Connect with us

Γαστρονομία

Κις Λορέν με γραβιέρα και μπέικον

Κις Λορέν με γραβιέρα και μπέικον

Από την Nicole Betrand , Παρίσι

Quiche Lorraine, γαλλική εμβληματική γεύση

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Από τις πλέον διαδεδομένες τάρτες της Γαλλικής κουζίνας. Οι γάλλοι ονοματίζουν τις ανοικτές τάρτες quiche και η γέμιση ποικίλει από αλλαντικά, τυριά, μανιτάρια μέχρι μπρόκολο και θαλασσινά, ανάλογα με την περιοχή γιατί υπάρχουν τάρτες της Αλσατίας, της Λωρραίνης αλλά και της Λυών. Η τάρτες έχουν θέση παντού, λένε οι γάλλοι … από το πρωί μέχρι το δείπνο.

Συνήθως μια πλούσια πράσινη σαλάτα χαρίζει αρμονία στη γεύση και ένα ροζέ κρασί είναι ότι καλύτερο.

Η φίλη μου Νicole φτιάχνει πάντα μια  quiche Lorraine όταν την επισκέπτομαι. Για τη γέμιση χρησιμοποιεί 4 είδη τυριών, που το ένα συμπληρώνει το άλλο γευστικά, αλλά στην Ελλάδα προτιμώ να την φτιάχνω με γραβιέρα Νάξου και μπλε τυρί για να δώσει μια σπιρτάδα στη γεύση. Μια ποικιλία άγριων μανιταριών πολύ μου αρέσει με τα τυριά και το μπέικον στην τάρτα.

Αν βαριόμαστε να κάνουμε όλη την διαδικασία μπορούμε να πάρουμε έτοιμη ζύμη τάρτας και απλά να τις ψήσουμε. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τάρτες έτοιμες οπότε η γέμιση γίνεται αμέσως και τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, για να απολαύσουμε την τάρτα που μας αρέσει με τα υλικά που εμείς θα επιλέξουμε.

Quiche Lorraine με γραβιέρα και μπέικον

Από την Nicole Betrand , Παρίσι

Υλικά

Για την τάρτα

200 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 πρέζα αλάτι με λίγη ρίγανη

140 γρ βούτυρο σε κυβάκια παγωμένο

4-5 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέµιση

200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, πολύ ψιλοκομμένο

200 γρ. γραβιέρα Νάξου χοντροτριμμένη

100 γρ. μπλε τυρί, σπασμένο με πιρούνι

250 γρ. κρέμα γάλακτος

4 μεγάλα αυγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε σιγά σιγά με τον γάντζο και μόλις αρχίζει να παίρνει η ζύμη μορφή, διακόπτουμε για λίγο και ξαναρχίζουμε μέχρι να υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και λίγο νερό και χτυπάμε ελαφρά, διακόπτουμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βγάζουμε τη ζύμη και την ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Χρειάζεται προσοχή για να μην γίνει σφιχτή και σκληρή η ζύμη.

Κόβουμε σε κομμάτια και την χωρίζουμε απλώνοντας το κάθε κομμάτι στα φορμάκια μιας χρήσης, πατώντας το. Σκεπάζουμε με διαφάνεια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Τα βγάζουμε και μετά 10 λεπτά τα τρυπάμε με το πιρούνι και τα βάζουμε στο φούρνο.

Απλώνουμε στην επιφάνεια μια λαδόκολλα και γεμίζουμε την επιφάνεια της τάρτας, με βαρίδια ή φασόλια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τα βαρίδια και ψήνουμε για 20 λεπτά να ροδίσουν οι τάρτες.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ζεσταίνουµε το αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα κομμάτια μπέικον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Σε στεγνό μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη γραβιέρα, το μπλέ τυρί, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, τα πιπέρια και τα χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μείγμα.

Πάνω στην τάρτα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ψημένο μπέικον και στη συνέχεια το μείγμα των τυριών.

Με την μαρίζ περνάμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μπέικον

Ψήνουμε τις τάρτες στη μεγάλη σχάρα του φούρνου στους 180ο C στον αέρα για 45 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αν θέλουμε ακόμα πιο χρυσαφί χρώμα μπορούμε να ανοίξουμε το γκριλ για 5 λεπτά.

Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στην κρέμα για να δούμε αν θα βγει στεγνό τότε σημαίνει ότι η τάρτα είναι έτοιμη.

Βγάζουμε τις τάρτες από τις φορμίτσες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Τις σερβίρουμε μόνες ή δίπλα σε πράσινη σαλάτα.

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Lifestyle

Απογειώστε τα Ποτά σας με τα σωστά Παγάκια

Τα παγάκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε παγωμένου ποτού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η σωστή χρήση τους μπορεί να απογειώσει την εμπειρία σας και να εξασφαλίσει ότι τα ποτά σας είναι δροσερά και γευστικά μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς θα σας δώσουμε χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα παγάκια σας.

Χρησιμοποιήστε Καθαρό Νερό

Η ποιότητα του νερού είναι σημαντική όταν πρόκειται για παγάκια. Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές. Το καθαρό νερό θα εξασφαλίσει ότι τα παγάκια σας δεν αλλοιώνουν τη γεύση των ποτών σας.

Παγώστε σε Κατάλληλη Θερμοκρασία

Βεβαιωθείτε ότι η κατάψυξη είναι ρυθμισμένη σε σωστή θερμοκρασία, γύρω στους -18°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για να παγώσουν τα παγάκια γρήγορα και να παραμείνουν διαυγή. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, τα παγάκια μπορεί να γίνουν υπερβολικά σκληρά και να καταστρέψουν το ποτήρι ή το σέικερ.

Παγάκια Διαφορετικών Μεγεθών

Χρησιμοποιήστε παγάκια διαφορετικών μεγεθών ανάλογα με το είδος του ποτού. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παγάκια λιώνουν πιο αργά και είναι ιδανικά για ουίσκι ή κοκτέιλ, ενώ τα μικρότερα παγάκια είναι καλύτερα για σόδα ή χυμούς, καθώς δροσίζουν πιο γρήγορα.

Προσθέστε Γεύσεις στα Παγάκια

Για να προσθέσετε μια έξτρα πινελιά στα ποτά σας, μπορείτε να παγώσετε φρούτα, βότανα ή ακόμα και χυμούς μέσα στα παγάκια. Για παράδειγμα, παγάκια με φράουλες ή μέντα είναι ιδανικά για δροσιστικά κοκτέιλ. Αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την εμφάνιση των ποτών σας.

Αποθηκεύστε Σωστά τα Παγάκια

Τα παγάκια μπορούν να απορροφήσουν οσμές από την κατάψυξη, οπότε είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία. Έτσι, θα παραμείνουν φρέσκα και δεν θα αποκτήσουν δυσάρεστες οσμές.

Μην Υπερφορτώνετε το Ποτήρι

Πολλοί κάνουν το λάθος να γεμίζουν το ποτήρι με πάρα πολλά παγάκια. Αυτό μπορεί να αραιώσει το ποτό και να χαλάσει τη γεύση του. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα παγάκια για να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και τη γεύση.

Παγώστε τα Ποτήρια

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να παγώσετε τα ποτήρια πριν σερβίρετε το ποτό. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το ποτό δροσερό για περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολλά παγάκια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending