Connect with us

Γαστρονομία

Κιμαδόπιτα της Τάτας: Νοστιμιά και θαλπωρή…

Είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και η αλήθεια είναι ότι λόγω συνθηκών, μένουμε περισσότερο στο σπίτι και μαγειρεύουμε. Οι πίτες είναι πάντα καλοδεχούμενες γιατί, εκτός από συνοδευτικό μπορούν να αποτελέσουν και ένα πλήρες γεύμα με μια πλούσια σαλάτα, πράσινη.

Το μυστικό είναι ότι το φαγητό που προσφέρουμε στην οικογένειά μας είναι αγάπη… γιαυτό θέλει την φροντίδα μας και την προσοχή μας και το περίεργο είναι ότι όσο πιο πολύ το προσέχουμε, τόσο πιο νόστιμο γίνεται, γιατί το μυστικό είναι το slow cooking. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε την κιμαδόπιτα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας κιμά κοτόπουλου.

Πάντως η κιμαδόπιτα της νύφης μου της Τάτας, ήταν από τις πιο νόστιμες που δοκίμασα, η δεύτερη στην νοστιμιά ήταν αυτή που απόλαυσα στην Αετομιλήτσα του Γράμμου.

Εύχομαι η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας να σας χαρίσει δυνατές στιγμές… με ένα ωραίο ροζέ ή λευκό κρασί και ωραία παρέα.

Κιμαδόπιτα της Τάτας

Από την Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, Αθήνα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ροδίτη ή σαββατιανό

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

¼  κ.γ. κανέλα σε σκόνη

¼  κ.γ. κύμινο

150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη

1 πιπεριά μικρή, κομμένη σε φέτες

1 ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Για την επάλειψη

1 αυγό χτυπημένο

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδια και το πράσο για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τον κιμά. Ένα μυστικό για την επιτυχία του κιμά είναι να μην ανακατεύουμε συνεχώς, αλλά να τον αφήνουμε να ροδίσει από κάτω για 3-4 λεπτά και μετά να τον ανακατέψουμε με ξύλινη κουτάλα, να ροδίσει και από την άλλη.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

Ρίχνουομε την τριμμένη ντομάτα αφήνοντας να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ο κιμάς και να απορροφηθούν τα υγρά.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, την κανέλα, το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας.

Όταν μισοκρυώσει προσθέτουμε το τυρί.

Με το πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα.

Ρίχνουμε τον κιμά και βάζουμε τις φέτες ντομάτας και πιπεριάς και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.

Προσθέτουμε και το άλλο φύλλο γυρίζοντας τις άκρες του, που τυχόν περισσεύουν στο ταψί.

Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με το αυγό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Χαράζουμε και τα κομμάτια της πίτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά να ροδίσει όμορφα.

Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά και τότε την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγο – Δημοσιογράφο

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending