ένα πλήρες γεύμα με μια πλούσια σαλάτα, πράσινη.

Το μυστικό είναι ότι το φαγητό που προσφέρουμε στην οικογένειά μας είναι αγάπη… γιαυτό θέλει την φροντίδα μας και την προσοχή μας και το περίεργο είναι ότι όσο πιο πολύ το προσέχουμε, τόσο πιο νόστιμο γίνεται, γιατί το μυστικό είναι το slow cooking. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε την κιμαδόπιτα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας κιμά κοτόπουλου.

Πάντως η κιμαδόπιτα της νύφης μου της Τάτας, ήταν από τις πιο νόστιμες που δοκίμασα, η δεύτερη στην νοστιμιά ήταν αυτή που απόλαυσα στην Αετομιλήτσα του Γράμμου.

Εύχομαι η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας να σας χαρίσει δυνατές στιγμές… με ένα ωραίο ροζέ ή λευκό κρασί και ωραία παρέα.

Κιμαδόπιτα της Τάτας

Από την Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, Αθήνα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ροδίτη ή σαββατιανό

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

¼  κ.γ. κανέλα σε σκόνη

¼  κ.γ. κύμινο

150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη

1 πιπεριά μικρή, κομμένη σε φέτες

1 ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Για την επάλειψη

1 αυγό χτυπημένο

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδια και το πράσο για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τον κιμά. Ένα μυστικό για την επιτυχία του κιμά είναι να μην ανακατεύουμε συνεχώς, αλλά να τον αφήνουμε να ροδίσει από κάτω για 3-4 λεπτά και μετά να τον ανακατέψουμε με ξύλινη κουτάλα, να ροδίσει και από την άλλη.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

Ρίχνουομε την τριμμένη ντομάτα αφήνοντας να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ο κιμάς και να απορροφηθούν τα υγρά.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, την κανέλα, το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας.

Όταν μισοκρυώσει προσθέτουμε το τυρί.

Με το πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα.

Ρίχνουμε τον κιμά και βάζουμε τις φέτες ντομάτας και πιπεριάς και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.

Προσθέτουμε και το άλλο φύλλο γυρίζοντας τις άκρες του, που τυχόν περισσεύουν στο ταψί.

Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με το αυγό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Χαράζουμε και τα κομμάτια της πίτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά να ροδίσει όμορφα.

Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά και τότε την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγο – Δημοσιογράφο

Continue Reading

Γαστρονομία

Τα οφέλη του Ξινολάχανου (Sauerkraut)

Τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχει το ζυμωμένο λάχανο έχουν πολλές ωφέλιμες λειτουργίες για την υγεία: Βοηθάνε στην πέψη και στην αποτοξίνωση, συνθέτουν βιταμίνες, δεσμεύουν βαριά μέταλλα, και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την διάθεση, βοηθάνε στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη και πολλά άλλα.

Εκτός από την παροχή καλών βακτηρίων για το έντερο σας, το ξινολάχανο έχει και άλλα οφέλη. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, και κάποιες από τις βιταμίνες Β. Το ζυμωμένο λάχανο παρέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών καθώς περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και άλλα έχει και μέταλλα όπως σίδηρο, potassium, Folate, Potassium, Copper, phosphorus, Manganese.

Το Ξινολάχανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά του αλλά και στο ότι περιέχει τόσα πολλά ευεργετικά φιλικά βακτήρια για το έντερο.

Continue Reading

Γαστρονομία

‘’Θησαυροί της Ελλάδας’’

Μία νέα σειρά προϊόντων εγκαινιάζει η αλυσίδα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ, με το όνομα «Θησαυροί της Ελλάδας».

Πρόκειται για παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με το όνομα και την υπογραφή των ανθρώπων που τα δημιούργησαν, διαλεγμένα ένα ένα με τη φροντίδα των Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ.

Πετεινός Ρεθύμνου, aρνάκι Λήμνου, σφέλα Μεσσηνίας, λουκάνικα Καρδίτσας, Κρητικό απάκι και γαλένι, πλιγούρι Θράκης, ελαιόλαδο Σητείας, φακές Κοζάνης, γίγαντες Καστοριάς, παραδοσιακές πηλιορείτικες πίτες, κίτρινο ρύζι από τους ορυζώνες του Αξιού, χειροποίητες χυλοπίτες Πηλίου,  είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα της νέας σειράς που θα βρίσκονται από σήμερα στα ειδικά σηματοδοτημένα σημεία των Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Η τηλεοπτική καμπάνια των Θησαυρών της Ελλάδας, με το σύνθημα «έχω ένα φίλο ΚΡΗΤΙΚΟ…» και η εικόνα της νέας σειράς, εμπνέονται από την αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων και τη φιλική εξυπηρέτηση της αλυσίδας ΚΡΗΤΙΚΟΣ, που όσο κι αν μεγαλώνει, παραμένει πιστή στο πνεύμα του μικρού Παντοπωλείου από το οποίο ξεκίνησε και στο όραμα να φέρνει κάθε μέρα ό,τι καλύτερο παράγει ο τόπος μας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας ήταν και είναι οι άνθρωποί του και όσα εκείνοι δημιουργούν καλλιεργώντας με ξεχωριστή φροντίδα τη γη. Τα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουν από σήμερα να βρίσκετε αυτούς τους γευστικούς και διατροφικούς θησαυρούς… «κάθε μέρα δίπλα σας». 

Continue Reading

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending